PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Ali je možna vgradnja peči v bloku?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni,

Nikjer ne najdem nikogar, ki bi mi lahko svetoval. Sem v obupni situaciji. Imam 4 sobno stanovanje na vrhu bloka in čisto na eku in imam grozno mrzlo, dela se mi plesen. Prejemam premalo toplote v stanovanje. Naredili smo uravnoteženje sistema, da bi spodnji ne dobili toliko toplote in da bi šlo več gor, ampak to nič ne pomaga, pa tudi ni nobene bistvene razlike za ta spodnje.

Naj povem, da ko smo prišli v blok l. 83 je bilo noro vroče in je bilo vroče do pred 6 let, ko so ( kar so mi priznali predkratkim ) znižali količino toplote. Vročevod nam ureja Technocad. Obupna firma, ki definitivno nima čistih poslov. Klicala sem njih in obrazložila, da glede na to, da ni toplotne izolacije ne na strehi, ne na fasadi, da ima moje stanovanje normalno večjo izgubo toplote, kot katerokoli drugo v bloku in da jaz potrebujem višjo vhodno temperaturo. Ker je človek idiot, je rekel, da se naj obrnem na upravitelja, upravitelj pa me ignorira že dve leti.

Moja nepremičnina propada. Prižgane imam vse radiatorje v stanovanju do konca in dosegam 19 stopinj. Ker nas zebe, potem odpremo električne radiatorje, da se sploh malo pogrejemo, vendar stene ostajajo hladne in se z vsakim dnem bolj ohlajajo.

Ker nikamor ne pridem ne z upraviteljem Mastra d.o.o., ne z Tehnocadom razmišljam o tem, da bom mogla sama nekako rešiti situacijo in razmišljam o peči.

Imam dva dimnika v stanovanju, en je v uporabi, en pa je namenjen za vojne razmere in ni v uporabi. Imam dva zračnika v stanovanju. Pred časom je prišel nekdo iz Energetike v blok in sem ga vprašala, če bi lahko priklopila peč na ta drugi dimnik in mi je rekel, da ne. Ne vidim smisla zakaj ne, razumem pa, da obstajajo neka pravila, vendar v mojem primeru se noben ne drži nobenih pravil in vsak dela po svoje, jaz pa plačujem finančno in psihično. Odgovarja pa noben !

Kakšno ogrevanje sploh ? Drva odpadejo, peleti odpadejo. Nimamo kleti, da bi to shranjevali in gor nosili.
Električno ogrevanje imamo zdaj, vendar v stanovanje pride max 7amperov ( na računu ) in to je premalo, da bi grela celotno stanovanje ves čas. To se pravi v vsaki sobi en radiator.

Edino kar ostane je plin. Plinski priključek imamo za štedilnik. Ne vem, pa če bi lahko hipotetično uporabila to za ogrevanje?

Če nam kdorkoli lahko pomaga z kakršnokoli idejo ali z členi, bi bila zelo hvaležna. Sam prosim ne mi govort, da naj to zrihta upravitelj, ker že 2 leti pošiljam dopise in sem se že ničkolikokrat razjezila, nazadnje na zboru ( 4 dni nazaj ), kjer sem se drla pred vsemi lastniki in nadzornim odborom in upraviteljem, vendar ne verjamem, da bo prišlo do kakršnikoli premikov, saj je več kot očitno, da je večina kandidatov v NO podkupljenih, da ne govorim o upravitelju.

V takem kot pa smo, ne moremo živeti. Poleg tega imam sosedo, ki ima kar naprej odprta okna na kiper in sem jo že 3 krat prosila, da naj zapre in samo prezrači celotno stanovanje za 15 minut dva krat na dan, ne pa da zrači dobesedno 24 ur 7 dni na teden, ker s tem še bolj hladi moje stene. Blok je iz betona in zunanje stene so betonske, ampak montažne in če se meni zlije radiator je v 3 sekundah dol pri sosedu, potem si znate predstavljat kako gre mrzel zrak k meni gor. V tisti sobi imam vlago na stropu, na oknih, 3500 mušic, ki jih vsak dan čistim in sploh ne vem od kje pridejo.

Skratka razmere so obupne in brez konkretnega ogrevanja ne bo šlo.
Kako ima šele soseda mrzlo če skoz lufta. Ima 15C?
Zajebana situacija, obrni se na kakšno inšpekcijo, najbrž ti bo tudi uporabnik magdom dal kak koristen nasvet.
Poleg plina razmisli še o klimi vsaj eni ali dveh. To pa zato, ker poleti ti je najbrž vroče. Klima porabi 3-5x manj energije kot električni radiator.
Skrajna možnost pa selitev.
Zadnji odstavek mi da misliti.....
Citat:Poleg tega imam sosedo, ki ima kar naprej odprta okna na kiper in sem jo že 3 krat prosila, da naj zapre in samo prezrači celotno stanovanje za 15 minut dva krat na dan, ne pa da zrači dobesedno 24 ur 7 dni na teden, ker s tem še bolj hladi moje stene.
Torej je soseda, dol ali poleg tvojega stanovanja, ki ne samo da dovolj ogreje stanovanje, ampak si celo privošči okna na kip.
Iz tega lahko sklepamo, da je pri tebi nekaj narobe.
Kaj, težko sodim, lahko pa ugibam da radiatorji premalo grejejo ker so morda priprti. To pa ni nujno da je regulacijski ventil, temveč je lahko spodnji ventil na radijatorjih.
Je radiator popolnoma enakomerno ogret? Če ni je morda zrak v sistemu.
Če cevi ne gredo vertikalno med stanovanji, imate morda instalacijski jašek in od tam odcepe do stanovanj. Morda je tam ventil priprt....
Povej temperaturo radiatorja na različnih višinah, poskušaj jo primerjati s sosedi.
Greš k sosedi na kofe, naj odpre radiator na vse in ga čez par minut potipaj ali izmeri temperaturo in potem ugotovitev primerjaj z domačo
Pozdravljeni!
Ker ima topla voda od bojlerja v centralni peči pa do pipe v kopalnici zelo dolgo pot(kopalnica je v mansardi,hiša K-P-M)ko pipo odprem moram čakati kar nekaj časa da mi priteče topla voda.Zdi se mi da obstaja črpalka ki se montira na cev tople vode in se ob odprtju pipe zažene in s tem skrajša čakanje na toplo vodo iz pipe.Če ta zadeva obstaja mi lahko svetujete ali je možnost montaže le-te.
Če imate narejen obtok, torej 3 cevi do kopalnice potem ja, drugače ne. V vsakem primeru pa je treba odtočiti kar nekaj vode da se amortizira črpalka....
Soseda je dol ima odprta samo dva radiatorja. enega v dnevni in enega v kopalnici. vse ostalo ima zaprto. sosed pod njo ima odprte vse radiatorje in ima celo dodatno ogrevanje najbolj kritične sobe na eku bloka, tam kjer je pri meni najbolj hudo, sam sem imela pozimi 17 stopinj, kljub odprtemu radiatorju.

pri meni ni nič narobe. njo grejem jaz in spodnji sosed. mene noben ne greje, ker sem na eku. to je vse. ker ni izolirano nič in se manj greje je pač rezultat mrzlota. sej tisti flati k so vmes imajo vse zaprte radiatorje in jim je toplo. imajo sami po sebi že 21 stopinj najmanj. jaz imam sama po sebi 18 stopini ali manj. z ogrevanjem pridem na 19, mogoče 20 čez dan, ker se kuha v dnevni in kuhinji. soba, ki je najbližje vzporednemu sosedu je tudi občutno toplejša , saj so greje tudi sosed pod njo. pod seboj imam dva stanovanja. vzporedni pa samo enega.

toploto vode za ogrevanje prejme vsako stanovanje svoje, ker imamo tako narejeno. nima veze koliko ima ona tople radiatorje. v stanovanje imam trenutno vstopno toploto 44 stopinj, kar je seveda občutno premalo.

ko ni sonca je hladno. če sonce posveti čez dan se pozna, ampak, če se stene vsak dan samo ohlajajo se ne more ogreti stanovanje.

zraka ni v radiatorjih. je pa to blok 10 nadstropni in imamo vročevod. ogrevamo se preko mestnega plina.
Kaj to pomeni, da imajo "samo po sebi" 21 stopinj ti pa 18?
Je to morda brez ogrevanja?
Potem lahko sklepam, da malo ogrevaš malo ne.
Če je temperatura vode v radiatorju 45 stopinj, bo potrebno najbrž kar 24/7 vklopljeno ogrevanje, da boš ohranjala temperaturo.
Sicer pa so ti tudi predlagali vgradnjo klim kot pomoč pri ogrevanju, pa še bonus imaš poleti za hlajenje....
Če imaš ti 18 ob odprtih radiatorjih, soseda pa 21 ob zaprtih, potem ni teorije niti prakse da bi ti njo grela. Zato se malo ”ohladi” in malo zadihaj.
In ja, preživel sem zimo na fužinah pri zaprtih radiatorjih s pol leta starim otrokom. Je pa res da je klima za 1. Maj že lepo hladila, sosedje so pa še greli radiatorje zjutraj in zvečer. In otrok je julija iz porodnišnice prišel direkt pod klimo.
44C je premrzla voda za tvoje stanovanje.skoraj zagotovo.
Citat:toploto vode za ogrevanje prejme vsako stanovanje svoje, ker imamo tako narejeno
Torej praviš, da v bloku vsi dobijo dovolj toplote, razen tebe.

Citat:Naredili smo uravnoteženje sistema, da bi spodnji ne dobili toliko toplote in da bi šlo več gor, ampak to nič ne pomaga, pa tudi ni nobene bistvene razlike za ta spodnje.
Če to drži, niste naredili HU, ampak nekaj drugega.

Citat:zraka ni v radiatorjih. je pa to blok 10 nadstropni in imamo vročevod. ogrevamo se preko mestnega plina.
Torej imate lastno kurilnico..khmmm..predvidevam ?

Mogoče napake:
1. napaka je pri tebi. Ali imaš na radiatorjih termostatske ventile?
rešitev:
a: lahko so zaradi vodnega kamna "zapikale" iglice termostatskih ventilov
b: lahko se je po nekem čudežu zmanjšal pretok zaradi zaprtih ali okvarjenih spodnjih ventilov

2. Mojstri ki so delali HU so naredili nekaj napak. Ali so pred izvedbo naredili izračune pretokov celotnega sistema CK?
mogoča napaka:
a: ob uravnoteženju vam niso zamenjali obstoječih ventilov s termostatskimi z dvojno regulacijo.
b: niso naredili izračunov pretokov (zato dobivaš 44 namesto npr. 55C)
c: naredili so izračune, vzdrževalec TP pa je pretoke znižal in sistem se je "podrl"
rešitev:
Vzdrževalec na zadevo "dvigne za pol metra". On ve, kaj ta izraz pomeni.
Vzdrževalec naj poveča število obratov obtočne črpalke
Vzdrževalec naj poveča izhodno temperaturo peči - v zalogovniku, ali pa direktno - odvisno od sistema - vendar ta možnost ni smiselna. Če vsi dobivajo dovolj toplote razen tebe - in imajo skoraj vse radiatorje zaprte, je napaka drugje.

Verjetno sem še kaj izpustil, a za prvo silo bo dovolj.

Zakaj upravnik in vzdrževalec TP ne želita sodelovati, ne vem. Tako enemu kot drugemu je v interesu, da zadeve delujejo in da z etažnimi lastniki nimata problemov. In da tudi ne prejemata telefonskih klicev ali da sta deležna vpitja na zborih etažnih lastnikov.

Zadnja rešitev: inšpekcija.

upravljanje objektov Mag dom,
Gorazd
Ljubljančanka...logično je da ima to stanovanje cca. 2 x višje izgube od ostalih niže ki so v sendviču med stanovanji.

Kaj narediti? Ponavadi je vseen ostalim od prilike vseeno ker so sami na toplem. Ako nimate delilnikov potem močno povečajte radiatorje. Na vsak način pa bi vam svetoval montažo eno boljše klime (ranga 1.500 eur) ker na tak način si boste zagotavljali kot prvo dovolj toplote kot drugo pa najcenejšo toploto (cca. 3 x ceneje od el. radiatorjev).

Pritisnite pa na upravnika da organizira sestanek s stanovalci kjer se domenite za dvig vplačevanja v rezervni sklad (1 eur/m2 stanovanja) z namenom izdelave fasade oz. boljse receno toplotnega ovoja stavbe...tako stene kot strop in tla.

Do takrat pa...klima.
Če imaš delilnike ali pa če ne, če imaš dvižno vod 44 stopinj in nimaš dovolj toplo in če ni druge, povečaj radiatorje.
Homer, to je od tega ker tvoje stanovanje grejejo drugi. Mene ne greje noben. Ne spodaj, ne desno, ne levo in ne zgoraj.

O klimi smo razmišljali, vendar klima bi ogrevala samo en del stanovanja, kaj pa drugega. To je 4 sobno stanovanje v obliki U. Bi potrebovala več klim potem. Dnevna in kuhinja bi še šlo, ker sta skupaj in odprti, vendar ostalo so sobe in tam je najbolj kritično, saj sonce, če posije, posije šele popoldne. Čez celotno leto je tam vedno bolj hladno, kot pa toplo. Poleti nimam vročine, ampak je hladno. Me tudi zebe, ko pa grem ven vidim, da je vzunaj vroče. Imam sicer klimo v dnevni sobi, ampak je ne uporabljam, ker je za hlajenje. Hladno je skoz celotno leto.

Mag, lepa hvala za tako obsežen odgovor. Sem vas iskala na forumu. Skratka, ne žal ne zebe samo mene. Zebe pritlična stanovanja in poslovne prostore. Zebe tudi vse, ki imajo na eku zunanje stene. Kot je sosed v moji etaži na sestanku rekel ( 6 nadstropje ) " Ko mene zebe, ima gospa ledeno dobo. Trenutno je že par dni zelo hladno in takoj se pozna na temperaturi in hladnem zraku v stanovanju, ki pa ga nikakor ne morem otopliti z toploto, ki jo prejemem po radiatorjih. Tudi z dodatnim ogrevanjem z električnim radiatorjem ne. Zdaj sem na točki, ko bi morala imeti konstantno odprt električni radiator, da bi se mi po 3 urah otoplilo.

Uravnoteženje sistema nam je delal Eco pagent. Ob strašnem hladnu lansko leto sem odšla do vseh sosedov v moji vertikali in popisovala vhodno in izhodno temperaturo in spraševala, če jih zebe. Vse je zeblo. Nekateri so zamenjali tudi nove radiatorje in niso vedeli, da morajo biti pretoki nižji, kot pa pri starih. Seveda bi moral to pravilno nastaviti eco pagent.Kontaktirala sem predsednika nadzornega odbora, ta pa je moje podatke predal na sestanku, kot da so njegovi. Posledica tega je bilo to, da so spremenili pretoke, s tem, da so meni dali pretok na 600 ( žal ne vem teh oznak ). Stvar ni bila nič boljša v sami toploti, se je pa na števcu kar nekaj številk več zamenjalo pri porabi. Potem smo sporočili in so prišli ter nam nastavili na pretok 250.

Odšla sem tudi po vseh blokih in v stanovanja kot je moje. Večina lastnikov drugih blokov je tudi jamrala in glej ga zlomka tudi oni imajo Tehnocad, ki ureja digitalno odvzem toplote ( vročevod ). S tem, da mi je lastnik povedal, da imajo že leta mrzlo. No pri meni ni bilo tako. Pri meni je bilo vroče, ko sem tukaj živela od dojenčka naprej in tudi po tem, ko sem prevzela stanovanje pred 9 leti. Stene so bile tople in pregrete. Ni se šparalo pri gretju. V zelo hudih mrazih sem odšla do dotičnega stanovanja, ki je sicer 2 in pol sobno in merila z merilno pištolo temperaturo vode v radiatorjih. Moja je bila v teh meritvah med 44 do 46 stopinj pri vsakem radiatorju. Najvišja temperatura, kar sem jo zapazila pri rednem pregledovanju je bila 49 stopinj vhodne in 46 izhodne v mojem stanovanju. Višje toplote nisem prejela. Gospa je imela, ko sem jaz imela npr. 46 stopinj v radiatorjih, je imela ona 56 stopinj v radiatorjih. Imela je 22 stopinj v stanovanju. Stanje je bilo občutno boljše, ni pa bilo idealno.

Da bi dokazala upravitelju, da imam večje izgube toplote kot pa druga stanovanja sem plačala Termovizijo, ki mi je predlagal izolacijo. Potem mi je projektant izmeril stanovanje in meril toplote vseh sten 2 dni. Ne vem zakaj, ampak čudilo ga je, da je strop mrzel ( tudi poleti ). Naredil mi je tudi obračun izgube toplote, vendar ne najdem tega lista trenutno, da bi povedala njegove podatke. Termovizija je pokazala, da je največja izguba ob kotih sob, ker so tam toplotni mosti, ker seveda ni izolirano.

Zdaj mi je začelo zatekati v spalnici pri zračniku zaradi tega ker zamaka na strehi. Imam že precej plesnivo in se širi. Pri odziv upravnika je bil, če je to res od strehe, da ni kaj drugega. Ali imam nova okna je spraševal hišnika. Stvar je v tem, da drugim po stanovanjih zamaka nad okni zaradi slabe fasade " barvanja ", ki smo ga naredili pred 4 leti ( 2012 so končali z delom ) in ker ne upravitelj in ne podjetje Eko, ki nam je delal to fasado noče prevzeti odgovornosti za slabo nareto zadevo, se zgovarja, da teče noter iz vrha stene nad oknom zaradi tega, ker imaš stara okna.

Pri nas je maškarada in jaz bi z veseljem najdla 3 bosance, da pridejo z mano in vsakega na gobec vžgejo, ker to kar dela upravnik Mastra in nekaj podkupljenih lolekov bolekov v nadzornem odboru je zaničevanja vredno.

Imamo vročevod, ki ogreva dva bloka skupi. Zakaj se slabo greje ? Ne vem, ker se mogoče na nek "meni ne poznan način" služi. Tudi jaz ne razumem zakaj ne morejo dvigniti temperaturo in nuditi normalne bivalne pogoje brez mraza in plesni, saj jih vsak mesec Plačujem. To je tako kot, da bi prišla v trgovino in s plačanim računom za usb ključek in bi mi rekli " Ne ne boste dobila tistega kar ste plačala." Glede na to, da vi delate v tej branži, bi mogoče se vi domislili zakaj ne. Vprašati se morate " Kako bi zajebal ljudi, da bi jaz zaslužil?"
1 2 3
Iskanje po temi