PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Kako naknadno dovesti sveži zrak do kamina

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Lepo pozdravljeni!

Ob prenovi hiše je bila storjena kapitalna napaka :evil: :evil: :evil: :evil: in sicer nismo poskrbeli da bi za obstoječi ležalni kamin speljali dovod svežega zraka od zunaj. Prej je zajemal kamin zrak direktno iz prostora (k temu so pripomogla tudi stara okna), sedaj pa ima hiša okna za pasivno hišo in je naravnega zraka bore malo. Druga storjena neumnost je bila, da je končni tlak višji od obstoječega, s čimer je z estrihom "zazidana" tudi odprtina pod kuriščnimi vratci, ki je bila prvotno namenjena za pobiranje pepela (sedaj ga posesam s sesalcem). Edini dovod zraka v kamin je torej skozi kuriščna vratca (ko sem zakuril sem jih pustil priprta).
Približno tri leta sem kuril brez problema (tudi redno zračimo in imamo detektor za monoksid), letos pa ne morem več zakuriti, saj mi ves dim uhaja nazaj v prostor. Domnevam, da je razlog premalo kisika da bi normalno zagorelo? Ali je lahko tudi kaj drugega?

Premisljeval sem, da bi pred kamin zvrtal luknjo do spodnje kletne etaže in speljal od tam zrak v spodnji del kamina do mesta, kjer se je prej pobiral pepel (po kuriščno rešetko).

Ima kdo še kakšen boljši predlog (pa brez hudih kritik, ker se zaradi tega itak že preveč sekiram)?

btw: Poklical sem več pečarjev za nasvet, pa so me vsi po vrsti odslovili, saj jih zadeva ne zanima, če se ne odločim za nov kamin.....
Kaj pa kakšna luknja skozi okno ? Tako, kot imajo to rešeno prenosne klima naprave za odvod toplega zraka.
Probaj očistiti dimnik ce bo kaj pomagalo.
Kakšno dimniško tuljavo imaš, iz česa? Presek? Imaš dvojno? Nima zraven zračnega kanala (saj vem, če bi imel, bi vedel in bi bil problem rešen!)? Kolikšen je presek izhoda iz kamina? Imaš vmes reducirko?

P.S.
To mi je malo sumljivo. Probaj zakuriti pri enem oknu odprtim na kip. Če se ti bo še vedno kadilo iz vratc v prostor, to potem ni problem podtlaka v prostoru, temveč dimniške cevi oziroma priklopa nanjo.
Citat:odprtina pod kuriščnimi vratci, ki je bila prvotno namenjena za pobiranje pepela (sedaj ga posesam s sesalcem)

Tale stavek je tudi meni znan, sem pri šporhetu imel isti problem, torej, dim po kuhinji :lol:
Pri teh vratcih imaš samo vratca ali imaš tudi "škarjasti blenter"? Če tega zadnjega nimaš, ti lahko dim udari nazaj v bajto. Jaz sem en teden tako kuril, predno sem ugotovil, da mi pri montaži dimnika sploh niso tega dali noter :roll: Niti zraven pri kompletu ga ni bilo :? Potem sem pa po naključju pri očetu videl, ko je čistil dimnik, da ima ta blender in mi je postalo jasno, da je verjetno to bil vzrok. In res je bilo.
dimnik je po moje ok prdldani smo v obstoječi zidani dimnik vstavili inox tuljavo fi 125. Sem odprl spodaj dimniska vrata in je dimnik čist kot solza. Bega me samo to, da sem cca 3 let akutil brez problemov, letos se mi pa kaid vse nazaj.
cevko: ne bi vedel kaj je "škarjasti blenter" Smile
Predvidevam da, ker nisi imel zadostnega dovajanja zgorevalnega zraka, ni bilo pravilnega izgorevanja in so se ti v dimnih kanalih nabrale obloge, vsako leto nekaj, dokler se pretočnost ni toliko zmanjšala, da ti dimnih plinov ne potegne več skozi.
Vsekakor moraš poskrbeti za zadosten dovod zgorevalnega zraka in obvezno očistiti dimne kanale v peči.
l.p.David
AndrejP Napisal:dimnik je po moje ok prdldani smo v obstoječi zidani dimnik vstavili inox tuljavo fi 125. Sem odprl spodaj dimniska vrata in je dimnik čist kot solza. Bega me samo to, da sem cca 3 let akutil brez problemov, letos se mi pa kaid vse nazaj.
cevko: ne bi vedel kaj je "škarjasti blenter" Smile
Čakaj malo.
Najprej si eno leto kuril z dvodom v zidani dimnik (Kolikšen je presek tega?) in je bilo vse ok.
Potem si vstavil predlani inox dimniško cev fi 125. In je bilo spet dve leti v redu?
Potem ste zamenjali okna in drugo in sedaj se kadi?

Še enkrat vprašam: Kakšne so zahteve za odvod dimnih plinov samega kamina? Neglede na to, da si že kuril na presek 125!

Drugič: če je res problem v podtlaku, bi lahko prostor, ki ti je ostal med novo inox dimiško cevjo in starim zidanim dimnikom, uporabil za dovod svežega zraka. Le paziti moraš, da ne boš to počel na vrhu dimnika, da ne boš vlekel noter nazaj dimne pline. Na vrhu strogo zapreš zidan dimnik, seveda tako, da gleda odprta inox cev ven. In najmanj 20 cm pod tem, narediš luknjo v katero se bo sesal svež zrak. Lahko tudi v podstrešnem prostoru.
Zraven kamina pa ravnotako ti mora nekdo izvest priključek iz starega zidanega dimnika za dovod svežega zraka pred vratsca ali posebej dovod v kurišče.
PELE Napisal:Predvidevam da, ker nisi imel zadostnega dovajanja zgorevalnega zraka, ni bilo pravilnega izgorevanja in so se ti v dimnih kanalih nabrale obloge, vsako leto nekaj, dokler se pretočnost ni toliko zmanjšala, da ti dimnih plinov ne potegne več skozi.
Vsekakor moraš poskrbeti za zadosten dovod zgorevalnega zraka in obvezno očistiti dimne kanale v peči.
l.p.David

Po moje je to bil res problem. Vendar nimam ideje kako povečati večji dovod zgorevalnega zraka.

Mogoče kdo ve, ali je za čiščenej dimnih kanlov potrebno odpreti kamin z vrha ali je še kakpen manj "razbijaški" način?

alanford: druga tuljava v dimniku pa je porabljena za odvod iz kuhinjske nape v mansardi. v dimniku za tretjo ni več prostora Sad
AndrejP,
kako visok je dimnik? Kakšen je tip kamina in ""Še enkrat vprašam: Kakšne so zahteve za odvod dimnih plinov samega kamina? Neglede na to, da si že kuril na presek 125 "" kot sprašuje "alanford"?

Če prav razumem imaš odprti kamin; ti navadno potrebujejo večji presek dimne tuljave. Kakšno sliko prilepi.
Kaj je pod prostorom, kjer imaš kamin? Ali je možnost dovoda zraka v kurišče (čeprav za zamine odprtga tipa mi ni znano).
V katerem koncu naše kure pa si? Bi se to spodobilo napisat.

Hodoš.............................ali.............................Izola. :lol:
Lep pozdrav
som16, le kje si našel Izolo?
Glede na to, da si si vse možnosti zazidal, je rešitev, ki si jo sam ugotovil skoraj edina. Se pravi, skozi strop v kleti zvrtat luknjo, tako, da se bo zrak dovajal pod kuriščem. Če ne bi imel vse zadekano, bi lahko uporabil tudi tuljavo, na katero imaš priklopljeno napo, ker ta je višje od kamina.
Za začetek pa odpri/pripri okno v tem prostoru, da se prepričaš, če kaminu res primankuje zraka.
xavi Napisal:Glede na to, da si si vse možnosti zazidal, je rešitev, ki si jo sam ugotovil skoraj edina. Se pravi, skozi strop v kleti zvrtat luknjo, tako, da se bo zrak dovajal pod kuriščem. Če ne bi imel vse zadekano, bi lahko uporabil tudi tuljavo, na katero imaš priklopljeno napo, ker ta je višje od kamina.

Sem razmišljal, da bi tuljavo od nape porabil za dovod zraka, samo potem bi jo nekako moral podaljšati do kurišča, se pravi skozi celo peč.. ne vem če je to izvedljivo.
Brezdomec Napisal:Za začetek pa odpri/pripri okno v tem prostoru, da se prepričaš, če kaminu res primankuje zraka.

Sem odprl vska okna, vrata.... pa je dim še vedno uhajal iz peči nazaj v prostor.

Nekje sem prebral, da je možno, da je dimnik hladen in bi moral v kleti odpreti dimniška vrataca in ogreti dimnik npr. da bi zakuril časopis. Je na temu kaj resnice?
1 2
Iskanje po temi