PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Stara CTC peč in višek delov.?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ok, kaj pomenijo višje oziroma nižje temperature?
Ono loputo, ki jo premikaš z ročko se vidi z notranjosti peči...desno zgoraj, okrogel presek ima.
Če me spomin ne vara je do konca porinjena noter pozicija zaprto..po moji logiki moraš imeti pri peletih zaprto.

Istočasno na izhodu iz peči v dimnik tudi delno pripri loputo...daj na polovico (kot 45 stopinj).
@mmat
V gorilcu peletke izgorevajo pri visoki temperaturi (malo pod 1000 st.C). Rezultat so vroči dimni plini. Peč je v osnovi izmenjevalec toplote med dimnimi plini in vodo. Cilj je, prenesti čimveč toplote.
Prenos je učinkovitejši, če so izmenjevalne površine velike, pot dimnih plinov mimo teh površin dolga in hitrost ustrezna. To ti zagotavlja konstrukcija kanalov z loputami, kot piše Vincent.
Če so na izmenjevalnih površinah saje, pepel, katran oz. druge obloge, bodo le te delovale kot izolator in bodo zmanjševale prenos toplote. (Pri meni je razlika med umazano in čisto pečjo 20 - 30 st.C).
Na kratko: višja temperatura dimnih plinov - slabši prenos toplote na vodo (manjši izkoristek) - več denarja vržeš (nazaj naravi) skozi dimnik.
Bom pogledal kje(če) imam loputo tudi za dimnik. Očitno sem čisti amater, prej naolju se nisem nič igral. Wink
Lahko notranjost peči spucam z dratpiršno?
Hvala za dosedanje in bodoče nasvete komentarje .... Smile
Trenutno sem ugotovil, da ta ročka odpira ali zapira del pri izhodu v dimnik. Tako da nimam ali ne najdem da bi lahko kontroliral kakšno notranjo loputo.
Na sili desno je ta ročka, ni mi pa jasno kaj je ta predal(je nad oljnim gorilnikom), ga ne morem odpreti oziroma premakniti.
[img]httpunichr("58")//freewebunichr("46")siolunichr("46")net/ematjaz/s/8unichr("46")jpg[/img]
Ali lahko isto z prižganim papirjem vidim kdaj je zaprt dimnik in kdaj odprt?
Drat piršna, sesalec, maska za nos in usta (fini prah!) so od pelet naprej tvoji zvesti spremljevalci, peč in gorilec nova ljubljenčka. Bolj boš božal, več bosta dala od sebe... To je dodatek na ceno poceni goriva, da luknja v tošlnu ne bo prevelika.

Saj bi imel iste probleme, če bi kuril na surovo nafto. ELKO je pač rafinirano in očiščeno, zlasti standardizirano gorivo.
Tista vratca ti omogočijo pogled v dimno loputo in čiščenje zgornjega prekata.
Vratca odpreš z udarcem (kladivo + kos lesa) od spodaj navzgor (pa ne po roči, ampak po železu). Vsaj tako je bilo pri meni.......
Jap...pri CTC.ju so bila običajno vratca za čiščenje po principu: udari od spodaj navzgor (kos lesa, nastaviš na rob spodaj..in pritegneš s kladivom..gre kar lepo). Če je kje kak vijak najprej odstrani njega..to se ve .

Bi bilo pa idealno da najdeš kaka navodila za peč..če so prvotni lastniki še pri hiši/živi..bi znali imeti (pogosto so ležala kar na sami peči :lol: ) ali pa strica googla vprašaj..morda kaj uporabnega najde za tvoj tip peči.
Stric Google ne najde nič, je peč starejša od Googla. Wink
Doma je nekaj pa nič uporabnega. Oziroma nekaj našel, je sicer novejša pa vseeno podobna, sedaj saj vem kam in kako gre tisti del.

[img]httpunichr("58")//freewebunichr("46")siolunichr("46")net/ematjaz/s/9unichr("46")jpg[/img]

[img]httpunichr("58")//freewebunichr("46")siolunichr("46")net/ematjaz/s/10unichr("46")jpg[/img]
Ali je to možno(še neočiščena peč, del tudi ni namščen) da je samo 10 stopinj razlike odprta neodprta loputa?
Glej moj odgovor o dolžini poti in hitrosti dimnih plinov.

Sodeč po slikah ki si jih poslal, sklepam da je peletni gorilnik nameščen precej visoko, na gornja vrata kurišča za trda goriva. V tem primeru je pot dimnih plinov krajša, kot če bi kuril na trda goriva, oz. občutno krajša, kot če bi bil gorilnik nameščen na odprtino, namenjeno za oljni gorilnik. V 1. primeru imaš tako veliko prostora za pepel, v drugem nobenega.

Z loputo si poskušal vplivati na hitrost dimnih plinov. Rezultat je, kot je. Morda bi prišel boljši rezultat v primeru gorenja drv z naravnim vlekom, tako pa ventilator gorilca dela svoje. Tudi jaz imam podobne izkušnje. Ko sem preveč pripiral loputo, mi ja plamen butnil nazaj in skuril fotocelico za detekcijo plamena.
Koliko pa imaš sedaj temperaturo DP?

Morda bi si lahko dodatno pomagal z ovirami v gornjem kanalu, kjer je že narejen en klin. Tako bi stisnil dimne pline bolj ob stene in morda dosegel boljši prenos toplote.

Zavedati pa se moraš, da verjetno takega izkoristka, kot je bil na olju (imaš verjetno meritve dimnikarja), s konfiguracijo peletov, ne boš imel nikoli.

Namig: če znaš (vprašaj uporabnike tvojega gorilnika), nastavi moč gorilca na 1 in nato na več in opazuj rezultate.
Ja , precej velika razlika je v višini. Na oljnega nisem hotel zmontirat, ker so vratca privijačena, nič prostora za pepel, pa še bistveno, oljna pumpa nam je za backup, drva pa tudi lahko še uporabljava.
Včerajšne temperature niso prave, saj sem uporabljal inštrument ki je zelo precizen je pa na tanki dolgi palčki in sem ga porinil postrani(da je stal) in mi je odčitaval ca. 150 stopinj premalo. Tako da so bile včerajšne temperature vse čez 300. Danes, ko sem spucal(zdrgnil) peč(pol hobuka materiala) in dal tisti "najdeni" del na pravo mesto je pa vse veliko nižje. Če loputo v dimniku porinem čisto do konci(loputa je vseeno še odprta pod kotom ca.15 stopinj imam temperature 130 stopinj, če jo odprem za en zob 145 stopinj, če jo pa odprem do konca pa pride na 220 stopinj.
Zdaj pa dva vprašanja, jo imam lahko čisto zaprto, glede na to da je vseeno malce odprta ali pa jo odprem za en zob?
Malce sem brskal po forumu in videl turbolatorje, bi to še kaj izboljšalo izkoristek?
Sem se kar vživel v to. Smile
Za štos pusti do konca zaprto pa malo opazuj izgorevanje..koliko bo pepela, koliko dimljenja,,,če bo ok vseenonče pustiš ..ker peleti izgorevasjobzelo kontrolirano in z majhno močjo...torej ni potrebe po pretiranem vleku. Ako kuriš drva pa bolj odpri.
1 2
Iskanje po temi