PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Zmanjšanje porabe črpalke za sončne kolektorje

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
zuti Napisal:Tudi navadna dušilka za fluorescentne žarnice zvezana zaporedno s črpalko dela čudeže :lol:
Tone Napisal:Boljši izkoristek bi dal kondenzator, saj praktično nima izgub.

Skoda, da je Tesla ze umrl.... Wink

Watti, voltamperi, vari, cos fi, P tu, P tam... Se dobro, da se vam crpalke hladijo z obtekajoco vodo, drgac bi sirili smrad po zazganem.
In tistih 30 ali 50 W gre tako in tako v bojler. Na koncu koncev gre vsa elektrika v toploto, tako da noben Joul ni prec vrzen.. In?

Big Grin
Skoda, da je Tesla ze umrl.... Wink

Watti, voltamperi, vari, cos fi, P tu, P tam... Se dobro, da se vam crpalke hladijo z obtekajoco vodo, drgac bi sirili smrad po zazganem.
In tistih 30 ali 50 W gre tako in tako v bojler. Na koncu koncev gre vsa elektrika v toploto, tako da noben Joul ni prec vrzen.. In?

-----------------------------------------------------------------------------

hudo dejstvo, tako kot mi je neko reku da kroženje sanitarne vode porablja energijo..... itakkk Smile pozimi mam pa na ta račun stensko gretje Big Grin Big Grin Big Grin poleti pa hlajenje kolektorjev Big Grin pa nobenga čakanja na toplo vodo Smile
Ja res je, vsi stroji imajo natanko 100% izkoristek.
Kar se pa Wattov, voltamperov, varov, cos fijev tiče sem pa meril z merilcem delovne moči, daleč največ pa pokurim poleti, ko imam toplote itak preveč, zato je vsak zmanjan W dobrodošel, če nič drugega zato, da se črpalka manj obrablja.
Šparajmo, pa naj to stane kolikor hoče! No, itak morajo trgovci živet od naivnih kupcev.
Vsa ta zabavna elektronika za cosinuse fi, regulatorje, merilnike, senzorje je ... zastonj in se nikoli ne pokvari.

Ali zna kdo dokazat, koliko W porabimo z elektroniko in koliko brez, da se ne bomo tule prekucavali.
Če sonvce sveti cel mesec, bi moja 90W črpalka pokurila več kot 2€ elektrike, celo leto je to morda 10€. Večji problem je izpad elektrike, kjer moj obstoječi UPS s 55Ah akumulatorjem ne bi zdržal dolgo.
Če ima avtomatika 5W več porabe kot klasični diferencialni termostat - za kar ni ne vem kakega razloga, je celoletna poraba cca 4€.
Sončno celico na streho pa boSmile ko bo treba pumpo za sončno gnat bo tud sonca dovolj Smile
To je daleč najdražja varianta, saj celice toliko stanejo, da v življenski dobi ne povrnejo vloženega keša.
Tone Napisal:To je daleč najdražja varianta, saj celice toliko stanejo, da v življenski dobi ne povrnejo vloženega keša.

Google-u bi se naj solarna elektrarna na cca 60.000 m2 sončnih celic vrnila v sedmih letih Big Grin
Verjamem pa tudi, da se pri nas to ne bi zgodilo...
Po mojem filingu so sončne celice obupno predrage, zakaj je pa preveč zame. Surovin je čez glavo, ko narediš avtomatsko linijo pa same ven letijo, tako da res ne vem kje je keč.
90W Grundfoska na 110V lepo greje tudi bazen, še ostaja
<!-- m --><a class="postlink" href="http://forum.sibila.si/viewtopic.php?t=5236&start=45">http://forum.sibila.si/viewtopic.php?t=5236&start=45</a><!-- m -->
1 2
Iskanje po temi