PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Časovni termini ogravanja -ekonomičnost

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Me zanima kako imate nekateri ki ste se že igrali z nastavitvami to urejeno?
Torej
Mi imamo od 06 do 22 ure dnevni režim od 22 do 6 ure nočni.
Temperature pa nočni 20,5 dnevni 21.
Ker nam termostat od Vaillanta laže za -1 stopinjo je torej podnevi 22.
preverjeno na istem mestu z dvema dodatnima napravama.
Temperatura objekta ponoči pade 0,5 do 0,9 stopinje.
Od 7 do 8 zjutraj se spihamo od doma med tednom. Prihod je ob 16 uri med tednom večinoma.
Vikend nastavitev dnevni 8-23 ure nočni 23 dalje
Torej ali se igranje z nastavitvami obrestuje pri prihrankih ?
Kakšne časovne nastavitve so vaše ?
dnevno-nocni rezim enak kot pri tebi. (med tednom 06-22 in 22-06, med vikendom 00-24)
dnevni nastavljen na 22°, nocni na 23° => elektro akumulacijsko-nocno ogrevanje.
termostat ravnotako od vaillanta, sem nastavil korekcijo, da kaze enako kot termometri.
ker pri nas ravno obratno od tebe ogrevamo ponoci, so padci temp. podnevi. v letosnji jeseni se hisa v extremno oblacnih/meglenih dnevih med sesto zjutraj, in peto popoldan (ko ni notranjih dobitkov) prakticno ne ohlaja, potem so notranji dobitki, ko pridemo domov. kadar je zunaj soncno, itak ni debate.
je pa se cisto prehitro (pretoplo!) za podrobnejse analize.
razumljivo ..
Zi maš TČ in je treba izkoristiti MT elektrike.
Mi imamo ZP in je zato tako.
ker imas tudi ti zelo dobro izolirano masivno hiso je nihanje temp. zanemarljivo. zato tudi ni nekega efekta, da bi bistveno spreminjal ogrevalni rezim v smislu izklopa gretja, ko vas ni doma.

ogrevas izkljucno na ZP, ali tudi kaj dogrevas s klimo?
imam termostat na kolešček.....vklopim, ko mi je hladno in potrebujem gretje, torej sem doma, sicer je gretje izklopljeno. ne rabim konstantne temperature, ker tudi meni ali drugim članom, ni vedno enako toplo, enkrat mi je pri 20 stopinjah vroče, drugič mi je pri 23 hladno..torej ogrevamo izključno ko smo doma in ko nam je hladno in ogrevamo toliko, da nam ni hladno. Za gretje porabimo zelo malo, pa nikoli ne zmrzujemo. Bajta se tudi sicer ne ohladi pretirano, tako da je v njej prijetno takoj, ko so radiatorji toplli. Hiša pa je na Primorskem, ni pa izolirana.
gt001 Napisal:ker imas tudi ti zelo dobro izolirano masivno hiso je nihanje temp. zanemarljivo. zato tudi ni nekega efekta, da bi bistveno spreminjal ogrevalni rezim v smislu izklopa gretja, ko vas ni doma.

ogrevas izkljucno na ZP, ali tudi kaj dogrevas s klimo?

Noup...le ZP.
S klimo ne ..ker je nimam...tako da lahko rečem direktno klima.
Je integrirano v rekuperaciji z možnostjo pohlajevanja in gretja toda to je bolj "blažev ženg" in sploh ne pride do izraza. Ena zgrešena investicija ki nima pretiranega učinka.
Včasih je kamin ..toda 2x na mesec. Ta pa da konkretno toploto.
pismo pol imam jaz čisto zgrešeno....

nočni od 22ih do 14ih - 18oC
dnevni od 14ih do 22ih - 20oC
vikend od 6ih do 22ih - 20oC

zemeljski plin, brez fasade.....
ce ti funkcionira in ste zadovoljni, potem ni nic zgreseno.
ker nimas fasade imas tudi vecje izgube, zato tudi taksna nihanja temperature.
Jaz imam tako mišljenje, za radiatorje:
- urnik za zvišanje temperature je dobro nastaviti pol ure do uro prej kot dejansko to potrebuješ, torej da bi šele ko prideš domov vklapljal je no-go.
- dnevno moraš neko energijo v masivno grajeno hišo spravit, najbolje je to takrat ko so notri ljudje, če preveč hočeš varčevati bo temperatura ponoči bolj padla, med ogrevanjem bo pa kljub visoki temperaturi bolj čutiti hladne stene.
- v prehodnem obdobju je dovolj nekaj ur ogrevanja na dan (zdaj 7 ur), ko pritisne mraz je ogrevanje treba podaljšati, sicer moraš dvigniti temperaturo v radiatorjih, kar ti s TČ zmanjša izkoristek.
- ko se ogrevanje izklopi temperatura v prostoru ostane vsaj 1 uro še kot pribita

Jaz ogrevam zjutraj od 5h-7h, in potem popoldne od 14h naprej do 22h. S tem da popoldne naredim še eno prekinitev ker pač nimam sobnega termostata in bi bilo prevroče. Če imaš sobni termostat to ni potrebno. Za vikend se ogreva več (ne vem več točno urnika), ker je itak MT, pa če smo doma ali ne.
Mi imamo povsod talno in je verjetno to precej drugače kot radiatorji.
Iskanje po temi