Objave: 699
Teme: 12
Ocena:
0
Ne ni res. Ko gorijo drva, gorijo brez prisile (vpihovanja zraka, kot pri peletih). In če drva lepo izgorevajo in pogorijo do tal ni potrebno pogosto čiščenje. Ker pa je pri drvih pepel težji pade skozi rešetke in ne leti po zraku. V mojem primeru je potrebno čiščenje 2x mesečno, res pa je da imam 22 litrsko posodo za pepel v peči.
Je pa res da z frišnimi drvami ne boš naredil nič razen umazanije.
Gorilec mi omogoča tudi podpih pri kurjenu z drvmi. Sam ga ne uporabljam, ker bi moral glede na svojo hišo imeti vsaj 1500 litrski zalogovnik. Sem se z tem opekel (4 bukova polena pa sem videl hudiča svojga). Avtomatika v sistem ni spustila več kot 40 stopinj, peč je pa šla preko 100.
Objave: 618
Teme: 5
Ocena:
5
In kaj se zgodi, ko temp. doseže želeno kotlovsko v kotlu so pa še drva. Saj drva ne morejo čisto ugasnit ampak tlijo in to tlenje povzroča zasajenost pa ne govorim za tvoj sistem okvals, ki ga ne poznam ampak za sisteme, ki sem se srečal z njimi. Ljudje so dodali kako poleno ko so goreli peleti je lepo gorelo, ko je gorilnik ugasil, ker je bila temp. na želeni drva niso mela zraka in so počasi tlela kar je povzročalo katran v kotlu in to se je tak nabralo da so ga dobesedno mogli štemat iz sten.
Objave: 204
Teme: 1
Ocena:
0
pomeni, da ti samson krmili podpih, ko greješ na drva. kako pa ve kdaj pride do prehoda na pelete, da zapre podpih, ker če ostane odprt, potem je delovanje peletnega gorilca malo čudno. ali pač nič od tega in drva dobivajo podpih nekontrolirano preko gorilca? če je to drugo, potem je res najbolje sedeti pri kotlu.
Objave: 1357
Teme: 32
Ocena:
-58
Topla voda je že odkrita!
Ocena:
0
Zato sem pa napisal, da podpiha na gorilcu ne uporabljam, ker nimam zalogovnika. Se nič ne žge ali cmari, in ni katrana. Enostavno ko temperatura v peči če kuriš na drva doseže nekje 80 - 85 stopinj se vklopi črpalka med kotlom ter 300 litrško toplotno črpalko za SV, ter shladi peč. Samsung ni v funkciji, ves zrak se dobi preko gorilca in to je to. Ne smem pa pozabiti odpreti ventila med kotlom in TČ. Ta ventil je praviloma zaprt, saj če ni v poletnih mesecih ko dela TČ obenem segreva še peč.
Saj ne pravim da je to vesolska tehnika, bolj je trot ziher ampak dela, in za kakšno šaro ki se ti nabere preko leta okrog hiše za pokurt je čisto v redu.
Res je, toplo vodo so že zdavnaj najdli.
Objave: 136
Teme: 4
Ocena:
0
Pisco si lastim isto pečko kot si jo ogleduješ. Nabavil lani in sem zadovoljen. Je enostavna, hitro se jo očisti, o izkoristu pa težko. Ni pa tako slab glede na to, kako enostaven kotel je. Seveda pa ga ne moreš primerjat z uplinjevalnimi kotli. Dobra drva, redno čiščenje in bo izkoristek soliden, verjemi. Vsekakor priporočam nakup, če iščeš ugoden kotel.
Tudi sam sem razmišljal o kombinaciji s peletnim gorilnikom, pa sem se premislil. Ni mi všeč ideja, da moram za prehod iz enega kuriva na drugega menjat vratca, odmontirat gorilnik. V prvi vrsti bi šel na kombiniran sistem zgolj in samo zato, da imam dovolj toplote kadar kakšen dan ne morem ali pa se mi ne da zakurit. Se malo izgubi smisel ob nenehnih demontažah/montažah gorilnika.
Ker samo peletov nočem in hočem imeti tudi drva, bi danes pred nakupom morda še enkrat razmislil in nabavil kombinirano pečko, ki omogoča uporabo obeh energentov. Ponudba ni slaba, demontaža gorilnikov ni potreba, nekateri kotli pa si pri gorenju na drva celo pomagajo z ventilatorji od gorilnikov. Res, da se je potrebno stegnit še kakega tisočaka dlje, a imaš kompakten sistem, ki se dopolnjuje med seboj.
Glede na to, da sam trenutno sanjam o toplotni črpalki in če bodo, kdaj finance omogočale, si jo bom brez slabe vesti omislil. Glede na relativno nizko ceno vrečkovega kotla bo idealna alternetiva v primeru kakšnih okvar s toplotno ali pa kot pomoč v času najnižjih temperatur. Če bi pa že v štartu kupil dražji kotel, bi ga pa s težjim srcem postavil v kot kot alternativo za hude dni. Če je sila po nabavi kotla, nimaš s tem kotlom kaj zgrešit.
Ocena:
0
Scremer, si mi vzel iz jezika. Avtor prispevka vse dobro in ko se boš odločil nam kurjačem povej.
Osebno mislim, da je to kar si nekje nakazal na začetku prispevka prava poceni rešitev. Trotl zihr. Ko bodo pa soldi za posodobitev pa dalje.
No sporoči nam kurjačem, kako si se odločil.
Objave: 422
Teme: 7
Ocena:
0
- V zraku, ki ga dihamo, je 21% kisika. Gorenje je oksidacija goriva, kjer se sproščajo toplota in plini, kot so CO, CO2, NOx. Ugotovljeno je, da je izgorevanje najboljše (sproščanje največ toplote in najmanj neželenih izpušnih plinov kot CO in NOx), če je preostanek kisika v dimnih plinih okoli 10%. To meri lambda sonda in na podlagi rezultatov krmilna elektronika uravnava dovode zraka za izgorevanje. Pri nestandardiziranem gorivu, kot so peleti iz različnih mešanic lesa, je torej lambda sonda skupaj z elektroniko in regulacijo zraka, tehnično dobra rešitev. V primerjavi s samim gorilnikom, je lambda sonda precej draga, zato tovrstna rešitev (vsaj v naših koncih) ni preveč razširjena.
- steklo ali nekateri gorilci/peči kukalo služi za vizuelni nadzor plamena. Izkušeni kurjači znajo na oko ocenit (barva, oblika plamena) kvaliteto izgorevanja. Seveda je lahko ta ocena daleč od rezultatov meritev z inštrumenti. Potrebna je kilometrina...
- prednost gorilca je, da lahko samodejno vžge in podaja majhne količine trdega goriva v območje izgorevanja. V primerjavi s tekočim ali plinastim gorivom, trdo potrebuje drugačen cikel za začetek izgorevanja. Ta je časovno daljši, potrebno je dovesti toploto, da se gorivo segreje do točke, ko se gorivo vplini in se vžge. Pri začetku vžiga je mešanica dimnih plinov daleč od željene (viden dim), kar je lahko vzrok za neželjene obloge na gorilcu, peči in dimniku.
Generalno hiše ogrevamo zato, da nadomestimo izgubo toplotne energije v hladnejšo okolico (veliko odstopanje temperature) in v hiši zagotavljamo majhno odstopanje komfortne temperature. Idealno bi bilo, da bi v hišo dovajali le toliko toplote, da se nadomestijo izgube. To pomeni, da bi bilo idealno, da gorilnik neprekinjeno ponoči deluje z večjo močjo (hkrati izgoreva več goriva), podnevi pa manj. Podobna situacija jeseni, pozimi spomladi. Tehnično korektno do sebe in okolice bi bilo, da bi bili dimni plini idealni in bi iz goriva dobil čimveč toplote, v okolico pa oddal čimmanj smradu in prahu.
Ker vsi najprej gledamo čez denar in iščemo kompromise, je rezultat gorenja in ogrevanja največkrat kompromis, nanj pa se v človeški prilagodljivosti največkrat navadimo (če tošl preveč ne boli).
- težko je dat pameten odgovor, saj (logično) vsak proizvajalec trdi da je njegova rešitev najboljša. Nizka cena lahko pomeni osnovne funkcije ali masovno proizvodnjo. Samo slovenskih proizvajalcev je najmanj 20, zato proizvodnja (razvoj) ne more biti masovna in poceni. Svetujem ti, da si ne izbereš premočne rešitve. Pravilo "več je bolje" ne velja. Velja: "ustrezna moč je boljša". Kakšna je potrebna moč (pri majhnjih, srednjih, največjih razlikah temperatur) pri tebi, boš moral ugotoviti sam. Izhajaj na podlagi teh podatkov. Že tu najdeš razlike med proizvajalci. Trdim, da povprečna slovenska hiša prej potrebuje 12 - 15 kW gorilnik, kot 30, nikoli pa 50. Po drugi strani se z forumaši uporabniki dogovori za kak ogled. Ne dvomim, da ti bo vsak iskreno delil izkušnje, na koncu pa se boš moral (kot vsi ostali) odločiti sam. Želim ti, da boš z odločitvijo zadovoljen.
Objave: 7
Ocena:
0
Kar se tiče lamda sonde velja kar je #giovanotti povedal, in sicer, da je precej draga in ni preveč razširjena na naših koncih. V gorilcu na pelete, ki ga imam jaz, je vgrajena keramična svečka. Vsekakor ti priporočam, da se pozanimaš za komplet kotel in gorilnik Fiammus od Hribarja, ki deluje tako kot je #okvals povedal. Vpihuje zrak, tudi takrat, kadar gorijo samo drva. Je pa super zadeva, če misliš kuriti istočasno na drva in pelete, saj se elektronika sama regulira in dovaja pelete po potrebi, tako da ti ni potrebno skrbet, da boš ostal brez tople vode. Je pa pri kurjenju na drva skoraj nujno dodati zalogovnik tople vode.
Pri EKO subvenciji, če se ne motim, je potrebno podpisati izjavo, da boš kuril samo na pelete. Subvencija je vezana na kotel in gorilnik in ti priporočam, preden kupuješ posamezno, da se pozanimaš glede tega.
Lp!
Objave: 678
Ocena:
3
Sistem izgorevanja v kotlu je drugačen kot v avtomobilu. Kotel je sestavljen iz dveh delov. V prvem delu poteka uplinjanje trdih goriv, v drugem pa popolno izgorevanje. Plamen s pomočjo kontroliranega dovajanja primarnega zraka prihaja vertikalno skozi gorilno šobo kjer dodajamo primarni zrak, ko plamen pride v gorilno komoro se zavrtinči in v dotiku z razbeljeno gorilno komoro zgorijo še preostali lesni plini. Lambda regulacija skrbi za krmiljenje ventilatorja in motornih loput za dovajanje zgorevalnega primarnega in sekundarnega zraka. Sonda pošilja podatke o zgorevalnih parametrih, regulacija pa skrbi da bi te parametre, čimbolj približala dejanskim. V kombinaciji s senzorji zračnega pretoka se uravnava jakost gorenja.
Razlike v kvaliteti kuriva (vrsta lesa, vlažnost, izračun potrebe goriva itd.) so tako samodejno zaznane in nastavitve prilagojene.
Lambda nadzor izgorevanja pripomore k boljšemu izgorevanju polen oziroma drugih goriv, manjši porabi in bistveno nižjim emisijam, ki so škodljive okolju. Lambda sonda zagotavlja le nujno potrebno količino kisika za proces izgorevanja in s tem povečuje izkoristek kotla.
Ocena:
0
Da tako naj bi bilo. Na papirčku vse lepo in prav, dejansko v uporabi bomo pa še videli. Se obeta ta čudež tudi pri meni. Bomo videli. S tem da se ne strinjam glede izgorevanja v kotlu. Pri meni druga faza odpade, ker se proces zgorevanja kot je obrazložen zgoraj dogaja že v samem gorilcu, kotel dejansko dobi le energijo, ter odpadek izgorevanja. Po domače peleti ne gorijo v peči.
Objave: 678
Ocena:
3
Slavko
To ni samo na papirju je tudi v realnosti!
Zavedati se je potrebno, da ne moreš kuriti vse kar ti pride pod roke in gledati samo na stroške in na sebe. Okoli živijo ljudje, ki radi živijo v čistem okolju brez dima in prašnih delcev katere spuščaš v ozračje, zato raje zamenjaj tvoj stari kotel in gorilec ter preidi na TČ, da ti ne bo potrebno napravljati drv in vsak dan kuriti staro šaro!
S tem ko hvališ svojo zastarelo kurilno napravo zavajaš forumaše!
Kotli z LAMBDA sondo so narejeni prav zato, da naredimo nekaj tudi za okolje in okolico!
Objave: 309
Teme: 71
Ocena:
1
Mi zna kdo povedati v katerem trenutku se za kotel zaračuna z 9,5% oziroma 22% davkom, če si fizična oseba?
Vem, da je nekako pogojeno z vgradnjo v nepremičnino za fizične osebe, ampak ne vem na podlagi česa ti zaračuna en ali drugi davek?