PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri realno ogrevanje kamina in mnenja?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Fantje hvala za vse odgovore in oprostite za pozen odgovor...trenutno se ves moj svet vrti okoli kamina in mi pobere veliko prostega casa....hvala bogu gre pocasi na boljeWink

Da odgovorim na par vasih vprasanj......dimnik je fi 25 in ja kot sem zgoraj napisal....gre direktno iz kamina naravnost na podstresno, tam je zakrivljen navzdol(narobe ubrnen U) potem pa spet navpicno naprej gor skozi streho. To je zato, da kondez in mogoce kaksen dez, ce pada prov postrani ne tece v kamin ampak na dno U-ja....

@medo9 Kamin je 15 kw.

Uglavnem, vlek naj bi bil dober, vsaj majster je to rekel, ko je sprobal vse skupaj, tudi sam opazim na ognju, ce mu odvzemam in dodajam zrak, da dejansko zadeva funkcionira.....
Mislim pa, da sem nasel tezavo(poleg mojega neznaja)....to so drva....imam 3 razlicne komplete....sedaj ali je bukev ali kaj drugega zal ne vem....

Prvi komplet imam iz bliznje doline, kjer sem sam nabral nekaj polen in predvsem trsk za podkurit, kar je nastalo zaradi zleda....vecina drv je definitivno mokrih...

Drugi komplet je iz obija...in so pol suha...z njim imam najvec tezav...ce hocem, da dobro zagori moram dodati briket, kateri brez tezav zelo dobro zagori.

Tretji komplet imam pa od lokalnega kmeta, drva so pravilno susena in prav tako kot briket dobro gorijo....

Kakorkoli....pokuriti moram vse, drugo leto se bom pa bolj pozanimal glede drv....

Tezava je pa tudi v tem, da imam obcutek, da kamina ne zakurim dovolj, saj se bojim, da bi ga pregrel oziroma, da bi ga unicil....koliko polen naenkrat, dam lahko notri? Trenutno, dajem na zerjavco po en srednje velik polen....ce je od obija dodam se briket in to je to....zadevo potem ponovim, ko se razgori....bi lahko dal 3 srednje velike polene.....kurisce ima kao kax 4kg drv na 1 uro.

Danes ga kurim cel, dan in je prostor topel tako, da sem danes prvi dan zadovoljenWink malo me pa se moti vonj...obcutek imam, da ga je prevec v stanovanju....vec bo pa itak majstr povedal ko pride v torek.....
Vonja ne bi smelo biti. Ce ti butne dim, ko odpres....Preden odpres vratca, moras povsem odpreti dimnisko loputo in dovod zunanjega zraka. Potem vrstca odpri samo malo, par cm...pocakaj par sekund...recimo 10 in sele potem povsem odpri vratca.

Ne vem kaksnaje tvoja lokacija, ampak danes je bil cel dan sonce, tako da sem zakuril sele pozno popoldan, okrog petih.
Ampak ne glede na to, ti kar mojstra vprasaj in naj te nauci, kaksne so posebnosti tega kamina. Je pa tudi 15kw zelo veliko, zato me res cudi, a ne uspes segreti...no, size tudi sam ugotovil, da imas premalo suha drva. Direkt iz gozda ne gre, je vsekakor premokro...vsaj kaksen mesec bi moral imeti pod streho, ce si pobiral dracje.
1. Problem
Citat:Da odgovorim na par vasih vprasanj......dimnik je fi 25 in ja kot sem zgoraj napisal....gre direktno iz kamina naravnost na podstresno, tam je zakrivljen navzdol(narobe ubrnen U) potem pa spet navpicno naprej gor skozi streho. To je zato, da kondez in mogoce kaksen dez, ce pada prov postrani ne tece v kamin ampak na dno U-ja....

Tistega, ki je tak dimnik naredil oz. sestavil je treba ........ vstavite po želji. Kako boš čistil zadevo? Dimnik mora biti raven!

2. Problem
Če imaš dovod svežega zraka v kamin samo od spodaj - iz kleti, moraš imeti v kleti vedno odprto ali priprto okno.

Ko boš to odpravil, mora goreti. Izogibaj se drva iz raznih Mer, Bau, Obi vraijant, ker so to industrijsko sekana drva (ne glede na letni čas, luno in ostale stvari). Kmet bo vedno gledal, da so sekana ob pravem času, in temu primerno suha. Od časa sečnje, do kurjenja naj mine minimalno eno leto in pol (v Nemčiji imajo predpis vsaj 3 leta)

lp, jure
imam toplovodni kamin ki je vezan na centralno in sem zadovoljen je pa 15-18KW moči. Problem imam samo z temperaturo v radijatorjih ker je radijator ko ga potipaš zgoraj zelo vroč spodaj pa mlačen tko da to sedaj odpravlamo.
Pa ti vseeno segreje prostor?

Premajhen pretok skozi radiator.

Ali: Povečaj hitrost obtočne črpalke.
Ali: imaš nekje priprt kakšen ventil?
Ali: imaš mešalni ventil?
Zgleda, da mu je dimnik postavljal vodovodar. Za to, da ti ne pada dež v dimnik, se na vrhu naredi kapica. Če boš kuril eno po eno poleno, ti tudi suha ne bodo na tak način segrela stanovanja. Imaš namreč relativno velik kamni, ki ga je potrebno konkretno naložit, ko pa že imaš zajeten kup žerjavice, pa lahko dodajaš po eno do dve poleni, odvisno od velikosti, nikoli pa ne smeš dopustit, da ti prej dol zgori.
Lahko pa cmariš in imaš ogenj za okras, grelo bo pa bolj slabo, pa šipo boš imel vedno vsrano.
PS
Topol ima večjo kurilno vrednost kot bukev, vendar manjšo gostoto, zato bistveno hitreje zgori, tako kot smreka.
Glej tabelo:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.enerles.si/sl/kurilna-vrednost">http://www.enerles.si/sl/kurilna-vrednost</a><!-- m -->
strom Napisal:1. Problem
Citat:Da odgovorim na par vasih vprasanj......dimnik je fi 25 in ja kot sem zgoraj napisal....gre direktno iz kamina naravnost na podstresno, tam je zakrivljen navzdol(narobe ubrnen U) potem pa spet navpicno naprej gor skozi streho. To je zato, da kondez in mogoce kaksen dez, ce pada prov postrani ne tece v kamin ampak na dno U-ja....

Tistega, ki je tak dimnik naredil oz. sestavil je treba ........ vstavite po želji. Kako boš čistil zadevo? Dimnik mora biti raven!

2. Problem
Če imaš dovod svežega zraka v kamin samo od spodaj - iz kleti, moraš imeti v kleti vedno odprto ali priprto okno.

Ko boš to odpravil, mora goreti. Izogibaj se drva iz raznih Mer, Bau, Obi vraijant, ker so to industrijsko sekana drva (ne glede na letni čas, luno in ostale stvari). Kmet bo vedno gledal, da so sekana ob pravem času, in temu primerno suha. Od časa sečnje, do kurjenja naj mine minimalno eno leto in pol (v Nemčiji imajo predpis vsaj 3 leta)

lp, jure

Dimnik ima na zavoju vratca za ciscenje, prav tako ima vratca na spodnjem delu, kjer je zbiralnik za kondenz....vse ostalo je ravno...tako, da s ciscenjem ne bi smelo biti tezav....tudi dimnikar mi ni nic omenil, da bo imel tezave pri ciscenju...

Hvala za opozorilo,glede drv....to sem sedaj tudi sam opazil, da je res velika razlika med kmetom in obi trgovino (nikoli si nisem predstavljal, da je taka razlika)
xavi Napisal:Zgleda, da mu je dimnik postavljal vodovodar. Za to, da ti ne pada dež v dimnik, se na vrhu naredi kapica. Če boš kuril eno po eno poleno, ti tudi suha ne bodo na tak način segrela stanovanja. Imaš namreč relativno velik kamni, ki ga je potrebno konkretno naložit, ko pa že imaš zajeten kup žerjavice, pa lahko dodajaš po eno do dve poleni, odvisno od velikosti, nikoli pa ne smeš dopustit, da ti prej dol zgori.
Lahko pa cmariš in imaš ogenj za okras, grelo bo pa bolj slabo, pa šipo boš imel vedno vsrano.
PS
Topol ima večjo kurilno vrednost kot bukev, vendar manjšo gostoto, zato bistveno hitreje zgori, tako kot smreka.
Glej tabelo:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.enerles.si/sl/kurilna-vrednost">http://www.enerles.si/sl/kurilna-vrednost</a><!-- m -->

Kapica je narejena....vendar je 14 dni nazaj na Gorenjskem padal dez in isto casno je pihal veter z hitrostjo 70km/h in ja nekaj malega vode sem nasel na dnu zbirnika.....kljub kapici.

Tako kot si rekel...kamin sem premalo zakuril glede na njegovo velikost in moc....danes sem vse skupaj pojacal in zadeva je veliko boljsa.
Xavi: pred nekaj leti sem imel kar nekaj topolovine, ko je Elektro izvajal ciscenje pod daljnovodom. Tudi debeline 20+....sem potem pospravil in kuril, ampak neke toplote ni bilo; kot pravijo, ne da "ice". V pizza peci neuporabno, ceprav res gori odlicno in hitro :-D
Fantje 15kw kamin...koliko polenov lahko notri vrzem, da ga ne preteram?

Poslano z A0001Wink
Kar tako ga tudi ne bos "preteral", sploh z vlaznimi drvmi ne.
Nalozi par polen, pa bos videl. Saj lahko gorenje uravnavas zapiranjem loput.
Video sem ze primer, ko je bilo kurisce napolnjeno do vrha (kurjeno od zgoraj navzdol), vendar jaz ne kurim tako.
Za vzig uporabim kaksno tretjino butarice, jo oblozim s tanjsimi vejami tja do 6-8cm in ko nastane zerjavica, dam gor polmetrsko poleno.
Sam sem nekoč preteral, ko sem dobil prvič suhe brezove drve in konkretno naložil. Posledica je bila, da se mi je začel topiti stiropor na štukaturah pri stropu, kamin pa niti trznil ni. Je pa pločevinasti, ustrezne debeline pločevine. Tako, da pretiran strah je odveč.
Big Grin Big Grin Big Grin
xavi, ta je pa dobra ... si pa res dobro zakuril

No, upam, da nisi imel preveč škode ...
Pa ne mi zamerit ...
Še ena zgodba.
Zgodilo se je tisto hudo zimo leta 2012. Takrat sem še ogreval na KO. Preko spleta sem nabavil bukova drva, tista pakirana 1,8 m3, ki ti jih z hijapom dostavijo na dvorišče in sem z njimi redno ogreval vsaki dan.
Tisti večer ko se je to zgodilo, sem preden sem šel zvečer v telovadnico na mali nogomet še konkretno nadeval bukova drva v kamin, da bi zdržalo dve uri, ko se vrnem. Potem pa grem v klet po teniske in vidim na vratih od kurilnice ki so odprta proti dimniškim vratcem oranžno lučko. Pogledam, kaj to sveti in vidim, da mi v dimniku gori. Malo me je zagrabila panika in sem hitro šel v stanovanje, pograbil kar en pladenj iz električne pečice, na katerega sem naložil še goreča drva iz kamina, ter jih zabrisal ven na sneg, nato pa poklical center 112, da naj pošljejo nekoga, da bi malo pogledal, če je kaj narobe. Nakar prideta dva gasilska avta, eden od poklicnih gasilcev, drugi pa kar iz sosednje ulice kjer je PGD in mi osvetlijo hišo kot v reality show-u. Pogledajo dimnik in rečejo, da so se saje vžgale in naj kar zgorijo do konca, da se bo dimnikk ščistil.
Ves dogodek me je stal nekaj litrov vina v bližnjem gasilskem domu in pa seveda odpoved nogometu tisti dan, kar me je najbolj jezilo. Pa še domači gasilci so bili ful veseli, ker so šli prvič v intervencijo z novim gasilskim avtom, čeprav so se peljali 300 metrov.
Nauk zgodbe:
Mokra bukova drva, ki niso bila ustrezno sušena in so sajila, čeprav naj bi bila posekana pred enim letom.
Dobra zgodba.
1 2 3
Iskanje po temi