PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Ali je smiselno vgraditi zalogovnik vode

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zdravo,
sem v velikih dvomih če je smiselno da v mojem primeru vgradim zalogovnik vode in sicer:
-imam toplovodni kamin Nordica 16KW
-vezan je na centralno (trenutno aktivnih cca. 10 radijatorjev)
-zalogovnik vode v kaminu je 15L
-hiša je velika 200m2 v 3 etažah ogrevam pa trenutno samo dve etaže.
-kamin se nahaja v srednjem prostoru
-črpalka v spodnjem prostoru
-vezava centralne je en krog
-na napeljavi nimam še mešalnega ventila ???
TRENUTNO pri ogravanju imam problem samo to da so ko potipaš radijator zgoraj vroči spodaj pa čisto mlačni, tukaj še ugotavljam kaj je narobe ?????

Glede na to da imam vse skupaj 15 radijatorjev ali je smiselno, da bi dodal še ZALOGOVNIK vode, ker me je strah da ne bo kamin zmogel vse to ogreti???

Prosim še enkrat za vaše komentarje!

Hvala
Prepočasen pretok skozi radiatorje je vzrok za "zgoraj vroči spodaj pa čisto mlačni"
casar Napisal:....
Od ključnih stvari potrebuješ torej dva mešalna ventila z motornima pogonoma, enega za na povratni vod v kamin, drugega na dovod k radiatorjem, še eno obtočno črpalko za na povratni vod v kamin (za dovod v radiatorje lahko uporabiš obstoječo), zalogovnik in regulacijo. Oni mešalni ventil z motornim pogonom na povratnem vodu v peč je možno nadomestiti tudi s termostatskim mešalnim ventilom, kakor je bilo že rečeno, ampak meni je aktivna regulacija bolj všeč.

Aleš

@cosic: Če optimalno delovanje sistema in regulacije ocenjujemo od 0 do 10, imaš sedaj oceno 0,7 (poden od podna). Aleš pa ti predlaga za 9,8 (nič ni popolno).

Če si perfekcionist in imaš denar, upoštevaj njegov nasvet. Jaz pa razmišljam tako: Regulacijo imaš v obliki termostatskih ventilov na radiatorjih, zakaj bi kupoval še elektroniko. Potrebuješ torej zalogovnik, termostatski mešalni ventil in črpalko za zalogovniški krog. Za ogrevalni krog pa je priporočljiv mešalni ventil, da se ne "opečeš na radiatorjih". Tega po potrebi ročno reguliraš parkrat na leto. (Lahko nikoli, lahko pa vsako uro, odvisno koliko si perfekcionist.) Na tak način "prihraniš" cca. 500 EUR, sistem pa bi subjektivno ocenil z 9.

V sedanjem stanju imej vsaj nekaj termostatskih ventilov odprtih do konca in pazi, da se črpalka vklopi. Sicer ti lahko kamin "zakuha", če ne bo odjema toplote.

Če ti je zalogovniška varianta predraga, montiraj vsaj 4-potni ventil, da boš imel dvig povratka. Če ga boš (ventil) pri vsakem kurjenju nekajkrat prestavil, v roki potežkal vsako poleno in razmislil, če je že čas, da ga vržeš v kamin, da ne bo preveč... ... sistem za delovanje dobi oceno 8, ti pa živčni zlom. :lol: Če boš malo nagruntal kurjenje in se sprostil, ker boš iz izkušenj vedel, da kamin po nalaganju ne bo zakuhal, ventil pa imel stalno nastavljen na kompromisni poziciji... ...ocena 3. Mnogo bolje kot sedaj in dosti slabše kot z zalogovnikom, pri katerem zakuriš, pa ti pobira viške, ko pa kamin ugasne, pa se še ure/dneve ogrevaš z vročo vodo iz zalogovnika. Arrow Neprecenljivo, tega v ocenah nisem upošteval.

Enkrat sem zamenjal star radiator in je iz njega priteklo cca. 20l vode. V nov radiator (drug tip, primerljiva moč), sem natočil cca. 1,5l vode, ne vem natančno. Ko črpalka ugasne, so stari radiatorji topli/mlačni še več kot pol ure, novi se hitro ohladi (nisem štopal). Stari radiatorji so "manjši zalogovnik". Tudi če si vrgel kakšno poleno več v kotel, se nekaj sto litrov vode ni tako segrelo kot bi se par 10l vode v novih radiatorjih.

Če je hiša neizolirana, se brez zalogovnika zjutraj zbudiš v ledenici. Če je dobro izolirana, te popoldne, ko prideš iz službe, pričaka sprejemljivo topla. Ljudje smo različni. Eni se dobro počutijo med 22,4 in 22,8°C, drugim je sprejemljivo vse, kar je med 17 in 25°C.

Ali je smiselno vgraditi zalogovnik vode? Upam, da sem razložil na dolgo in široko.

VAŽNO: Vprašanja zastavljaj v eni temi. Tako bralci dobijo celotno sliko tvojih problemov z ogrevanjem, ki so medsebojno odvisni/povezani.
Citat:če je smiselno da v mojem primeru vgradim zalogovnik vode
Verjetno misliš na zalogovnik toplotne energije (izolirana posoda z vodo). Ta je zelo dobrodošel pri vseh kuriščih, kjer ni možno takoj ugasniti ognja. Zakuriš, naložiš drva, prostori so že dovolj ogreti, ogenj gori dalje, bolje toploto shraniti za pozneje kot prostore še naprej ogrevati, prevroče, odpreti okna.
Nimam časa - sem v penziji!
Naslednje stanje:
-18 let stara feroterm 30kw z bojlerjem, dve leti kurjena na drva, za SV na pelete poleti, prej z ELKO
-grejem ene 7 radiatorjev v 2 stukih, imam termostatske ventile
-grejem po vecini brez pumpe
Bi blo smiselno vgraditi zalogovnik, vsaj minimum kar spravim v kotlovnico (800L), kaksen, z laddomatom al brez, s toplotnim izmenjevalcem? Kaj vse (pumpe, ventili) bi blo treba nabavit? Rad bi vsaj priblizno vedu, da mi centralist ne bo prodajal megle in polno nepotrebnih krmilnikov, regulacije, pump...
Rad bi, da najprej segrejem SV in radiatorje, ostanek tolote pa gre nato v zalogovnik.
Preden se ti cevi razcepijo na radiatorje vmes montiraj zalogovnik z neko obliko varovanja povratka (laddomat....)
Za drva ja,za pelete ne rabiš zalogovnika .
Hanzi Napisal:Preden se ti cevi razcepijo na radiatorje vmes montiraj zalogovnik z neko obliko varovanja povratka (laddomat....)

Tle bi znalo bit malo tezav, prostor za zalogovnik bi bil tam, kjer okno šajna, Torej v nasprotni smeri, kamor so zdaj speljane radiatorske cevi. Prilagam sliko.
[attachment=o15596]

@Jani, ce bi sel v tole izvedbo, bi verjetno poleti kuril na kake 2 dni, peletni gorilec bi prodal..

Kaksen zalogovnik bi moral nabavit?

Priložene datoteke
.jpg   pec.jpg (Velikost: 29,39 KB / Prenosi: 1798)
Jah, boš pa 3metre več cevi kupil.
Pri peči daš varovanje povratka, potem pa 2x T Kos (vroča in mrzla) nekje pod stropom (pred črpalko za radiatorje) Pa če ga k sosedu postaviš Wink Od tam pa cevi pelješ na zalogovnik. Od T kosa naprej pa črpalko za radiatorje.
Vsaj jaz imam tako narejeno. Seveda pa obstaja še nešteto drugih opcij izvedbe (vsak monter ti bo svojo izvedbo svetoval)
[quote="misko07"][
Tle bi znalo bit malo tezav, prostor za zalogovnik bi bil tam, kjer okno šajna, Torej v nasprotni smeri, kamor so zdaj speljane radiatorske cevi.

Tale je pa malo smešna. :lol: . Ti se odloči kakšen zalogovnik boš imel in kje bo stal da ti ne bo v napoto.Kako bo pa mojster povezal je pa njegova.
Z zalogovniki nimam izkušenj. Če ga boš uporabljal samo za dva potem kupiš navadnega ,za kaj več so pa potrebne spirale. Kaj pa ta zid ti ni v napoto.
Hm, tale zid... bi mogu mal razbijat, verjetn. Odločit se kaksnega je vprasanje, ker nimam pojma o zalogovnikih, razslojevalcih... Rad bi, da ima eno spiralo za SV, pa nic drugega, ali takega s potopnim bojlerjem, vec spiralami... jajca.. Bom mogu centraliste povprasat.
Centralar ti bo ponudil rešitev pri kateri bo mastno zaslužil, ti boš imel pa vesoljsko tehniko v kurilnici brez večjega efekta pri ogrevanju.
V vednost
Centroplus pelet set 25 kw in 1000l hranilnik tople vode in WDC

Pri teh zunanjih temperaturah se mi gorilec vklopi vsako drugo noč za +- 2 uri 30 minut,da nafila hranilnik tople vode za plus 10 stopinj kar jih WDC zahteva za dvižni vod.
Ogrevam na dnevno 21 nočna ni potrebe ker je izguba manjša od 2 stopinj celzija.

Lep dan
Ne najdem več podatka, koliko se temperatura vode v zalogovniku zniža na eno uro, ko peč ne dela. Zalogovnik je 300l, s standardno izolacijo (5 cm).
Iskanje po temi