PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Dimnik

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
ni
A= 2,6 x Q / n / sqrt(H)
ampak:
A= ( 2,6 x Q ) / ( n x sqrt(H) )

pa saj to je isto
Ja nevem če je Smile

pri prvi enačbi se n deli z h pri drugi pa se množi, in rezultati so lahko različni.

Maš lahko hitro prevelik al pa premajhen dimnik Smile
pri vsaki formuli greš po vrsti. ne moreš vzeti malo tu malo tam.

primer za izmišljene številke:
2,6x5/2,5/2=13/2,5/2=5,2/2=2,6
ali po tvoje
(2,6x5)/(2,5*2)=13/5=2,6

če pa seveda vzameš malo tu malo tam, potem pa ja normalno da je narobe. greš po vrsti, oklepaji imajo prednost. ne moreš pa malo zračunati na desni pa malo na levi pa potem iti na glavo. ne rečem pa, kako je tam kdo računal - tam lahko da je kdo tako računal, kot trdiš ti. govorim samo o formuli, ki si jo dal. sta enaki.
Tako je! Če ni oklepajev, se gre po vrsti. Množenje in deljenje imata enako prioriteto.
Če je dimnik prevelik se ga da reducirati, zapirati.... Če je premajhen pa?
Seveda pa to sedaj ne pomeni da boš delal pol metrski dimnik za sobni kamin
Pozdravljeni.
Kot vidite sem ˝zelen˝ :oops: na tem forumu ampak ne glede na to imam en problem, ki bi ga delil z vami. Vše ideje ali rešitve bi mi lahko/bodo prišle prav.

Torej...živim v bloku in imam etažno ogrevanje na drva ter peč moči 8kW, ki ogreva 60m2. Na dimnik,ki je zidan iz opek in velikosti 14X14 cm je poleg mene priključen še en uporabnik. Višina dimnika od mojega priključka je približno 7 metrov ( tretje nadstropje) , drugi pa je v pritličju.
Sedaj pa teževa, za katero ne vem kako se je lotiti. :?:
Uporabnik v pritličju ima peč na olje in ta način ustvarja nadtlak v dimniku. Sam nadtlak me ne moti do trenutka ko sam zakurim in mi to ˝ubije˝ vlek. Iz peči se mi začne rahlo kaditi, kar pomeni, da dimnik ne more odvajati take količine plinov. Sad
Sam vidim kot rešitev,vgradnjo manjšega ventilatorja, ki bi vpihaval zrak v cev na katero je priklopljena peč in tako ustvarjal podtlak v peči.
Drugi pa je, da bi v dimnik tik pod mojim priključkom montiral oviro in zaradi spremembe hitrosti na tistem delu ustvaril podtlak, kjer je moj priključek.
Kaj mi svetujete, kot strokovnjaki kot ste tukaj na forumu nekateri.

Lep dan želim.
anton_ Napisal:-
Živiš v večstanovanjskem objektu (bloku)...spodnji sosed ti dela zelhkamro v tvojem stanovanju...ti bi še pa kaj dodatnega pacal na tist dimnik. Zabit dol luknjo, pa si naredi svoj dimnik.

Preberi tist link od ZRMK in to večkrat (citiram)

DODATNE ZAHTEVE

Če gradimo ali saniramo dimnik, je dobro vedeti, da na eno dimniško tuljavo lahko priključimo:

· največ tri kurilne naprave do toplotne moči 20 kW,

· največ tri kurilne naprave z atmosferskim gorilnikom na plin do toplotne moči 30 kW,

· samo eno kurilno napravo na trdna goriva s toplotno močjo nad 20 kW,

· samo eno kurilno napravo z atmosferskim gorilnikom na plin s toplotno močjo nad 30 kW,

· samo eno kurilno napravo s tlačnim gorilnikom,

· samo eno kurilno napravo z odprtim kuriščem.

...in ne delaj neumnosti...raje razkiraj tistih nekaj € za dimnikarja...naj pregleda in ti pove kaj lahko in kaj ne. Da ne bo tvoja zgodba na naslovnici slovenskih novic!
Glede na to, da je dimnik samo eden, kjer imam priklop in v bloku ne pride v poštev gradnja nadomestnega (fizično neizvedljivo), želim oziroma bo treba kaj sanirati na tem dimniku.
Zanimajo me predvsem možne reštitve tega, ker bom težko prepričal sosede, da mi dovolijo speljati dimnik skozi njihovo stanovanje. :wink:
Samo vprašam. Kdo od vaju se je nanj priklopil zadnji?
Kakšen je fi izhod iz tvoje peči?
Peč ima priklop 130mm, kdo pa je bil prvi pa bi moral vprašati zgodovinarje, ker je od tega ze 25let in nekaj zamenjanih lastnikov.
Imam občutek, da je tisti, ki tukaj počne nekaj, česar ne bi smel, uporabnik v pritličju, ki je na skupinski dimnik priključil tlačni gorilnik. Kdo je bil prej in kdo kasneje po moje tukaj ni pomembno.

Aleš
anton_ Napisal:Zanimajo me predvsem možne reštitve tega, ker bom težko prepričal sosede, da mi dovolijo speljati dimnik skozi njihovo stanovanje. :wink:

Tehnična rešitev je da sosed odmontira peč in namontira tako brez ventilatorja.
Kako boš to dosegel?
-lahko poskusiš lepo...povabiš na pivo..se probaš zmenit...verjetnost uspeha 1%
-poskusiš preko upravnika...imate skupna pravila in tako dalje...mogoče se bo upravnik lahko zmenil z njim da zamenja peč....verjetnost uspeha ...2%
-lahko preštudiraš zakonodajo...o večstanovanskih objektih...in če ugotoviš da je sosed kršil...ga tožiš..verjetno uspeha...50%...v 10 letih

Dejstvo pa je da verjetno v doglednem roku (recimo v času 2 naslednjih zim) ne boš uspel narediti nič od zgoraj omenjenega...ozoroma ne boš mogle imet svoje peči na drva. Žal.

Evil ON
Lahko pa ravnaš tako kot sosed...lepo poštemaš dimnik nižje od tvojega priklopa...in mu zadelaš cev...ti pa se priklopiš malo višje. Ni prav, ni po pravilih...je pa najbolj varno za tebe. :-)
Evil OFF

LP
Nagibam se k temu , da bi povečal hitrost na delu mojega priklopa in mogoče dobim podtlak. :?:
...ali pa zazidam :twisted:

Priložene datoteke
.jpg   skica.jpg (Velikost: 3,09 KB / Prenosi: 1040)
anton_, pa imate res tako izveden dimnik in takšne priklope? A ni pri skupinskih dimnikih tako, da od vsakega nadstropja gre ločen del dimnika kakšna 2, 3 m navzgor in se šele tam to priključi na glavni vod?

Aleš
1 2 3 4
Iskanje po temi