PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Vroč radiator, hladen prostor

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni,
prosil bi za nasvet oz. če ima še kdo podoben primer. In sicer, v jedilnici, kjer se največkrat zadržujemo, je vedno kar hladno (cca 20 stopinj), kljub temu, da je radiator vroč. Velikost radiatorja je srednje velik. Jedilnica ni velika, cca 7 kvadratov, na zahodni strani je okno plus izhod v notranji atrij, na vzhodni je majhna kuhinja, nad jedilnico je terasa, južna stena je z sosednjo vrstno hišo. Hiša je toplotno izolirana (grajena 2001), tudi okna so kvalitetna. Ogrevamo se pa na plinsko peč.
Če ima kdo kakšen nasvet kako ogreti prostor, hvala vnaprej!

Jernej
Nekam uhaja toplota..uhaja pa tam kjer je še bolj hladno. Ne more biti v sosednjih sobah topleje...sploh ne, ker je majhna soba z radiatorjem..torej bi moglo biti tam najbolj toplo.
"..... nad jedilnico je terasa...." , ki je ali ni toplotno izolirana proti jedilnici?
Sicer pa je matematika preprosta...
Če ne ogreva dovolj je:
- radiator premajhen
- izgube prevelike
- čas ogrevanja prekratek
..če je radiator vroč in imaš 20st...potem ne hodi v"T širtu po bajti :wink:

...no in rešitev Big Grin

..daj si zmontirat za 1/3 večji radiator...pa boš dosegal"tropske razmere,ter na sebi obdržal"domačo modo

ps
..je pa dobro nekajkrat na mesec naredit doma stres test(se mi posreči,ko sem predolgo"na terenu in sobna temp. pade pod 20st)...pa da vidiš,kaj vse se iz omar privleče :wink: ....jaz pa jim samo,dam"poduk,"sedaj vidite,kako bi bilo,če bi padel meteor Big Grin
Big Grin
Hvala za odgovore, verjetno je vsega po malem. V kuhinji je montiran zračnik (zaradi nastajanja plesni)...
..če je toplotno izolirana terasa, to ne bi vedel...
..čas ogrevanja je lahko cel dan, pa se ne bo segrelo...
..radiator se mi ne zdi, da bi bil premajhen...
..živimo skupaj z babico, pa ravno ne bi delal stres testov z njo...Smile
Najverjetneje je problem tisti zračnik v kuhinji, ki pa mora biti...druge variante ne poznam..
..problem je bil že v gradnji, na hitro potem pa vse skupaj zatesnit..
hvala še enkrat!
Jernej
imate samozapirno loputo na zračniku? če ne, je to res močan kiks.

v moji sobi recimo se okno ne zapre dovolj, in je čisto majhna reža. pa je to dovolj da je temperatura vedno pod 20°C. ko daš roko zraven čutiš pihanje zraka.
Jernej, nabavi en 2kW kaloriferček in ga goni 2 uri. ugasneš in čez 2 uri pogledaš T. radiator dela na polno ves čas. Če se ne segreje... Potem veš da ni problem v radiatoru Wink

Zračnik zapri, in vsake 3 ure na hitro popolnoma prezrači - zamenjaj čim veš zraka v 3h minutah.
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
Kje si pa ti nabira plesen? Potipaj strop z roko. Če lahko izmeriš temperaturo, še bolje. Najverjetnejši razlog je pomankljivo izoliran strop.
Zapri zračnik in luftaj ročno
Neizoliran strop pod teraso, izhod v notranji atrij: po mojem je tu treba iskati glavni vzrok. Ce ne mores spustiti stropa in ga toplotno izolirati, dvomim, da bos kaj spremenil. In kako velik je ta notranji atrij, pa kaksne so stene in strop?
Pravis, da je radiator srednje velikosti, kaksna je pa njegova moc?

Lahko pa poskusis IR panel; imas ponudnike, ki vrnejo kupnino, ce ni stranka zadovoljna. (ja vem, zdaj se bo usulo :twisted: )
Ko že ima luknjo, mogoče bi prav zanj prišla prav "Bossplastova rešitev za vlago". Ali jo je že kdo preizkusil? Sicer pa najceneje: nov, še enkrat večji radiator, ko bo našel vzrok izgube toplote, ga bo pa priprl. Namesto zračnika je možna vgraditev ventilatorja s poklopcem, vezanega na stikalno nizkoproračunsko uro ali higrostat.

lp K.
@medo9
Seveda se bo vsulo, ker je popolnoma neumesten predlog, ki nima veze z vprašanjem.

Napisano v prvem odstavku pa seveda drž in sem tudi sam omenil.
Še vedno mislim, da je po vsej verjetnosti nič, ali skoraj nič izolirana terasa glavni problem. Če ni druge variante, bi se jaz tu lotil nižanja stropa in vmesne izolacije. Seveda z upoštevanjem vseh pravil parnih zapor.
Seveda pa je najbrž najhitrejša rešitev še en radiator ali podvojitev obstoječega.
Še hitrejša rešitev brez kakršnihkoli posegov, pa je ogrevanje 24/7.

Zračniki res prispevajo k izgubam, ne morejo pa biti razlog za to, da prostora ne moreš ogreti. Da bi podhlajeval, bi moral imeti nekje zelo velik dovod svežega zunanjega zraka. Pri nas zelo veliko deluje zračnik v kuhinji (ventilator v kuhinji med kuhanjem vedno vklopljen), kopalnica zračnik naravni vlek brez loput, potem pa ima še maček nad svojim WC-jem ventilator, ki dela 24/7. Vse to so med seboj povezani prostori, vrata pa večino časa odprta.
Homer: testiral sem :twisted: ker se ni nihce odzval na predlog 2kw kaloriferja, kar jepovsem enakovredna brezveznost ;-)

Drugace pa je zagotov strop kljucen.
Sam sem videl kaj pomeni neizoliran strop, ko so mi v kopalnici "pozabili" poloziti 20cm urso na samo cca 2m2, kar je priblizno cetrtina tlorisa. Ugotovil sem, ker nisem spravil cez 21 stopinj niti pod razno....sicer je z lahkoto 23-24.
Strop se lahko zelo enostavno in poceni izolira. Vzameš 3cm stirodur na preklop ga lepiš z namenskim lepilom na strop, prevlečeš z mrežico in fasadnim lepilom. Zaribaš in nihče sploh ne bo opazil teh 3,5cm nižji strop. Razen denarnice pri plačilu ogrevanja. Mislim, da je to najcenejša in najustreznejša ršitev izolacije stropa. Drugo se svetovali že ostali Wink
1 2
Iskanje po temi