PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Alu radiator - dodajanje členov, razstavljanje

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Lep pozdrav.

Sem malo iskal pa nisem našel teme ali debate s tako vsebino, zato odpiram novo temo o tem.
Če pa tema že obstaja pa prosim, da se ta tema zbriše in bom tam nadaljeval. Smile
Hvala za razumevanje .

Imam členaste aluminijaste radiatorje in me zanima, če se jih da razstaviti in ponovno uspešno nazaj sestaviti?
Kako je s tesnenjem med členi in ali je to sploh priporočljivo razdirati?
Se da to z malo spretnosti in orodja doma narediti ali je to že tovarniško na fertik izdelano?

Stvar je taka, da moral nekje malo skrajšati radiator in ga drugje podaljšati.

Sem tudi že malo po spletu gledal pa nikjer nisem dobil zadovoljivega odgovora ali kakšne skice sestave členov, spojnih elementov, tesnil,...
Ne bi pa rad kar na horuk razstavil in potem ne bi dobil recimo tesnil ali kaj podobnega in bi bilo potem vse skupaj samo še za na odpad.
Sem samo nekje zasledil, da se da kupiti pozamezne člene in to potem sestaviti, vendar mi ni najbolj jasno kako to stoji skupaj :?:

Bom slikal radiatorje in prilepim slike, če bo to kaj v pomoč.
Sem imel podoben problem pri montaži, ko mi je monter vgradil v kopalnico prekratek radiator. Takoj je da člena odmontiral (iz nepomembnega prostora) in ju domontiral v kopalniški radiator.

Nisem pa gledal, kako je to naredil.
Dobi se namenski ključ za odvijanje in privijanje členov. Pri tem ne smemo pozabiti nabaviti novih kompletov za sestavljanje, ki vsebujejo nova tesnila in matice (če kje daljšamo npr.). Ena matica ima na vsaki strani kontra navoj, kar je treba paziti pri montaži.

To velja za Armalove Aklimat radiatorje, za ostale (tuje) ne vem. Za potreben pribor in orodje povprašaj v najbližji trgovini z vodovodnim materialom ali pa v Merkurju (ostale velecentre glede tega odpiši). :wink:
:? težava je, ker ne vem kaj so zaeni radiatorji...

zgledajo takole, če bi slučajno kdo vedel proizvajalca, ker nikjer nisem zasledil, da bi pisalo oziroma bilo označeno

[img]httpunichr("58")//wwwunichr("46")podsvojostrehounichr("46")net/vsebina/sites/all/files/imagecache/bigpicture/Penzlc/20141029_131907unichr("46")jpg[/img]

[img]httpunichr("58")//wwwunichr("46")podsvojostrehounichr("46")net/vsebina/sites/all/files/imagecache/bigpicture/Penzlc/20141029_131959unichr("46")jpg[/img]

[img]httpunichr("58")//wwwunichr("46")podsvojostrehounichr("46")net/vsebina/sites/all/files/imagecache/bigpicture/Penzlc/20141029_132004unichr("46")jpg[/img]

na sliki sta dva različna tipa, najbolj me pa zanima za tistega s križnimi vijaki.
Nisem opazil nobenih spojnih elementov med členi, razen teh križnih vijakov... ali je mogoče, da skozi cel radiator poteka recimo navojna palica in ga potem to skupaj drži?
Ali so le kake posebne matice odznotraj radiatorja in se pride do njih skozi vsaki člen posebej, od strani, tam ko nakoncu pride čep in odzračevalnik ali ventil?
Moraš odviti priključke, potem pa boš videl notri.
Ker pa nimaš orodja in ga najbrž ne boš kupoval zaradi dveh členov, bi bilo najbolje, da pokličeš "radiator mojstra"
te radiatorje se da lepo doma poštimati, sestaviti, razstaviti.....prvi tip je skoraj zagotovo FAR tropical, drugi z vijaki na vrhu, ne vem.....med sabo zagotovo členi niso skladni.

vsi ti alu radiatoji imajo člene spojene na spodnjem delu in na zgornjem. Najprej se odvije čepe na koncu in ventile na drugem koncu. (en levi in en desni navoj) členi so spojeni skupaj s posebnimi členi ( to niso matice) ki imajo dvojni navoj, na eni strani desni, na drugi levi. Ti členi -matice imajo v sredini luknjo skozi katero teče voda med posameznimi členi. V tej luknji vidiš tudi dve bunkici, ki blokirata ključ, ko ga vstaviš, tako, da lahko člen -matico odviješ.
Orodje si narediš sam s švas aparatom in cicer rabiš kakšne pol metra cevi ali palice iz jekla denimo fi 15 do 20...toliko da to palico lahko vtakneš v radiator in gre lahko skozi te člene- matice. Nato na konec te palice navariš dve ploščice ali kaj podobnega, tako da se ta palica, ki jo boš vstavil v člen-matico ne bo mogla vrteti in boš z njo lahko odvil člen-matico. Na drugem koncu te palilce navariš dobrega pol metra dolgo ročico, tako, da dobiš ključ v obliki črke T....s tm ključem nato razstaviš posamezne člene. (ko odvijaš, najprej popustiš zgornji in spodnji člen-matico in ju nato oba postopoma odvijaš...sestavljaš v obratnem vrstnem redu. Med aluminijastimi členi je tesnilo, ki se ga kupi povsod kjer prodajajo te radiatorje.
Ko odvijaš ali privijaš pazi smer vrtenja....odvijanje je lahko v desno ali levo, odvisno na kateri strani radiatorja vstaviš ključ. ( smer odvijanja-privijanja preprosto preveriš s smerjo s katero je privit čep na koncu radiatorja v katerega vtakneš ključ.)

S tem ključem lahko poljubno razstavlajš radiatorje...torej ni treba vsak člen posebej odvzet, temveč lahko recimo direktno odvzameš tri člene...to pa tako, da ključ potisneš v radiator tako globoko, da se ključ zatakne za člen-matico med tretjim in četrim členom radiatorja....
Upam, da si razumel. mogoče na prvi pogled zgleda čudno, je pa simpl ko pasulj.
Ti radiatorji so Aklimat, s tem da so tisti na vijake starejši model, kjer so posamezni členi malo ožji.
Predlagam ti, da pokličeš v njihovo industrijsko trgovino v Lenartu in poveš, zakaj se gre. Sam sem imel podoben problem ko sem želel podaljšat radiatorje. Pobasal sem jih v avto in jih peljal direktno v Lenart, kjer so mi jih doštukljali in primerno zatesnili.
Drugače pa bi moral ta problem rešit vsak resen central hajcar, ki je kdaj koli montiral radiatorje Aklimat.
Tako, kot je predhodnik že povedal, so tisti radiatorji z vijaki - Aklimat. Približno dve leti nazaj mi je en tak radiator spuščal. Med členi so gumijasta tesnila, ki pa jih takrat po dolgem iskanju po Sloveniji nisem uspel dobiti nikjer. Tudi v Lenartu ne, kjer so mi povedali, da teh tesnil nimajo več. Mogoče le, če bi jih imel kdo od monterjev še na zalogi.
Ko sem člene razdvojil, sem najprej dobil obe tesnili ven (spodaj in zgoraj) in jih temeljito očistil, saj se na njih nabere kamen. Prav tako ležišče tesnila in okolico, kjer se členi spajajo. Po ponovnem spajanju mi je še vedno puščalo.
Odločil sem se, da odstranim še en člen, da dobim drugi par tesnil, ki bi po očiščenju še naprej tesnila. To mi je tudi uspelo. Sedaj po dveh letih tesni in upam, da bo še naprej.

Istočasno pa naprošam vse tiste, ki veste, če se tesnila za stare Aklimat radiatorje še kje dobi, da to sporočijo.
Hvala v naprej.
Penzlc Napisal:: ......na sliki sta dva različna tipa, najbolj me pa zanima za tistega s križnimi vijaki.
Nisem opazil nobenih spojnih elementov med členi, razen teh križnih vijakov... ali je mogoče, da skozi cel radiator poteka recimo navojna palica in ga potem to skupaj drži?
Ali so le kake posebne matice odznotraj radiatorja in se pride do njih skozi vsaki člen posebej, od strani, tam ko nakoncu pride čep in odzračevalnik ali ventil?
Sem pozabil na odgovor.
Členi se med seboj spajajo en v drugega, držijo pa jih le vijaki, vmes je tesnilo. Prvi in zadnji pa imata zaključke za zapiranje lukenj oziroma nastavek za ventile.
Hvala za info, mi je zdaj že precej vse jasno, samo še v akcijo bo treba.
Orodje si bom pa tudi naredil, ko bom našel ustrezno cev, če ne bo pa armaturno železo za v beton tudi ok.

Malo me skrbi za tesnila, bom pa probal to s silikonom za tesnila rešiti, če bo potrebno in ne bo šlo drugače... kot sem videl obstajajo navadna ploščata tesnila in taka iz O-ringov.

[url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")merkurunichr("46")si/ogrevanje-in-hlajenje/oprema-za-radiator-aklimat-komplet-za-sestavljanje-m[/url]

[url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")merkurunichr("46")si/ogrevanje-in-hlajenje/oprema-za-radiator-aklimat-komplet-za-sestavljanje-ms-m[/url]

počasi se bo zadeva izkristalizirala Big Grin
Hvala za info, mi je zdaj že precej vse jasno,samo še v akcijo bo treba.
Orodje si bom pa tudi naredil, ko bom našel ustrezno cev, če ne bo pa armaturno železo za v beton tudi ok.

Malo me skrbi za tesnila, bom pa probal to s silikonom za tesnila rečiti, če bo potrebno in ne bo šlo drugače... kot sem videl obstajajo navadna ploščata tesnila in taka iz O-ringov.

[url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")merkurunichr("46")si/ogrevanje-in-hlajenje/oprema-za-radiator-aklimat-komplet-za-sestavljanje-m[/url]

[url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")merkurunichr("46")si/ogrevanje-in-hlajenje/oprema-za-radiator-aklimat-komplet-za-sestavljanje-ms-m[/url]

počasi se bo zadeva izkristalizirala Big Grin
Samo pazi za komplet ,če ni samo od novejših ? Stari so vsak posebej člen in vsi imajo tiste križne vijake ! Novejši so vsi po dva člena skupaj brez tistih vijakov samo znotraj navoj !
Sem pa videl tudi na bolhi se prodajajo tvoji ta starejši.
Če boš z silikonom zadihtal, ti priporočam, da imaš tam kjer bodo postavljeni ploščice in talni sifon.
Člene, ki so sestavljeni z dvovijačnikom - pol navoja levi, pol desni, tesni originalno ploščato tesnilo, ki se dobi posebej, kaj drugega se ni obneslo dobro. Stični deli členov morajo biti lepo poravnani in zadeva tesni. Gumi O ringi so na zaključnih čepih levo, desno zgoraj in spodaj. Aklimat je imel različne zaključne komplete, posledično tudi različna tesnila. Originalna so bila ponavadi bela, govorim o modelu, ki se vijači z dvovijačniki. Starejši tip, kjer so členi samo stisnjeni drug v drugega in jih drži jeziček s križnim vijakom, imajo vmes okrogla gumi tesnila črna barve. Taka tesnila bi našel tam, kjer prodajajo materiale za hidravliko in pneumatiko.
Ali se ti starejši radiatorji, ki so na vrhu zašraufani s križnim vijakom, že po "naravi" malo zvijajo?
Sem namreč ugotovil, da ni čisto togo spojen skupaj in me zanima, če je to z njim nekaj narobe ali je to pač normalno za ta tip radiatorja, ker ga skupaj držita samo tista dva križna vijaka (en zgoraj in en spodaj) vmes so pa o-ring gumi tesnila in pa najbrž konus?
Sicer sem našel en vijak odspodaj, kateri se vrti "čez navoj" in zdaj ne vem ali je to vzrok zvijanja ali kaj drugega...
Ali je bil ta starejši tip problematičen, da je rad spustil?
Tako, po občutku se mi zdi, da ta način spajanja členov ni nekako najbolj zaupanja vreden... :?
1 2
Iskanje po temi