PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Črpalka za crpanje podtalnice- koliko watow?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Vceraj sem testiral crpalko za crpanje podtalnice.

Situacija je sledeča:
-premer cevi 1 1/4 , ki je zabita v zemljo. v sponjem delu je ustrezno naluknjana.
-crpalka (hidrofor iz OBIJA za 80 €)
-pred crpalko je filter za smeti/kamencke
-vse ostale cevi razen navpične so 3/4"
-na izhodu iz crpalke je 3/4" ventil. Od tam naprej pa je prost izhod vode.
-višinnnska razlike med nivojema je 3.5 m

Črpalka porabi pri pretoku cca. 3000 l/h 600 w ali 0.6 kw/h.

Zanima me ali je kdo testiral podobno situacijo?
Ali bi bilo bolj smiselno skopati vodnjak in v njega vstaviti potopno crpalko? Samo kopanje vodnjaka je relativno drago.

Ps. kako sem meril porabo. Priklopil sem crplako in jo zagnal.
Potem se izklopil vse porabnike. Meril sem koliko časa rabi kolut v stevcu , da naredi en krog. Pri meni je to bilo 40 s. Poleg tega rabimo še podatek koliko vrtljajev je en kw. To je pri meni 150 vrt.
in še formula:
(40/3600)/(1/150)=00.6
Mislim da nimaš kaj več pričakovat od vodnjaka. Vodo je pač treba prečrpati višje in zato rabiš energijo. Če gladina v vodnjaku ne bo bistveno višje kot je sedaj podtalnica, potem bo poraba približno ista. Z debelejšimi cevmi bi sicer lahko malenkostno zmanjšal izgube, a vendar mislim da je glavni ponor energije pač višinska razlika in to je to.
LP,
Samojed
Imam zelo podobno situacijo. S potopno črpalko črpam podtalnico iz globine 3,5 metra s pretokom 4000 l/h. Nazivna moč črpalke je 350W. Dejanske porabe nisem meril, imam pa občutek, da bi tudi ti s potopno črpalko dosegal boljši izkoristek. Ne vem, pa če se zaradi splača kopati vodnjak.
Jernej Napisal:Imam zelo podobno situacijo. S potopno črpalko črpam podtalnico iz globine 3,5 metra s pretokom 4000 l/h. Nazivna moč črpalke je 350W. Dejanske porabe nisem meril, imam pa občutek, da bi tudi ti s potopno črpalko dosegal boljši izkoristek. Ne vem, pa če se zaradi splača kopati vodnjak.

Ali imaš vodnjak? Ali pa imaš samo vrtino in potem vstavljeno crpalko?
Katero znamko pa je črpalka?

Poskusi izmerit porabo?
Mrombi, iz tvojih podatkov izhaja, da opravi tvoja črpalka samo za slabih 30W koristnega dela. Če je njena poraba moči 600W, potem se 570W nekje izgubi! Torej je še veliko prostora za izboljšave.
Ja, samo to pomeni, da je izkoristek slab - skupni izkoristek. Kako boš pa to povečal?
To se uredi z obliko lopatic (tipom črpalke) in z povečanjem izkoristka motorja. Ne eno, ne drugo ne bo doma noben naredil.
Rezerva je res ogromna. Mogoče bi porabo zmanjšal za polovico že s tem, da bi vzel drugo črpalko firme čip-šit. Čisto možno, da bi imela najslabša potopna črpalka dvakrat boljši izkoristek. Je pa res, da pri izdelkih te slavne firme nihče ne gleda na izkoristek. Prepričan sem, da bi navadna 60W obtočna črpalka za centralno firme Grundfos prav tako prečrpala tri kubike iz tvojega vodnjaka. no... ne me pretrdo za besedo držat.

Še ena razlaga za tako slab izkoristek je možna: mogoče tvoje meritve niso točne oziroma so prehudo nenatančne. Kako si meril količino prečrpane vode? Kako dolgo si opravljal meritev?
Kaj pa ce bi dal crpalko v natego? Ce rabis samo toploto iz podzemne vode izcrpat, potem jo lahko ohlajeno vracas na isto globino malo vstran. Res da moras imeti zato dve "vrtini", ampak vseeno... Crpalka bi bila potem res lahko kaka 30W od centralne. Bi bilo pa treba malo poeksperimentirat, katera najmanj kavitira pri 250 torrih.

LP

Jest
Hvala za informacije in mnenja.

To črpalko sem nabavil za cist druga namen. Me je pa seveda matral firbec, kako in kaj je z porabo take črpalke.

Omenil bi, da bo crpalka samo precrpavalo vodo iz vrtine v vrtine. Vmes pa ji bom odvzel/dodal toploto.

Seveda sem razmišljal o crpalkah za ogrevanje. Se mi a zdi, da je lahko pretok problematičen, ker 3000 litrov pa tudi ni malo.

Je pa zanimovo , da se je potrebno samo 30w energije. No to je čista. kaj pa razni upori v ceveh ,,, itd.

Je pa dejstvo, da kaka crpala od pralnegha stroja tukaj ne pride upoštev.
Ker sem že malo ven iz tega, me vseeno zanima od kje izračun da rabiš 30W energije. Ne vem kdo je računal, ampak tako od oka, je to v eni uri 30Wh. Nič praktično. In to naj bi v eni uri zadostovalo, da dvigne 3 tone 3,5 metra visoko. Pišuka, zakaj so gradbeni lifti 2 kilovatni?
LP,
Samojed
Mazi je z "natego" mislil, da bi z dvema vrtinama bila razlika višin minimalna - odtod tudi minimalna zahtevana moč.
Opusti se i uživaj, nemoj da nam sada kvariš doživljaj....
Wp=m*g*h=3000kg/h*9,81*3,5m=103005 J/h

1J=1Nm

1W=1J/s

103005[J/h]/3600[s]=28,61W

Men se zdi, da je tako.
Predelal v tisto, kar nam na poloznicah pise... Wink

1 kg 1 meter visoko v eni uri = 0.000002724 kWh
3000 kg 3.5 metrov visoko v eno uri = (3000*3.5*0.000002724)= 0.028602 kWh

Torej 28.602 W eno uro za 3000 litrov 3.5 metra visoko spravit.

Ja, ce bi samo ukradel toploto, vodo pa ohlajeno vracal na izhodiscno globino, bi rabil veliko svohnejso crpalko. Ampak se enkrat... Ce je na povrsini, mora biti narejena tako, da zna delovati tudi pri zmanjsanem tlaku, da turbina ne kavitira. Po drugi strani, pa bi lahko nasel kako potopno crpalko majhnih dimenzij, ki bi pravtako crpala v natego, brez visinske razlike, samo izgube zaradi upora cevi, ki pa niso bistvene. Konstrukcija ucinkovite crpalke pri povisanem tlaku (0.35 Bara) je preprostejsa.

LP

Jest
Je ja! Sem tudi jaz šel računat. Pišuka poldi, nebi si mislil. Rečeš tako na oko tako težo v eni uri spravit tako visoko ni kar tako.
Ni kaj, fizika je čudna reč, matematika pa točna :lol:
LP,
Samojed
Pravi mojstri STE/SMO.

Zdej pa samo še model crpalke potrebujem.
Bi znal kdo kaj svetovati.

Res me je presenetilo to z 600w porabim, 30w dela pa naredim. Kilav izkoristek.

Ko sem na začetku imel štirno sem pomoje dosegel še večji pretok, brez da bi se kaj posebej utrudil z ROČNIM črpanjem.

Ali mi lahko kdo predlaga konkretno črpalko.
Model, proizvajalec,cena...
1 2
Iskanje po temi