Objave: 150
Teme: 24
Ocena:
-5
Potem, ko sem namestil TC in nimam nobenega drugega vira ogrevanja sem začel razmišljati o električnem agregatu. Če pa se že odločam za agregat naj ne bi, v primeru potrebe, napajal samo TC ampak celo hišo. Torej za hiso potrebujem 3Kw (v sili) in še za TC. Imam TC Toshiba Estija 16 Kw in vse talno gretje. (to ni predmet tega sajta). Zanima me:
Kako močen agregat potrebujem (koliko vleče TČ v najbolj ekstremnih razmerah)
Priklop naj bi bil v elektro omarici s preklopnikom.
Zanimajo me praktične izkušbje, če je to že kdo izvedel in o kakšnih stroških govorimo.
Hvala za odgovor in lep pozdrav
Objave: 8660
Teme: 6
Ocena:
9
Tako čez prst bi rekel 10 KVA ali več.
TČ ima sicer nazivno priklopno moč cca 4 KW, ampak z upoštevanjem cos fi je to cca 6KVA. Na to prištej še dodatno moč potrebno za zagon in porabo hiše.
V fiksne stroške računaj letno zamenjavo olja in na cca 3 leta menjavo zagonskega akumulatorja. Olje moraš menjati zaradi staranja, akumulator pa ima tudi življenjsko dobo.
Za daljše obratovanje je bolj priporočljiv diesel.
Na stroške agregata prištej še nekaj na modifikacijo razdelilne omarice (preklopnik ali rele, kabli, ....)
Predvsem pa razmisli, kje boš agregat imel (zračenje, izvod izpušne cevi iz prostora,....)
Sicer pa je 10KVA agregat možen tudi v izvedbi za zunanjo montažo
PS: Če imaš trifazni elektro priklop in TČ, potrebuješ tudi trifazni agregat. In pri tem upoštevaj da trifazni agregat lahko obremeniš le z eno tretjino nazivne moči po vsaki fazi. Še sedaj se valja okrog precej skurjenih 3f agregatov po žledu, ker so ljudje nanje priklapljali električne štedilnike, pečice, kaloriferje in presegli max moč vsake faze.
O ceni težko, ker takega agregata nisem kupoval, ampak tudi tu se lahko pogovarjamo o različnih cenovnih kategorijah kot pri avtomobilih. Seveda tudi tu Kitajci cenovno zmagajo....
Groba ocena od 4K€ navzgor......
Objave: 5764
Teme: 1
Ocena:
32
Skratka 3 kw agregat v rangu 300 -500 evrov za najnujnejše gospodinjske aparate in luči v kombinaciji z toplozračnim kaminom, ki ima lahko v tem primeru tudi vgrajen ventilator.
Objave: 3158
Teme: 48
Ocena:
1
Skratka če je plac rajši pokneš v hišo en šporhajt, pa je za kuhat in za gret v sili.
Ocena:
9
Zakaj je potrebno filozofirati?
Vprašanje je bilo jasno:
Napajanje celotne hiše vključno s TČ!
Če je to smiselno in če je pripravljen vložiti potreben denar, pa prepustimo avtorju teme!
Objave: 5764
Teme: 1
Ocena:
32
Ponudil sem samo alternativo, glede na to, da kamin lahko uporabljaš vsako kurilno sezono, med tem ko agregat čaka v nizkem štartu, da pride 1 x v desetih letin na vrsto.
Ocena:
-5
Ja Homer. To je moja ideja. Agregat naj bi stal v lopi 30m stran od hiše.Inštalacija bi bila v zemlji do elektro omarice. Vezan naj bi bil tako, da lahko napajam celo hišo + TC, opcija bi bila tudi, da v primeru res, res ekstremnih razmerah za krajši čas izključim tudi vse uporabnike (hišo v celoti) in se goni samo TC, kajti brez gretja ne morem ostati. V tem primeru bi se za hladilnike in skrinje ze znašel, saj je agregat pri hiši. Za enkrat sem razmišljal o agregatu okoli 7KW moči, saj če bi moral gnati 6Kw grelce v TC bi izklopil hiso in bi bil Agregat namenjen samo za TC. Potrebne so tudi vse zasčite in stabilizacije napona ( za primer nihanj ali preobremenitev - varovalke), zato bi izbral res strokovnjaka -električarja-, ki se na vse skupaj dobro spozna.
Ne vem, verjetno nisem prvi ki razmišlja v tej smeri, vendar kot ziheraš nisem za neke hitre ad hoc rešitve s hitrimi priklopi, saj govorimo o večji moči in nebi rad videl da se vse skupaj pregreva, smodi in na koncu še vžge. Inprovizacije so včasih dobre na krajši rok.
Hvala za vaše nasvete in lep pozdrav.
Objave: 7877
Teme: 18
Ocena:
-189
Če si se odločil, kupi. Poglej le, da ne rabljenega brez možnosti nabave rezervnih delov. Ali pa novega, tudi brez poprodajne podpore. Obvezno diesel, za akumulator poskrbi, na štrik bo težko kurblanje. S kolegom sva ga dva komaj...
lp K.
Ocena:
-5
Ja gledam za diesel motor z vodnim hlajenjem, s štrterjem. Na bolhi je recimo nov diesel agregat sicer zračno hlajen s štarterjem 9,5 HP motorjem in 7,5KW nazivne moči, cena pa 950EUR. Ali je to to, kar potrebujem za mojo zahtevo. Verjetno bi bilo potrebno dodati še kaj elektronike v smislu zaščit itd. Na tem področju sem čisto bos in ne vem, kaj naj gledam. Kako močen motor mora biti za poganjanje recimo 7,5 KW agregata. Ali se lahko dobi agregat za moje potrebe že za recimo 1000-1500 EUR.
Kdor dobro pozna agregate naj prosim svetuje in pove, na kaj moram biti pozoren ob nakupu. Po naravi nisem zaletav, da moram takoj nekaj pripeljati k hiši, nato pa jok in stok. So v SLO tudi profi dilerji agregatov, so kvalitetni, vendar imam občutek da ga preplačam za 30-50%.
Objave: 13287
Teme: 13
Ocena:
-503
Sam imam Dizel agregat (kopija Yanmar) 5,5kw kateri mi brez najmanjšega problema napaja celotno hišo s TČ vret. Seveda brez ta hudih porabnikov, pa tudi moja TČ ima max porabo pod 2kw. Kupil za manj kot 1k€ pa dela ko šus
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Objave: 11281
Teme: 92
Ocena:
5
Se bojim da pod 5 kw nimaš kaj iskat...pa še ta dvomim da bo sfolgal tč...bi bilo za probat...moče te reši inverter= počasen zagon.
Ocena:
9
No če, si pripravljen "kolobariti" in izklapljati druge uporabnike, ko TČ deluje, potem je seveda lahko moč nižja. Električnih grelcev TČ v približku izračuna moči sploh nisem upošteval, ker je to dodatnih 6 KW (ugibam).
Ne vem kakšno dodatno zaščito si mislil.
Varovalke so že na agregatu, regulacija napetosti in frekvence tudi.
Če že, potem morda pod in nad napetostna zaščita v slučaju da kaj odpove na agregatu in prenapetostni odvodniki (ker bo agregat zunaj in precej oddaljen od porabnikov).
Če misliš kakšen avtomatski start agregata ob izpadu elektrike, je to seveda spet nekaj dodatne elektronike, ki jo taki poceni agregati nimajo serijsko vgrajene.
Glede cen prebrskaj malo, ampak malo denarja pomeni najbrž "kitajc" brez supporta ......
Objave: 5075
Teme: 13
Ocena:
-13
Povsem se strinjam z kadotr-om, razen v delu o obveznem dizlu.
Bencinci danndanes pokurijo relativno malo več- glede na kratek čas uporabe- stroja za kar bo namenjen- krattkotrajni ali nekajdenevni izpad. Kot drugo bencinskega lažje na poteg zaženeš (osebno bi se akumulatorju izognil, razen če je cenovna razlika minimalna- ter je še potezna opcija.
Glede na to da bo stvar na mrazu- lopa, je lahko pri dizlu problem s kristalizacijo- zmrzal...Razliko med porabo dizla ali bencinca- (v male namene) preplačamo že ob nakupu dizla.
Agregat z 9,5HP motorjem za moje pojme prešvoh- Prvi primerni v namen kot se opisuje so 13HP. TČ ne boste gnali gotovo klasično (čemur je prvrnstveno namenjena) , temveč preko el. grelcev (tu je važen podatek npr. 6kW, ne moč TČ 16kW). Če je npr. možen odklop- preklop na manj (moja ima opcijo 2-4 ali 6kW moči grelca, lahko grejemo z manj- kar razmišljam tudi sam), torej zadostuje nek agregat z omenjeno 7.5KW nazivne moči. Ko zagreješ objekt, lahko izklopiš TČ, priklopiš najnujnejše npr. kak hladilnik, skrinjo, luč (katera niti ni problematična ob TČ), ter tako pač ponavljaš do ponovne vzpostavitve omrežja.
Nekaj o agregatih :[url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")podsvojostrehounichr("46")net/forum/viewtopicunichr("46")php?f=7&t=55085&hilit=elektri%C4%8Dni+agregati[/url]
Poleg veliko tujih spletnih, ter že podanih v sorodni temi, se mi zdijo cenovno sprejemljivi še npr.: [url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")ideounichr("46")si/elektricni_agregati[/url]. Saj ne da dvomim v honde ipd. os. se le sprašujem o smiselnosti (pre)plačane cene, kot že nekaj let o nakupu agregata (saj denar poide za druge stvari). Imamo res redke nekaj urne izpade, dan -dva je že redkost, če pa bi bili stalnica je agregat že pri hiši in bi počakalo kaj drugega...
Smiselnost sam vidim še vedno bolj kot nakupi raznih kamin pečk ipd..., saj agregat uporabiš lahko v druge namene, makar tudi kje izven doma- na terenu.
Razno razne kamin pečke za tisočaka na pelete še vedno rabijo kaj?
Pri drvnih pa že vprašlijivost primernega dimnika (če sploh je)- tuljave.
Zato tudi sam ne vidim smisla vmešavat drugih virov, če se nekdo zanima za agregat .
Zato bi tudi sam bil vesel bolj tehničnih napotkov glede izbire namenu, kar nismo dobili dosti niti v sorodni temi.
Lp