Objave: 113
Teme: 12
Ocena:
0
Živjo,
zanima me, kakšne nastavitve urnika ogrevanja in gretja tople vode se vam najbolje obnesejo? Ali uporabljate fiksne temperature in cikle, ali t.i. "weather compensation" in +/- korekcijo? Na koliko stopinj grejete vodo? Predvsem me zanimajo nastavitve tistih, ki imate HT TČ in radiatorje.
Hvala in LP
Objave: 8660
Teme: 6
Ocena:
9
Sicer imam HT TČ, ampak nisem tipičen uporabnik (sanitarno vodo grejem s STČ, imam pa dva ogrevalna kroga: radiatorji + talno)).....
Urnike ogrevanja uporabi zgolj v prehodnih obdobjih, ko TČ ne more dovolj znižati moč. Ko zahladi naj TČ deluje 24/7. To je morda nekaj več KWH, a pomeni zaradi nižje nočne tarife manj denarja.
Najbolje je če regulacijo temperature vode prepustiš vremensko vodeni krivulji. Tu boš moral eksperimentalno določiti, kakšna je ta potrebna temperatura vode pri nizkih zunanjih temperaturah in kakšna pri visokih. Ker niso dve hiše enake, ti ne morem povedati, ali je npr pri -10 tebi dovolj npr 45 stopinj ali 70 stopinj v radiatorjih.
Najbolje, da se sedaj "igraš" s fiksno temperaturo in spremljaš katera je primerna za določeno zunanjo temperaturo. Spreminjaj v majhnih korakih in opazuj rezultate vsaj dan-dva.
Če imaš poleg TČ še kakšno drugo regulacijo (več ogrevalnih krogov z mešalnimi ventili črpalkami in regulacijo), pa lahko postne vse skupaj bolj komplicirano.....
Objave: 113
Teme: 12
Ocena:
0
Homer hvala za posredovane informacije. Bom res poskusil tako kot predlagaš. Do sedaj sem poskušal optimizirati z nastavitvijo urnikov, a se ni obneslo.
Objave: 188
Teme: 6
Ocena:
0
Zanima me pri Daikin HT ogravanje preko sobnega termostata, kako je z nastavitvami če mi lahko kdo razloži. Sobno temperaturo določim z termoterčkom gor-dol. Imam vklopljen senzor 8_01, vendar me gnjavi kje se nastavi sama korekcija kdaj začne kdaj izklopi ogrevanje, je to nastavitev 9_02, imam nastavljeno -0,5 kaj to pomeni? Ali se še kje dodatno kaj nastavi pri ogrevanju z sobnim termostaom (komadna enota).