PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Predelava peči na pelete

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Z ženo sva kupila hišo. (l.2002)
Trenutno je ogrevanje na drva in kurilca, sedaj b rada predelala na pelete.
Ogrevalne stanovanjske je 145m2 peč je neka italjanska(l.2002) Potrjeno da se da predelati.
Dal sem enemu privatniku da mi je naredil predračun ki je sledeči:
-GORILNIK VALHER GP-25
-ZALOGOVNIK 150kg
-POLŽ
-REGULACIJA GORILNIKA
= 1314€ z DDV in montažo.

Potem pa druga ponudba:
- Gorilnik Ferroli Sun P7
-dozirni polž
-zalogovnik 195kg
-regulacija
= 1009€ z DDV

Kaj pravite oziroma kaj predlagate da se zmontira za tam nekje 1300€
Temeljito preglej forum, izbral nisi prav super. Imam Ferolija, še enkrat ga ne bi vzel. Tudi o Valherju je že kaj napisanega. Poglej še Centrometal...pa še kaj drugega. Menda z Eragonom ni težav, cena pa je višja.

lp K.
In zakaj nebi še enkrat izbral ferolija.
Zanimajo me konkretne izkušnje iz prve roke ne kdo je kaj slišal od strica, tete .... in potem tukaj napisal. :oops:
Živjo.
Jaz imam tudi kombinirano peč predelano na pelete. Sem kupil pelet set 35KW od Centrometala lansko leto in je eno zimo že pokuril 4t pelet brez problema.
Če bi se še enkrat odločil, bi se enako odločil za centrometal.

LP Jure
Sam imam podobno kombinacijo: 4 členska oljna peč italijanske izdelave, dodan peletni gorilec. Grejem 180 kvadratov neizolirane hiše iz šestdesetih.
Letos bom moja 3. sezona uporabe.
1. Če si se odločil za to kombinacijo, si se odločil čistiti peč najmanj 2x tedensko s sesalcem, ki se bo zamašil po 1. čiščenju
2. Zavedaj se, da ta kombinacija ne bo imela istega izkoristka, kot doslej na olje. Energent na kWh je seveda cenejši, vendar bo za uporabo potrebno več fizkulture (skladiščenje pelet, prelaganje v zalogovnik, odstranjevanje vreč).
3. Moj nasvet za gorilec: vzami takega, ki bo lahko delal na nizkih močeh (pod 10 kW), seveda bo cikel gorenja daljši, kot je bil cikel oljnega gorilca. Zlasti pa vzami takega, ki s horizontalnim polžem poriva gorivo v cono odgorevanja. Na našem tržišču sicer prevladujejo taki s pregorevanjem (ocenjujem, da je cca. 20 slovenskih proizvajalcev, pa še najmanj 10 iz uvoza). To pomeni, da gorivo gori v šalčki ali na rešetki, nanj pa se usipa sveže (hladno) gorivo. Zaradi neustrezne kombinacije (slaba optimizacija parametrov gorilnika, nečistoče v gorivu...) se lahko na tej rešetki nabirajo neizgoreli delci, ki jih ventilator gorilnika ne zmore očistit.
4. Zlasti pa priporočam, da ti zadevo namesti nekdo, ki bo znal uglasiti sistem in ti nudil podporo tudi čez nekaj mesecev, ne samo ob zagonu. Serviserjev, ki zagon naredijo z inštrumentom za merjenje dimnih plinov, pa itak ni.
giovanotti kateri sistem na pelete pa imaš??
Moj gorilnik je Biomasa Jesenko, kuril sem pelete Profiles (1 sezono) in Jol 2 (sezoni). Z delovanjem gorilnika nimam težav.
Moti me edino peč, ki ne pobere vse razpoložljive toplote - v dimnik pošiljam dimne pline z 200 - 210 st.C, tako da je izkoristek v primerjavi z specialnimi pečmi bolj ubog.
Letos sem vgradil mešalni ventil, v naslednjih dneh dodam še motorni pogon, ki ga zna krmilit elektronika gorilnika.
....raje dodaj še kakšnega jurja in vzami specialko
.."če že samo gorilc,potem takšnega,ki po vsakem ciklu avtomatsko"zdrgne rešetko
..valher je proti feroliju mercedes...le,da je"zastarel,kot velika večina drugih na tržišču
ps
..moje sanje so Janfire ali,kakšna podobna verzija....mislim,da se je pojavil na slo tržišču"eden takšnih
Centrometal ,možnost skoraj neomejenega nastavljanja. Čiščenje kotla je pa odvisno od kvalitete peletov . Sam odnesem posodo za pelel po skurjenih 26-28 vrečah ,kotel očistim 3 do 4 krat na zimo.
Aleš1981,

Ferroli: malo monterjev, posledično čakanje, monterji nimajo doma Ferrolija, pa se učijo pri strankah. Sumim tudi na slabo poprodajno podporo s strani proizvajalca in uvoznika, pa čudno prodajno politiko proizvajalca. Navodila: fotokopiran zmazek, skoraj neuporabna. Naj za božjo voljo napišejo, kaj se regulira, če imaš take ali drugačne težave s (slabimi) peleti. Ko zadevo proučiš, se učiš na lastnih napakah, potem nekako gre. Potem ugotoviš, da se regulira čas vsipanja peletov, čas pavze delovanja polža, moč vpihovanja zraka - moč ventilatorja. Vse skupaj po stopnjah, za vsako drugače. Kaka primerjalna tabela v navodilih ne bi bila odveč. Klicati serviserja za vsako nastavitev (beri vsak drek) se mi pa tudi zdi trapasto in ne poceni.

Skoraj pri vsakem poči plošča, skozi katero so luknjice za vpih zraka, pa za vsip peletov, pa senzor (zadnja stena). Monter pravi: za delovanje ni bistveno. Pri novih gorilnikih je obvezno popiliti oster rob kovinske cevi za pelete (pile niso priložili, popilili pa tudi ne). Mrežice - rosti pokajo - napačni položaji izrezov - konstrukcijska napaka, niso predvideli razteznih con. Vžigalne svečke: menda so šele sedaj izdelali keramično svečko, ki malo več zdrži, stari tip na navoju podlagajo, da manj štrli v izgorevalni prostor. Cena nove je cca 1 m3 drv.

Zaključek: ko kupiš kvalitetne pelete, je težav mnogo, mnogo manj. Pa redno čiščenje. Sicer pa: kolikor denarja, toliko muzike. Če si želiš ogledati gorilec pri meni, vabljen. Pošlji mi z.s.

Kako so rekli Angleži: nimam toliko denarja, da bi poceni kupoval. Sam dodajam: nimam toliko denarja, da bi se (nekateri) majhni slovenski proizvajalci pri meni učili.

lp K.
Dodajam: pri kotlu WV MV 25 imam sicer izhodno temperaturo dimnih plinov na kolenu od 180 do 240 stopinj (po dodelavi v prekatih, po dobrem nasvetu iz tehnologije WV terma), odvisno glede čiščenja gornjih prekatov (beri moje lenobe). Kotel pač ni namenjen kurjenju peletov. Pri specialnih pečeh so poti dimnih plinov vertikalne, kar omogoča, da pepel večinoma sam pada dol. Sam nikoli več ne bi šel na štukanje gorilnika na peč, ki ni za to predvidena. Poslušaj Janija65, se zapufaj, če imaš namen kuriti pelete, kupi napravo, ki deluje (in ni na forumih en kup debat).

lpl K.
Kupi čist navadno peč na drva,( najcenejšo z velikim prekatom za pepel ) in gorilec ki ti požre brez zastojev praktično kar daš v njega. Ne nasedaj raznim "specialkam", ker boš poten "tepen" pri ceni goriva.
Okvals, a ti to iz lastnih izkušenj? Potem z besedo na dan: kateri gorilnik požre "vse"? Saj namenoma nisem priporočal kake Ete, kak Centrometal bi zadoščal.

Kar sem pisal, sem pisal iz svojih izkušenj, plačanih iz mojega žepa.

Ugotavljam, da pošten in dober nasvet redko najde plodna tla, raje se verjame nekim filozofiranjem kar na požez...

Ponovno vabim na ogled...

lp K.
Mene je centrometal eko ckp plus pelet set prišel 1740€ brez ddv. Če temu prišteješ 200€ za delo (zamenjava peči na olje) in dodaš davek prideš na okoli 2150€. Če pa to peč vzameš naslednje leto in dobiš subvencijo eko sklada te pride na koncu investicija 1600€. Torej imaš kompleten sistem, ki ima pri kurjenju nad 90% izkoristek.

Drugače pride na hrvaškem pelet set 1130€ pa ptt ene 70€: <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.termometal.hr/si/izdelki/centrometal/centrometal-cm-pelet-set-si/centrometal-cm-pelet-set-25/1846/">http://www.termometal.hr/si/izdelki/cen ... t-25/1846/</a><!-- m -->

Morda pa bi bila zanimiva tudi seltron optima, ki omogoče kurjenje hkrati na drva in pelete, vendar ta ni prek eko sklada.

LP
jas imam feroli tretjo sezono pa mi dela brez problema,brat ima specijalko pa ima probleme če so malo slabši peleti.moja investicija 800 eur bratova cca4500eur.poraba približno enaka na isto kvadraturo.pa še to nikoli še nisem kupo pelete nad 200 eur na tono pa mi gorijo brez problema brez žlindre.
1 2 3 4
Iskanje po temi