PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Kam priklopit lojtro v kopalnici?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Cela etaža bo imela talno gretje, za sušenje brisač bo v kopalnici lojtra. Sedaj me matra kam naj jo priklopim? Od vira ogrevanja gre topla cev na termostatski tripotni ventil in nato na črpalko in naprej proti talnemu razdelilcu. Od talnega razdelilca gre cev povratno proti viru ogrevanja, vmes pa z T kosom gor v tropotni termostatski ventil.
Če lojtro priklopim za črpalko bo dobivala prehladno vodo, če jo pa direktno na vir ogrevanja potrebuje še eno črpalko.
Na misel mi je prišlo, da bi na toplem izhodu pri viru ogrevanja dal še en tripotni ventil s katerim bi preusmeril vso ali delno toplo vodo najprej na lojtro in šele iz lojtre na črpalko ter naprej v talno. Tako bi lojtra dobivala vročo vodo preko ene črpalke, če bi bila prevroča pa bi večji del vroče vode preusmeril direktno na termostatski tripotni ventil in nato na črpalko in naprej proti talnemu razdelilcu.
Bo stvar funkcionirala, ali sem kaj narobe zamislil?
lp Furman
Vem, da ti ne bo všeč odgovor ampak...
Če že potem toplo lojtro potrebuješ zvečer kakšno uro dve zato je najboljša rešitev lojtra na elektriko s časovnim vklopom in izklopom.
Vsak odgovor mi je všeč, samo da je. Pomeni namreč mnenje strokovnjaka, ali mnenje in izkušnje iz prakse. Bi se takoj odločil za tvojo varianto, če bi bilo potem dokaj enostavno zadevo predelat, žal se bojim, da bom moral pripraviti vse kot, da bo lojtra na peč in če bo pretoplo razmišljat o pripiranju. Kontra postopka ne poznam. Trenutno imam potegnene dve cevi v kopalnico do lojtre, če se pokaže, da sta brez veze sem stran vrgel 5m cevi. Če jih nebi dal in se pokaže da rabim priklop na peč si pa ne znam perdstavljati štemanja tlaka z talnim. Zato me bolj zanima ali bi moja varianta delovala ali ne, ker baker lotal in podiral nebi rad.
Morda kak mojster svetuje boljšo varianto priklopa?
lp
Če že vztrajaš na vodnem gretju lojtre, potem je to še ena črpalka zgolj za lojtro krmiljena prek termostata, priklop pa na vročo vodo iz peči (pred mešalnim ventilom). Ob tem ne pozabi na ventil, ki ti bo preprečil termosifonsko kroženje vode.

Sam bi se raje odločil za električno, kot ti je svetoval Plavix......
Nisi napisal, s čim boš kuril!
Če boš imel ladomat, boš itak imel še eno črpalko, ki ti gnala vodo in lahko lojtro priklopiš direkt na cevovod.
Lahko narediš tudi kombinirano, torej centralna + el. grelec.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
Jaz bi vsekakor dal celotno kopalnico na svojo ogrevalno vejo, oziroma tako naredil da lahko kopalnico ogrevaš tudi sredi poletja ostale hiše pa ne. Z takšnim ogrevanjem pride sedaj v poštev ko bi v kopalnici bilo dobrodošlo ogrervanje v preostali hiši pa ne.

Zakaj pa nebi lojtre priklopil na razdelilcu za talno gretje kot vejo talnega? Saj talno v kopalnici verjetno zadošča za dovolj toplo kopalnico. Lojtra bo samo dodaten plus za ogrevanje in sušenje brisač. Po moje je 35 stopinj dovolj za sušenje.
35 stopinj za sušenje je tako kot ne bi imel nič
Plavix Napisal:Vem, da ti ne bo všeč odgovor ampak...
Če že potem toplo lojtro potrebuješ zvečer kakšno uro dve zato je najboljša rešitev lojtra na elektriko s časovnim vklopom in izklopom.

+1

tako imam jaz in deluje super in poceni!
Tudi jaz. Pojasnilo, ki sem ga dobila, ko sem spraševala kako in kaj je s tem:
Za lotro rabiš več kot 35 stopinj, kot jih da od sebe talno. Roko na srce, v talnem je ponavadi voda s temperaturo, ki ima dvojko spredaj. S 30 stopinjami ne narediš nič. Konkretno ti povem, da če greš v omarico pošlatat cev, kjer je notri voda 30 stopinj, se ti bo zdela hladna na otip. Na ta način sploh ne moreš povedati če gretje dela, razen če imaš sosednjo cev zraven zaprto, pa direktno primerjaš. S tako vodo lojtra postane navaden obešalnik, ki je designerskih cen, izgleda pa niti ne. Torej voda v lojtri mora imeti več kot je namenjena za nizkotempreturno ogrevanje. Potem je tu še peč, kaka toplotna črpalka namenjena nizkotemperaturnemu ogrevanju zna biti problem, vsekakor pa moraš posebej potem narediti neko napeljavo do tiste lojtrce (ponavadi pa v hiši ena, mogoče dve). Polno enega kompliciranja koli teh inštalacij in s tem tudi tveganja da ne bo vse tako delalo kot si si zamislil.

Ali pa... Kupiš lujtro na štrom pa vtakneš v vtičnico. Ceneje, lažje, enostavneje, manj možnosti nepredvidljivih scenarijev. Pa sigurno bo delala takrat ko rabiš in sigurno bo posušila brisače, kaki moker čevelj in pogrela štumfke med tuširanjem.

Sem bila prej tiho, ker si spraševal po bolj "strokovnem" odgovoru. Tega ti ne morem podati, ker sem samo investitor, tole je bolj z druge roke. Zato sem bila prej tiho, pa vendar vidim, da ostali počnejo isto. lojtra na štrom, pa živijo.
kot ti je napisala JaBK ... tu ni nobene znanosti, el. grelec v radiator (obvezno s casovnim termostatom).
Homer Napisal:35 stopinj za sušenje je tako kot ne bi imel nič
Jaz sem nekaj dni spuščal v kopalnico v radiator (ki je nato vezan v talno) samo 28°C oziroma tudi 30°C, pa sem bil s sušenjem brisač zadovoljen. Seveda se ne posuši v 15 minutah, niti ne v eni uri, se pa čez noč tako, da so bile zjutraj suhe pripravljene za ponovo uporabo.

EDIT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Se pa strinjam, za hitro sušenje je električna lojtrca super zadeva - jo že nekaj časa izbiram, pa se še nisem odločil katero.
homer se je morebiti narobe izrazil. 35 stopinj za sušenje je tako, kot da bi imel obešalnik. Jaz imam trenutno samo obešalnik, pa imam tudi zjutraj suhe brisače.
Midva iščeva eno tako majhno elektično lojtrco za v kopalnico - mogoče kdo ve kje dobiva kakšno ugodno in koliko je cena za recimo 60 cm visoko (samo pod oknom imava prostor)? Hvala!
Poglejta tam kjer običajno prodajajo radiatorje (pa ne le Merkur, Mercator tehnika, obiji in baui, temveč tudi specializirane trgovine z vodovodarsko-ogrevalno tehniko). Če ravno nimajo v trgovini, je lahko v skladišču ali naročijo.
Če kljub vsemu ni mere, ki jo potrebujeta, je možno radiator naročiti po meri.
Npr:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.varis-lendava.si/izdelajte-si-radiator-po-meri/">http://www.varis-lendava.si/izdelajte-s ... r-po-meri/</a><!-- m -->
(npr "klasika" primer 6)

V tak radiator je treba "vtakniti" grelec primerno kratke dolžine.
Malo brskanja mi je "izvrglo" to:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.pucihar.com/Product.aspx?CategoryId=133&ItemId=135&ItemIndex=0">http://www.pucihar.com/Product.aspx?Cat ... temIndex=0</a><!-- m -->

PS: Verjetno so tudi drugi grelci primerni, a nisem našel tehničnih podatkov o dolžinah
A obstaja el. grelec z vgrajenim timerjem?
1 2
Iskanje po temi