mark7 Napisal:"zaporedna" (v bistvu je ravno tako vzporedna, le da zalogovnik deluje kot hidravlicni locevalnik) vezava se uporablja pri uporabi "Laddomat"-a, ki ima ob izklopljeni crpalki termosifonsko krozenje (bypass), ki je v primeru kamina zelo koristna zadeva ker zmanjsa verjetnost parnega stroja v dnevni sobi.
To je sicer res, vendar mora biti izpolnjenih še nekaj drugih pogojev, predvsem morajo elementi biti nameščeni na ustreznih višinah in cevi med njimi ustrezno razpeljane, da se vroča voda iz peči (kamina) lahko dviga do porabnikov in zalogovnika ter podobno hladna voda od tam spušča proti peči. To se še kar da doseči v kurilnicah v spodnjih etažah, pri kaminu pa ni vedno tako preprosto, sploh, če imamo kamin v kakšni višji etaži.
mark7 Napisal:Pri vzporedni vezavi bi po koncu kurjenja na Laddomatu prislo do nepotrebnega krozenja tople vode skozi hladno pec.
Do tega bo prišlo tudi pri zaporedni vezavi, res pa bo tam neželjeno kroženje praviloma manj intenzivno. Nasploh se meni ne zdi primerno uporabljati Laddomata brez kakšnega dodatnega ventila, s katerim lahko regulacija odreže peč z Laddomatom, ko voda tam nima kaj za krožiti. Da se ne izgubi osnovna funkcionalnost Laddomata, je ventil lahko tudi tak, da je brez prisotnosti elektrike vendno odprt.
CimaBella Napisal:Kamenjar ima 2 MV na povratku in ne laddomata.
Dejansko je eden od teh ventilov preklopni. Razlika sicer ni velika, načeloma v hitrosti motornega pogona in regulaciji. Pri mešalnih ventilih so zaželjeni počasni in temu primerno natančnejši pogoni, uporabljamo pozicije na celotnem območju, krmilimo ga z napajalnimi impulzi za pripiranje/odpiranje, zvezno z napetostmi na nekem območju, tokovi na nekem območju ali kaj podobnega. Pri preklopnih pašejo hitri pogoni, kjer nas zanimata le skrajni dve legi in čim hitrejši prehod med njima, krmiljenje je tipa 1/0, torej je napajanje na krmilni linji, ni napajanja ali z napetostnimi/tokovnimi vrednostmi le v skrajnih mejah intervala.
CimaBella Napisal:Zakaj si znižal povratek, se je kamin pregreval? Kaminu vseeno privošči povratek, kot je bil tovarniško nastavljen.
Se pridružujem temu mnenju. Že onih tovarniških 55 °C izgleda kar nekam malo, da bi to še nižal, pa ne deluje ravno preveč pametno. Ne bi se čudil, če zaradi tega kamin morda ne more doseči polnega gorenja in gori s slabšim izkoristkom, več škodljivimi izpusti, večjim pacanjem in nemara celo hitrejšim uničevanjem samega sebe.
kamenjar Napisal:Danes sem spet govoril z serviserjem iz Seltrona in on bolj zagovarja svojo elektroniko kot da mogoce to ni glih prava shema. V teoriji mogoce ja. Najbolj cudno mi je bilo ko je povedal da proizvajalec nima zalogovnika v shemi "ker nimajo močne elektronike" v kontekstu da nimajo to tehnologijo??! Odgovor kr nekaj. Mozno je pa tudi da kamin nima glih najboljsi iskoristek.
zanimam me kaj mislite o tovarniski shemi ki ima plinsko pec vmes?
Proizvajalec je v svojih shemah za kamin naredil hidravlično ločeni sistem, ki toploto prenaša v ostali sistem centralnega ogrevanja preko toplotnega izmenjevalca. Pri tem se je v glavnem skoncentriral na sistem okrog kamina, sistem na drugi strani toplotnega izmenjevalca pa zgolj približno skiciral. Zalogovnik pri takšni postavitvi tako po zdravi pameti sodi tja na drugo stran in ne zraven kamina. Ga pač v tisto skico niso dodali, kar še ne pomeni, da ni potreben, oz. vsaj zelo priporočljiv. Plinsko peč so oni povezali vzporedno in toplota iz kamina k porabnikom ne gre skozi njo. Kar je tudi meni veliko bolj všeč.
Pri kaminu so uporabili odprt sistem, torej odprto raztezno posodo s samodejnim dopolnjevanjem ogrevalne vode tega odprtega sistema iz vodovoda. Potem je tam še varnostni toplotni izmenjevalec za prisilno ohlajevanje kamina in regulacija, ki lahko tudi zapre dotok zraka v kamin in s tem zaduši ogenj. Če bi odjem toplote iz kamina pri njih odpovedal, bi najprej regulacija zadušila gorenje, če to ne bi bilo dovolj (verjetno ne bi bilo), bi skozi toplotni izmenjevalec tekla voda iz vodovoda in s tem hladila kamin. Če bi pri tem kaj odpovedalo, bi v kaminu voda zavrela in tam pri odprti raztezni posodi bi para odšla ven. Ko bi se v sistemu pojavilo kaj prostora za vodo, bi iz vodovoda zraven pritekla.
CimaBella Napisal:kamenjar, sem na hitro vrgla številke skupaj, tale ocena je čez palec. Povprečni delta T v zalogovniku je cca 42 K (če predpostavim, da vsakemu T pripada tretjina volumna zalogovnika), čas ogrevanja zalogovnika sem vzela 3,5 h. Za bolj natančno oceno bi bilo potrebno zbrati več podatkov. Zgleda, da kamin dela tam nekje na 14 - 15 kW povprečno, kar je malce malo. Vsekakor bolj blizu 16 kW kot 24 kW.
Jaz sem stvar ocenil na nekje 15 - 17 kW povprečno. Je pa to zelo približna ocena, bolj podobna radiosteziji kot znanosti. CimaBella, si ti upoštevala ogrevanje samega kamina, ki vsebuje 200 l vode in verjetno še podobno maso železja in kakšnega šamota?
Kaj dosti bolje bo brez kalorimetra in vaganja drv težko. Imam pa občutek, da tukaj kamin ni edini odgovoren za težave.
Merlin1 Napisal:Ker je toplovoden kamin proizvaja premalo toplote, se ne objekt in ne zalogovnik segrejv dovolj, da bi bi se pretoki skozi zalogovnik umirili in s tem skladiščenja toplote v zalogovniku.
Z kakršno koli drugačno vezavo bo možno doseč le hitrejše ogrevanje radiatorjev. Komuniteto pa bo težko doseči.
Bo nekaj na tem, ja. Bi pa ravno v takšnih primerih bilo veliko bolje zalogovnik imeti nekje ob strani, da bi vroča voda iz kamina šla direktno k porabnikom. Jasno, če kamin s svojo močjo ne more zadostiti podhlajenim uporabnikom, bi se hladna voda iz zalogovnika še vedno primešavala k vroči iz kamina in ogrevanje porabnikov še vedno ne bi bilo zadostno, pa vendar, tam potem ob pomanjkanju energije ne bi istočasno povsem po nepotrebnem ogrevali še zalogovnika. Pa še ugasnjeno peč na kurilno olje v kamenjarjevem primeru za nameček.
Res je pa tudi, da si je za podhlajeno hišo kriv sam kamenjar, ker je ročno ugasnil peč na kurilno olje, kamina pa ne kuri dovolj. Takih stvari potem ne more rešiti nobena avtomatika in vedno bo nekaj časa trajalo, preden se hiša ogreje nazaj na normalno temperaturo.
Merlin1, kaj pa je to 'komuniteta'?
kamenjar, če daljša obdobja ne potrebuješ tople hiše, moraš to nekako dopovedati regulaciji, da ti bo tisti čas manj ogrevala hišo. Potem pa pravi čas pred tvojim prihodom hišo in sanitarno vodo zagrela. Kar lahko naredi le iz zaloge tople vode v zalogovniku (ki jo moraš prej pripraviti s kaminom in mora ti vzdržati skozi čas odsotnosti) ali s pečjo na kurilno olje (ki potem ne sme biti ugasnjena). V vsakem primeru pa se je ob podhlajeni hiši pametno izogniti takrat popolnoma nepotrebnemu segrevanju zalogovnika in ugasnjene peči na kurilno olje.
Aleš