PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Toplovodni kamin težave

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zivjo

Pogovarjal sem se danas z serviserjem iz seltrona ker je vsa avtomatika seltron in mi je povedal da MORA biti zalogovnik v sistemu in da se MORA vedno prvo zalogovnik filat potem posilja naprej. Jaz pa zdaj malo testiram in moj kamni dela takole:

zakuril v 19:50,
temp. v zalogovniku takrat
37 zgoraj, 34 sredina, 32 spodaj

21:00
39 zgoraj, 34 sredina, 32 spodaj

21:20
43 zgoraj, 34 sredina, 32 spodaj

21:40
47 zgoraj, 39 sredina, 32 spodaj

22:00
52 zgoraj, 41 sredina, 32 spodaj

22:20
53 zgoraj, 43 sredina, 32 spodaj

22:40
62 zgoraj, 44 sredina, 32 spodaj

23:00
64 zgoraj, 44 sredina, 32 spodaj

Od uporabnikov je samo talno cca 50m2 in bojler.
Skuril pa eno samokolnico drv suha bukev. Je pa to 24Kw kamin. Nekaj je narobe nima kaj drugega biti. Drugace na WDC 20 je shema 410 na SCC40 pa 292.
Kamenjar, zgleda, da sva imela istega "mojstra" Smile

časovna razlika vzporedne in zaporedne vezave zalogovnika je cca 15 min.

Vzporedna vezava je takrat, ko gre voda direktno iz peči v uporabnike, zalogovnik pa je vezan vzporedno. Zaporedna vezava je, da gre voda iz peči v zlogovnik, iz zalogovnika pa v uporabnike. Seltron zagovarja zaporedno vezavo do daske, vsaj približno argumentiranega odgovora za to pa niti nimajo.

Na vrhu zalogovnika imaš tipalo od WDC ja. (Označeno s T1) Če je to tipalo prenizko postavljeno, boš namesto potrebnih 100 l vode na vrhu zalogovnika segreval tudi 350 l.

SCC ti regulira povratek v kamin, WDC 20 pa bojler in uporabnike. Probaj narisati dejansko hidravlično shemo, lahko narišeš tudi tako, kot vidiš. A jaz prav razumem shemo 410, da gre voda iz zalogovnika še čez oljni kotel do uporabnikov? Saj neka logika je, WDC avtomatsko vklopi oljni kotel, če ni dovolj tople vode v zalogovniku.

S kakšno T pa ti dela kamin?

Če hočeš račun izkoristka (oziroma oceno kako dobro deluje kamin s kakšnim izkoristkom in močjo), je poleg temperatur in volumna potreben podatek o masi drv, uporabniki pa morajo biti izklopljeni. Seveda govorimva o izračunu z +/- 10 % napako. Vsaj. Zdaj je še vreme za kakšen "znanstveni" poskus.

Mimogrede, tebi je v večjem interesu, da tvoja kurilnica deluje optimalno, kot komerkoli drugemu. :wink:
Ah, ja, pa de ne boš že takoj na začetku vagal drv, najlažje je izmeriti čas, ki ga potrebuješ, da celoten zalogovnik segreješ pri izklopljenih uporabnikih. S tem približno oceniš, ali je moč kamina enaka deklarirani.

Samo za občutek:
24 kW segreje 1000 l vode s 30 do 80 st. C v 2,6 h v idealnih okoliščinah (če nisem spet kje kiksnila kakšne konstante, tle ne dam roke v ogenj). Pa ker moraš pogret še vodo v kaminu in železnino in itak ne živimo ravno v idealnem svetu, lahko čez palec rečemo 3 - 3,5 h za segret tvoj kamin in zalogovnik pri izklopljenih uporabnikih.

Če je to ok, potem eliminiraš kamin iz enačbe neznank in gledaš, kaj se dogaja od zalogovnika naprej.
Pozdravljeni. Rad prebiram vaše izkušnje, saj sam sem samouk. Ker sem želel imeti samostojni sistem ogrevanja v dvostanovanjski hiši sem si za začetek investicije zaželel romantični kamin. Gretje vsebuje idro kamin nordica cristal 80,ledomat ltc 100, zalogovnik 850lit, seltron avtomatiko, trenutno en ogrevalni krog, bojler še pride in grejem 70 kvadratov s petimi radiatorji.
Hidravlično shemo sem izvedel po shemi 414b. Po drugem letu kurjenja sem obdržal shemo 414b toda nekoliko predelal vezavo, saj tudi meni ni bilo všeč, da grejem zalogovnik in šele nato radiatorje. Zdi se mi metanje polen v prazno. Danes mi zalogovnik koristi le kot neke vrste predgretja, kateri poskrbi, da se povratek v kamin z vso mrzlo vodo ki pride iz radiatorjev ne spusti tako nizko in kamin hitreje doseže višjo stabilno temperaturo. Višja temp. več toplote za radiatorje, in več ostanka za nalaganje v zalogovnik. Seveda radiatorji mi delajo tudi ko je kamin ugasnil, toda nikoli ne dovolim, da pade temperatura v zalogovniku pod 40-50 stopinj.
kamenjar Napisal:Jaz grem od doma ob 7 in nazaj sem ob 18-19, vedno imam se kup drugih stvari za narediti, in mi na misel ne pride uciti se o vezavah in avtomatiki da bi preverjal mojeg toplovodarja ker preprosto nimam časa še tole pišem zvečer pozno ali zjutraj. Je pa žalostno da pa moram ker drugace ne veš kaj delajo.

Se zelo strinjam s teboj, da je to žalostno, ampak s tem dejstvom si ne moremo kaj pomagati.

KARMEN1 Napisal:Sedaj pa sem prav malo presenečena, saj imam tudi jaz vse odvode v uporabnike skozi zalogovnik :oops: . Ampak zadeva prav dobro deluje :roll: .

Če so stvari dobro narejene, potem kakšne hudo velike razlike ni, saj je dovolj, da se ogreje le majhen delček na vrhu zalogovnika. Je pa problem pri slabih izvedbah, kjer moraš ogreti recimo za tretjino zalogovnika, preden je efekt, ali pa, ko se ti voda meša in potem celote zlepa ne spraviš na dovolj visoko temperaturo. Imaš pa tudi pri dobri izvedbi po nepotrebnem prevelike pretoke skozi zalogovnik in slabšo odzivnost. Dobiš sicer večjo stabilnost, ampak ne bi ravno rekel, da to odtehta slabosti.

kamenjar Napisal:Pogovarjal sem se danas z serviserjem iz seltrona ker je vsa avtomatika seltron in mi je povedal da MORA biti zalogovnik v sistemu in da se MORA vedno prvo zalogovnik filat potem posilja naprej.

Jaz se strinjam z njim, da zalogovnik mora biti in se ne strinjam z njim, da bi najprej bilo potrebno ogreti zalogovnik. Drži pa, da če hočeš uporabljati njihovo regulacijo v skladu z dokumentacijo in kakor so si oni stvari zamislili, potem to moraš tako delati.

kamenjar Napisal:Od uporabnikov je samo talno cca 50m2 in bojler.
Skuril pa eno samokolnico drv suha bukev. Je pa to 24Kw kamin. Nekaj je narobe nima kaj drugega biti. Drugace na WDC 20 je shema 410 na SCC40 pa 292.

Težko je komentirati tvoje meritve, ker nič ne vemo, koliko energije je v vmesnem času šlo v talno ogrevanje in bojler. Če malo ugibamo, v začetku kamin nekaj časa ni gorel na polni moči, tudi kasneje verjetno ne povsem na maksimumu in potem recimo, da je ustvaril kakšnih 60 kWh toplote. Nekje 7 kWh je porabil za ogrevanje vode v samem sebi, potem recimo nadaljnji 2 kWh za ogrevanje železja, v zalogovnik je šlo nekje med 4 in 17 kWh, potem bi v približno treh urah v bojler in talno ogrevanje naj odšlo recimo 40 kWh. Od tega kakšnih 5 kWh v bojler mimogrede, če ste fejst trošili toplo vodo, tudi več, potem ostane 35 kWh za celodnevno ogrevanje 50 m² v tem času. Malo veliko, ampak mogoče pa vendarle. Je pa to vse ugibanje.

Praviš, da imaš radiatorje, talno ogrevanje in bojler. Kako so ti vse to uspeli rešiti s shemo 410 na WDC20? Pa ta pristop s pretokom vode iz zalogovnika skozi peč na kurilno olje do porabnikov izgleda v redu, če se krepko večino časa ogreva na kurilno olje. Ali pa, če se voda v zalogovniku samo malo predgreva, npr. s sončnimi kolektorji. Za prevladujoče ogrevanje iz peči na drva mi pa to deluje strašno neposrečno z ogromno povsem nepotrebnimi izgubami v peči na kurilno olje.

Pri shemi 292 pa zaenkrat še nisem uspel razumeti, čemu je koristno povratek z najhladnejšo vodo (če je en sam, je to pač to) voditi nekam na sredino zalogovnika namesto na dno zalogovnika.

CimaBella Napisal:Na vrhu zalogovnika imaš tipalo od WDC ja. (Označeno s T1) Če je to tipalo prenizko postavljeno, boš namesto potrebnih 100 l vode na vrhu zalogovnika segreval tudi 350 l.

SCC ti regulira povratek v kamin, WDC 20 pa bojler in uporabnike. Probaj narisati dejansko hidravlično shemo, lahko narišeš tudi tako, kot vidiš. A jaz prav razumem shemo 410, da gre voda iz zalogovnika še čez oljni kotel do uporabnikov? Saj neka logika je, WDC avtomatsko vklopi oljni kotel, če ni dovolj tople vode v zalogovniku.

Pri shemi 410 je na vrhu zalogovnika tipalo T6. Poleg vklopa peči na kurilno olje imam občutek, da tukaj WDC s preklopnim ventilom R8 zalogovnik povsem odreže, če ni temeperatura na njegovem vrhu (T6) višja od temperature iz povratkov ogrevalnih krogov (T1)

micocaffe Napisal:Gretje vsebuje idro kamin nordica cristal 80,ledomat ltc 100, zalogovnik 850lit, seltron avtomatiko, trenutno en ogrevalni krog, bojler še pride in grejem 70 kvadratov s petimi radiatorji.
Hidravlično shemo sem izvedel po shemi 414b.

Kako imaš to ladomat in shemo 414b? To dvoje nekako ne gre skupaj. Ali si ona izhoda za mešalni ventil pri kaminu (R7/R8) pustil v zraku?

Bojler je problematičen v navezavi z zalogovnikom. Glede na to, da ga še nimaš, razmisli o kakšnem drugačnem načinu priprave tople sanitarne vode, recimo z zunanjim toplotnim izmenjevalcem. Če pa že vztrajaš pri bojlerju, pa kupi vsaj čim bolj primernega (pokončem, vgrajen toplotni izmenjevalec z veliko površino po celi višini, ...) in vodo skozenj črpaj čim počasneje bo šlo, da bo dovolj.

micocaffe Napisal:Danes mi zalogovnik koristi le kot neke vrste predgretja, kateri poskrbi, da se povratek v kamin z vso mrzlo vodo ki pride iz radiatorjev ne spusti tako nizko in kamin hitreje doseže višjo stabilno temperaturo. Višja temp. več toplote za radiatorje, in več ostanka za nalaganje v zalogovnik. Seveda radiatorji mi delajo tudi ko je kamin ugasnil, toda nikoli ne dovolim, da pade temperatura v zalogovniku pod 40-50 stopinj.

Zaradi tega, da bi imel povratek v peč dovolj topel, ti res ni potrebno držati zalogovnika toplega. To funkcijo opravljata ladomat ali WDC z mešalnim ventilom R7/R8.

Aleš
Zivjo

No včeraj sem testiral brez uporabnikov in sem mal bral na spletu navodila proizvajalca.
Moj kamin ima max. moč 24kw, dela pa v rasponu od 16-24kw.
Proizvajalec svetuje da se temperaura kamina drži na 70-75 stopinj a temp. povrata v kamin 55 stopinj. Prej je bilo (default seltron) 55 pec, samoiniciativno sem povrat dal na 50stop.

Zalogovnik se je sagrel na zgoraj:79 - sredina:76 - spodaj:60 v štirih urah

Gledal sem sheme ki ih ponuja prozvajalec in zalogovnika ni nikjer prosim da se mi prokomentira tisti ki se bolj spoznate.

Cimabella, Aleš hvala za iscrpne odgovore
Prve 2 so moje sheme wdc in scc
zadnje 2 so od proizvajalca:

[url=httpsunichr("58")//imageshackunichr("46")com/i/kqhVbRuSj][img][/img][/url]
[url=httpsunichr("58")//imageshackunichr("46")com/i/ipGe6xilj][img][/img][/url]
[url=httpsunichr("58")//imageshackunichr("46")com/i/eyYlNgikj][img][/img][/url]
[url=httpsunichr("58")//imageshackunichr("46")com/i/ipqYT3rMj][img][/img][/url]
CimaBella Napisal:Vzporedna vezava je takrat, ko gre voda direktno iz peči v uporabnike, zalogovnik pa je vezan vzporedno. Zaporedna vezava je, da gre voda iz peči v zlogovnik, iz zalogovnika pa v uporabnike. Seltron zagovarja zaporedno vezavo do daske, vsaj približno argumentiranega odgovora za to pa niti nimajo.

"zaporedna" (v bistvu je ravno tako vzporedna, le da zalogovnik deluje kot hidravlicni locevalnik) vezava se uporablja pri uporabi "Laddomat"-a, ki ima ob izklopljeni crpalki termosifonsko krozenje (bypass), ki je v primeru kamina zelo koristna zadeva ker zmanjsa verjetnost parnega stroja v dnevni sobi.

Ce se uporablja mesalni ventil z motorjem ali kak drug termomesalni ventil (recimo ESBE LTC ki ni "ledomat"), je vzporedna vezava "na T-kose" prav tako ustrezna (in glede hitrosti zacetka ogrevanja boljsa. Ce je priklopljeno talno to niti ni pomembno, ce pa imas radiatorje in "sparas" pa se kar pozna.

Pri vzporedni vezavi bi po koncu kurjenja na Laddomatu prislo do nepotrebnega krozenja tople vode skozi hladno pec. Ima pa Laddomat sedaj (ali vedno?) moznost izklopa bypassa (smiselno za kurilnice z UPS, za kamine pa verjetno ne).
Priznam, da me delovanja ladomata bega (in ker mi ne tiči v kurilnici, me niti ni pretirano zanimal :oops: ), tako da se tle ne bi mešala.

Pa tudi Aleš ima prav, da sem sfalila oznako T6 in ne T1.Se pa tudi meni zdi, da povezava skozi oljno peč verjetno ni najbolj posrečena.

Kamenjar ima 2 MV na povratku in ne laddomata. In v bistvu sem mu hotela napisat, da je razlika med "vzporedno" in "zaporedno" vezavo na zalogovnik časovna, na izkoristek sistema oz. porabo drv, ki se porabijo za ogrevanje, pa ne bi smelo imeti vpliva.

Kamenjar, napiši še T s katerih je zalogovnik štartal. Za približen račun rabim razliko T. (Za Žerjavarja, če slučajno bere, da me ne bo kregal, ker ne bom računala s pripadajočimi parcialnimi volumni).

Zakaj si znižal povratek, se je kamin pregreval? Kaminu vseeno privošči povratek, kot je bil tovarniško nastavljen. Z znižanjem T povratka znižaš tudi T, ki jo kamin "oddaja" v zalogovnik. Če se peč na tem povratku pregreva nad tovarniško določeno je potrebno zvišati moč črpalke (tiste, ki je med kaminom in zalogovnikom). Nekje naj bi bilo baje idelano pridelati okoli 15 st. C razlike med povratkom in T peči (T vode, ki gre v zalogovnik).
Zivjo

Štartne temp.so bile 30 stopinj.

Danes sem spet govoril z serviserjem iz Seltrona in on bolj zagovarja svojo elektroniko kot da mogoce to ni glih prava shema. V teoriji mogoce ja. Najbolj cudno mi je bilo ko je povedal da proizvajalec nima zalogovnika v shemi "ker nimajo močne elektronike" v kontekstu da nimajo to tehnologijo??! Odgovor kr nekaj. Mozno je pa tudi da kamin nima glih najboljsi iskoristek.

zanimam me kaj mislite o tovarniski shemi ki ima plinsko pec vmes?
kamenjar, sem na hitro vrgla številke skupaj, tale ocena je čez palec. Povprečni delta T v zalogovniku je cca 42 K (če predpostavim, da vsakemu T pripada tretjina volumna zalogovnika), čas ogrevanja zalogovnika sem vzela 3,5 h. Za bolj natančno oceno bi bilo potrebno zbrati več podatkov. Zgleda, da kamin dela tam nekje na 14 - 15 kW povprečno, kar je malce malo. Vsekakor bolj blizu 16 kW kot 24 kW.
Odgovarjam Alešu zakaj vezavo 414b + esbe.
Morda si sam kompliciram kotlovnico, imam pa teorijo, ki mi ustreza.
Esbe deluje za kar je namenjen. Skrbi da se ob zagonu ne ustvarja kondenz.
Tropotni ventil R7/R8 mi pa skrbita za polnjenje zalogovnika. V bistvu mi tropotni pobira povratek na višini 3/4 zalogovnika in ko na višini 3/4 doseže temperaturo nad 50 stopinj začne priklapljati na čisto spodnji izhod zalogovnika. (Na ta način ne grejem celih 850 L vode v zalogovniku, oziroma postopno odvisno od viška temperatur se mi polni ostali del zalogovnika)
S tem dosežem, da ko zakurim mi povratek v kamin iz smeri zalogovnika takoj presega 50 stopinj in esbe je odprt proti zalogovniku 100%. Se pravi, da ko zakurim imam radijatorje tople v pičlih 20 minutah in to je glavni cilj.
Problem je v preslabotnem toplovodnem kaminu. Kar je kar klasika. Eno je deklareacija drugo resnica.

Ker je toplovoden kamin proizvaja premalo toplote, se ne objekt in ne zalogovnik segrejv dovolj, da bi bi se pretoki skozi zalogovnik umirili in s tem skladiščenja toplote v zalogovniku.

Z kakršno koli drugačno vezavo bo možno doseč le hitrejše ogrevanje radiatorjev. Komuniteto pa bo težko doseči.
mark7 Napisal:"zaporedna" (v bistvu je ravno tako vzporedna, le da zalogovnik deluje kot hidravlicni locevalnik) vezava se uporablja pri uporabi "Laddomat"-a, ki ima ob izklopljeni crpalki termosifonsko krozenje (bypass), ki je v primeru kamina zelo koristna zadeva ker zmanjsa verjetnost parnega stroja v dnevni sobi.

To je sicer res, vendar mora biti izpolnjenih še nekaj drugih pogojev, predvsem morajo elementi biti nameščeni na ustreznih višinah in cevi med njimi ustrezno razpeljane, da se vroča voda iz peči (kamina) lahko dviga do porabnikov in zalogovnika ter podobno hladna voda od tam spušča proti peči. To se še kar da doseči v kurilnicah v spodnjih etažah, pri kaminu pa ni vedno tako preprosto, sploh, če imamo kamin v kakšni višji etaži.

mark7 Napisal:Pri vzporedni vezavi bi po koncu kurjenja na Laddomatu prislo do nepotrebnega krozenja tople vode skozi hladno pec.

Do tega bo prišlo tudi pri zaporedni vezavi, res pa bo tam neželjeno kroženje praviloma manj intenzivno. Nasploh se meni ne zdi primerno uporabljati Laddomata brez kakšnega dodatnega ventila, s katerim lahko regulacija odreže peč z Laddomatom, ko voda tam nima kaj za krožiti. Da se ne izgubi osnovna funkcionalnost Laddomata, je ventil lahko tudi tak, da je brez prisotnosti elektrike vendno odprt.

CimaBella Napisal:Kamenjar ima 2 MV na povratku in ne laddomata.

Dejansko je eden od teh ventilov preklopni. Razlika sicer ni velika, načeloma v hitrosti motornega pogona in regulaciji. Pri mešalnih ventilih so zaželjeni počasni in temu primerno natančnejši pogoni, uporabljamo pozicije na celotnem območju, krmilimo ga z napajalnimi impulzi za pripiranje/odpiranje, zvezno z napetostmi na nekem območju, tokovi na nekem območju ali kaj podobnega. Pri preklopnih pašejo hitri pogoni, kjer nas zanimata le skrajni dve legi in čim hitrejši prehod med njima, krmiljenje je tipa 1/0, torej je napajanje na krmilni linji, ni napajanja ali z napetostnimi/tokovnimi vrednostmi le v skrajnih mejah intervala.

CimaBella Napisal:Zakaj si znižal povratek, se je kamin pregreval? Kaminu vseeno privošči povratek, kot je bil tovarniško nastavljen.

Se pridružujem temu mnenju. Že onih tovarniških 55 °C izgleda kar nekam malo, da bi to še nižal, pa ne deluje ravno preveč pametno. Ne bi se čudil, če zaradi tega kamin morda ne more doseči polnega gorenja in gori s slabšim izkoristkom, več škodljivimi izpusti, večjim pacanjem in nemara celo hitrejšim uničevanjem samega sebe.

kamenjar Napisal:Danes sem spet govoril z serviserjem iz Seltrona in on bolj zagovarja svojo elektroniko kot da mogoce to ni glih prava shema. V teoriji mogoce ja. Najbolj cudno mi je bilo ko je povedal da proizvajalec nima zalogovnika v shemi "ker nimajo močne elektronike" v kontekstu da nimajo to tehnologijo??! Odgovor kr nekaj. Mozno je pa tudi da kamin nima glih najboljsi iskoristek.

zanimam me kaj mislite o tovarniski shemi ki ima plinsko pec vmes?

Proizvajalec je v svojih shemah za kamin naredil hidravlično ločeni sistem, ki toploto prenaša v ostali sistem centralnega ogrevanja preko toplotnega izmenjevalca. Pri tem se je v glavnem skoncentriral na sistem okrog kamina, sistem na drugi strani toplotnega izmenjevalca pa zgolj približno skiciral. Zalogovnik pri takšni postavitvi tako po zdravi pameti sodi tja na drugo stran in ne zraven kamina. Ga pač v tisto skico niso dodali, kar še ne pomeni, da ni potreben, oz. vsaj zelo priporočljiv. Plinsko peč so oni povezali vzporedno in toplota iz kamina k porabnikom ne gre skozi njo. Kar je tudi meni veliko bolj všeč.

Pri kaminu so uporabili odprt sistem, torej odprto raztezno posodo s samodejnim dopolnjevanjem ogrevalne vode tega odprtega sistema iz vodovoda. Potem je tam še varnostni toplotni izmenjevalec za prisilno ohlajevanje kamina in regulacija, ki lahko tudi zapre dotok zraka v kamin in s tem zaduši ogenj. Če bi odjem toplote iz kamina pri njih odpovedal, bi najprej regulacija zadušila gorenje, če to ne bi bilo dovolj (verjetno ne bi bilo), bi skozi toplotni izmenjevalec tekla voda iz vodovoda in s tem hladila kamin. Če bi pri tem kaj odpovedalo, bi v kaminu voda zavrela in tam pri odprti raztezni posodi bi para odšla ven. Ko bi se v sistemu pojavilo kaj prostora za vodo, bi iz vodovoda zraven pritekla.

CimaBella Napisal:kamenjar, sem na hitro vrgla številke skupaj, tale ocena je čez palec. Povprečni delta T v zalogovniku je cca 42 K (če predpostavim, da vsakemu T pripada tretjina volumna zalogovnika), čas ogrevanja zalogovnika sem vzela 3,5 h. Za bolj natančno oceno bi bilo potrebno zbrati več podatkov. Zgleda, da kamin dela tam nekje na 14 - 15 kW povprečno, kar je malce malo. Vsekakor bolj blizu 16 kW kot 24 kW.

Jaz sem stvar ocenil na nekje 15 - 17 kW povprečno. Je pa to zelo približna ocena, bolj podobna radiosteziji kot znanosti. CimaBella, si ti upoštevala ogrevanje samega kamina, ki vsebuje 200 l vode in verjetno še podobno maso železja in kakšnega šamota?

Kaj dosti bolje bo brez kalorimetra in vaganja drv težko. Imam pa občutek, da tukaj kamin ni edini odgovoren za težave.

Merlin1 Napisal:Ker je toplovoden kamin proizvaja premalo toplote, se ne objekt in ne zalogovnik segrejv dovolj, da bi bi se pretoki skozi zalogovnik umirili in s tem skladiščenja toplote v zalogovniku.

Z kakršno koli drugačno vezavo bo možno doseč le hitrejše ogrevanje radiatorjev. Komuniteto pa bo težko doseči.

Bo nekaj na tem, ja. Bi pa ravno v takšnih primerih bilo veliko bolje zalogovnik imeti nekje ob strani, da bi vroča voda iz kamina šla direktno k porabnikom. Jasno, če kamin s svojo močjo ne more zadostiti podhlajenim uporabnikom, bi se hladna voda iz zalogovnika še vedno primešavala k vroči iz kamina in ogrevanje porabnikov še vedno ne bi bilo zadostno, pa vendar, tam potem ob pomanjkanju energije ne bi istočasno povsem po nepotrebnem ogrevali še zalogovnika. Pa še ugasnjeno peč na kurilno olje v kamenjarjevem primeru za nameček.

Res je pa tudi, da si je za podhlajeno hišo kriv sam kamenjar, ker je ročno ugasnil peč na kurilno olje, kamina pa ne kuri dovolj. Takih stvari potem ne more rešiti nobena avtomatika in vedno bo nekaj časa trajalo, preden se hiša ogreje nazaj na normalno temperaturo.

Merlin1, kaj pa je to 'komuniteta'?

kamenjar, če daljša obdobja ne potrebuješ tople hiše, moraš to nekako dopovedati regulaciji, da ti bo tisti čas manj ogrevala hišo. Potem pa pravi čas pred tvojim prihodom hišo in sanitarno vodo zagrela. Kar lahko naredi le iz zaloge tople vode v zalogovniku (ki jo moraš prej pripraviti s kaminom in mora ti vzdržati skozi čas odsotnosti) ali s pečjo na kurilno olje (ki potem ne sme biti ugasnjena). V vsakem primeru pa se je ob podhlajeni hiši pametno izogniti takrat popolnoma nepotrebnemu segrevanju zalogovnika in ugasnjene peči na kurilno olje.

Aleš
Za mene stalno ogret objekt.

Če pa pogledam na to z strani uporabnikov, je to zelo raztegljiv pojem. :roll:
Hm, Merlin, kontinuiteta bi se slišalo bolj prav. :wink: Komunitete verjetno ni v SSKJ.

Aleš, sem čas segrevanja kamina in vode v kaminu izvzela iz enačbe, kao, in zaokoržila še 1 - 2 kW navzgor. Bajalica sistem... Skratka se strinjam, da kamin na prve podatke deluje nekoliko švohotno. Za bolj natančne ocene, pa se bo moral kamenjar bolj potruditi, če se mu bo dalo. (Mimogrede, mi je žal, da si na pikniku sedel najbolj kontralateralno od moje pozicije.)

kamenjar: nič ne vemo, kakšne so toplotne izgube hiše, tako da bi bilo fino, če bi malce poiskal vincentov program na forumu. Zadeva računa s tolikšno natančnostjo kot Žerjavar (oz. vincentov program in Žerjavar sta pri moji hiši naračunala identično številko, tako da je sigurno dovolj zanesljiv program, pa neko 10 % razliko s PHPP). Če imaš 15 kW peč in 15 kW potrebe za ogrevanje in bojler (lahko tudi oceniš dnevno porabo tople vode, glede na porabo vse vode in št. prebivalcev) potem ti kamin enostavno ne bo segrel zalogovnika, ne glede na to, ali ga vežeš vzporedno, zaporedno, na glavo ali postrani. Bolj kot je švohotna peč glede na potrebe večjo časovno korist boš imel od vzporedne vezave zalogovnika. Vendar v vsakem primeru tudi z vzporedno vezavo ne boš mogel pokriti časa, ko ne bi kuril, ker v zalogovniku enostavno ne bo dovolj zaloge, kot je napisal že Merlin.
1 2 3
Iskanje po temi