PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Toplovodni kamin težave

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Živjo

Vgradili smo toplovodni kamin 24kw in 1000l zalogovnik razdeljen z avtomatiko na 2x500. Radiatorji + talno. Kamin v kombinaciji z peči na olje. V teoriji zadeva laufa v piko v praksi malo drugače. Je že 2 leti vgrajen. Problem je da se zalogovnik zelo teško sagreje in da ga radiatorji takoj spraznijo. Narejeno je pa tako se kamin sagreje (200l), potem začne zalogovnik (prvih 500l) temp. mora doseči 50+ da spusti v peč na olje potem šele se v peči začne voda ogrevati pa dokler se ona sagreje na 50+ grem spati v mrzli hiši ce ni peč na olje vklopljena.

Ko pridemo domov je nekako zelja da kamin čim prej začne ogrevati. V pogovoru z ljudmi ki imajo slične peči sem prišel na idejo da je verjetno osnovna napaka ta da kamin sagreva zalogovnik in potem iz njega naprej ker je preprosto preveč vode v sistemu. Mene zdaj zanima vaše mnenje na splošno in če je možno to, da ko se kamin sagreje začne takoj peč ogrevati šele ko se peč sagreje in radiatorji in kamin začne dejansko višek toplote proizvajati(če ga sploh bo) da se taj višek shrani v zalogovnik ker nekakšen amortizer mora biti.

Monterji ki imajo iskusnje mi lahko kontakt dajo na zs se pa slisiva.

Hvala in lep pozdav
Paško
zdravo

Jaz imam podoben sistem, kot ga navajaš ti, s tem, da mi vodo v zalogovniku segrevajo tudi kolektorji. Ne razumem pa zakaj pri tebi potuje voda iz zalogovnika v peč - a v dogrevanje?. Moj sistem se mi zdi bolj enostaven in sicer se mi voda črpa iz zalogovnika, dokler je dovolj tople vode, ko pa zmanjka, pa se avtomatsko preklopi na peč na olje, ki nadaljuje z ogrevanjem. Razmisli, če bi tudi pri tebi podobno nastavili "komande".
Tvoj sistem malo težko razumem in sicer, zakaj potuje topla voda iz zalogovnika v peč, namesto v uporabnike?
Moj sistem gre direkt v talno, zalogovnika pa sploh nimam. Žerjavar je zračunal, da 180 m2 talnega ustreza enemu 500 litrskemu zalogovniku, če se prav spomnim. Pa še v tem primeru mine kakšna ura, da začutiš, da se je v talnem začelo nekaj dogajati. Imam tudi nekaj odvzema na 80 l bojlerju, ki pobere morebitno špico (vanj gre direkt iz kamina v spiralo), v talno pa preko ventila pribiližno pol manjša T.
Za moje pojme bi moral najprej greti stanovanje, kar ostane, pa poslati v zalogovnik. Torej bi se ti moral ventil odpreti proti zalogovniku šele, ko bi prekoračilo določeno T, verjetno na povratku.
zivjo
pri meni je isti sistem samo da pec veckrat mora dogrevat vodo ceprav kurimo, no ce hajcam res na polno potem deluje v tem primeru sem suzenj kamina. Drv imamo velik in je pec veckrat izklopljena(sparamo).

Ko se zagreje zalogovnik preko peci voda gre v radiatorje.

Urs tocno to zelim. Mi das kontakte svojih toplovodarjev?
Jaz sem bil sam svoj toplovodar, sledil pa sem shemi, ki je prišla zraven kamina, popravljena je le ve tem, da je namesto tripotnega ventila direkt danfosov ventil, ki ima tipalo na toplem delu cevi in glede na T na toplem delu cevi spušča vročo vodo iz peči.
V peč gre zaradi bojlerja? Oz. kako je rešen bojler?

Snemi stran tisto omejitev na 50 stopinj.
Če jo imaš zaradi kondenzacije peči (čeprav tudi to ni potrebno), potem z ventilom odrežeš proč samo peč, radiatorje pa pustiš delati tudi na nižjih temp.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
kamenjar Napisal:Vgradili smo toplovodni kamin 24kw in 1000l zalogovnik razdeljen z avtomatiko na 2x500. Radiatorji + talno. Kamin v kombinaciji z peči na olje. V teoriji zadeva laufa v piko v praksi malo drugače. Je že 2 leti vgrajen. Problem je da se zalogovnik zelo teško sagreje in da ga radiatorji takoj spraznijo. Narejeno je pa tako se kamin sagreje (200l), potem začne zalogovnik (prvih 500l) temp. mora doseči 50+ da spusti v peč na olje potem šele se v peči začne voda ogrevati pa dokler se ona sagreje na 50+ grem spati v mrzli hiši ce ni peč na olje vklopljena.

Zelo slabo si opisal svoj sistem. Lahko podrobneje predstaviš hidravlično vezavo in regulacijo vsega skupaj? Kako je mišljena tista delitev zalogovnika na dva dela z avtomatiko? Kako pa ogrevaš toplo sanitarno vodo? Za začetek vsaj to. Obstaja potem sicer še cel kup relevantnih podrobnosti, ampak mogoče to kasneje ...

Drugače pa zalogovnik ni nekaj, kar bi bilo potrebno ogrevati, ampak se vanj daje samo viške toplote, ki nekontrolirano nastajajo (npr. v kaminu) in jih sproti ni mogoče uporabiti. To shranjeno toploto potem kdaj kasneje, ko je v nekontroliranih virih ni (dovolj) na razpolago, uporabimo, ne da bi nam bilo potrebno prižgati kak kontroliran in drag vir topolote (npr. peč na olje). Izjema je, če v zalogovniku hranimo zalogo tople ogrevalne vode za sprotno pripravo tople sanitarne vode. Tako pri dobro zgrajenih sistemih. Ni pa izključeno, da imaš pri sebi kaj ponesrečeno narejeno in je res potrebno najprej ogreti zalogovnik, da bi potem lahko ogreval kaj drugega.

V dobro zgrajenih sistemih lahko torej kamin ogreva hišo takoj, ko ogreje sam sebe (to se pač mora) in ni nikakršne potrebe, da bi najprej ogreval zalogovnik. Res je pa tudi, da bi, če bi imel vse dobro narejeno, hiša nikoli ne bila mrzla. Bi jo pač v primeru, če v kaminu nihče ne kuri in je zalogovnik prazen, ogrevala peč na olje. Potem bi pa po vžigu kamina takoj, ko bi le-ta začel oddajati dovolj toplote, peč na olje prenehala z ogrevanjem, toplota bi šla iz kamina v hišo. Ko bi kamin začel proizvajati še več toplote, bi viški šli v zalogovnik. Nekoč kasneje, ko bi kamin že ugasnil, bi se začela toplota črpati iz zalogovnika in ko bi se ta spraznil, bi se pač vključila peč na kurilno olje, če ne bi vmes že kdo predhodno ponovno zakuril kamina.

In kaj točno razumeš pod izpraznjenim zalogovnikom? Sicer 1000 l za zalogovnik ni veliko, ampak da bi ga radiatorji energetsko spraznili kar takoj, je vendarle malo čudno. Da se ti slučajno namesto izpraznjenja voda v zalogovniku ne zmeša v neko (vsaj za radiatorje) neuporabno povprečne temperature? Če imaš zgoraj recimo 75 °C iz kamina, spodaj pa 25 °C iz povratka talnega ogrevanja, ti ob mešanju res lahko takoj nastane po celem zalogovniku recimo 50 °C, kar je za radiatorje že lahko premalo.

Aleš
zivjo Ales
ti bom zvecer mal bolj podroban odgovor pripravil, drugace ce si iz foha in blizu ljubljane lahko kr prides si zadevo ogledati.

bojler je v originalu z pecjo na olje.
lp
Zelo slabo si opisal svoj sistem. Lahko podrobneje predstaviš hidravlično vezavo in regulacijo vsega skupaj? Kako je mišljena tista delitev zalogovnika na dva dela z avtomatiko? Kako pa ogrevaš toplo sanitarno vodo? Za začetek vsaj to. Obstaja potem sicer še cel kup relevantnih podrobnosti, ampak mogoče to kasneje ...

Vse skupaj regulira seltron avtomatika.V kurilnici WDC20 ob zalogovniku SCC40 + tisti elektomotori-ventili ki odpirajo in zapirajo.Bojler je pod pecjo na olje in ko je pec ogreta , ogreva bojler. Pri instalaciji vsega sem se bal da bo zalogovnik prevelik i da se bo dogajalo tocno to kar se dogaja, monter mi je predlagal da z tistimi motorcki nekako zalogovnik razdeli na 500+500. Da se zagreje zgornja polovica na 50+ in jo pec zacne črpati. Več gleda vezave ti neznam povedati ker ne vem.

Drugače pa zalogovnik ni nekaj, kar bi bilo potrebno ogrevati, ampak se vanj daje samo viške toplote, ki nekontrolirano nastajajo (npr. v kaminu) in jih sproti ni mogoče uporabiti. To shranjeno toploto potem kdaj kasneje, ko je v nekontroliranih virih ni (dovolj) na razpolago, uporabimo, ne da bi nam bilo potrebno prižgati kak kontroliran in drag vir topolote (npr. peč na olje). Izjema je, če v zalogovniku hranimo zalogo tople ogrevalne vode za sprotno pripravo tople sanitarne vode. Tako pri dobro zgrajenih sistemih. Ni pa izključeno, da imaš pri sebi kaj ponesrečeno narejeno in je res potrebno najprej ogreti zalogovnik, da bi potem lahko ogreval kaj drugega.

No pri meni se tocno to dogaja najprej zalogovnik od kod potem gre naprej v peč, in v radiatorje,sanitarna...

V dobro zgrajenih sistemih lahko torej kamin ogreva hišo takoj, ko ogreje sam sebe (to se pač mora) in ni nikakršne potrebe, da bi najprej ogreval zalogovnik. Res je pa tudi, da bi, če bi imel vse dobro narejeno, hiša nikoli ne bila mrzla. Bi jo pač v primeru, če v kaminu nihče ne kuri in je zalogovnik prazen, ogrevala peč na olje. Potem bi pa po vžigu kamina takoj, ko bi le-ta začel oddajati dovolj toplote, peč na olje prenehala z ogrevanjem, toplota bi šla iz kamina v hišo. Ko bi kamin začel proizvajati še več toplote, bi viški šli v zalogovnik. Nekoč kasneje, ko bi kamin že ugasnil, bi se začela toplota črpati iz zalogovnika in ko bi se ta spraznil, bi se pač vključila peč na kurilno olje, če ne bi vmes že kdo predhodno ponovno zakuril kamina.

No pri meni isto tako deluje samo da jaz imam pec isklopljeno v tistih prehodnih obdobij ker nas ni po cele dneve in mi škoda da dela v prazno... je pa spet to da meni ko zakurim gre najprev v zalog. ko se on ogreje šele pošilja naprej...

In kaj točno razumeš pod izpraznjenim zalogovnikom? Sicer 1000 l za zalogovnik ni veliko, ampak da bi ga radiatorji energetsko spraznili kar takoj, je vendarle malo čudno. Da se ti slučajno namesto izpraznjenja voda v zalogovniku ne zmeša v neko (vsaj za radiatorje) neuporabno povprečne temperature? Če imaš zgoraj recimo 75 °C iz kamina, spodaj pa 25 °C iz povratka talnega ogrevanja, ti ob mešanju res lahko takoj nastane po celem zalogovniku recimo 50 °C, kar je za radiatorje že lahko premalo.

V zalogovniku jaz sploh nimam vec kot 60stopinj Seltron je avtomatsko nastelan da ko doseže 1/3 50+ stopinj zacne filati naprej 2/3 in dokler se zalogovnik napolni (1000L) na 60stopinj kar nekaj časa mine potem šele gre temp navzgor.
Tistih 60stop. je zelo hitro na 50 kar je za radiatorje premalo.

Napaka je po moje da kamin fila prvo zalogovnik a ne pec in sistem. Moram dobiti nekoga ki se spozna na te zadeve da se to uredi.

Hvala za iscrpan odgovor in vprašanja
lp Paško
Če je zalogovnik normalno vezan (odjem na vrhu, dotok tople vode na prvi prirobnici z vrha) se ti dodatno segreva samo tistih 100 - 150l vode na vrhu (350l skupaj z kaminsko vodo,ker pomeni cca. 15 min. zamik začetka ogrevanja naspram T vezavi), tako da zalogovnik ne bi smel biti problematičen, tudi če je 2.000 literski.

Sploh pa je premalo konkretnih informacij:
- na kateri višini je tipalo v zalogovniku?
- kakšno temperaturo vode dosegaš v kaminu in za koliko časa?
- kakšna je T dvižnega voda..
....

Zalogovnik je mišljen za spodobno avtonomno ogrevanje, ko ne kuriš v kaminu.
Če imaš zagretega samo na 60C, je čisto normalno da ti ga radiatorsko ogrevanje sprazni v eni uri.

Vezave ogrevanja kamin (ali peč na drva) + olje (avtomatski preklop) znajo biti problematične tako z hidravlične kot regulacijske strani, če jo izvede nekdo ki se 'približno' spozna na zadevo. Potem nastopi točno to kar opisuješ.

Najbolje bo da pripelješ dobrega mojstra v kurilnico in pogleda stvar na licu mesta.
kamenjar Napisal:drugace ce si iz foha in blizu ljubljane lahko kr prides si zadevo ogledati.

Nisem. In samo zaradi tega, da bi si ogledal tvojo kurilnico, ne bi hodil v Ljubljano.

kamenjar Napisal:Vse skupaj regulira seltron avtomatika.V kurilnici WDC20 ob zalogovniku SCC40 + tisti elektomotori-ventili ki odpirajo in zapirajo.Bojler je pod pecjo na olje in ko je pec ogreta , ogreva bojler. Pri instalaciji vsega sem se bal da bo zalogovnik prevelik i da se bo dogajalo tocno to kar se dogaja, monter mi je predlagal da z tistimi motorcki nekako zalogovnik razdeli na 500+500. Da se zagreje zgornja polovica na 50+ in jo pec zacne črpati. Več gleda vezave ti neznam povedati ker ne vem.

To je še vedno vse skupaj veliko premalo za spodobno diagnostiko. A bojler je potem samostojna škatla, v ležeči nosilni izvedbi, ki hkrati služi kot podstavek za peč na kurilno olje? Zalogovnik nikoli ne more biti prevelik v smislu delovanja, lahko je kvečjemu premajhen. Dobro, lahko je tudi prevelik v smislu prostora, ki ga potrebuje, ali financ, ki jih zanj potrebujemo.

Če več ne znaš, potem pač ne znaš. Ampak zelo težko ti bomo kaj prida pomagali, če se stvari ne boš naučil in jih opisal.

Takole zelo na pamet, bolj ugibanje kot kaj drugega, pa ti v najmilejšem scenariju voda iz kamina k ostalemu sistemu gre preko (vrha) zalogovnika, v zalogovniku se ti ves čas močno meša (levji delež k mešanju najverjetneje prispeva ogrevanje bojlerja, čeprav pri ohlajeni hiši po nekaj dneh brez ogrevanja tudi ostali krogi niso nedolžni) vroča voda iz kamina z mrzlo, ki se vrača iz talnega ogrevanja mrzle hiše. In potem vse skupaj bezlja na polni moči, dokler sistem skupaj s celim zalogovnikom ne doseže temperature okrog 60 °C. V kakšnem bolj črnem scenariju s čudno hidravliko ali čem podobnem pa je samo še slabše.

kamenjar Napisal:Napaka je po moje da kamin fila prvo zalogovnik a ne pec in sistem. Moram dobiti nekoga ki se spozna na te zadeve da se to uredi.

Napak je zelo verjetno več, da se iz kamina najprej polni zalogovnik, je samo ena med njimi. Pa morda niti tega ni in bi načeloma bilo dovolj napolniti le majhen del na vrhu zalogovnika, kar pa v primeru mešanja vode v zalogovniku zlepa ne uspe.

Ja, če se nisi pripravljen stvari naučiti, jih opisati ter nato razumeti naše komentarje, bo verjetno res najboljše dobiti nekega strokovnjaka, da ti uredi zadeve. Problem je edino, da brez znanja ne boš znal oceniti ali oni je strokovnjak in ti ureja dobro ali ne. Nenazadnje si tudi za tole, kar imaš, verjetno dobil nekoga, da ti je naredil, rezultat pa ...

Aleš
taubi zivjo

-tipala so na vrhu, sredini in spodaj v zalog.
-kamin se ogreje v 45min (200l) in zacne posiljat naprej
- ce mislis na temp ki gre nazaj v kamin je 50stop.

Ales

Jaz grem od doma ob 7 in nazaj sem ob 18-19, vedno imam se kup drugih stvari za narediti, in mi na misel ne pride uciti se o vezavah in avtomatiki da bi preverjal mojeg toplovodarja ker preprosto nimam časa še tole pišem zvečer pozno ali zjutraj. Je pa žalostno da pa moram ker drugace ne veš kaj delajo. Bom poklical kakšnega monterja ki se mi zdi v redu.

hvala lp
Sedaj pa sem prav malo presenečena, saj imam tudi jaz vse odvode v uporabnike skozi zalogovnik :oops: . Ampak zadeva prav dobro deluje :roll: .
Tudi jest mam iz kamina direkt v zalogovnik in potem v talnega,.... pa tudi ze 6 leto leto deluje ok.....
1 2 3
Iskanje po temi