PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Primerjava ogrevalnih sistemov

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdrav,
Na našem koncu sedaj Energetika LJ zelo pospešeno forsira zemljski plin, preko oglasov, internetne strani,...
Na linku: <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.zemeljski-plin.si/upload/publikacije/analiza_ekonomicnosti_ogrevalnih_sistemov.pdf">http://www.zemeljski-plin.si/upload/pub ... stemov.pdf</a><!-- m --> so objavili tudi primerjalno analizo zamenjave olja s tremi drugimi ogrevalnimi sistemi na katero se zgornji ponudnik zelo navezuje.
Verjamem, da na forumu sodeluje kar nekaj pametnih glavc, zato vas naprošam za komentar zgornje analize. Ne želim odpirati raznih kregancij, zanima me samo vaše takšno ali drugačno mnenje.

Pa vsem lep sončen pozdrav
na hitro sem preletel stevilke, ki naceloma potrjujejo tezo, da bolj kot je objekt varcen, daljsi je povrat drage investicije. oz. drugace povedano: bolj kot je objekt potraten, bolj je smiselno uporabljat najcenejsi mozen energent.
Jaz bi dodal nekaj opomb.
- Izvedena analiza ne velja za novogradnje (kjer je potrebno zgraditi dimnik, imajo precej manjšo porabo). Prav tako bi naredil napako, če bi zaključke želel ekstrapolirati na novogradnjo (cena kondenzacijskega kotla ne more več padati, cena toplotne črpalke pa lahko še precej in je lahko tudi bolj učinkovita).
- življenska doba, ki jo privzamejo, verjetno ne velja za vse dele sistema ogrevanja. Namreč, določeni deli sistema (zalogovnik, povezave, regulacija...) imajo lahko daljšo življensko dobo, zato je lahko po 30 letih situacija drugačna od prikazane, saj je potrebno zamenjati le stroškovno precej manjši del kot pri nakupu.
- precej podatkov ni direktno razvidnih (diskontna stopnja, predpostavljen COP toplotne črpalke)
- pri kurilnih napravah ni upoštevan letni strošek dimnikarja.
pozablja se tudi na elaborate, potrdila in podobno, kar je potrebno da se lahko sploh uporablja plin. To tudi ni zastonj.
Sledi tudi letni pregled plinarja s koncesijo, poleg dimnikarja seveda.

Moje mnenje je, da je najcenejša zadeva do konca uporabit obstoječo tehnologijo. Ob obnovi pa toplotno črpalko ( ni dimnikarja, ni letnih pregledov raznih koncesionarjev itd)

V analizi manjka tudi kotel na polena.....sicer zahteva več dela, je pa poceni za nekoga, ki je doma in ne rabi udobja na gumb. Pri tem pa ne govorim o uplinjevalnem kotlu ampak o navadnem za slabega jurja.
10let sem bil v bloku z ZP, pa ni bilo nikoli nobenega plinskega kontrolorja naokoli.
o cem to pravzaprav govoris? o servisu peci, ali kaj tretjega?
Meni je bilo rečeno, da je potreben letni pregled s strani koncesionarja ki ga določi občina ali pa dobavitelj plina, tega ne vem točno. Pregled je bil potreben, da so sploh dobavljali plin. Koliko se to izvaja, ne vem. Pri sodelavcu, ki je imel plin, pa mu je stalno težil, on se je pa izmikal...

Sam se bolj nagibam k sistemom, kjer nimaš obveznosti z državo, koncesionarji, dobavitelji, omrežninami, fiksnimi deli cen itd.....tu je vedno preveč neznank kako se bodo zadeve čez nekaj let stroškovno izšle.

Zato pa kurim na polena v poceni peči, za backup imam poceni oljno peč (če zbolim itd), v prehodnih obdobjih pa klimo obrnem na gretje.....Vsi elementi so lowcost, delajo pa že 10 let brez problemov, če crknejo, jih mirne duše zamenjam s podobnimi cenenimi. Drage profi zadeve se praktično nikoli ne amortizirajo preko tistih par % boljšega izkoristka.
@gt001
Zdaj ti bom pa tako odgovoril, kot je navada na tem forumu!

Če ga pri tebi ni bilo, ni rečeno, da ni potreben, predpisan ali da drugam ne pride. Plus zavarovalnica, požar in bla, bla, bla.

Tudi pri meni ga ne bo nikoli, pa bomo (in ga tudi v stari bajti kurimo) kurili kamin, kar spet ne pomeni, da ni potrebno, predpisano ali da drugam ne pride!
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
ja fery, res je.
vem da ni receno, da je tako prav, kot je bilo v nasem bloku. zato pa me zanima, kaj ta kontrolor pocne. pride cekirat pec, ali stevec ali kaj tretjega?
ker dimnikar je redno hodil vsako leto.
Za plin hodijo redno,saj v privat hiše.
koliko je cena tega letnega obiska? pride tudi dimnikar? cena dimnikarja?
dimnikar je imel tarifo okoli 30€/leto, redni preventivni servis plinske peci smo delali na dve leti - je bilo ca 50€/storitev.
kaj pa pocnejo ob plinskih koncesionarskih pregledih in koliko stanejo, pa se ugotavljamo Smile
zdravo.k meni pride vsako leto dimnikar z koncesijo. izmeri izgorevanje in izkoristek peči in čao miki.cena 27 eur za 15 min.drugih stroškov nimam.
Iskanje po temi