PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Prostostoječi kamin oblečen v kamen ali delno v keramiko

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zanima me kaj je boljše. Kamin delno oblečen v keramiko ali cel v kamen?
gre se za kamina od nordice. Ceni sta razlike cca 50€, sta pa ista samo zunanja sloja sta druga.

[url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")lanordica-extraflameunichr("46")com/en/wooden-stoves-serie-armony/asia_p8903[/url]

[url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")merkurunichr("46")si/ogrevanje-in-hlajenje/stedilniki-peci-kamini-dodatki-in-pribor/kamini-na-trda-goriva/kaminska-pec-nordica-fiammetta-pergamena[/url]
pred 10 leti sem bil pred podobno dilemo. odločil sem se za kamen. razlog - več ga je, torej je tudi akumulacija toplote večja in dalj časa oddaja. no, in bolj mi je bil všeč ... Smile

sicer je pa tako, da je pri kamnu problem maščoba, tudi voda naredi svoje, če boš večkrat kaj polil. pa tu ne mislim da se kamen uniči, samo madeži se vidijo in vsaj mastne ne znam odstraniti. pri keramiki lepo obrišeš. ni pa to kakšen velik problem.

če imaš namen kupovati v merkurju počakaj na tiste ponedeljke s 5 % popustom, pa še če si član dobiš še kakšen % zraven na vrednost nakupa. pri takšni ceni boš skupaj prihranil še najmanj 55 evrov (min. 5% + min. 2%).
Pri Nordici sem videl danes, da znotraj nima šamotne obloge, zunaj pa je kamen.

Lokaterm pa ima znotraj šamot, zunaj pa je polčevina.
kakšna je vloga šamota ne vem (v moji peči je). a se mi bolj kot ne po občutku zdi balast, torej zaščita za (tanjšo) pločevino. ker traja več časa da se pregreje in da tudi peč ob strani začne oddajati toploto.
je pa zagotovo, da neko vlogo ima - ali je to le zaščita za pločevino ali pa kaj več, boš pa moral malce povprašati ali pobrskati po spletu.
Šamot ima dve nalogi in sicer da zaščiti pločevino pred direktnim ognjem (raztezanje, zvijanje, posledično pokanje po varih itd...), ter da akumulira toploto.

Zato je potreben pri pločevini, pri odlitkih (lito železo - gus ipd..) pa ni potreben.
Iskanje po temi