PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Obnova kotlovnice

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Evo, da dam zadevo v javnost. Zanima me vaše mnenje. Verjetno se bo spet kresalo okoli tega ali je boljša zaporedna ali vporedna vezava hranilnikov, ampak okej. Kamor gre bik, naj gre pa še štrik Smile

Nekaj info sem dobil že v drugi temi na forumu ( <!-- l --><a class="postlink-local" href="http://www.podsvojostreho.net/forum/viewtopic.php?f=7&t=30197&start=75">viewtopic.php?f=7&t=30197&start=75</a><!-- l --> ), ampak ker me sedaj zanima mnenje o celotni kotlovnici in ne samo zalogovnikih odpiram novo temo.

Gre se za posodobitev obstoječe kotlovnice. Pečka na drva ostane. Novost bo dvoje zalogovnikov in seltronova regulacija. Ogrevanje je radiatorsko in hiša ima en ogrevalni krog. Zalogovnika sta običajna in nista razslojevalna.

Trn v peti je sanitarna voda. Potrebe po njej pokriva ležeči bojler z majhnim toplotnim izmenjevalnikom (0,4m2), posledično iz njega izhaja cca. 2 do 5°C hladnejša voda od vstopne. Želja je da ostane, dokler ne izdihne. Dodatni stroški v nižanje hitrosti/temperature vtoka ogrevnega medija niso smiselni, saj je bojler enostavno "preslab". Bržda bi v dodatni mešalni ventil, omejevalnik pretoka, elektroniko vložil toliko, da bi na koncu lahko kupil kvaliteten bojler z dvema izmenjevalcema.
Imam dve ideji. Ena slaba, druga še slabša....
Lahko bi pustil, da se sanitarna voda ogreva kar direktno iz peči, mimo zalogovnika in bi bila ločena od vsega ostalega. Na WDC20 bi izklopil ogrevanje sanitarne vode in to prepustil naležnemu termostatu in bojlerju (mogoče bi izbral tudi drugo shemo, ampak o tem še nisem razmišljal). Slabost je, da bi moral vsakokrat zakurit ko bi želel imeti toplo vodo, pa čeprav imaš zalogovnike polne uskladiščene energije.
Druga ideja pa je, da vrnem povratek iz bojlerja nazaj v zalogovnik na zgornjo 1/4, kar preko voda za polnjenje zalogovnika. Nenazadnje bo voda imela samo par stopinj nižjo temperaturo od tiste na vrhu zalogovnika. Tok vode bi umiril z najnižjo hitrostjo črpalke in pa verjetno bi kar nekoliko priprl ventil. Recimo tistega na izhodu. Tako, da ne bo preveč vihranja na poti do zalogovnika. Če črpalka crkne bo vsaj razlog za novo frekvenčno Smile .

Glede na manjko izkušenj, pa me muči ta trenutek še naslednje...

V dokumentaciji od laddomata sem prebral, da se cevi nameščenih pri dnu zalogovnika ne sme dvigovati višje pod strop. Zadeva mi je logična če delaš sistem s termosifonskim kroženjem, pri sistemih kjer ni prostega kroženja pa bržda to ni problem. Sicer trenutno še ne vem kako točno bodo zalogovniki pozicionirani, ampak ena izmed opcij predvideva premostitev vrat. Bodisi po stropu ali pa po steni nad vrati, če se ne želim vedno spotaknit ko bom šel skozi vrata. Razmišljam prav?

Še prva skica osnovne vezave v priponki.

Priložene datoteke
.png   osnova_shema01.png (Velikost: 38,57 KB / Prenosi: 2934)
Všeč mi je druga ideja o povratku na zgornjo četrtino-polovico zalogovnika.
Meni pa niti ne.

Ne spomnim se, a ima svak že doma ta dva zalogovnika, mogoče bi vseeno kupil enega s potopnim bojlerjem? Čeprav po poravici povedano meni tudi potopni bojlerji ravno ne dišijo.

Če ima svak veliko porabo SV: bi mogoče razmišljal, da obstoječi bojler pač ima in se ne sekiraš zaradi izgub, nato pa bi na to mesto po finančnih možnosti čimprej vezal STČ. SV bi potem ogreval direktno iz peči, samo kadar kotel obratuje, ostali čas pa bi dogrevala SV elektrika.
No, pa še ena ideja, niti ne vem, če in kako je izvedljiva: ko peč dela bi se bojler ogreval direktno iz peči mimo zalogovnika, ko pa peč ne gori, bi bojler ogreval preko zalogovnikov.
Itak, da je izvedljiva.
Rabiš samo dve tipali in to je to.
Pri ladomatu in peči na drva, je to zelo enostavno.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
Kakšna je ta pečka ki rabi 2000l zalogovnik?
Pecka ni ravno huda, tako da ne potrebuje 2000l zalogovnika. Dejansko sumim da bo potrebovala kar nekaj casa da ju napolni. Sicer pa glede volumna zalogovnikov se ni odloceno. Je se nekaj vprasanj okoli prostora.
Zelja je da bi ogrevanje zdrzalo 24ur tudi ob nizjih zunanjih temperaturah, tako da bo za dosego cilja potrebno vztrajat pri okoli 1500litrih ali vec. Hisa ni ravno zelo stara, fasada, okna,... bolj ali manj solidno in hisa relativno dobro drzi temperaturo.

Mi lahko bolj podrobno predstavis vezavo, ki bo skrbela za ogrevanje SV preko peci ko bo le ta v pogonu in potem preklop na ogrevanje preko zalogovnika ob zakljucku kurjenja?
Daj mi povej razlog zakaj kompliciraš z odvzemom za bojler iz peči ko bo peč gorela?(ker bojlerja je res majhen porabnik, razen če ti s treh pip naenkrat teče vroča voda v banje.
Naredi tako kot jaz. Priklop peč>Zalogovnik narediš s T kosom. Z leve v peč, na desno v bojler (radiatorje) ”navzdol” v zalogovnik. Povratek iz bojlerja pa ne na dno zalogovnika, razen če boš nekako zagotovil ustrezno znižanje temperature povratka.
Osebno pa mi je malo žal, ker nisem v zalogovnik dal rebraste inox cevi in izmenjevalca za sončno. Bi imel vse v kosu in ti odpade vsa regulacija, pumpa, ventili.... Edino ne vem kako se dolgoročno obnese rebrasta cev za vodo.
Scremer Napisal:Nekaj info sem dobil že v drugi temi na forumu ( <!-- l --><a class="postlink-local" href="http://www.podsvojostreho.net/forum/viewtopic.php?f=7&t=30197&start=75">viewtopic.php?f=7&t=30197&start=75</a><!-- l --> ), ampak ker me sedaj zanima mnenje o celotni kotlovnici in ne samo zalogovnikih odpiram novo temo.

Nekaj svojih komentarjev na te ideje sem ti podal že tam, pa tega ne bom sedaj še enkrat ponavljal. Potem ostane edino ...

Scremer Napisal:V dokumentaciji od laddomata sem prebral, da se cevi nameščenih pri dnu zalogovnika ne sme dvigovati višje pod strop. Zadeva mi je logična če delaš sistem s termosifonskim kroženjem, pri sistemih kjer ni prostega kroženja pa bržda to ni problem.

Meni laddomati niso všeč, ker imaš z njimi preslabo kontrolo nad vsem skupaj. Obtočna črpalka je namreč edino, kar se pri laddomatih da kontrolirati.

Takrat, ko obtočna črpalka v laddomatu ne deluje, je laddomat avtomatsko odprt. Mišljeno je, da se na ta način izkoristi toploto v peči po koncu kurjenja in spravi iz zadušene peči, če sredi gorenja zmanjka elektrike. Zato tisto navodilo.

Pa potrebno je paziti še na kaj drugega. Da je zalogovnik postavljen kakšno malenkost višje od peči, da je dovod k ogrevalnim krogom speljan iz najvišje točke med pečjo in zalogovnikom, na možnost, kjer bi zalogovnik ogrevalo še kaj drugega poleg te ene peči na les (recimo druga peč na les, sončni kolektorji, ...), pa se snovalci laddomata zgleda tako sploh niso spomnili.

Če ti za termosifonsko kroženje ni mar, ti načeloma tega ni potrebno upoštevati. Ampak bodi pa pozoren še na nekaj drugega. Ker so v sistemu navadno tudi druge obtočne črpalke, ti skozi odprt tokokrog skozi peč lahko one začnejo vleči vodo. Podobno kot jo drugače vlečejo skozi zalogovnik ali skozi kakšno hidravlično sklopko. In to zna dati neželene rezultate! Seveda se to isto dogaja tudi pri laddomatu s povratnimi cevmi na tleh v skladu z navodili, ampak, če imaš vse lepo znivelirano, potem termosifonsko kroženje vzporedno uravnava enako visoko mejo med hladno in toplo vodo v zalogovniku in peči.

Moj predlog je, da namesto laddomata vzameš mešalni ventil z motornim pogonom, ločeno obtočno črpalko, nepovratni ventil, temperaturni senzor ter mešalni ventil (tudi črpalko, ampak to imaš pri laddomatu prav tako) pametno upravljaš z regulacijo. Ter za primere izpadov elektrike imaš UPS in agregat ali vsaj UPS z dovolj dolgo avtonomijo, če agregata ni.

Aleš
Da malo obudim temo... Z bratom sva za D dan izbrala prvi vikend po novembrskih praznikih, tako da zadeva se premika.

Glavni premik je bil, da sva se zedinila in bo v kotlovnico prišel nov bojler z dvema notranjima izmenjevalcema. Se bova pa odpovedala enemu zalogovniku. Sedaj bo kotlovnica sestavljena iz 1000l zalogovnika in bojlerja v velikosti 300l. V prihodnosti pa še sončni kolektorji. Ali bodo priklopljeni direktno na bojler ali preko zunanjega izmenjevalca na zalogovnik pa je odvisno od tega kako obsežen bo sončni sistem. Ampak to trenutno ni pomembno.

Kar me zanima sedaj je ali je smiselno kupovati slojni zalogovnik, če se bo v prihodnosti sistem nadgradil še z enim zalogovnikom? Kako se ponavadi veže slojni zalogovnik tam kjer jih je več? Pride zaporedna vezava pri teh zalogovnikih sploh v upoštev?
Dejansko se čedalje bolj nagibam k nakupu navadnega zalogovnika, ker na štajerskem določeni trgovci sploh ne poznajo slojnih zalogovnikov, tisti, ki pa so zanje že slišali jih pa nimajo na zalogi in traja dobava več kot teden dni. Poleg tega brata vsi prepričujejo da ni smiselno...
Koliko je meni znano ,pride takšen zalogovnik ,kombiniranem ogrevanju talno /radiatorji,če ne pa me bodo popravili.
No ta vidik mi pa še ni bil predstavljen. Kaj točna naj bi pridobil na ta način, nenazadnje imajo slojni zalogovniki običajno en priklop "cilinder"...
En priklop :?:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.ika.si/ogrevalna-tehnika/zalogovniki-tople-vode/zalogovnik-cordivari-slojni-zalogovnik-2">http://www.ika.si/ogrevalna-tehnika/zal ... logovnik-2</a><!-- m -->
Nekoliko čudno sem to napisal.... Imel sem v mislih en povratek v "tulec"/sistem za "razslojevanje". Pri teh cordivari zalogovnikih tega ne vidim, če pa recimo pogledaš zalogovnik od austria-email PZ ali pa recimo plusline alfa M ima prvi na steni zalogovnika nek "tulec" z luknjami oz. drugi ima na sredi tulec z luknjami.... No in ti tulci imajo ponavadi en 6/4" vhod za povratek. To je tisto kar sem mislil.

Sicer pa priznam da delovanja razslojevalnih zalogovnikov res ne razume, niti nisem zasledil, da bi jih kdo v praksi uporabil. Dobre razlage bi bil zelo vesel a je do danes še nisem zasledil.

Je tak zalogovnik sploh smiseln v našem primeru z radiatorskim ogrevanjem? Plan je, da se povratek iz bojlerja in radiatorjev združi in vrne v zalogovnik preko teh "tulcev" v zalogovniku.

Še primer austria email zalogovnika...
[img]httpunichr("58")//wwwunichr("46")ideounichr("46")si/nohtek/1000/199928_zalogovnik_za_vodo_s_sistemom_plastenja_PZ_AUSTRIA_EMAIL_60unichr("46")jpg[/img]
1 2
Iskanje po temi