Objave: 5
Teme: 1
Ocena:
0
Lepo pozdravljeni!
S partnerjem želiva postati lastnika nepremičnine za gradnjo hiše. Trenutno je situacija takšna - poleg mojega očeta in strica (oba sta lastnika 1/16 zemlje), so lastniki še njuni trije strici, ki imajo tudi večinski del zemlje, vendar nobeden od teh treh stricev nima nobenega potomca ali partnerja. Zanima me, katera pogodba bi bila v tem primeru najboljša in obenem tudi najcenejša rešitev zame? Glede na to, da lahko kasneje še kdo zahteva svoj delež, se izogibam darilne pogodbe. Hvala.
Objave: 6427
Teme: 22
Ocena:
0
Če nisem kaj spregledal: kupoprodajna.
Oče bi ti svoj delež lahko podaril, a praviš, da tega ne želiš.
V kolikor gre za kmetijsko zemljišče morda ne bi bilo narobe, da ti najprej oče podari, s tem postaneš solastnica in imaš predkupno pravico...ampak to so že detajli.
Ocena:
0
Ne, ne...nisem rekla,da ne želim. Samo,koliko sem brala forume,lahko imaš pri darilni pogodbi težave,če bi jo kdo kasneje izpodbijal. Samo sprašujem,kaj bi bila najboljša verzija,da postane parcela moja.
Ocena:
0
Pri darilni (prvi dedni red: oče-hči) bi bilo brez davka na promet z nepremičninami.
Ker pa je oče solastnik samo 1/16 to verjetno ni tak hud problem (oz. bi bili stroški z notarjem verjetno celo večji od prihranka - 2% od vrednosti).
Zato mislim, da je najbolj enostavna kupoprodajna pogodba (z vsemi solastniki istočasno)... odločiti se moraš (morata?) ali boš lastnik samo ti, ali tudi tvoj partner.
Ocena:
0
Super.Hvala. Kaj pa glede kupoprodajne pogodbe - jo je bolje sestaviti sam (seveda s pomočjo online vzorcev) ali jo dati kakšnemu odvetniku ali kar notarju?
Ocena:
0
Urs: jaz nisem predlagal fiktivne prodajne pogodbe. Poleg tega, če bo plačala 15/16 ostalim solastnikom, najbrž ne bo problem še 1/16 nakazati očetu.
Če ji bo oče podaril, je to en korak več (notarski zapis, vpis v ZK...) in dodatni stroški.
Pia16: jaz vedno predlagam notarski zapis (da ne bo pomote, nisem notar). Marsikomu se zdi škoda denarja za to, potem pa jokajo zaradi problemov...
Objave: 2816
Teme: 78
Ocena:
1
To je letelo direkt nanjo, ker v isti sapi sprašuje po darilni oz. prodajni pogodbi in je rahlo težko verjeti, da je lastnikom vseeno in bi ali podarili ali prodali.
Ocena:
0
Da se razumemo...jaz ne bom nobenemu nič plačala. Vsi se strinjajo,da dobim parcelo brezplačno-so mi jo ponudili,vendar se še do sedaj s to tematiko nisem srečala, zato me samo zanima, kako ta sistem sploh deluje - kaj moram naredit,da pridem najceneje do parcele.
Ocena:
0
Ali gre morda za kmetijsko zemljisce?
Objave: 214
Teme: 6
Ocena:
0
Da se zraven postavim ... kakšni so notarski stroški pri darilni pogodbi?
Ocena:
0
Odvisni od vrednosti, poklices notarja in vprasas.
Jaz sem podaril hcerki stanovanje v vrednosti 115k€; cca 280€ je bilo vse skupaj z vpisom v ZK.
Ocena:
0
Ne,ni kmetijsko...zazidljivo zemljišče je.
Ocena:
0
Potem je po mojem najceneje in najhitreje kupoprodajna pogodba.
Dolocite ceno v visini 80% cenitve na GURS portalu in od tega se placa 2% davek od prometa z nepremicninami.