PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Talno gretje - pomoč

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni!
Rabim pomoč pri talnem gretju v mansardi. Zanima pa me, če mi kdo lahko izračuna kakšen razdelilec bi rabil se pravi koliko vej bom potreboval za talno gretje. Cevi pa pridejo na sistemske plošče.
Na spodnjem načrtu lahko vidite velikost posameznih prostorov.

Hvala že vnaprej.
LP Rene

Priložene datoteke
.png   sta.png (Velikost: 36,22 KB / Prenosi: 2831)
Jaz bi dal 7 krogov:

- kuhinja/jedilnica 2x
- dnevna soba 2x
- kopalnica 1x
- otroška soba 1x
- spalnica + omara 1x

Razvod cevi razporejen po hodniku tako da zajame čim večjo površino.
Je potrebno v kopalnici oz se kje drugje dodat kak radiator? Zunanja izolacija je stiropor 10cm. Tlaki: 6
7,5cm (mleti stiropor + cement), sistemske plosce stirotermal silent 5,5cm + 5cm estrich.
Jaz bi jih dal 6.
Vsak prostor eno vejo in pa na hodnik ne pozabit. V spalnici v omari ne vem koliko smisla ima dajati, mogoče malo bolj na redko če si bo kdo v prihodnosti kaj premislil, pa bi v omaro dal posteljo Smile

LP
6 vejni. V kopalnici radijator ni nujen, ga pa radi dajejo z vgrajenim paličastim grelnikom, kjer se lahko nastavi poljubna temperatura in taimer.
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.telmos.si">www.telmos.si</a><!-- w --> - enostavne rešitve so vedno najboljše!
Ń nevem.6? Vsega skupaj je 100m2.jaz jih pod 9 tukaj nebi dal.otroške sobe je 16 m2 pa še dalec proč je.tu zagotovo 2 veji
1) omara DA-NE?
Definitivno da, ker je to del stanovanja ki se ogreva

2) kopalnica radiator DA-NE
NE, ni potreben! Lojtro za sušenje brisač pa električno na timer in termostat.

3) 6, 7 ali 9 krogov
4x4 prostor se da ogrevati z enim krogom (sam imam tako narejeno in deluje).
Dnevno in jedilnico pa bi vseeno razbil na dva kroga......
Jaz imam za 86 m2 v prtličju 9 vej v mansardi za 66m2 pa 8 vej
Bolj "ziher" je polagati cevi bolj na gosto, ker če se dovaja preveč toplote v talno lahko še vedno pripreš pretok na razdelilcu, za premalo toplote v talnem moraš pa dvigniti temperaturo grelne vode, kar ni priporočljivo predvsem pri ogrevanju s toplotno črpalko.

Po moje, ni za zanemarit podatek da se bo polagalo na sistemske plošče, pri katerih imajo cevi slabši stik z estrihom, in s tem tudi slabši prehod toplote iz cevi na estrih (pri isti količini cevi rabiš višjo temperaturo v ceveh za isto moč ogrevanja kot pa če bi bil stik z estrihom idealen).

Če polagaš na "ziher", na razmik cca 10cm z eno vejo dolžine cca 100m pokriješ cca 10m2.
Tako kot je cheba napisal
Točno tako, vsakih 10m2 ena veja
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
10m2 pri kakem nacinu polaganja? npr ce lahko polozis zelo na gosto jaz ti spravim 10m cevi na 1m2, kar pomeni 100m, pri razmaku 25cm pa je poraba cevi 4m/m2, kar nanese skupno 40m,
vsi prostori ne rabijo imeti enakega nacina polaganja, Način polaganja pa je odvisen od izgub (izolacije objekta, velikosti oken ...)
Ravno tako se odsvetuje 100m zanke, ker imas potem vecji ΔT, kar pomeni pri TČ večjo razliko temperature in s tem slabši izkoristek TČ.
jaz priporocam zanke do max 80m
Ce ima to stanovanje od zunaj 12cm izolacije ali vec in narisana okna držijo, je lahko polaganje tudi na 20-25cm in se bo zadeva ogrela brez problema (seveda bi pri oknih delal nekaj robne cone).
Kakšna debelina estriha bo pa potrebna nad cevmi, da bo pri razmaku cevi 25cm, temperatura na površini estriha enakomerna? A bo 10cm zadosti?!?
3,5cm estriha nad cevjo, pri 25cm je pogoj parket oz laminat, na keramiki pa je nekje 20cm maximum. 10cm mislis izolacije? to tesko recem brez izracunov, ampak pri danasnjih 15cm gredo taksni objekti brez problema cez ... tudi v praksi
Ne, mislim debelino betona, saj se znotraj betona toplota širi, oziroma temperatura pada z razdaljo od površine cevi. Če imaš razmik med cevmi 20 cm in 3,5 cm tlaka nad cevmi, bo temperatura estriha točno nad cevjo višja kot pa na področju med dvema cevema. Tlak bo verjetno imel tople in malo manj tople cone. Vprašanje če to človeka ne moti. Naj povejo tisti ki tak sistem imajo.
1 2 3 4
Iskanje po temi