PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Topl. črp. Toshiba Estia 8 kW - prekratka plinska povezava

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni,

potrebujem en nasvet.

Lani jeseni so mi zmontirali toplotno črpalko Toshiba Estia 8 kW (zunanje enote HWS 803H-E; notranje enote HWS-803XWHM3-E), ki je delovala celo prejšnjo zimo.

Danes pa me je monter, ki je pri sosedu v preteklem tednu zmontiral toplotno črpalko (viessmann) opozoril, da moja toplotna po njegovem mnenju ni ustrezno montirana.

Ko je bil v moji kurilnici, je opazil, plinska povezava med zunanjo in notranjo enoto dolga le cca 2m. po njegovem mnenju je to bistveno prekratko. Malo zmeden, kako to, da moj monter tega ni vedel, sem šel pregledati navodila za mojo topolotno.

In v navodilih je navedeno, da mora biti plinska povezava dolga minimalno 5 m in maksimalno 30m.

Ali mi lahko kdo svetuje, ali je krajša plinska povezava v mojem primeru problematična? Rad bi se oborožil z argumenti, preden pokličem monterja in ga opozoril na neustrezno izvedbo.

Hvala za morebitne odgovore
Nekaj je zgleda na tem ,ker sorodnik ima Vaillantovo Z-V in je oddaljena okrog 10m.Sem ga vprašal po montaži zakaj je ni montiral bliže ,ker je moral prekopat zelenico , pa je odgovoril, da so takšne zahteve.
Mislim, da se navedbe o minimalni in maksimalni dolžini nanašajo na tovarniško polnjenje plina. Ker imaš kratko povezavo, je plina preveč.
Sicer pa bolje, da o tem povedo mojstri, ki se s tem ukvarjajo......
Kratka povezava <5m med zunanjo in notranjo enoto ni ravno po navodilih proizvajalca, vendar do danes še nobena Estia ni ribnla ali bi bilo kaj narobe z njo.
a je bil pocen ker 2 metra je za instalaterja cenej kot 5 metrov.
minimalna dolzina je 5 metrov.
ce je povezava anjsa skodujes tc in ti bo pocepnila zadeva
ce je prekratka povezava je tudi glasnost naprave ...zvizganje vecje..
lp
estia installation manual....ltole daj v google. ...klofni 3 zadetek stran 14.....tam ti pise minimum 5 metrov...
ves zakaj se ti je to zgodilo...
ker ima toshiba tako dobro servisno mrezo.., serviser je zamocil... cetudi uvoznik za estio pusti da vsak ki zna avte servisirat montira tc estia...naredi narobe bi moral servise ne narediti zagona.....
..no pa se ph vode pomeri ko jih bos (ce sploh ) zvlekel nazaj v kotlovnico za reklamacijo) ker ti lahko od znotraj pozira tc...

lahko pa pustis tako kot je ker bos dobil sedaja prav gotovo kup postov ....ni treba daljsat...brezveze..ce dela..pusti....
amoa cez cas bo puf.....
Vsi inverterji imajo preveč plina v inštalaciji.

Koliko so dolžine cevnih povezav v domačem hladilniku?

Morebitni tekočinski udar pri TČ prepreči posoda ("akumulator"), ki je pred kompresorjem - izniči plinsko/tekoče stanje hladiva, ki se vrača v kompresor.

Kvalitetni senzorji tlaka, temperature, ekspanzijski ventil, dober software zagotavljajo, da ne pride do okvare.

"Glasnost" cevne-freonske povezave se veča z razdaljo cevi - sliši se "pretakanje" freona po ceveh, po zaključku grelnega cikla pa sprostitev/izenačitev tlaka v ceveh vuiuššš.

Priložene datoteke
.jpg   accumulator.jpg (Velikost: 22,92 KB / Prenosi: 1573)
potem pa pisi na kitajsko naj dajo za slovenske monterje iz navodil za uporabo ....naj crtajo 5 m minimalna dolzina.
jaz vem zakaj je 5 metrov min pa se mi ne da razlagat..l
Dej prosim povej no zakaj. Da bomo se drugi vedl...
<font color="#1EC0E1">Pusti čenče,</font> <b><font color="A41E0C"><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">preveri sam! </a></font></b><br/><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">FWS HP Live</a>
No :?: :lol:
V navodilih za moj avto piše,da moram ob menjavi naliti 6,5l olja... naslednjič ga bom 4l,če proizvajalčeva navodila niso za upoštevat. Bo ceneje nekaj časa.
tictac Napisal:Pozdravljeni,

potrebujem en nasvet.

Lani jeseni so mi zmontirali toplotno črpalko Toshiba Estia 8 kW (zunanje enote HWS 803H-E; notranje enote HWS-803XWHM3-E), ki je delovala celo prejšnjo zimo.

Danes pa me je monter, ki je pri sosedu v preteklem tednu zmontiral toplotno črpalko (viessmann) opozoril, da moja toplotna po njegovem mnenju ni ustrezno montirana.

Ko je bil v moji kurilnici, je opazil, plinska povezava med zunanjo in notranjo enoto dolga le cca 2m. po njegovem mnenju je to bistveno prekratko. Malo zmeden, kako to, da moj monter tega ni vedel, sem šel pregledati navodila za mojo topolotno.

In v navodilih je navedeno, da mora biti plinska povezava dolga minimalno 5 m in maksimalno 30m.

Ali mi lahko kdo svetuje, ali je krajša plinska povezava v mojem primeru problematična? Rad bi se oborožil z argumenti, preden pokličem monterja in ga opozoril na neustrezno izvedbo.

Hvala za morebitne odgovore

Po vsej verjetnosti je sosedova "Viessmann" TČ pravilno zmontirana - so izdelani na freonski povezavi "kompenzacijski" loki - po domače... izdela se krivina "L".
V nasprotnem primeru Viessmann ne prizna garancije.
Najprej naj poskrbi za "Viessmann-co" potem naj pa Toshibo ureja...

Marsikaj je priporočljivo in dobro, vendar se tega v praksi malo vidi, žal.

Priložene datoteke
.png   viessmann freon.png (Velikost: 66,51 KB / Prenosi: 1259)
Zahteva po minimalni dolžini instalacije je tehnični lapsus. Gre za nerazumno šparanje pri velikosti akumulatorja, kateri v množični proizvodnji stane 1€ ali manj.
Kompaktni modeli imajo 0 m instalacije Idea

Ne se bat, z napravo ne bo nič narobe, vsekakor je bolje 2 kot 20m.
Načeloma bi lahko nastal problem vdora tekočine v kompresor po dolgem nedelovanju pozimi in mrzli hiši. Mislim, da ima tudi Estia zaščito hladnega starta in ne dovoli vklopa kompresorja dokler ni temperatura kondenzacije v mejah normale.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Edino, kar bi bilo morda za naredit, je da se odvzame kakšnih 100g plina. Z upoštevanjem diletacij in količine polnjenja je vsekakor manj bolje od več :wink:.
pedenjdeklica Napisal:potem pa pisi na kitajsko naj dajo za slovenske monterje iz navodil za uporabo ....naj crtajo 5 m minimalna dolzina.
jaz vem zakaj je 5 metrov min pa se mi ne da razlagat..l

Kaj imajo pa kitajci skupnega s Toshibo Estio?

Če pa je na njej samo 2 metra cevi, pa ni nobene panike. Čeprav jo gre že samo v zunanjo enoto 75 cm. Že akumulacija v zunanji enoti je tako velika, da lahko pospravi prav vso tekočo fazo plina (1,8 kg). Glasnost pa je produkt vse kaj drugega, kot pa kratkih cevi.
Tudi na klimah piše, da je min. razdalja 3 m, pa jih lahko v Sloveniji niti 30% nima. Zaradi tega se še prav nobena ni pokvarila. Kvečjemu preklopni ventil ni deloval, če se ni odvzelo nekaj hladiva. Če ne verjamete, pa poglejte, koliko instaliranih klim ima od zadaj namotane cevi. Kadar pa kdo le to napravi, ga pa vsi kritizirajo kak packon je. Tudi mi imamo vsaj 2000 klima naprav že po 10 -20 let na takih razdaljah pa kaj? Problem je nastal le pri tistih prvih on off-ih. Zato so Tadirani imeli že napravljene in prednapolnjene cevi. Bil pa je obup pri sami montaži. Se pa vse zadeve delajo z neko logiko in zato je potrebno pri teh zadevah preprosto odvzeti malček plina. Včasih je bilo to sila enostavno, danes pa ne več.
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.telmos.si">www.telmos.si</a><!-- w --> - enostavne rešitve so vedno najboljše!
1 2
Iskanje po temi