PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Nizkoenergijska in pasivna gradnja Ogrevanje (zmerno) pasivne hise

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Citat: Dimnik 1500 EUR + cca. 70€/leto vzdrževanja
Priznam, sem pozabil na vzdrževanje dimnika.

Investicija dimnika ne pride zraven. Hiša mora imeti dimnik. Hišo gradiš za 100 let. Ogrevanje (energent) izbereš za 15 do 25 let. Potem pa dobiš skropucalo od hiše s prislonjenim dimnikom.
Citat:Pa kake imate to cene za TČ.
Nimam pojma. Vem le to, kar tu prečitam. Sem lepo napisal, da si cene prilagodi.
Če že kritiziraš, počni to konstruktivno. Si že dodal možno drugačno ceno, dodaj še izračun in novo razliko v ceni.

Je že padlo nekaj predlogov. Po tem sistemu lahko nadaljujemo z vsemi tipi ogrevanja in z vsemi energenti. Nobeden pa z utemeljitvijo (ekonomski izračun = primerjava) odločitve za izbor.

Za NEH so rešitve za ogrevanje v nizki investiciji, četudi je energent dražji.
Nimam časa - sem v penziji!
gt001 Napisal:mbobovnik, ogrevanje na "cisto" elektriko ni dovoljeno.

Kako pa ima čojko to rešeno? Čujko, si tukaj? Smile
v pasivki je treba previdno z vsakim dodatnim prenosom zraka (dimniki, kamini, nape ipd), če se že gremo te hece, izračune in standarde.

edit:
prej je gt odbro spomnil gelde elektrike:
če se gremo pasivni standard, je poraba omejena na standard (načloma se pa naj bi izogibalo direktnem gretju z elektriko neposredno iz omrežja):

-letna potrebna toplota za ogrevanje <= 15 kWh/(m2a),
-skupna letna poraba primarne energije <= 120 kWh/(m2a) (tukaj se šteje ogrevanje sanitarno vdode in zgradbe)
-letna poraba električne energije <= 18 kWh/(m2a),
-toplotne izgube <= 10 W/m2
-zrakotesnost n50 < 0,6 h-1

temu je pač treba prilagoditi zadev, ne glede kakšen sistem se izbere.
Talno gretje (vodno) + pretočni el. grelec.
Citat:v pasivki je treba previdno z vsakim dodatnim prenosom zraka
Res je. Pasivka je izven teme. Ne rabi dimnika, razen če ima v kleti rudnik premoga.

Govorimo o NEH. Bo vedno rabila ogrevanje, velika verjetnost, da tudi dimnik.
Nimam časa - sem v penziji!
v naslovu vidim ime pasivne hiše. in tudi pasivne potrebujejo aktivno ogrevanje, le v manjši meri (standardizirano seveda).
Po Pravilniku o minimalnih tehničnih zahtevah za graditev stanovanjskih stavb in stanovanj (Uradni list RS, št. 1/11) dimnik ni več obvezen...btw na novo pa je obvezno: "V stanovanju je treba zagotoviti ustrezno prezračevanje s stalno izmenjavo zraka." (11. člen).
V obeh, pasivni in NE hiši je zelo pametno imeti dimnik in od elektrike neodvisen vir (recimo kaminsko pečko na polena). Spomnimo se obdobja brez elektrike letos.
Carji v teh razmerah so bili tisti, ki so imeli tak pomožen vir ogrevanja; če se je dala še voda pogret gor, pa še bolje.
Citat:1. Radiatorji (ali talno gretje). Peč na kurilno olje + rezervoar 2500 E drži 15 let = 170 E/leto. Kurilno olje za 3000 kWh toplote po 0,11 E/kWh = 330 E/ leto. Skupaj 500 E/leto + toplovodna inštalacija.
2. Toplotna črpalka. TČ 8000 E na 15 let = 530E/leto. Elektrika za 3000 kWh toplote po 0,06 E/kWh = 180 E/leto. Skupaj 710 E/leto + toplovodna instalacija.

Razlika v 15 letih je 3150 E.

Ta razlika ravno pokrije 3m2 stanovanjske površine, kolikor je potrebno za peč in cisterno, razen če bo imel v kantici na vrhu peči olje :mrgreen:

Če je lokacija dobro obsijana s soncem in imas vzhod + jug v steklu, potem verjetno ne bi potreboval TČ. Če si pa ziheraš, potem pa talno + TČ (lahko tudi zrak-voda, da bo investicija cenejša.
Malo previdnosti: Teoretična poraba pasivke pri sosedu ne deluje. Ima lumar 140m2, 10kw/m2 pasivko. Teoretična poraba s TČ bi morala biti 70€ na leto, je pa v resnici 200€. Ima fujitsu 11kw. Sicer ogreva na 23-24c, ampak vseeno je malo hudo.

Jaz sumim, da mu ravno to ogreveanje na 24c poveča razliko za 3x. Čudno sicer.
ogrevanje + prezračevanje + odprte zadeve + ... Life style je veeeeelik vpliv v extremnih porabah...

BTW, kljub temu da sam vedno priporočam da si ZDAJ narediš hišo (ki si jo lahko privoščiš) s čim NIŽJO porabo, ker nikoli ne veš kaj bo čez x let (tvoji dohodki). "Čojkov" sistem... Super zadeva Wink Se zdaj defenitivno "splača" za prvih 20 let. kako bo v prihodnje pa itak...
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
ginekolog Napisal:Malo previdnosti: Teoretična poraba pasivke pri sosedu ne deluje. Ima lumar 140m2, 10kw/m2 pasivko. Teoretična poraba s TČ bi morala biti 70€ na leto, je pa v resnici 200€. Ima fujitsu 11kw. Sicer ogreva na 23-24c, ampak vseeno je malo hudo.

To so samo računske vrednosti, ki ne upoštevajo bivalnih navad uporabnikov, ki lahko malo bolj puščajo odprta vrata, izklapljajo rekuperacijo in dvignejo ogrevanje na 24°C (računsko 20°C).

200 se mi zdi še vedno zelo majhen strošek za ogrevanje enodružinske hiše in ob ne ravno pedantnem načinu bivanja v PH povsem realen.
meni je bil cojkov sistem od prvega njegovega prispevka dalje hudo privlacen.
za malo bolj ziherase bi vseeno raje priporocal, da se vrze v estrihe klasicno vodno talno, ki se ga potem poganja s cimerkoli. od drv, elektrike, TC itd.
ne glede na burjo in ostale primorsko specificne zadeve, je njegovo podnebje kljub vsemu malo bolj nezno, kot celinsko.

za hiso, ki po porabi meji med NEH/PH, se mi toplozracno ogrevanje ne zdi dovolj univerzalno. ce se pa v hiso potem vgrajujeo backupi v smeri kaminov, dodatnih peci itd, pa se podre cel koncept (in ekonomika).

avtor teme lahko povprasas Milana, ki je pisal blog o svoji ztong hisi. Ima ogrevanje preko kompaktne ogrevalno-prezracevalne naprave. Pa ima prav tako talno v estrihih. Sicer cloveka pritisne srat, ko vidi znesek investicije v ogrevalno prezracevalno masinerijo, ampak to je ze druga zgodba, oz. stvar okusa.
ginekolog Napisal:Malo previdnosti: Teoretična poraba pasivke pri sosedu ne deluje. Ima lumar 140m2, 10kw/m2 pasivko. Teoretična poraba s TČ bi morala biti 70€ na leto, je pa v resnici 200€. Ima fujitsu 11kw. Sicer ogreva na 23-24c, ampak vseeno je malo hudo.

mene predvsem preseneca, da so v 140m2 pasivko dali 11kW TC.
ps. JaBK, ste ze vseljeni? da bos porocala, kako vas mlincek greje v vasi pol vecji hisi Smile
Tudi ene je začudilo kaj dela 11 kw mašina v pasivki?

Pri 200 m2 pasivke rabiš tam 3 kw oz.piko manj.

Ni čudno da skurijomza 200 eur...kot bi se s tovornjakom vozil v službo in tarnal nad porabo.
1 2 3 4 5 10 Pojdi na stran 
Iskanje po temi