PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Dilema: toplotna črpalka ali peč na pelete

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Eh, Poldee, saj nisem 17 x računala z istimi številkami in istimi sistemi. Imam še izračune po programu optimist in pesimist, kombinacijo drva in TČ, STČ, kolektorje, tudi fotovoltaične panele sem nekam probala uturit itd. Hobi program. Big Grin

Točki 2 in 3 sta v bistvu projekciji in so številke zelo nezanesljive s +/- 30 % natančnostjo. Točka 1 pa je dejanska revizija preteklih odločitev. V projekciji je bila npr. točka 1 izplačana v bistveno krajšem času (4 leta, pozabila na dimnike :roll: ), kot bo dejansko. S številkami na papirju se je lahko igrati in si lahko naračunaš marsikaj, kamot jih tudi tako obrneš, da sebi dokažeš, kako si pameten.

Težko pa je biti toliko objektiven, da sebi priznaš, da je imel mož, kar se financ tiče, že vseskozi prav glede fasade (brez izračunov) in ne jaz. In da si dejansko nekaj investicij naredil totalno mimo, preplačal ali pa naredil, da je v hiši mir. Objektivnih piscev

Za Mirana;
Če bo žena rekla, da fasada mora bit, potem je mogoče najbolj smiselna alanfordova varianta.

Če ji je za fasado vseeno, potem mogoče HT TČ.

Vseeno bi se jaz malo bolj pozanimala tudi glede peletov.

Ter še kakšen predračun za fasado, glede na to, da je vrstna hiša in samo 3 stranice, mogoče se da naredit v samoizvedbi do zaključnega sloja, zna bit zadeva tudi precej cenejša.
ej, ej.....fasada ni samo fasada, pa tudi ob dejanskem namenu znižanja stroškov ogrevanja je še kr nekaj prednosti in pozimi (ne bi verjel, dokler nisem probal/občutil) ob enaki temp. (recimo 21,5) je kakovost bivanja v izolirani hiši naspram neizolirani občutno drugačna...
Sam sem imel prej 5cm, ko sem zamenjal pred dvema letoma okna in dodal 12cm eps-a prvo kar se opazi to, da se hiša čez noč ne ohlaja(zadnji dve zimi nikoli ne pade pod 20c(sicer največ je bilo -12 predlani), pa pri nas ob 22:30 vsi viri ogrevanja gredo "spančkat",(tudi TČ) prej je znalo tud na 17c padit do jutra...

Moj nauk je: če so sredstva, vsekakor izolacija, potem kurilnica...
Problem je, da večinoma nimamo "neomejeno" denarja in skušamo doseči takojšnje finančne učinke, udobje pa preložimo nekam v bodočnost.

Nihče ne trdi, da izolacije niso potrebne, a kalkulacije in "scenarji" (ki so bile tudi tu predstavljeni) kažejo, da se bolj splača sanacijo hiše začeti s cenejšim načinom ogrevanja, prišparano pa pozneje vlagati v izolacije.
Tako je!
Po tem kopitu lahko imamo tudi samo peletni kotel brez STČ, pa čeprav je "ogrevanje vode s peleti izven kurilne sezone neekonomično".
Zakaj? Ker STČ stane 2100€ (vsaj tako je napisal avtor na 1. strani, ne vem koliko res stane).

O tem govorim: Recimo da malce pretiravamo in kila peletov stane 0,3€ (bojda se najdejo ceneje). To znese potem približno 6 centov na kWh. Tudi če je za gretje sanitarne vode res precej slab izkoristek, tam nekje 60%, je to 10 centov na kWh.

Torej nam da 2100€... 20500kWh, oz. na uč. tam 13 - 15000 fejst tuširanj (1,5kWh je dovolj za vseh mojih 40cm las).

To je za štiričlansko družino, ob vsakodnevnem ornk tuširanju celo leto dovolj za 13000/365/4 ~ 9 let tuširanja. 9 let, da se šele pokrije razlika investicije in se začne delat prihranke. Če jo nucamo samo poleti smo verjtno nekje na 15 letih, ja?

S tem da povprečno skoraj gotovo izkoristek ni samo 60% izkoristek, ampak je več, ker gre ostanek pozimi, spomladi in jeseni v greje hiše.

V razmislek Wink
alanford Napisal:Če nimaš nobene, je premalo, če imaš eno, je že preveč.

<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.afuntab.com/funny-quotes-engineers/funny-quotes-about-engineers-5/">http://www.afuntab.com/funny-quotes-eng ... gineers-5/</a><!-- m -->
@pametnjakovic
Mislim da malo slabo kalkuliraš, saj boš tisto prvo kilo peletov porabil le zato da sploh segreješ peč....
pametnjakovič točno , tudi tu se prej povrne večjim porabnikom.
Cena pa odvisne tudi od volumna, proizvajalca, ki nemalokrat pogojuje tudi kvaliteto- ''nemoteno'' delovanje skozi leta. Naključni primer z neta [url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")kiringunichr("46")si/shop/21-toplotne-crpalke-za-ogrevanje-sanitarne-vode[/url]
Meni osebno je večji nesmisel ko npr. 3-4 članske družine vzamejo volumen 300l, zato da bodo ''varčevali'' z Nt tarifo ... Uporabnik csamo je pisal, da jim zadostuje 100l - če je poraba večja pa se občasno vklopi grelec, kar je smotrneje, kot prevelika litraža, če se ne motim z montažo okrog tisočaka...
Mi (9 os.) smo prej porabili cca dobrih 500 l olja v sanitarne namene. S STČ to zdaj letno znese cca 2.200 kWh. Povrnila se je v cca 6 letu, cena z montažo takrat 2000E (brez akcije in subvencije Idea ).
Lp
Seveda večja ko je poraba, prej se bo poznalo... bohinc, če vas je devet, je bila to vsekakor dobra naložba Wink.

@homer: Mogoče sem res podcenil izgube, priznam da dobrih podatkov o tem nimam, je pa sigurno zelo odvisno od peči. Mislim sicer, da sem navedel dovolj podatkov, da lahko vsak ponovi izračun s svojimi parametri in se potem sam odloči...
Homer Napisal:Problem je, da večinoma nimamo "neomejeno" denarja in skušamo doseči takojšnje finančne učinke, udobje pa preložimo nekam v bodočnost.

Nihče ne trdi, da izolacije niso potrebne, a kalkulacije in "scenarji" (ki so bile tudi tu predstavljeni) kažejo, da se bolj splača sanacijo hiše začeti s cenejšim načinom ogrevanja, prišparano pa pozneje vlagati v izolacije.

Kako boš pa potem preračunal kakšno moč peči oziroma toplotne črpalke rabiš, da ne bo premalo oziroma preveč?
Šele, ko imaš izoliranje hiše končano in zamenjana okna lahko po enem letu ogrevanja ugotoviš kakšno moč rabiš? Ali boš potem spet menjaval? Ali boš metal energijo skozi okna, kar naprej luftal ko bo prevroče?
Ljudje, za nekatere ne bo nikoli kriza! :?
CimaBella: brez zamere, hec :-)
<font color="#1EC0E1">Pusti čenče,</font> <b><font color="A41E0C"><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">preveri sam! </a></font></b><br/><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">FWS HP Live</a>
@Sivka
Zato kupujemo inverterje, ki lahko delujejo tudi z manjšo močjo, TČ pa imajo regulacijo, ki upošteva potrebe po ogrevanju. A ti nimaš regulacije in reguliraš temperaturo z "luftanjem"?

Morebitne presežke v prehodnem obdobju pa se prebrodi s časovnimi nastavitvami.
Skratka nobenega metanja energije skozi okno ni!
Sivka, valjda je bolj prav, če narediš prej izolacijo. Miran itak namerava še letos izolirat podstrešje. Ampak ceneje je pa še vedno lahko obratno (ne bom pa trdila, da je vedno tako). Moč ogrevala izbereš glih za glih glede na porabo neizolirane hiše, pri drvarjih, če imaš zalogovnik, viški ne predstavljajo ravno nekega problema, pa še peč lahko manj nalagaš.

Za TČ Homer pravi, da je poraba nekoliko predimenzionirane TČ nekaj % večja. Poleg tega pa, to je bolj vprašanje za Homerja in alanaforda, mogoče lahko še kak kW defrizneš v nastavitvah.

Poldee: moji posti so itak bolj za hec, zamerljiva pa nisem. :wink:

Homer prehiter.
Z izbiro "tihega delovanja" tudi zmanjšaš moč, ampak pod minimum z uporabniškimi nastavitvami ne moreš (omejiš maksimalno moč)
Morda se na nekem servisnem nivoju da kaj zgoljufati, da TČ "misli" da ima šibkejši kompresor.
To pa je treba vprašati "mojstra" za točno določeno TČ.

Meni regulacije zadovoljivo zregulirajo tudi zelo majhne potrebe po ogrevanju, tako da ne vidim nobenih problemov s predimenzionirano TČ (vsaj z invertersko ne)
Tudi z on-off ki pozna vremensko vodenje ne ,to vključuje tudi t.i. imenovana taktiranja...
In uspešno rešiš tudi , če naknadno izol. objekt.

lp
1 2 3 4 5 6
Iskanje po temi