PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Dilema: toplotna črpalka ali peč na pelete

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Če ne bi bilo vseh teh dodatnih stroškov glede same sanacije, potem bi dilema morda obstajala. Tako pa se postavlja samo vprašanje, zakaj Zubadan, če imaš variante, ki so bistveno cenejše.
Nič nimam za bregom.Sem samo uporabnik.
Kaj bom pisal in dajal v javnost je vendar moja pravica in tudi odgovornost.
Zakaj obstaja možnost zasebnih sporočil?
xavi Napisal:Če ne bi bilo vseh teh dodatnih stroškov glede same sanacije, potem bi dilema morda obstajala. Tako pa se postavlja samo vprašanje, zakaj Zubadan, če imaš variante, ki so bistveno cenejše.

Kakšne variante, pa so še recimo. Bi bilo zelo dobrodošlo še ostale znamke preverit. Sem govoril z Telmos-om in pravi, da bi lahko še dražjo podal notri (recimo Sonnenkraft HP12M) Confusedhock: ....ali morda Daikin (z Zubadanom sta tam, tam....
Načeloma sem zagovornik reka...nisem tako bogat, da bi kupoval poceni. :? Sicer, bi rad dal notri neko zgornjo sredino. Smile
timi11 Napisal:Nič nimam za bregom.Sem samo uporabnik.

A v tej temi nisi razkril porabe ?
<!-- l --><a class="postlink-local" href="http://www.podsvojostreho.net/forum/viewtopic.php?f=7&t=45064&start=105">viewtopic.php?f=7&t=45064&start=105</a><!-- l -->

Če deliš izkušnje in porabo v javnosti ob vnosu resničnih izkušenj in porabe nimaš nikakršne odgovornosti ampak pomagaš večim spraševalcem ali oboskovalcem lažjo odločitev glede TČ .

Lp
Brez zamere, ampak dilemo TČ-peleti moraš sam razčistiti, ker gre za popolnoma dva različna načina ogrevanja. Šele ko se odločiš za en ali drugi način, lahko pridejo na vrsto izkušnje uporabnikov.

Če se odločiš za pelete moraš imeti predvsem prostor za hranjenje teh 4-5 ton peletov (suh prostor), izbira zalogovnika za pelete, potem zalogovnik tople vode, odločitev kako s sanitarno vodo poleti, in še kaj......
dkp-25KW Napisal:
timi11 Napisal:Nič nimam za bregom.Sem samo uporabnik.

A v tej temi nisi razkril porabe ?
<!-- l --><a class="postlink-local" href="http://www.podsvojostreho.net/forum/viewtopic.php?f=7&t=45064&start=105">viewtopic.php?f=7&t=45064&start=105</a><!-- l -->

Če deliš izkušnje in porabo v javnosti ob vnosu resničnih izkušenj in porabe nimaš nikakršne odgovornosti ampak pomagaš večim spraševalcem ali oboskovalcem lažjo odločitev glede TČ .

Lp

No si videl,veliko se najde. Marsikomu se ne da iskati in brati ure in ure različnih tem.Meni osebno pa ponavlajti že zapisano.
Homer Napisal:Brez zamere, ampak dilemo TČ-peleti moraš sam razčistiti, ker gre za popolnoma dva različna načina ogrevanja. Šele ko se odločiš za en ali drugi način, lahko pridejo na vrsto izkušnje uporabnikov.
Se strinjam. Če kdo koleba med temi dvemi, naj nabavi TČ. Za pelete naj se odloči tisti, ki TČ že v štartu zavrača, ali pa je izvedba s TČ neizvedljiva.
In ja, peleti zahtevajo nek input s strani lastnika (izbira peletov, nalaganje, čiščenje, mogoče spreminjanje nastavitev,...), TČ pač skoraj ne. In kjer je input, tam so kiksi in potem slaba volja. In v veliki večini je problem zaradi goriva.
<!-- l --><a class="postlink-local" href="http://www.podsvojostreho.net/forum/viewtopic.php?f=7&t=53455&start=5970">viewtopic.php?f=7&t=53455&start=5970</a><!-- l -->
Tukaj sem opazil, da je pirihh nekaj iz izkušenj napisal na to temo.
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.telmos.si">www.telmos.si</a><!-- w --> - enostavne rešitve so vedno najboljše!
Podobnih tem za prebiranje je morje...
V eni smo ugotavljali da je ceneje s TČ za cca 1/3 napram peletom . Tu ni šteto dodatno dimnikar, prevoz pelet, čiščenje ipd..
Če je odpor do TČ vzameš pelete..., marsikateri peletar pa ima dodatno še STČ Idea zakaj že :?:
Je pa od cene energije- energentov odvisna razlika..., v tem 4 letnem obdobju kar se grejemo s TČ so se peleti precej občutneje dražili kot el. en..
Kaj bo po žledolomu...lahko le ugibamo...
Edinole s ''kvaliteto štoma'' ni takih ''težav'' kot se lahko prebira v temi o peletih.
Za delovanje obeh pa rabimo el. energijo Idea
Sam najraje izberem pot kot jo ponuja npr.<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.sejemdom.si/za-razstavljavce/razstavni-program-2014/">http://www.sejemdom.si/za-razstavljavce ... gram-2014/</a><!-- m --> kjer na enem mestu dobimo veliko info. različnih ponudnikov... Za ustvarjanje slike, ''videnja'' kje se mnenja razlikujejo . Z zdravo mero distance do povedanega, kot je tudi tu na forumu...
Ko se odločiš za določen izdelek pa največ pomeni kvalitetna vgradnja ter nje potrebni mogoči suport!
lp

p.s.Nenazadnje svoje govorijo tudi porabe oddane skozi leta , ali zgolj sezono in opisi objektov kot lokacij, v dotičnih temah ...
vmalhar Napisal:Kaj vse je potrebno pri sanaciji dimnika? Mi smo vstavili inox tuljavo, višina ca. 9m, 2 vratca, dimniški priključek in kapo, vse skupaj z delom pod 1000€ z računom (Schiedel material).
Moč kotla se mi zdi velika za 140m2. Mi smo dali 25kW za 350m2 podobno slabo oz. še slabše izolirane hiše.
Predimenzioniranih radiatorjev nebi menjal, to je prednost, ne slabost. Edino če obstaja kak drug razlog.

Drugače pa sam dajem prednost peletom, ampak razumem, da ima TČ nekatere izrazite prednosti (predvsem nič dela ni z njo). Odločitev je bolj filozofska (biomasa proti elektriki), ali pa na podlagi osebne predikcije, kako se bodo energenti v prihodnje gibali. Ogrevalni sistem je ponavadi namreč dolgoročna investicija.

Kdo ti je pa saniral dimnik?
Dimniki Hočevar
Lep pozdrav.

Sem oz. smo (ker nas je več v gospodinjstvu) v enaki dilemi kot avtor te teme, ki upam da ne zameri če si jo malo sposodim, da opišem svojo situacijo.
Že dolgo časa berem po tem forumu, malo o peletih, nekaj malega o TČ, in bolj ko berem bolj težko se je odločiti.

Situacija je taka, da bomo naslednje leto prenavljali kotlovnico, nismo pa se še odločili na kakšen način točno. (TČ ali pelete).
Drva + zalogovnik ne pride ravno v poštev, zaradi velikosti oz. višine stropa v kotlovnici + problem shranjevanja drv.

Trenutna situacija je taka:
Lokacija hiše: Prekmurje
Tip hiše: medetažna iz začetka 80tih
Površina: cca 120 m2
Fasada: omet, brez izolacije
Streha: hladno podstrešje brez izolacije (po obnovi strehe, ki bo še letos bo položenih 20cm stiroporja).
Okna: pvc
Ogrevanje: radiatorji

Trenutno ogrevamo na drva, na starem kombiniranem kotlu ferotherm megal.
Prej smo na istem kotlu kurili na olje in porabili cca 2500l čez zimo in skupno cca 3000l za sanitarno vodo čez poletje.

Porabo pelet je lažje izračunati, ker nekako bi naj veljalo olje x2, torej nekje 5 t na leto oz. nekje 1200€, pri TČ pa je malo drugače. Sosed sicer ima TČ Daikin altherma HT in je z njo tudi zelo zadovoljen vendar gre za drugi tip hiše z izolacijo..., poleg tega pa še dogreva z kuhinjskim štedilnikom, ki ogreva praktično celo hišo, tako da mi njegovi podatki o porabi el. ne pomagajo veliko.

Na nekaterih internetnih straneh sem našel neke kalkulatorje porabe za ogrevanje. In glede na vnešene podatke sem dobil izračun, da porabil od 750€ do 920€ elektrike, če bi ogreval z TČ.
Se vam zdijo to realne številke, glede na zgornji opis objekta, ali pa bi bila poraba višja??

TČ bi imela kar nekaj prednosti: ni dela z njo, zaradi prostorske stiske v hiši bi prodobil nekaj m2 v kotlovnici za stvari ki so sedaj zgužvane v garaži ali drugih prostorih ... vendar me poleg visoke cene ( cca 9k €) zelo skrbi poraba.

Hvala vsem za vsako koristno informacijo.
Da , številke so realne za obe opciji.
Razlika je predvsem v ceni ob odločitvi za ogrevalno Tč ali pečjo na pelete , če vzameš nekega srednjega ranga.
Investicija v nakup peletnega og. je torej cenejša . Z ogrevanjem na Tč se izniči v prib. 7-8 letu , potem bi št. morale govoriti v prid TČ ob sedanjih cenah, kaj bo v prihodnje nihče ne ve.
Precej gradiva pa že zapisanega na tem forumu- iskalnik...
lp
Vse o TČ drži razen pri peletnem kotlu ni poraba samo peleti ampak tudi el. energija in cena. Ta bi bila pri peletih bolj bliže 1400 kot 1200 eur.
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.telmos.si">www.telmos.si</a><!-- w --> - enostavne rešitve so vedno najboljše!
V odgovoru, ki ga je podal Bohinc 7.3. 2014 takoj za Telmosom imaš vse pojasnjeno. Tudi to, da je zaradi neekonomičnega ogrevanja sanitarne vode z peleti, priporočljivo dodatno nabavit sanitarno toplotno črpalko. Potem pa sta obe investiciji že zelo blizu. Kar se tiče samega objekta, bojazni ni, da TČ tega nebi zmogla, potrebno je samo izbrati ustrezno močno. Je pa zelo pomemben faktor površina oz. grelna moč radiatorjev, skoraj bolj kot sama izolacija. Tako, da ti tukaj priporočam ogled izkušenega monterja, pa tudi kakšnega uporabnika takšnega načina ogrevanja.
Pošteno povedano, ko enkrat ogrevaš z TČ, se sprašuješ kaj delajo v kleteh tiste ogromne količine železa, ki v prvi fazi morajo segrevat samo sebe, predvsem pa dimnik, voda pa pride šele po tem na vrsto.
1 2 3 4 5 6
Iskanje po temi