PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave Cevi za prezračevanje

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Lep pozdrav

V hisi si nameravam namestiti prezračevalno naprava in sedaj moram namestiti cevi nad stropove. Pregledal sem cenike in se mi zdi malo veliko denarja za cevi, in sicer 50eu za en meter izolirane cevi. Razmisljam glede na ceno da si jih bom izdelal kar iz pločevine in jih izoliral. Sedaj pa me zanima ali bi lahko uporabil kar cevi za kanalizacijo ustreznega premera. Do sedaj se nisem nikjer zasledil taksnih instalacij.

Ima mogoče še kdo kakšno alternativo.

lp Primož
Nekaj kolegov tu na forumu ima iste plane in smo se že malo menli...pravijo, da cevi za kanalizacijo niso primerne, ker se naelektrijo in potem na sebe vlečejo prah (kar bi lahko s solidnimi filtri in tako izvedbo (polaganjem oziroma montažo), da lahko 1x na 2 leti to počistiš rešil). Sem gledal primere na eni avstrijski strani o pasivnih hišah in je tam kar nekaj stanovanjskih hiš narejenih tako, da so kar te sive kanalizacijske cevi ponucane, tako da zgleda da funkcionira.
In še za konec - tudi sam bom imel kanalizacijske - že imam doma fi200 za dovod (10m po zemlji), v nadstropja bo šla fi 160, razvod za posamezne sobe pa fi 110. Se mi pa ne mudi preveč - do jeseni imam namen vse skupaj zmontirat.
Jaz sem razmišljal,da bi dal stigmaflex cev.Sem gledal cevi od heliosa in so istih dimenzij in oblik fi75(isto narebrena zunaj in gladka znotraj).Edina razlika je barva na prvi pogled.Mogoče je notranja plast kakšna posebna,da je antistatična itd.Sigurno jih bom pa uporabil za odvzem zraka,kjer ne vidim potrebe po antistatiki in ne vem še kaj,ker gre zrak itak ven.
Lp,m-3
m-3 - a boš imel od centalne enote direkt v vsak prostor speljano? Sprašujem zato, ker je 75 dokaj mali premer (in z malim premerom se hitrost zraka veča, kar posledično pomeni pihane in tuljenje).
Od razvoda pa do vsake sobe gre posebej ena ali pa po potrebi dve cevi.
Pošlji mi mail,pa ti lahko pošljem pdf z opisom montaže.Sedaj sem odkril njihovo spletno stran za izračun in postavitev ampak je v Nemščini,tako da se še matram.
Lp,m-3
Družba, morda se da cevi razelektriti. Kaj pa ozemljitvene sponke? Ali pa bakrena žica 1,5mm (vodnik) oguljen in položen v notrabjosti?? Priklopljen na ozemljitev.

Lep pozdrav
Pregledal sem in se mi zdi da bodo cevi stigmaflex TK-K ali EL-K dobra in ugodna rešitev. Glede naelektritve cevi se bom še prepričal, in kasneje tudi preizkusil. Drugače pa se pridružujem kolegu pred mano, da bi bilo mogoče cev povezati na ozemljitveno točko in na takšen način odvesti statično napetost.
S povečanjem premera cevi bom dosegel manjše hitrosti zraka po cevi in manjše naelektrenje. Bom poročal, ko bom opravil razgovor s strokovnjakom za prezračevanje.

V hisi je osrednje stopnišče, ki povezuje posamezne sobe. Sobe imajo volumen po 30m3, razen osrednjega prostora, ki ima 130m3. Zanima me ali bi moral speljati v vsako sobo dovod in odvod zraka ali bi lahko prezračevanje uredil samo v stopnišču in osrednjem prostoru.

lp
Pregledal sem in se mi zdi da bodo cevi stigmaflex TK-K ali EL-K dobra in ugodna rešitev. Glede naelektritve cevi se bom še prepričal, in kasneje tudi preizkusil. Drugače pa se pridružujem kolegu pred mano, da bi bilo mogoče cev povezati na ozemljitveno točko in na takšen način odvesti statično napetost.
S povečanjem premera cevi bom dosegel manjše hitrosti zraka po cevi in manjše naelektrenje. Bom poročal, ko bom opravil razgovor s strokovnjakom za prezračevanje.

V hisi je osrednje stopnišče, ki povezuje posamezne sobe. Sobe imajo volumen po 30m3, razen osrednjega prostora, ki ima 130m3. Zanima me ali bi moral speljati v vsako sobo dovod in odvod zraka ali bi lahko prezračevanje uredil samo v stopnišču in osrednjem prostoru.

lp
Dovod moraš napeljati v spalnice in dnevne prostore,odvod pa v WC,kopalnice,kuhinja.Tako so men razložil,ker se zrak pomika skozi reže pod vrati ali v vratih do odvodov.
Lp,m-3
Tudi jaz se še odločam o materialu za napeljavo . Zanimive se mi zdijo tudi kovinske spiro cevi
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.montaza-lendava.si/slo/teksti/predstavitev.si.html">http://www.montaza-lendava.si/slo/tekst ... ev.si.html</a><!-- m -->
Je pa res da sem tudi jaz že velikokrat zasledil cevi za odtočno kanalizacijo.Tudi merkur v svoji vzorčni hiši je uporabil te cevi
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.merkur.eu/slo/potrosniki0/merkurjeva_hisa/4_faza/strojne_instalacije/index.html?geoip=0">http://www.merkur.eu/slo/potrosniki0/me ... ml?geoip=0</a><!-- m -->
...statični naboj se definitivno pri kroženju zraka po plastičnih ceveh nabira. Bolj je agresivno kroženje zraka, več ga je. Dejansko gre za zelo podoben efekt, kot je v naravi strela...

som16 Napisal:Družba, morda se da cevi razelektriti. Kaj pa ozemljitvene sponke? Ali pa bakrena žica 1,5mm (vodnik) oguljen in položen v notrabjosti?? Priklopljen na ozemljitev.

Vsekakor to ni slaba izbira. Le problem je, ker baker površinsko oksidira in bakrov oksid je precej strupena substanca.

Če že žica, bi jaz definitivno priporočal tanko nerjavečo žico; mogoče kar varilno, ki je poceni.

Po vrhnjih delih cevi bi lahko kar z blok kovicami skozi plašč cevi in povezavo med le-temi odpeljal statični naboj na ozemljitev, ki se nabira pri kroženju zraka (blok kovice so iz aluminija).

Zraven tega obstajajo spreji s prevodno snovjo (grafit), ki ga kot barvo na površino enostavno nanešeš in ta postane prevodna...

...nekaj idej za realizacijo.

lep dan,
cardinal
Kako pa se spiro cevi spajajo, se varijo ali lotajo?
Spiro cevi se spajajo z oblikovnimi kosi (spojkami, koleni, odcepi,...).
Ponavadi z 3 knipingi na spoj, če so oblikovni kosi brez tesnik se spoj povije z alu trakom ali čim podobnim.

Mislim da je izvedba s spiro kanali cenejša kot pvc.
Spiro cevi ali pocinkane cevi za meteorno vodo od žlebov, je kakšna razlika med njimi. Razmisljal sem da bi uporabil kar te pocinkane cevi, z ustreznimi koleni, na spojih pa bi zalil s silikonskim kitom in dodatno se z aluminjastim trakom. Za dovode v prostore bo premer 100mm dovolj. Cena pa je tudi ugodna 2,5eu/m+potrebna izolacija.
Najbrž so cevi za žlebove debelejše, spiro je 0,6mm.
Cena za spiro je tu nekje, jaz dobim 100 za 1,85€/m, po ceniku je 2,5.
Bolj glej na ceno kolen in ostalih oblikovnih kosov (odcepov, regulacijskih loput); 90° koleno stane slabe 4€.
1 2 3 4 5 ... 9 Pojdi na stran 
Iskanje po temi