Imam nekaj vprašanj glede stenskega gretja. Hiša je novogradnja, grajena z 30 Prototherm Profi+15cm izolacije, okna 3 slojna. V pritličju bo talno gretje v mansardi pa samo v kopalnici in spalnici. V otroških sobah bi rad naredil stensko gretje na vmesno steno med sobama oz. na vsaki strani stene bi prišle cevi fi16. V otroških ne bo talnega. Stena ima na voljo 7,5m2 na voljo za "kačo" cevi. Ali je ta varianta OK ali ne? Na ostale stene ne morem dati cevi, ker so omare in postelja.
Ali je ta stena zadosti za ogrevanje posameznega prostora in kako izvesti kačo (razmak med cevmi, pritrjevanje navpično ali poševno)?
oprosti, ker ti smetim temo: zakaj ne bi dal klasicnega talnega v otroski sobi?
sicer pa: poracunaj si toplotne izgube in preveri ce ti bo 7m2 stenskega pri tvoji dT zadoscalo za ogrevanje 18m2 sobe. ceprav bi znala biti soba neenakonerno ogrevana.
Predelna stena je zidana z 12cm porotherm opeko. V otroške sobe ne morem dati talnega, ker mi višina tlaka ne dopušča (kriva plošča), noben ti pa ne svetuje ob načrtovanju, "ej čuj daj malo več tlaka pusti, ...". Pač takle mamo, sedaj pa je treba ta problem rešiti.
Na zunanji steni bi se še dalo ene 3m2 narediti, tam je stena visoka 1,5m.
Je kje kak obrazec za izračun toplotnih izgub?
Pa ja ni plošča tako hudo kriva da ne moreš položiti talnega gretja ??!
Koliko toplotne izolacije imaš predvidene pod estrihom?
Če je v sobah AB plošča previsoka daš tam manj toplotne izolacije.
Ali je še kakšen zadržek?
Predvideno je bilo 12cm skupna višina. Na nekaterih mestih (na sredini plošče) je tudi samo 8cm prostora za skupno višino tlaka. Ma že 2 dni ne spim sedaj ko sem si izmeril tlak.
Za izolacijo v tleh sem nabavil Fragmat NeoSuper 100 (grafitni). Mansdrda 3cm, pritličje 7cm.
Sem našel v PGD-ju izračun toplotnih izgub. Koeficient skupnih toplotnih izgub 191,76W/K.
Kako sedaj iz tega podatka izračunati stensko gretje.
Kot laik in z nekaj branja foruma bi naredil tako:
- 2x50m zanki na vmesno predelno steno (seveda na vsaki strani stene)
- 1x50m zanka na zunanjo steno (nasproti predelne)
- cevi bi dal Pex 16X2
- cevi imajo potem nekje 8cm razmaka
Citat:(na sredini plošče) je tudi samo 8cm prostora za skupno višino tlaka. Ma že 2 dni ne spim sedaj
Kar mirno spi.
Pri talnem gretju med dvema ogrevanima etažama načeloma ne rabiš toplotne izolacije. Toplota ne bo šla v povečanje izgub stavbe ampak nekaj tudi v strop spodnje etaže in s tem njeno ogrevanje. Pod estrihom dejansko rabiš le materjal za dušenje udarnega zvoka. V ta namen pa ti zadošča že 1 cm izolacije.
Višina 8 cm je povsem dovolj za tlak, govorimo za mansardo kjer ne potrebuješ toplotne izolacije proti tlem.
Sestava nad AB plščo:
1 cm: penjeni polietilen proti udarnemu zvoku (termosilent folija)
2 cm: sistemska plošča brez izolacije in cev za talno gretje
4 cm: estrih nad cevmi, torej je skupna debelina estriha 2cm+4 cm=6cm
1 cm: parket, keramika
Če ni drugega razloga, potem pozabi na stensko ogrevanje, škoda komplicirati, sploh ker imaš omete verjetno že narejene.
Pri zgornji sestavi boš imel težave s fiksiranjem cevi na plošče, ker jih bo privdzigovalo, sploh pri plastiki PeX je problem.
ometi še niso narejeni, tako da se še da zadevo rešit. Skrbi me tudi, ker je balkon pri otroških sobah povezan z notranjim betonom (ni vmes izolacije med zunanjim notranjim delom), in mi bo tu precej hladovine prehajalo v prostor. Sicer bo balkon v celoti izoliran na koncu.
a to je "pukl" na plati? Kaj pa da se kaki cm zbrusi? Pa mogoče tu samorazlivni estrih, ki je tudi lahko 1cm nižji od navadnega (3cm napram 4cm nad cevmi). Si pridobil recimo 2-3cm na najbolj problematičnem delu. Potem pa paziš da električar elekriko napelje, tam kje je globina kot je treba, sploh kaka križanja, če bi bila potrebna (pa najbrž ne bodo), če ne gre pa še pod knauf na mansardi. Kaki meter cevi več gre, pa to je drobiž.
Ko bo vse fertik, sploh vedel ne boš, da je bil tam kaki problem. Zdaj pozornost usmeri na kopalnico in premisli, kako boš speljal, da bo šlo vse v 12cm tlaka.
V mansardi je dejansko treba preprečit udarni zvok, koliko je to ne vem, predvidevam, da Žerjavar to dobro pozna. Stensko ogrevanje je odlična stvar predvsem pri hlajenju, po možnosti pasivnem z podtalnico.
Citat: Skrbi me tudi, ker je balkon pri otroških sobah povezan z notranjim betonom (ni vmes izolacije med zunanjim notranjim delom), in mi bo tu precej hladovine prehajalo v prostor. Sicer bo balkon v celoti izoliran na koncu.
Bolj kot na koncu je važno, da je balkonska plošča (podaljšek medetažne plošče) izolirana zgoraj in spodaj. Tu se pod 10 cm izolacije ne pogovarjaj. Priporočam 30 do 50 % bolj debelo, kot je na fasadi. Boš pač vgradil vrata malo višje in boš imel pri izhodu na balkon stopnico navzgor.
Glede izolacije balkona, bi jaz osebno rešil tako - da ga bi odžagal stran.
Kaj boš delal z balkonom širine oz. globine 75 cm (90 cm - 15 cm izolacije)?
Ali ima še kakšno drugo funkcijo - senčenje spodnjih prostorov?
211 konjev sreče v ovinkih...
[img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/f/P/Cm/2bVKGTTq/1/r53superchargedunichr("46")jpg[/img] JOHN COOPER WORKS evolucija
GalloLight Napisal:Glede izolacije balkona, bi jaz osebno rešil tako - da ga bi odžagal stran.
Kaj boš delal z balkonom širine oz. globine 75 cm (90 cm - 15 cm izolacije)?
Ali ima še kakšno drugo funkcijo - senčenje spodnjih prostorov?
Najbolj zanesljiv način za oceno dejanskega finančnega izkupička pri prodaji nepremičnine je natančen vnaprejšnji izračun vseh obveznih davkov, ki pri... Beri dalje »
Lumar s priznanji Best Buy Award, QUDAL in Customers’ Friend potrjuje tri vidike, ki postajajo pri odločitvi za gradnjo doma vse pomembnejši: vrednost... Beri dalje »
V soboto, 19. septembra 2026, vas v okviru dneva odprtih vrat med 10.00 in 14.00 uro vabimo na obisk in ogled pritlične tipske hiše, ki se nahaja v ok... Beri dalje »
Prijava uporabnika
Registracija novega uporabnika
Vaša registracija je bila uspešna.
Na vaš email naslov smo poslali sporočilo z navodili, katerim morate slediti, da bo registracija potrjena.
Porabljeno geslo
Zahtevek za spremembo gesla uspešno poslan.
Na vaš email naslov smo poslali sporočilo z navodili, katerim morate slediti za uspešno ponastavitev gesla.