PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Mnenje glede moči TČ

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni,

kot prvo naj povem, da gre za dvojček 132m2, opeka 20 centi + 10 centi fasada, streha- betonska plošča 20 centi + 15 izolacije, okna 2 slojna.

Vsi ponudniki so mi predlagali 8 kw TČ, razen eden celo 6kw. No sedaj sem pa dobil mnenje naslednjega, ki me je res zmedel, tako da bi prosil, če lahko kak strokovnjak tole pokomentira.

Spoštovani.

za vašo hišo sem delal približen izračun, kjer bi potrebovali toplotno črpalko, ki da vsaj 8 kW moči pri -13°C. Daikin 8 kW pa da pri+ 7°C le 7,7 kW ogrevalne moči, pri -13°C pa ogrevalna moč pade za cca 30 %, kar pomeni, da je črpalka prešibka. Problem bo imela že takoj, ko temperatura pade pod minus, saj delajo v glavnem le grelci, kar lahko v mrzlih dneh pomeni tudi do 3x večji strošek za elektriko. Pri zelo nizkih temperaturah pa verjetno sploh ne bo uspela greti hiše.

Zato bi vam v vsakem primeru predlagal 11 kW toplotno črpalko Daikin, Fujitsu ali Mitsubishi (montiramo vse tri znamke), ki imajo kljub padcu moči pri -15 še vedno čez 8 kW ogrevalne moči. Je pa tudi med njimi razlika, saj si Daikin pomaga z grelci in je za to bolj primeren za Primorsko. Za Fujitsu in Mitsubishi pa so na voljo notranje enote z grelci in takšne, ki zmorejo ogrevanje brez grelcev.

Po naši oceni bi bila najboljša rešitev Mitsubishi Power Inverter 100 z notranjo enoto Hydrobox, ki deluje brez grelcev. Ta kombinacija da pri + 7 °C okrog 11 kW ogrevalne moči, pri -15°C pa še vedno 8,17 kW, kar bo zadostovalo za vaše potrebe.

Zaenkrat sem vam dal v ponudbi 300 l bojler, saj je recimo pri teh modelih med 200 in 300 l bojlerjem razlike le 65 €. Je pa večji bojler v vsakem primeru boljši, ker lahko ogrevate vodo na nižjo temperaturo in na ta način varčujete. Bojler v ponudbi je sicer v ločeni izvedbi, vendar lahko za isto ceno naredimo integrirano varianto, odvisno potem od prostora, bolj pa priporočamo ločeno varianto. Boste čez morda 20 let menjavali bojler, medtem ko bo notranja enota verjetno še brezhibna, pa boste takrat težko našli točno enak bojler na trgu.

Verjetno pa bo to isto kombinacijo pri nas vzel še vsaj eden iz vaše ulice novogradenj pri vas preko ceste. Ker gre za investicijo na dolgi rok, je dobro izbrati podjetje, ki ima močno zaledje (A boniteta in 25 zaposlenih) in že dolgo posluje (22 let kot ista pravna oseba).

Hvala za mnenja.
predlagam vam, da si tako kot sem si jaz, ogledate grelne trakove.

zadeva je super, fantje v enem dnevnu zmontirajo grelne trakove in naslednjič pridejo priklopiti elektroniko, vse skupaj je za našo hišo 140m2 trajalo 11ur. 7 prvič in 4 drugič. Cena je odlična, saj temelji na sistemih, ki so odvisni od kvadrature, ki jo želiš imeti v enem "tokokrogu". 2 spalnice na en sistem = ceneje, vsaka svoj sistem = dražje.
Tako smo prišli na ceno 36€/m2 +ddv in smo z njo prezadovoljni. Poraba je v 1200€ na leto za ogretih 140m2, nič ne sekaš, kupuješ, nalagaš, vzdržuješ.. ni diminka, radijatorja, prišparaš en prostor in zadeva je trajna. Nevem kje imajo še takšno garancijo, kot jo dajo oni na ogrevalno telo. 15 Let pa le ni malo

lp Luka
Recimo, da vzamemo ta izračun kot pravilen....
Res je da vsem TČ s padanjem zunanje temperature več ali manj pada moč.
Res je tudi, da se ti bodo v nekem določenem trenutku vklopili električni grelci in poraba bo šla gor.
Res je tudi, da lahko izbereš močnejšo TČ, pri kateri bo vklop grelcev pri nižji zunanji temperaturi.
Po drugi strani, pa je tudi res, da boš z močnejšo TČ imel v prehodnem obdobju, ko potrebuješ malo moči pogostejša vklapljanja in izklapljanja ("tiktakanje")

Zato je izbor moči običajno nek kompromis med enim in drugim in ob upoštevanju, koliko je dejansko tistih dni, ko bi TČ "omagala" in potrebovala pomoč električnih grelcev
@lukas123
Le kaj ima za vraga zveze električno talno s toplotnimi črpalkami......
Se greš morda malo reklamiranja?
lukas123 Napisal:predlagam vam, da si tako kot sem si jaz, ogledate grelne trakove

zadeva je super, fantje v enem dnevnu zmontirajo grelne trakove in naslednjič pridejo priklopiti elektroniko, vse skupaj je za našo hišo 140m2 trajalo 11ur. 7 prvič in 4 drugič. Cena je odlična, saj temelji na sistemih, ki so odvisni od kvadrature, ki jo želiš imeti v enem "tokokrogu". 2 spalnice na en sistem = ceneje, vsaka svoj sistem = dražje.
Tako smo prišli na ceno 36€/m2 +ddv in smo z njo prezadovoljni. Poraba je v 1200€ na leto za ogretih 140m2, nič ne sekaš, kupuješ, nalagaš, vzdržuješ.. ni diminka, radijatorja, prišparaš en prostor in zadeva je trajna. Nevem kje imajo še takšno garancijo, kot jo dajo oni na ogrevalno telo. 15 Let pa le ni malo

lp Luka

luka, nekaj mi povej:
ti in lastnik firme imata zgolj nakljucno enak priimek?
ali ti s svojim sp montiras trakove za njih?
Ampak to pa je ogrevanje!
Dela tudi na baterije..... :lol: :lol:
Kar moraš ti vedeti, so toplotne izgube/potrebe hiše (koliko toplotne moraš dovesti) -potem se lahko šele pogovarjaš. Vse kar ti trgovci napišejo je (lahko) res, ampak res je tudi, "da je žoga okrogla", ampak to tebi nič ne pomaga pri izbiri TČ.

Ali imas v projektih narejen izračun? Drugače si ga lahko sam.
Povedal tudi nisi za kakšno ogrevanje gre (radiatorsko, talno, etc.).
Izračuna toplotnih izgub po projektu ni, po projektu je mišljen zemeljski plin. Vsi v naselju imajo TČ. Dvojčki 132m2 8 kw, 167 pa 11kw.
Ogrevanje bo seveda talno povsod.
Če tega trgovec nima (oz. ni izračunal sam), potem ti ne more reči, da 8kW ni dovolj.

Res, da tam moč pade, ampak mogoče kljub padcu TČ še vedno dovede dovolj energije. Najboljše je, da malce povpršaš sosede (samo ne glede na zadnjo "zimo").
Varna in dobra rešitev je tro-fazna 11kW Toshiba (v zakup moraš vzeti ločen bojler za SW, Daikin ima vse lepo integrirano).

Sam imam 100m2, 20 opečni modularc in 10 stiropor, dvoslojna okna in sem vzel 6kW Daikin (z bojlerjem, zaradi veliko prostorske stiske). Pri -12'C imam izgub za 4kW (vključno z prezračevanjem). Čakam na zimo...
Trgovec je nekaj računal na osnovi danih podatkov o hiši. Zato je tudi napisal:
Citat:Spoštovani.
za vašo hišo sem delal približen izračun, kjer bi potrebovali toplotno črpalko, ki da vsaj 8 kW moči pri -13°C.

Jaz bi rekel tako....
To so najbrž izračunane izgube hiše, niso pa upoštevani pribitki energije, ki jih naredimo že s svojo prisotnostjo, pribitki energije zaradi dejavnosti v hiši (npr kuhanje) in pribitki zaradi naprav, ki delujejo v hiši (TV, računalniki, razsvetljava, .....). Tega je zagotvo več, kot tistih 300W računskega primanjkljaja.

Sicer pa če sosedje ogrevajo s tako močjo, potem ne bi smelo biti problemov.
Sam imam 30 cm in 8 stiropora, tako, da sva tukaj nekje, ogrevam pa z 11 kw na radiatorje. Pridružil bi se Enmikeju za 11 kw Toshibo, ki poleg tega, da ima najtišjo zunanjo enoto, kar je eden od pomembnejših faktorjev, lahko zelo nizko spusti trenutno moč delovanja. Pa še nekaj rezerve ostane za mrzle dni.
Dvojček...torej je 5\6 stranic hladnih. Poleg tega je mala kvadratura.
8 kw bo dovolj.
-13 stopinj je prek noči..je pa čez dan okoli nule...in ker boš grel 24 ur se skompesnzira vse skupaj.
Pri nas na 200 m2, sicer boljši izolaciji 11 kw mašina nima kaj delat...več kot pol časa je izklopljena ostalo dela na minimumu.
Pri nas pri 135m2, 15cm EPS, podstrešje 20cm ... in 11kW je to zimo delala pri najhujšem vremenu okoli 8 ur in je bilo dovolj .... Vzemi 8kW in ne več !!!
Treba je tudi upoštevat, da so nekatere 8kw naprave ob neugodnih vremenskih razmerah močno podhranjene, drugim boljšim, se pa defrosti skoraj ne poznajo.
V realnosti je vse drugače kot na papirju. Sam imam podobno izolacijo (124m2) pa več kot 2,7kw prejšnjo zimo nisem potreboval.
Če izbereš kvalitetno (kvalitetno, ne najbolj reklamirano) napravo z več kot 6 kw ne boš imel kaj počet.
ps. V samostojne hiše v Avstriji velikosti 150m2 se vgrajujejo 6kw naprave :wink:
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Ko prebiram te komentarje mi gre kar malo na smeh. Velikokrat se namreč nekateri zaletavate v defroste, cop-e, kvalitete in pametujete, kaj je pravoverna naprava in kaj ne. Zame je pri takem objektu kar se Toshibe tiče vedno moč vzeti dve različici naprave 8 ali 11kW. Razlika je le v tem, katere zadeve z delovanjem so uporabniku pomembne. Ali mu je vseeno, če se bo kdaj vklapljalo elektrogrelnike in bodo obremenitve tiste faze, kjer je priključena TČ nepomembna in pa obremenitve ob vključevanju elektrogrelnikov na ostalih dveh ob nižji zunanji temperaturi. Ali mu je pomembna šumnost, ki bo pri 11 zaradi večinoma delovanja na zelo nizki moči zanemarljiva oziroma neslišna, ali mu je pomembno število defrostov, ki jih bo na 11 vsaj 2x manj, ali mu je pomemben COP, ki je pri Toshibi ob delovanju na minimumu višji............... in seveda ali mu je pomembna velikost naprave in pa cena, ki je pri 8kW ugodnejša.
Seveda pa vse to kar pišete velja za naprave, ki se niso sposobne prilagajat potrebam (on off) in pa naprave, ki se prilagajajo, vendar je obseg prilagoditve močno omejen (naprave z injektorjem Fujitsu, Mitsubishi), pa še učinkovitost jim z zmanjševanjem moči na nižjih obratih kompresorja začne pešat.
Je pa res, da nekateri, ki ste zagrizeni nasprotniki Toshib,e tega preprosto ne veste ali pa nočete vedet in se zaletavate z glavo skozi zid v dokazovanju svojega prava.
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.telmos.si">www.telmos.si</a><!-- w --> - enostavne rešitve so vedno najboljše!
1 2
Iskanje po temi