PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Novo ogrevanje ?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni

Prosila bi za nasvet.
Imam starejšo hišo od none. Ima ogrevanje le s štedilnikom na drva v kuhinji in peč na drva v zgornjem nadstropju. (V vsaki etaži so dva prostora. Spodaj je kuhinja in soba+kopalnica, zgoraj pa še dve sobi.)
Katero ogrevanje bi sami izbrali, za hitro, preprosto in poceni rešitev?
Sama sem gledala za ogrevanje s klimo-četverček, vendar imam dvome o njeni učinkovitosti.
Ima kdo tukaj hišo opremljeno s klimo, ki ogreva??
Prosila bi za zkušnje, nasvete, napotke,..
hvala
Kaj pa hiša ima izolacijo, fasada, okna iz katerega konca slovenije si, predpostavljam da iz primorske (nona). Če si je že en plus pri ogrevanju.

S kakšno boljšo klimo mislim, da bi šlo kot si napisala za četverček. Če pa bo zelo mrzlo si pa lahko pomagaš s štedilnikom, če ga misliš še kaj uporabljat.

Odvisno je tudi koliko imaš namen vložiti v zadevo ali vlagati v hišo, verjetno ti bo ostala, zato je mogoče razmisliti o centralni kurjavo na njo pa lahko priključiš marsikaj. Je pa res, da se s klimo lahko poleti hladiš.
Počasi!
Primorska ni samo morje in praženje na soncu.....

Najcenejšo varianto ogrevanja že imaš in nič ne bo ceneje od drv

Sklepam, da si želiš bolj nekaj na gumb (vklopi in pozabi).
Če se že odločaš za klimo, potem skrbno izberi položaj notranjih enot, ker ni prijetno. če ti pihajo v glavo. Ker bodo klime najbrž tudi za hlajenje, bo morala vsaka notranja enota imeti tudi odtok za kondenz. Razmisli malo o tem, kam bi bilo te odtoke možno speljati.
In ja, delovalo bo!

Če pa je v bližnji bodočnosti mišljena temeljita adaptacija, potem se lahko usmeriš tudi v talno ogrevanje.
klimatska naprava je najpametnejša rešitev. sploh zato, ker poleti lahko še hladi.
Hvala za odgovore.
Sedaj sem zasledila možnost ogrevanja z
IR paneli. Ali ima kdo izkušnje??
Ali je to boljše kot klima?
Ja, IR paneli so zate edina pametna rešitev.
V kuhinji jih montiraj nad jedilno mizo, da lahko z njimi pogreješ hrano, v dnevni sobi nasproti TV, da izostri barve, v spalnici pa pod posteljo - razlaga mislim, da ni potrebna..
Stroški minimalni, efekt pa maksimalen.
Boljši ja, ker ne pihajo, slabši pa tudi, saj ir paneli porabijo precej več kot "klima" hladilno/grelna naprava (toplotna črpalka). Poleg tega ir paneli ne hladijo in ne razvlažujejo.
Tole od Delphija imej za sarkazem.
Predlagam, da si debato o IR panelih za začetek prebereš tule:
<!-- l --><a class="postlink-local" href="http://www.podsvojostreho.net/forum/viewtopic.php?f=7&t=55601">viewtopic.php?f=7&t=55601</a><!-- l -->
Mi o avionu, pilot iz gozda....
DELPHI Napisal:Ja, IR paneli so zate edina pametna rešitev.
V kuhinji jih montiraj nad jedilno mizo, da lahko z njimi pogreješ hrano, v dnevni sobi nasproti TV, da izostri barve, v spalnici pa pod posteljo - razlaga mislim, da ni potrebna..
Stroški minimalni, efekt pa maksimalen.

IR paneli kurijo toliko elektrike kot kaloriferji. to je najbolj butasta rešitev. zaradi sevanja bi jih peklo po koži, medtem ko bila dejanska temperatura zraka recimo hladna.
IR paneli ne pečejo po koži. Ne vsega primerjat z infra sevalnikom iz kopalnice ali pa s pečico s funkcijo žara. (LČSNK)
Mi o avionu, pilot iz gozda....
Infra sevanje je infra sevanje in je popolnoma enako tistemu v pečici.
Razlika je le v oddaljenosti od infra grelca, velikosti, usmerjenosti in uporabljene moči.

Iz navedenih razlogov seveda ne boš "dobro pečen" če uprabljaš infra grelce za ogrevanje.......
Mislim, da bi četvorček bil povsem v redu, res pa je, da je notranje enote potrebno montirati tako, da ne pihajo ravno v glavo. Slaba lastnost je žal tudi glasnost ventilatorjev, je pa prednost tako možnost grevanja kot hlajenja. IR paneli nimajo funkcije hlajenja temveč samo ogrevanja (tako kot tudi obstoječi štedilnik). Slabost je, da mogoče obstoječa priključna moč električne energije ne bo dovolj in bo potrebna povečava.
Druga slabost IR panelov je, da niso najbolj primerni za nizke višine stropov. Toploto dejansko oddajajo s sevanjem, kar pomeni, da najprej segrejejo predmete, stene, tla itd. od katerih se šele potem segreje zrak. Zaradi tega je lahko tudi klimatsko ugodje nekoliko vprašljivo, ker bi v predelu glave bilo prevroče. Je pa površinska toplotna obremenitev majhna in jih zaradi tega ne gre primerjati z IR grelci, pečicami in ne vem s kom še.
Jaz bi predlagal kombinacijo klimatskih naprav in električnih radiatorjev.
Ne vem pa, zakaj je potreben sarkazem, če nekdo preprosto vpraša nekaj kar je nekomu drugemu povsem (navidezno) jasno. Nobeno vprašanje ni neumno - neumen pa je lahko odgovor.
Po izkušnjah mojih sorodnikov, ogrevanje s klimami ne potrebuje dodatnih električnih grelcev (vsaj do sedaj ne). Seveda je pogoj kot pri TČ, da klima ogreva 24/24
gremlin Napisal:IR paneli ne pečejo po koži. Ne vsega primerjat z infra sevalnikom iz kopalnice ali pa s pečico s funkcijo žara. (LČSNK)

sevalnik je popolnoma enak. 80% toplote je od sevanja, 20% od konvekcije.
taki sevalniki so bolj za odprte prostore, kjer lahko toplotno energijo preneseš direktno na material - torej na človeka. v hiši imeti tako peč je popolen nesmisel.

ko smo že pri porabi energije.
klima za gretje kuri 1kWh, odda pa 5kWh toplotne energije. to je zato, ker elektriko pri klimi uporabljaš za prenos toplote, ne pa za direktno gretje.

pri IR sevalniku kuri 1kWh elektrike za 1kWh toplotne energije.
Pri klimi je edini problem to, da težko najdeš kompromis odlične lokacije tako za gretje kot hlajenje.
Gret je treba pri tleh, hladiti pa pod stropom. Vsaj zdi se mi.
Sem pa za klimo, sploh če vam je poleti vroče v hiši.
Pa ne za četvorčka, ker ni bistveno cenejši od 4 ločenih. Če ti pri četvorčku crkne zunanja enota si na mrzlem. Tudi najbolj varčne niso, če dela samo ena klima pri četvorčku, oziroma neke podobne fore obstajajo.
1 2
Iskanje po temi