PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Dimnik

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni

Zanima me, če kdo ve kako se zreducira dimnik.

V dnevni sobi bom postavil prostostoječ kamin na drva, ki ima cev za dimnik zgoraj fi 120. Pozidati imam namen dimnik, višine cca 7 metrov. Zdaj me pa bega kakšen premer cevi naj vzamem. Mislil sem vzeti cev fi 180, samo mi potem ni jasno kako zreducirati cev fi 120 iz kamina na fi 180 na dimniku. Ali bi bilo nemara bolje da sezidam kar dimnik fi 120?

Hvala za odgovor
V google vpiši; Reducirni element za dimnik. Ponudnikov je malo morje, zavisi od materiala.

Lp
Eno je dimnik, drugo je izhod iz prostostoječega kamina, tretje pa je priklop na dimnik.

Za same preseke dimnovodnih cevi obstajajo pravila, kateri premer dimne cevi je primeren za kako grelno napravo.

Kako pa si ti prišel do preseka 180mm? Na pamet, po občutku, ali morda pri prostostoječem kaminu piše, kakšen presek dimne tuljave je potreben za nemoten vlek in varno obratovanje.

No, običajno je tako, da - če je dimna tuljava fi 180mm, je priključek na to tuljavo izveden v takem preseku, kot je pač presek cevi iz kamina.

Torej boš v dimnik vzidal priključek fi 120mm in v njega lepo speljal cev iz samostoječega kamina.
Do preseka sem prišel zelo na pamet in močno po občutku Smile

Se pravi, da bi dejansko lahko zidal fi 120 dimnik. Kamin ima 6 kw in bi se koristil večinoma za prehodno obdobje. Vedno sem mislil da je bolje širši dimnik.
da ne boš na pamet

<!-- m --><a class="postlink" href="http://gcs.gi-zrmk.si/Svetovanje/Publikacije.URE/URE1-14.htm">http://gcs.gi-zrmk.si/Svetovanje/Publik ... RE1-14.htm</a><!-- m -->
S to enačbo sem že probaval, je pa problem, ker se ne spomnim kako se korene računa Sad
Kalkulator v Winsih: vpiši cifro in klik na sqrt gumbek
alpatole:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.wolframalpha.com/">http://www.wolframalpha.com/</a><!-- m -->
(napiši sqrt(x), kjer je x število, iz katerega ti izračuna koren)
Mi o avionu, pilot iz gozda....
tudi jaz imam eno vprašanje glede dimnika. tašča ima pozidan dimnik z dvema tuljavama. pozidan je do podstrešja. iz podstrešja naprej pa je potegnjen en inox dimnik kateri je obnovljen po celi dovzini. v neuporabljeno tuljavo pa bi dali kamin. ta del še ni obnovljen. zanima pa me ali lahko potegnem iz podstrešja samo inox naprej čez streho cc 2m ali bi ga moral obnoviti po celi dolžini? kakšna bi bila cena?
Seveda, postukaj troslojnega pa je. Poklici Karodi.
V raznih bau bauvih maekurjih itd se dobi raznorazne reducirke , kolena z vratci in brez, cevi za dimnike , ni da ni . Ali pa recimo v Taprotu.Proizvajalec je
<!-- m --><a class="postlink" href="http://kovin-kitek.si/">http://kovin-kitek.si/</a><!-- m --> . Če nimajo v normalni štacuni, pogledaš katalog na netu, in ti pošljejo po pošti.
Jaz sem enega naročil, ker ga v bau bavu niso v enih 14 dneh zrihtal.
Dobil sem razultat 0,0087. A sem to narobe zračunal? Kaj mi ta rezultat sploh pove? Presek dimne cevi na m2 mogoče?
zreducirat dimnik ni težava, a obstajajo tudi vmesni elementi, ki ti deluje kot reducirka. osnovni že dolgo poznani je navadna loputa, ki jo postavljaš kot ti paše. Smile seveda pa obstajajo tudi dražje variante, sem gledal enkrat v trgovini, žal ne vem več kateri.

kako določit pravo dimenzijo dimnika je prava znanost. imam dvocevni dimnik. za prvo cev "ni bilo težav", ker sem vprašal proizvajalce (različne) peči, potem proizvajalca dimnikov, celo dimnikarja. zakaj sem dal v narekovaje? ker je proizvajalec peči govoril le do priključka do dimnika, za naprej pa so bolj kot ne ugibali. proizvajalec dimnikov tudi ni vedel prav reči, je rekel, da to vedo proizvajalci peči. od dimnikarja pa tudi ni bil pametnih odgovorov. pregledal sem formulo, dobil rezultat, da bi bil dimnik lahko krepko ožji. ker vlek mora biti, sem dal enako cev, kot je prišla iz peči. če bo težava s preveč vleka, bom pač vmes dal loputo.
za drugo cev niti nisem preveč spraševal, ker tako ali tako nihče ni znal povedati kaj dosti. drugo cev praktično ne bom uporabljal, morda 10x letno. a je pa za vsak slučaj možnost priklopa dimnika v vsaki etaži, torej klet, pritličje in mansarda. v nekih ekstremno kriznih razmerah bi lahko priklopil tri gašperčke in kuril. seveda pa mi bodo sedaj, ko bo gašperček le v kleti, skozi dimnik letela cela polena, ker bo takšen vlek. a kot rečeno, vmes bom dal vsaj na začetku samo navaden element z loputo. vsaj malce bi moralo bremzati prevelik vlek.

tvoj primer je torej podoben moji drugi cevi. sam bi raje pustil večji dimnik, ker peč boš zamenjal čez 20 let in bo lahko premer 14 ali 16. morda boš enkrat dal noter krušno peč. dimnik menjat je povsem druga zgodba.

pa ne razumi me narobe, nikakor nisem stručko za to. a kot sem spraševal naokoli vse tiste, ki bi mi morali takšne podatke iz rokava stresti, žal tudi oni niso.
In to temo izrabljam še za vprašanje, ki ga ne znam dati nikamor drugam.

Kako zapreti priklop dimnika v pritličju in mansardi, kjer peči še mnogo let ne bom imel, morda sploh nikoli?

naročim pri špenglarju kovinski čep, vanj nabijem volno?

izrežem iz siporeksa ravno pravšnji del (približno 1 cm ožji), ta 1 cm pa skupaj s siporeksom porinem volno?

proizvajalci dimnikov žal ne prodajajo takšnih "zamaškov". mora pa biti zadeva dolgoročno obstojna, ker bom en takšen zamašek celo zaprl s knaufom in vmes speljal plastične cevi.

kakšna ideja, predlogi?
@mihecmiha

Enačba na linku, ki ga je pripel nacek, pravi takole:

A= 2,6 x Q / n / sqrt(H)

A = je presek v m2
Q = toplotna moč (pri tebi 6kW)
H = višina dimnika v metrih (pri tebi 7 m)
n = koeficient goriva (pri tebi 900)

A = 2,6 x 6 / 900 / 2,6 --> 6/900 = 0,006m2

A= presek tuljave
d= premer tuljave

A = pi x d x d / 4
d= sqrt (4 x A / pi)
d= sqrt (0,0076) = 0,087 m oziroma 8,7 cm

Torej si dobil premer tuljave, ki zadošča za tvojo peč.
Mi o avionu, pilot iz gozda....
Pozdravljeni!

@gremlin, mislim da si se zmoto pri enačbi, al ne?

ni:
A= 2,6 x Q / n / sqrt(H)

ampak:
A= ( 2,6 x Q ) / ( n x sqrt(H) )

vsaj tak ja z vidim na povezavi, ki jo je podal @nacek, ali je tvoje prav, bi rad vedel ker bomo tudi mi vstavili novo peč Big Grin

LP
1 2 3 4
Iskanje po temi