PodSvojoStreho.net Nepremičnine Nakup, prodaja in pravna vprašanja V boju za lastno hišo

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Anja Napisal:Kot pravi Petea, se zadeva ni pometla pod preprogo ampak se dela na rešitvi, ki bo za lastnico čim bolj ugodna ... je pa pač glede na trenutno zakonodajo zdaj problem v tem, ker se ne predvideva izpodbijanja odločbe na katero se ni nihče pritožil. Jaz verjamem, da se bo zadeva rešila v korist lastnice in da bo vse skupaj vsem v poduk za prihodnje.

Bojim se, da se bolj malo dela na rešitvi, saj bi drugače zadeva bila že zdavnaj zaključena in ne bi rabila priti v javnost.

Ker pristojne inštitucije dejansko že nekaj let niso našle načina, kako popraviti zaplet, me vedno bolj zanima, kako se bo v bodoče razvijala ta zgodba.

Anja Napisal:
papez46 Napisal:Če bi vsak svoj posel delali po principu - tudi za druge delaj tako, kot bi za sebe............. :wink: ........... bi bilo drugače. :mrgreen:
Se strinjam.

Tudi jaz.
Sama sem že zavrnila izvedbo storitve, za katero vem, da bi vpletenim prinesla še več težav, dokler predhodno ne uredijo druge zadeve. Nekateri sodelujoči so me začudeno gledali, češ zakaj nočem opraviti svojega dela, drugi so bili zadovoljni, saj bodo morda končno rešili zaplet, za katerega je - kako ironično - spet kriva država s svojim ravnanjem pred nekaj leti.
@Anja - samo vprašam ....... zakaj v elaboratu in zakaj le na vpogled v GP?

Torej moram spet vzeti pot pod noge in ............

Kot je napisal @zerjavar - se strinjam priloga k odločbi, kajti samo na skici je tudi laiku mogoče razbrati, KJE je kaj. Iz 25 strani flanca in navajanja členov zakonov in pravilnikov je to bolj težko.
Tako predvideva zakonodaja.

Kopijo skice ti lahko pošljejo tudi po pošti ali skenirano po elektronski pošti.
Več glav, več ve ...
Skica se na GP odda le v papirnati in skenirani obliki.
Skica ni načrt - prikaz je lahko popačen, prikazovati mora le osnovna razmerja med parcelami in v njej morajo biti vnešene spremembe, ki so bile opravljene ter še nekaj drugih sestavin, ki so določene ali jih geodet vnese zaradi večje preglednosti oz. jasnosti postopka (npr. zaris ograj, cest, jarkov, objektov, drogov ...).

Izris, ki ga na GP priložijo odločbi, je načrt iz digitalnih podatkov, kjer je veliko manj vsebine kot na izdelani skici (dejansko se v zarisu prikažejo samo točke in linije, in to tako, kot se jih vnese v bazo).
Prav tako vsaki stranki izrišejo samo območje, ki se tiče njene parcele.

P.S.: Tak sistem s precej golim izrisom tudi meni ni všečen. Kot tudi to, da stranka dobi obvestilo o površinah parcel šele, ko je postopek pravnomočen, in ne že v sami odločbi.
Geodeti tudi npr. ne dobimo vročene odločbe, da bi lahko še sami pregledali, če je vse v redu, prav tako ne vemo, kako dolgo je določen postopek na GP trajal.
Citat:Taka skica je v elaboratu in je dostopna vsem strankam
Koliko pa meni pomaga strokovna literatura, ki je v NUK in je seveda javno dostopna. Ali se naj spustim v strošek in porabo časa, da si jo sposodim (= 2 x 300 km + 2 dni).

Koliko pa stane, da se k odločbi priloži kopija te skice? Jo stranka dobi domov in obdrži tudi 100 let. Kdaj koli lahko sama kontrolira stabilnost mejnih označb in ne rabi ob vsakem sumu ilegalnega premika meje izvajati uradnih postopkov (stroškov). V kmetijstvu je že običaj, da se mejne označbe premaknejo (teža traktorskega kolesa, oranje, ...) ali pa prekrijejo z zemljo. Mejaša bi brez problema z mernim trakom ugotovila pravilni položaj mejnega znamenja in ga obnovila. Sedaj pa se ob sumu premika oba otepata stroškov in sum premika preraste v resen spor.
Nimam časa - sem v penziji!
A veste v čem je "point" te moje objave: eno je človeška (?) napaka geodeta, ali administratorja na GU ali zemljiški knjigi, zaradi katere bo nekdo (še vedno po krivici) pri kmetijskem zemljišču kvadrature 1800 m2 oškodovan za 60 m2 zemljišča, drugo pa je ko nekdo zaradi človeške napake ostane brez strehe nad glavo! To ni hec ...

Me pa nič ne čudi, če že na občinskih sejah, ko kategorizirajo ceste, debatirajo v stilu: "Prej je šla cesta mal niži, zdaj pa gre mal viši.".

Npr. debata v občina Lukovica:

<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.lukovica.si/images/stories/seje_os/mp3/seja_06_tocka_05.mp3">http://www.lukovica.si/images/stories/s ... cka_05.mp3</a><!-- m -->

:!: :evil:
Žerjavar,
skica ni arhivirana v NUK, ampak v lokalni GP;
elaborata si ne moreš izposoditi, ampak ti kopirajo strani, ki te zanimajo

z ostalim razmišljanjem se strinjam
Vprašam naprej .....

A je, oziroma ali bi bil "pogreb" za državne finance, da 5 strank v postopku dobi kopijo - pa čeprav celega elaborata, skupaj z odločbo?

Se mi zdi, da se take stvari za neko parcelo delajo 1x na vsakih 50 let - če sploh.

Kajti če imam zadevo "doma", jo lahko v primeru "SILE" lahko uporabim tsakoj in z njo lahko "maham" pred nosom komurkoli.

Če je nimam, pa se ugotovi, da je štala - rok za pritožbo pa je 8 dni ............... ni šans, da v pritožbenem roku pridem do ustreznih papirjev.

In potem se bere " ni bilo pritožbe" in so bile izčrpane vse pravne poti.

Potem je res, ( in je res ) kot je napisal KeCko, vse skupaj globoku u kurcu. :twisted:

Oziroma je spet ( teorija zarote ) nekdo nekdaj NAMENOMA predpis oziroma zakon oblikoval tako, da je ........... kakor je.

Drugače si ne znam razlagati stvari.
do kopije papirjev na GU prides zelo hitro. ok, mogoce je bilo potrebno v casu pred skorajsnjo uvedbo nepr. davka pocakati kaksen dan dlje.
sam sem kpl. dokumentacijo od marijeterezije naprej dobil v dveh-treh dneh, vkljucno z izpiskom iz katastra stavb.
Papez,

povprečen elaborat ima danes 20-30 strani (elaborat + solata z GURSa) ... to po difoltu kopirat pri vseh postopkih vsem strankam je precejšen zalogaj v času ko konec leta zmanjka proračuna še za papir za odločbe printat ... ja obup vem.

Pritožbeni rok na odločbo je 15 dni in ne 8. V tem času kot stranka v postopku dobiš bp kopijo ali skenogram elaborata, če samo en meil na pristojno GP pošlješ.
Več glav, več ve ...
@Anja - ja, razumem.

Ampak to je vse "post-festum". Ko pa nek postopek teče - je to spotoma in ko je enkrat zaključen je mir in vsi imajo vse.

Ne bi o papirju ....... :oops: ........ kolikor se ga porabi ........... za brez veze, bi se ga lahko tuci namensko. Pa če moram kopijo celo plačat ........... koliko pa stane 30 strani fotokopij? 6€? :oops:
Macchiaveli Napisal:A veste v čem je "point" te moje objave: eno je človeška (?) napaka geodeta, ali administratorja na GU ali zemljiški knjigi, zaradi katere bo nekdo (še vedno po krivici) pri kmetijskem zemljišču kvadrature 1800 m2 oškodovan za 60 m2 zemljišča, drugo pa je ko nekdo zaradi človeške napake ostane brez strehe nad glavo! To ni hec ...

Anja je že pisala, da se velikokrat posest parcel v naravi spremeni, v evidencah pa se ljudem (in inštitucijam) ne zdi vredno urediti.
In potem, čez nekaj let ali desetletij nastanejo problemi.

Včasih je zelo težko ugotavljati, ali se je neka parcela dejansko 'premaknila' ali ne - npr. pri cesti - ali so novo cesto naredili zraven stare trase ali po njej, pa je samo natančnost izmere pred desetletji bila zelo slaba.

Ker se dandanes vse dela s čim manj časa, stroški in čim hitreje, se seveda tudi dogajajo napake.

Kako bodo rešili ta primer, ne vem.
Razmišljam pa, da če zakonodajo 'sprostijo' v smeri lažjega spreminjanja podatkov, da se bodo slej ko prej našli 'iznajdljivci', ki bodo znali zlorabiti sistem.

Ponavljam še, da je pri izmerah zelo pogosto, da se podatek o površini parcele spremeni; če npr. pri razdalji 100 m postavimo 2 mejnika, pa ju med med nabijanjem zamaknemo iz linije za širino klina, ki znaša 3 cm, to predstavlja 3 m2.
Bolj kot je teren razgiban, manj natančne so bile nekdanje meritve.

Ko se sedaj določijo vse meje posamezne parcele, se šele izračuna njena površina. Dokler niso urejene vse meje, se dejansko za parcelo vodi za njeno površino nek kvazi podatek, ki je lahko precej drugačen od dejanske kvadrature v naravi.
Danes imamo GURS-ovo aplikacijo PROSTOR, elektronsko zemljiško knjigo in verjamem, da za povprečnega človeka med 18. in 50. letom (ali višje) ni izgovora, da nečesa ne ve glede teh zadev, ker lahko vse pogleda od doma preko računalnika.
Še pred 20 leti pa ni bilo tako - če si v miru nekaj posedoval 50 let nisi hodil kar tako brez razloga malo gledati na zemljiško knjigo.

In tako so Cerarjevi iz Domžal ostali brez hiše. Imam vtis, da gre za preproste, a poštene ljudi.
Ne vem - v primeru "Izbrisanih" (ne mislim politizirat, dajem primer) ni bila ovira, da so se branili s tem, da niso poznali zakonov in svojega statusa - kljub temu bodo dobili odškodnine, tu pa so ljudje resnično pristali na cesti.
papez46 Napisal:Ti/vama, bom drugače prikazal - bistvo.

Ker imava z mojo že dolga leta "isti račun" je moja dragica lani naredila "napako" in je na DURS nakazala NUSZ samo na en sklic, ampak znesek tako njen, kot tudi moj. Ok. Napaka. MOJA-njena.
Dobim opomin.
Prečekiram in najdeva napako.
DURS obvestim o napaki in razlogu za njo. Pošljem vse papirje in dokazila o plačilu z prošnjo, da pač sredstva iz enega "konta" prevekslajo na drugi "konto".

No, po par mesecih brez odgovora, dobim "izvržbo". Confusedhock:

Grem v akcijo, uredim zadevo osebno na DURS-u. 8)
No mislil sem, da sem uredil. Tongue

Sem dobil po 3 mesecih "odločbo" o pobotu za 25€, stroškov, ki jih je imel DURS z menoj, od taktar, ko sem jih obvestil, pa do takrat ko so preknjižbo opravili.

Nič ne rečem ........ red je red! Kaj se če - sem pač plačal svojo napako.

Ko pa ta isti DURS naredi NAPAKO in nakaže dvojne zneske vračila dohodnine, o tem obvesti javnost in pika. To obvestilo je ZAKON, kdor ga ni slišal in ne bo naredil kot je treba do roka - bo plačal kazen. Kazen za napako nekoga drugega.

To - je to.

In @Anja - se ti zdi potrebno in smiselno, da ( karikiram ) daš delat PGD, ga dobiš in seveda plačaš, pa greš vseeno do drugega - reciva statika - da ti še enkrat preveri delo prvega?
Kajti verjamem, da tudi ti - kot 99% drugih, ne zna samostojno oceniti, ali je statik izračunal prav.

Tole je tako dober post, da ga je treba prebrati še enkrat, zato ga citiram v celoti.
In dodajam še enkrat Papeževo prejšnjo misel: ja, tudi jaz pričakujem in zahtevam, da strokovne službe opravijo svoje delo pravilno in strokovno.
Če jaz zajebem, ne dobim plačila.
Zakaj bi bili državni uslužbenci izjema???
(Da ne omenjam aktualnih sodnikov, ki nepravilno razsodijo, višje instance sodbe razveljavijo.... i nikome ništa... ampak, da ne bomo spet zašli v politiko in zaklep teme :twisted: )
KeCko Napisal:Ja Papež kaj pa sem napisal drugega kot odgovornost? To velja tudi oz. predvsem za tiste, ki so v javni upravi zaposleni na "odgovornih" mestih in so tudi plačani za kao "odgovornost".

In smo spet pri posploševanju na podlagi posameznih primerov, ki pa jih je pri nas veliko preveč ravno zaradi tega ker ni odgovornosti in je pravna država v kurcu. Ne pa ker so vsi geodeti barabe in zlizani s vsemi in kaj vem kaj še. In namesto da bi se trudili urediti pravno državo vsi iščejo samo grešne kozle in na podlagi posameznih glupih primerov še dodatno komplicirano zakonodajo

Nisem nikjer zasledil, da bi posplošeno kdorkoli obtoževal vse po spisku.
Govora je o konkretnih zadevah.
Ta primer v Ravenski vasi in tisti pri Domžalah.

Napake je treba odpraviti in terjati odgovornost na vseh področjih, samo po sebi se ne uredi nič.
1 ... 3 4 5 6 7 Pojdi na stran 
Iskanje po temi