PodSvojoStreho.net Nepremičnine Nakup, prodaja in pravna vprašanja V boju za lastno hišo

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
medo9 Napisal:Cesta je tam že tudi 100 let.
Več pa javno ne bom pisal.
Ja najprej je bila ozek kolovoz, potem makadamska pot, potem asfaltna cesta ... se je širila, kak ovinek drugače speljal, kje se je zaradi plazenja zemljine premaknila za kak meter ... vseh teh sprememb se pa v katastru ni evidentiralo ... vsaj takrat, ko je bilo itak vse naše ne ... še enkrat ... ne zagovarjam geodeta ... samo razlagam ...
Več glav, več ve ...
Žerjavar Napisal:
Citat:ne moreš trdit, da je geodet naredil napako
Morda se motim, se mi zdi da v primeru medsosedskih meja geodet ugotavlja dejansko stanje v naravi. V primeru, da se soseda ne sporazumeta o dejanskem stanju jima pove, kje bi naj bila meja po uradni evidenci. Če se mejaša na licu mesta ne sporazumeta o poteku meje, geodet ne more vložiti zahtevka za spremembo uradne evidence.

Težko verjamem, da je bilo lastnici hiše ustrezno pojasnjeno, da leži (do takrat) njena hiša na sosedovi parceli in je s podpisom zapisnika to potrdila. Če ni druge, je tu napaka geodeta.
Seveda lahko odda elaborat kljub temu, da se mejaša ne strinjata ... v elaboratu mora ustrezno prikazati katera meja je bila predlagana s strani geodeta in katere meje so bile pokazane s strani mejašev in stanje opisati v zapisniku. Elaborat nato na GURSu pregledajo in mejašem najprej pošljejo izjavo o strinjanju/nestrinjanju s predlagano mejo ... če se ne strinjajo so povabljeni na ustno obravnavo na GURSu in če se še vedno ne strinjajo, so pozvani k sprožitvi nepravdnega postopka na sodišču ... če ga ne sprožijo, obvelja meja, ki jo je predlagal geodet ... če ga sprožijo, se postopek na GURSu konča. Potek meje pa določi sodišče.
Več glav, več ve ...
In zakaj po tvojem noče noben geodet opraviti ponovnih meritev?
Če že tako razglabljaš in razmišljaš o plazovih in ne vem še čem???
Ali pa se vprašaj, zakaj sosed ni že pred 20 leti prodajal te hiše?
In ne nazadnje: očitno ji je na sodišču le uspelo dokazati, če je v teku postopek priposestvovanja.

Da pojasnim: ne poznam te gospe, poznal sem pa njeno (pokojno) mamo, ker so bile tej hiši daleč najboljše klobase. Nazadnje sem bil tam pred kakšnimi 25 leti.
Citat:Kako naj laik kontrolira na tem področju geometra. Včasih ga je še lahko s kakšnim metrom in kotomerom, sedaj s koordinatimi in podobno precej težje
najameš drugega geometra iz nasprotnega konca Slovenije, da prvi nima vpliva nanj, in ti privat (recimo za 25€/h) v naravi pokaže točke, napisane v seznamu koordinat.

Koordinate lahko vpišeš tudi v navigacijo, a civilne naprave so že teoretično natančne samo na 5 metrov, v praksi pa je kvečjemu še slabše, tiste od geometra pa mislim da so na 4 cm.
medo9 Napisal:In zakaj po tvojem noče noben geodet opraviti ponovnih meritev?
Če že tako razglabljaš in razmišljaš o plazovih in ne vem še čem???
Ali pa se vprašaj, zakaj sosed ni že pred 20 leti prodajal te hiše?
In ne nazadnje: očitno ji je na sodišču le uspelo dokazati, če je v teku postopek priposestvovanja.

Da pojasnim: ne poznam te gospe, poznal sem pa njeno (pokojno) mamo, ker so bile tej hiši daleč najboljše klobase. Nazadnje sem bil tam pred kakšnimi 25 leti.
Vsako območje ima kakega "zloglasnega" lastnika, ki se ga vsi geodeti otepajo ...
Več glav, več ve ...
Zloglasni lastnik?
Gospa v letih, ki želi naročiti izmero štirih točk?
Očitno te preveč veže stanovska solidarnost ;-)
Se vdam. :roll:
No, nisme niti šla brat prispevka, ampak mi je vse jasno, da nekdo hoče od tega imet koristi. Zakaj se enostavno ne zmenita za neko odškodnino, ker je pač očitno hiša na njegovem.

Pri nas se je zgodilo tako, da smo imeli do hiše speljano pot, ki nam jo je odstopil prejšnji sosed. Mi oziroma pokojni dedek, je želel to zemljo plačat in da se naredi uraden prepis lastništva, ampak je sosed rekel, da je v redu in je to zemljo podaril. Gre za pas tam nekje 20 x 2 metra, mogoče niti to ne. Potem je sosed umrl in hiša se je prodala, novi sosed pa je živel notri 20 let. V času, ko je bila zemlja draga, se je pa spomnil, da je to njegovo in se je želel tožit ali pa da se odkupi za ful visoko ceno, sploh x 3 od prodajne. Tega pa ni bilo mogoče dat nazaj - edini dostop do hiše, ki je bila razdeljena na dva dela - eden od dedkovega brata. V bistvu edini dostop - po katerem se lahko pripelje invalid, za to se je namreč šlo... sosed je zemljo prijazno odstopil, ker se je zgodila nesreča nekomu v družini. Dedek je zbolel in bil v bolnici, tožba je pa prišla domov, ko je bila doma samo babica in je bla slepa Smile Poštarju je podpisala, da je bila obveščena in še tista stvar je ležala verjetno precej časa, da so se zamudili kaki roki za pritožbo. Se je na srečo hiša potem prodala sorodnikom, oni pa tistega niso rabili, tako da sosed ni imel od tistega nič, verjetn je imel še izgubo z odvetnikom Big Grin

Ne vem zakaj se folk ne zmeni. Pri nas je občina sosedu dobesedno ukradla del zemlje in se nič ni zgodilo. Jo je tudi nama, ampak je tako malo, da se nihče ne sekira, sam če že kdo, oni ne bodo ostlai dolžni, bo že prišla taka situacija, tako da se nihče preveč ne obremenjuje. Sosedu je pa šlo ful v škodo. Smo se pa mi enostavno med seboj zmenili, da si izmenjamo nekaj zemlje, ker nam obojim prav pride, seveda se bo vse vpisalo tk ko je treba.
Tule je kup felerjev in to spet "sistemskih".

Ljudje, ko se na neki parceli pojavi "geometer" in so klicani kot stranke v postopku - sploh ne vedo za kaj gre. Nihče jim ne pojasni zakaj se meri, sicer običajno v vabilu piše, ampak - kdo pa se spozna na "strokovno latovščino"'

Na koncu takih "seans" je treba vedno nekaj "podpisati". Velika jih sploh ne VE kaj so podpisali, ali pa jim je celo povedano, da je to zgolj "formalnost" in da bodo itak vse uradno dobili po pošti - čez čas.

Pa pošte nekako NI, in ljudje pozabijo. Med tem pa ....... ti prodajo hišo, ki ............. kot je navedeno v prispevku.

Takole po moji KP, noben uradni državni organ, katerega podatki so "nekaj kar je dejstvo", ne bi smeli in ne mogli spreminjati podatkov ali sprememb, brez "cros checking" postopka. Pomeni, da bi "uradna" oseba z pooblastili in še čem pred vnosom spremembe dejansko preverila zadevo.

Pa ne mi spet razlagat - da to preveč stane. Ker ne.

Sedaj, ko bo konkretna gospa uspela dokazat, da je njeno res njeno, medtem bo "brez veze zagonila" par 10 jurjev svojega denarja, ja to je v redu.

Ampak če bo, in upam da bo - iskala odgovornega in njegovo krivdo, bo ta denarček verjetno z dobrim odvetnikom uspela iztožiti od odgovornih. In bo šlo spet iz "proračuna". Torej vse felerje JU častimo mi vsi? Pa jasno - saj imamo dovolj. :mrgreen:
medo9 Napisal:Zloglasni lastnik?
Gospa v letih, ki želi naročiti izmero štirih točk?
Očitno te preveč veže stanovska solidarnost ;-)
Se vdam. :roll:
Ah ja ... ne gre za stanovsko solidarnost ... samo glede na članek, ki tolče po geodetu, sem prikazala še drug čist verjeten scenarij, ker pač takih zgodb kar nekaj poznam. Ja tudi geodeti ga usračkajo, ni pa vedno po difoltu tako.
Več glav, več ve ...
javr Napisal:
Citat:Kako naj laik kontrolira na tem področju geometra. Včasih ga je še lahko s kakšnim metrom in kotomerom, sedaj s koordinatimi in podobno precej težje
najameš drugega geometra iz nasprotnega konca Slovenije, da prvi nima vpliva nanj, in ti privat (recimo za 25€/h) v naravi pokaže točke, napisane v seznamu koordinat.

Koordinate lahko vpišeš tudi v navigacijo, a civilne naprave so že teoretično natančne samo na 5 metrov, v praksi pa je kvečjemu še slabše, tiste od geometra pa mislim da so na 4 cm.

Midva imava to napravo doma in sva si sama, sam ne vem koliko stane in zakaj točno jo mi sploh imamo... Nam je sicer prav prišla, ko smo ravnali teren in po mojem niti ni tako zelo grozno draga. Je pa moj v času študija delal pri enem geometru in je to delal. Sicer pa ni sploh nič takega.
Tista naprava ki jo ima geodet, se tudi slučajno ne more opisat kot "ne tako zelo grozno draga".
Več glav, več ve ...
cbr Napisal:No, nisme niti šla brat prispevka, ampak mi je vse jasno, da nekdo hoče od tega imet koristi. Zakaj se enostavno ne zmenita za neko odškodnino, ker je pač očitno hiša na njegovem.

no le pejt si ga prebrat, ker glede tega klanfe s****s. :x
cbr: verjetno imata nivelirko, kar je pa daleč od teodolita ali celo "gps teodolita".
In članek si le preberi, da ne boš klanfala :twisted:

anja: nihče ne govori, da je tako po "difoltu". Gre za konkreten primer, z imeni in priimki, zato mi je tvoja vztrajna obramba kot stanovska solidarnost ;-)
Ah brezveze ... ne dojameš kaj želim povedat.

Tako ali tako bo v končni fazi sodni izvedenec povedal kdo ga biksa ... geodet ali lastnica ... povedal bo pa na podlagi uradnega arhiva in terenske meritve.
Več glav, več ve ...
medo9 Napisal:Ta primer je bil v medijih že pred nekaj leti.
Tu je šlo za očitno zaroto, sedaj pa vsi stran gledajo in nihče ni za nič odgovoren in nihče ne ukrene ničesar.
Sramota.

Poznal sem starejšo gospo in gostilno "pr Juvan", so imeli odlične klobase :-D

Ne, tisto je šlo za drug primer - Cerarje iz Domžal:

<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.24ur.com/novice/slovenija/delozacija-druzine-cerar-je-prestavljena.html">http://www.24ur.com/novice/slovenija/de ... ljena.html</a><!-- m -->

<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.24ur.com/novice/slovenija/kljub-priznanju-napake-geodetov-jima-spet-grozi-delozacija.html">http://www.24ur.com/novice/slovenija/kl ... acija.html</a><!-- m -->

<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.dnevnik.si/slovenija/ljubljana/342167">http://www.dnevnik.si/slovenija/ljubljana/342167</a><!-- m -->

:!: :!: :!:
1 2 3 4 5 ... 7 Pojdi na stran 
Iskanje po temi