PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Katero vrsto ogrevanja izbrati?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
vincent Napisal:
nikasax Napisal:prav tako ogrevanje s klimo, saj so stroški vzdrževanja klime in izkoristek energije previsoki. Znanec nama je svetoval električno centralno ogrevanje:

Oprosti za napisano ampak....

take ultra neumnosti že dolgo nisem prebral!!!

O kekem vzdrževanju klime govoriš? Ti je problem pod mlačno vodo 1 x mesečno oprati filter? Si že kdaj videla klimo od blizu....mogoče si jo lastila?

Imaš hladilnik? Predvidevam....kolikokrat letno ga vzdržuješ? Klima je identična hladilnku (Le mačke drugačen namen ima)...torej se jo vzdržuje tudi tako pogosto.

'izkoristek energije previsoki.'...kaj si s tem želel povedati? A če se greješ s klimo v povprečju 3 X ceneje od el. radiatorja to zate ni sprejemljivo?

Kirga radiatorja? Glamox al centralne? To je baje razlika? Kak pa je v resnici vredi to?

Znanec....lahko mu zgolj (na lep način) poveš da nima pojma! Svetoval vama je najdražji način ogrevanja..seveda pod krinko nizke začetne naložbe.

Nahajaš se na forumu 'Pod svojo streh'o...predno se odločita za način ogrevanja....prebrskajta ga! Bosta presenečena kaj vse bosta izvedela, ugotovila, dognala in spoznala.....pa je po večini vse spisano z 'ljubiteljske strani uporabnikov'...in ne kot reklama prodajalcev.

LP
Dragi Vincent, ne vem, zakaj se tako razburjaš. Veseli me, da si s klimo zadovoljen. Tudi sama sva bila najprej fuuuul pristaša klime, sej mi grejo radiatorji zelo na živce (doma imamo talno povsej hiši in je zakon!). Potem pa sva prebrala (tudi na tem forumu) dejstva, ki ne govorijo ravno v prid klimi. Premalo zagreje. Ne vem, ne govorim iz lastnih izkušenj, zato pa tud postavljam taka vprašanja (po tvoje butasta, saj si stručko) tistim, ki te stvari doma imajo in ki vedo o tem kaj več kot jaz, ki na tem področju nisem ravno doma. Ljudje imamo pač še kaj drugega v življenju počet, kot pa puvat bajto in brusit stene in nam je to pač nujno zlo. Sorči, tak pač je. Vsak je za nekaj. No, da ne odplavam. Klima, vredi, jaz bi jo imela, ker se vsekakor ne bi grela ne z lesom in ne z nafto, saj smo vendar v dobi bolj udobnih ogrevalnih naprav kot so te (pa spet, no ofence). Z vzdrževanjem klime mislim na polnjenje (saj tud pri avtu jo moraš polniti, ne?). So še kaki drugi skriti stroški? Klimo imamo doma vendar samo za hlajenje, zato ne vem, kako se je z njo greti. Torej, namesto da pljuvaš, napopaj kak fajn link, izračun vložka in stroškov ogrevanja, znamko in moč AC, izkušnjo, ponudnika ... whatever. To s tem stavkom "stroški vzdrževanja klime in izkoristek energije previsoki" sem malo zabluzila, hotela sem povedati, da je izkoristek energije premajhen (to sem prebrala), da se ne segreje toliko, kot bi morala, če je zunaj mrzlo (sam spomni se kako leto nazaj, ko je bilo zunaj -25 stopinj) :lol: Ogrevanje s klimo torej naj ne bi bilo tako efektivno kot navadna centralna.
Še enkrat, prosim za nasvet, mogoče kaj natančnejših podatkov.
Odločiti se morava hitro, ker se seliva čez slab mesec in bi centralno rada montirala še pred brušenjem parketov in polaganjem ploščic nasl. teden (talno bi bila ful opcija, sam se mi zdi butasto delat neke kombinacije ogrevanj. Kaj niso potem stroški za nabavo peči, grelcev za eno in drugo obliko dvojni, trojni?).Ne veva se odločiti v vsej tej poplavi ponudnikov in variant.
Torej: povejte, kaj narediti v najinem primeru?

LP n&s
Sam spucano in jogi na tla, pa bo kr lažje ...
draga kolega (vincent in frapor).....posplošujeta zadeve Smile

Načeloma se strinjam z vama:
- električna energija je predragocena da bi jo "direktno" uporabljali za ogrevanje prostorov.
- elektrika je če gledamo samo ceno energenta in zanemarimo vse druge parametre v tem trenutku res najdražji energent

Kolegici sem samo predlagal mojo rešitev, ki se je pri meni v praksi obnesla za zelo dobro. Nisem se namesto nje odločil.

Tudi sam sem imel možnost ogrevati se z močnimi izvori toplote, ki pa so locirani samo v eno sobi in grejejo še ostale prostore. Enostavno ni prijetno.
Če imate izvor toplote v vsaki sobi je to bolj "komot" in prijetno. Verjeno ne boste dali klime (ali pa notranje enote) v vsako sobo. To je slabost "klima ogrevanja" to je dejstvo.
Potem je tukaj še problem zelo nizkih zunanjih temperatur. Vem da boste rekli da sodobne klime normalno grejejo tudi ko je zunaj -15 stopinj.
Seveda grejejo.....ampak ali takšna klima naprava ogreje dva ali tri prostore na recimo 25 stiopinj (če imaš malega otroka). Pri električni peči vse to odpade. Verjemite pa da je tudi cena ogrevanja zelo sprejemljiva.
Veliko sem že pisal o tem ampak če na palec ocenim.

60 m2 veliko stanovanje v drugem nadstropju (zgoraj in spodaj grejejo drugi, navadno sta tudi dve stranici stanovanja ogrevani od drugih) je v mojem primeru porabilo 13.000 na mesec. Tukaj je že všteta vsa druga poraba elektrike (boljler, luči, vtičnice). Termostat je bil vedno na 22 stopinj.

Ne trdim da je električna centralna peč boljša oz. slabša varianta. Je enostavno možnost med katero se lahko izvira.

Pa brez zamere Smile
Ker nista pristaša klime ali toplotne črpalke, stanujeta pa v 1. nadstropju in imata klet, potem bi bila verjetno še kar najboljša klasika.Centralno na olje ali pelete v klet in radiatorje v sobe. Če bosta menjala parket, potem svetujem talno. Ne razumem, zakaj sta odločno proti olju.
LP
Frapor ti si tud čuden zakaj ne olje ali peleti? Zato ker:

"... saj smo vendar v dobi bolj udobnih ogrevalnih naprav kot so te...".

Jaz vama predlagam da si kupita toliku sušilnikov za lase (fenov) kot imata sob, tako da jih bosta lahko po mili volji uporabljala v vsaki sobi.

Prednost fenom pred kaloriferjem dajem zato, ker je sušilni manjši porabnik el. energije, ima boljši izkoristek in še manjši je, tako da zavzame manj prostora in tudi začetna investicija je manjša. Za udobje pa lahko kupite takega na tri jakosti + turbo. Prav tako ti ni treba skrbet za samo vgradnjo, saj jih lahko odložiš na tla ali okensko polico. :lol:

No hard feelings deklica, ampak si nas sama izzvala...
A sense of humor! Nice!

Hahaha :lol:
Na strani merkurja imaš Mojstra, ene vrste svetovalca.
Tam je nekje narejen izračun primerjave ogrevanja na elektriko in plin.
Vse od začetnega vložka do porabe energenta samega.
Rezultat je da po 15 letih še vedno ceneje prideš skozi z električnim ogrevanjem.
Saj ne bom nic novega povedal, vem.
Vseeno se splaca malo pogledat.

<!-- m --><a class="postlink" href="http://www2.arnes.si/~jlicen/cene%20energentov.htm">http://www2.arnes.si/~jlicen/cene%20energentov.htm</a><!-- m -->

Malo me je presenetilo, za koliko se je podrazila elektrika v zadnjih 5 letih. Navkljub strmemu drazenju nafte in plina, ni vec kake postene razlike v ceni (vcasih je bila). In ce bo sel trend tako naprej, se kmalu tudi razne TC in klime ne bodo vec izplacale.

LP
Huiiiii, končno sva se odločila za ogrevanje. Plinsko taaaaaaaaaako drago, da te na rit vrže, in se nama še v 15 letih ne bi obrnilo, električna centralna malo bolj sprejemljiva, a še vedno drag vložek. Odločila sva se, da malo razpršiva energente: večina bo še vedno vezana na elektriko. Klima za dnevno in kuhinjo micubiši do -20C. V najhujši zimi bo malo pomagal kamin (romatika in to :-)). Spalnico imava rada bolj hladno, zato tam le Glamoxov radiator 1500w. V kopalnici pa talna mreža 1500w. No, upam, da nisva totalno mimo bincnila. Prav zanima me, kako bo vse skupaj laufalo pozimi.
No, lepo se imejte in hvala vsem za nasvete. Big Grin
1.5kW plus 1.5kW plus 1kW za klimo, 2kW za pralni stroj, 2kW za bojler...
Na hitrco in preko prsta, da bo treba vsaj 3 faze po 16A imet, drugace bodo redukcije.. Cry
1 2
Iskanje po temi