PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Toplotne črpalke za telebane

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
In zato da ne bom delal presežek, zaključujem!
Ker sem pravi teleban glede TČ bi rabil res pameten nasvet kar se tiče se pravi nova hiša 160m2 talno greteje je samo v dnevenm prostrou ostali prostori imajo radijatorje ali se splača toplotna črpalaka ali raje mestni plin kot sem rekel sem čisti lajik in bi se pametno rad odločil TČ bi imel tudi za greteje vode... hvala
Oprosti, ampak najprej napiši vsaj en stavek tako, da bo imel rep in glavo (in ločila).
Smile ja malo teško med vožnjo preko telefona.
Potem se najprej ustavi, da ne boš koga ubil pri tipkanju med vožnjo.
Se pravi,gre za novo gradnjo kjer je izolacija 15cm. Kot berem po forumu bi se odločil za TČ zrak-voda ki mi bo služila za vodo in greteje porstora. Prostro je velik 160m2 v dnevenm prostrou je talno gretej,po drugih prostroih so radijatorji.
Bo zdaj boljše?
Malo boljše.

Razjasni še to: zakaj ste kombinirali radiatorje in talno gretje v novogradnji?

Veliko bolj smiselno bi bilo, če bi bilo povsod talno gretje (TČ bi imela boljši izkoristek zaradi nižje temperature vtoka v talno napeljavo). Sedaj pa boš rabil tudi dva ogrevalna kroga, kar ti bo zakompliciralo in podražilo izvedbo ne glede na izbran energijski vir.
To pa ne vem, zakaj se je odločil prejšni lastnik... Zato me zanima kaj je najboljse v tem primeru zakaj da se odločim? Talno greteje pokirva 40m2 prostro ostalo kot sem navedel so radijatorji..
Kot je napisal Fantocci, je to slabša tehnična rešitev, kot če bi imel talno povsod.
Če je to še možno spreminjati (ni estrihov), je smiselno spremeniti, sicer boš moral "živeti s tem".
TČ se vsekakor po stroških ogrevanja splača.
Ja ni možno več spremenit ker so estrihi in parket že položeni. Ja men tut ni smiselno in ne vem zakaj se je tako odločil. Vendar zato ker ima možnost mestenga plina in lasnik ni razmisljal o TC.
Investicija v tč te bo prišla od 6500€ dalje (predlagam, da počakaš na drugo leto, če je možno zaradi subvencij eko sklada), letno pa lahko pričakuješ porabo okoli 500€.
Koliko te pride mestni plin pa moraš sam preveriti.
Do drugega leta teško počakam,ker se bo treba počasi vselit...
Če sem prav razumel, trenutno ni nobenega vira ogrevanja?

Jaz ti iz ekonomskega vidika ne priporočam, da počakaš do drugega leta na subvencijo. Več boš prihranil na obratovalnih stroških medtem, ko se boš grel s TČ od jeseni (ali še prej) naprej namsto z drugim virom toplote, kot pa dobil denarja od subvencije.

P.S.
Ni pa rečeno, da čeprav namestiš TČ še letost poleti, da ne moreš dobiti subvencije iz leta 2015 :wink: .
Če te prav razumem mi predlagaš,da ne čakam? Ja trenutno ni nobenega vira ogrevanja in zato se odločam kakšen vir da izberem.
Točno tako. Izjema je, da imaš nekje na zalogi (na posojo) peč na drva, ki jo začasno namestiš in uporabljaš in kuriš lastna drva. Vendar tudi to zahteva nekaj investicije in seveda moraš biti pripravljen delati. Če pa nimaš svojih drv (ali zelo poceni in suhih drv), pozabi.
1 2 3 4 5 6 ... 8 Pojdi na stran 
Iskanje po temi