PodSvojoStreho.net Nepremičnine Nakup, prodaja in pravna vprašanja Nakup stanovanja - kako

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Mogoče je ta forum bolj primeren, se opravičujem za podvojeno objavo.

Se opravičujem za morda bedasto vprašanje, saj vem, da čisto konkretno mi ne morete pomagati, vprašanje je bolj v smislu "več glav več ve", rada bi pač vedela, kako ste drugi to izvedli, če ste.

Namreč: sem lastnica stanovanja, za katerega še plačujem (majhen) kredit. Imam še nekaj kreditne sposobnosti, pa nič privarčevanega. Naslednje leto se imam namen preseliti v drug kraj. Seveda bom sedanje stanovanje prodala in kupila novega v tem novem kraju. Cena stanovanja bo morala biti približno toliko , kot bom iztržila za staro stanovanje (mogoče par tisoč evrov gor/dol).

Nekako se ne morem znajti, kako bi to izvedla. Jasno mi je, da se stanovanje mogoče ne bo takoj prodalo. Po drugi strani tudi potem najbrž ne bom našla ustreznega stanovanja isti hip, ko bom prodala prvega. Torej, kako izvesti to prehodno obdobje. Imam namreč tudi dva osnovnošolska otroka in zato so vse selitve ali najemi stanovanj ali karkoli s tem v zvezi, zelo oteženi. Pa tudi, če v tem novem kraju najamem stanovanje za nekaj časa, to pomeni zame preveč stroškov, namreč najemnina in stroški za dve stanovanji... Torej, tuhtam, kaj bi bilo najbolje, pa se ne znajdem.

Ali obstajajo kakšni prehodni krediti, v smislu da najamem 100% kredit pri banki in ga poplačam ko prodam prvo stanovanje?
Ali bi bilo dejansko najbolje iti v najem in plačevati tiste stroške (čeprav je problem, ker nimam nobenih prihrankov več, s plačo sproti bo pa zelooo težko)
Lahko bi tudi oddala staro stanovanje za nekaj časa, ampak s tem je toliko dela in stroškov in je tudi vprašanje, če bi sploh dobila najemnika ravno za tisti čas.

Kot vidite sem malo zmedena.... vsako mnenje bo prišlo prav.
Aja, samo še to... da bi začasno živeli pri kom ne nobene variante, ker nikogar takega nimam.

Hvala vsem Smile
Najprej najdi kupca za tvojega. Ko boš imela enkrat denar, se boš pol 3/4 problema znebila.
Najbrž se boš delila med šolskimi počitnicami. Ko zadevo prodajaš, kupuješ se itak ta rok nekako uskladi.
Na novi lokaciji pa seveda lahko že sedaj iščeš primerna stanovanja. Tako boš čez slabo leto vedela kakšne so cene na novi lokaciji, kakšen je okoliš, katerih delov se boš izogibala, katere boš favorizirala. Razen če že imaš kakšne ”interne” informacije o novem okolju.
Če ne boš našla nič primernega v novem okolju Do septembra, pač takrat najameš nekaj v okolici. Cene bodo najbrž tudi drugo leto še padale, tako da bo najemnina lahko celo nižja kot pa izguba vrednosti kupljene nepremičnine.
Če bi imel jaz pred dvemi leti zaupanje v euro in politiko bi po prodanem stanovanju sedel na denarju in šel v najem. Najem v dveh letih bi me stal približno pol manj kot izguba vrednosti hiše v tem času.
Pa še nekaj obresti bi bilo od 100+k€.
Sliši se dobro, hvala.
Ker še nikoli nisem prodajala stanovanja me zanima, ali je običajno, da se stanovanje proda, izseliš se pa potem čez nekaj mesecev? Mislim, je tak dogovor realno pričakovati? Ko sem kupila tole stanovanje, ki ga imam, je bilo pač prazno.
Vse je možno in stvar dogovora. Če najdeš kupca, ki se mu ne mudi z vselitvijo (recimo kupuje za otroke) ali takega, ki ima namen potem oddajat to stanovanje se boš verjetno lahko tako zmenila, da boš ostala podnajemnica v lastnem bivšem stanovanju, dokler ne najdeš drugega v novem kraju. To bi bila najboljša rešitev, ker ti odpade dvojna selitev in s tem povezani stroški ter logistične komplikacije.
Mi smo pravkar to izvedli oz. izvajamo Smile.

Kot pravi Hanzi, prvi del je prodaja. S tem dobiš sredstva za nakup, bodisi možnost novega kredita bodisi kupnino. Pred tem je sicer dobro, da imaš kaj ogledanega z vidika nakupa, predvsem pa da veš, kakšne so kaj cene v okolici, kjer boš kupovala. Težko imaš fiksno vnaprej izbrano, ker ne veš, ali boš prodala v 2 mesecih, 6 mesecih ali 1 letu. Razen če te pač počaka.

Ko pa imaš znanega kupca, pa akcija. Vmes se bodisi dogovoriš za dodatno bivanje/najem v svojem stanovanju, če kupcu to ustreza, sicer se pač moraš nekam izselit oz. iti v najem. Mi se selimo k staršem za čas gradnje, če ne bi dobili vrtca, bi šli v najem v kraju, kjer smo sedaj, in čakali na vrtec. Malo neudobno zaradi 2x selitve, ampak vidimo pač "višji cilj" oz. vzamemo v zakup.

Hitrost prodaje je odvisna od stanja stanovanja, nastavljene cene in spleta naključij - pri nas je prvo in zadnje pripomoglo, da se je obrnilo tako, da sva prodala prej kot v 2 mesecih, kar je za ta čas praktično redko.

Pa nasvet, sploh če boš prodajala preko agencije: večina agentov te bo poskusila zastrašit, da imaš previsoko ceno in da jo spusti. Nama so priporočali bistveno nižjo ceno. Ampak, poceni zna vsak prodat. Ker se nama ni mudilo, tega nisva upoštevala - in naključje je pripomoglo, da je bilo to pravilno. Skratka, če se ti ne mudi: raje daj želeno ceno, in potem po potrebi znižaj. Znižaš lažje kot zvišaš Smile.

Ja, z otroci je ta projekt težje izpeljat, nekaj živcev gre, ampak vse se da.

Pa srečno!
Hvala za praktične izkušnje in nasvete Smile
Ja, če bi se le dalo, bi se rada izognila 2x selitvi. Že tako bo za otroka precej zoprno.
Torej, upajmo, da se najde kupec čimprej.
Iskanje po temi