PodSvojoStreho.net Nepremičnine Nakup, prodaja in pravna vprašanja Obračun vode

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Citat:....Mislim da se odčituje enkrat na mesec

No vidiš. Če je tako ko "misliš" - da individualne vodomere odčitavajo enkrat mesečno, potem obračun ni pravilen.

Če vodomerov ne odčitavajo enkrat mesečno je lahko obračun pravilen.

Če vodomer nima atesta, potem ga sicer lahko odčitavajo, upravnik pa njegovega stanja ne sme upoštevati. In če nejegovega stanja ne sme upoštevati, vam obračuna porabljeno število kubikov pavšalno z ozirom na prijavljeno število oseb - uporabnikov enot, deljeno z odčitkom glavnega vodomera in zneskom prejetega računa, ki se nanaša na ta vodomer.

upravljanje objektov Mag dom,
Gorazd
Hvala za pojasnila. Jutri ga pokličem, da mi razloži zadevo.

Lp
No tko je. Odčitavajo enkrat mesečno. Ampak upravnik pravi, da ima vsako stanovanje sva števca, enega za hladno, drugega pa za toplo vodo, in da pri tej topli se potem posebej zaračuna ogrevanje vode, medtem ko pa poraba tople in mrzle pride na računu skupaj.
Kar seveda ne razloži, zakaj sem imela enkrat večjo porabo glede na to, da me sploh ni bilo pol meseca. Podobno se je zgodilo aprila, ko sem sploh opazila to odstopanje. Vendar ker nisem vedela, da so ločeni števci pač nisem zabeležila obeh stanj. Verjetno ni druge kot ponoviti vajo ob naslednji odsotnosti?
Že nekaj časa je po novi zakonodaji delitev stroškov za vodo precej khmmm....razgibana.

Če želiš, lahko tule pripneš skeniran ali dobro fotografiran razdelilnik stroškov, po možnosti pa še kopijo celotnega računa dobavitelja vode, ki ga na vpogled prejmete od upravnika. Šele iz razdelilnika bom lahko razbral, ali je kaj s tvojo delitvijo stroška narobe, ali ne...

Osebne podatke in naslov seveda prekrij.

upravljanje objektov Mag dom,
Gorazd
Se bom kar v tole temo vključil. Zanima me vaše mnenje. Ali komunalno podjetje lahko, na osnovi zemljiškoknjižnega vpisa, zaračunava porabo vode tudi tam, kjer lokal sploh še ni priključen na vodovod. Gre za poslovni objekt s skupnim števcem z več posameznimi poslovnimi prostori in v katerem nekateri lokali obratujejo, nekateri so sicer dokončani pa še niso v funkciji, nekateri (za te me tudi zanima) pa so še v n.pr. v tretji gradbeni fazi, oz. niso priključeni na nobeno javno infrastrukturo.
Verjetno si vprašanje malo nerodno zastavil.

Ali je mogoče, da ima objekt upravnika in vam ta zaračunava porabo vode? Ne predstavljam si namreč, da bi to lahko počelo komunalno podjetje - razen seveda, če ni registrirano kot upravnik - ali pa na osnovi kakšne drugačne pogodbe (naprimer z investitorjem) izvaja tak obračun.
Kakšno pravno veljavo ima takšna pogodba (če obstaja) ne morem soditi.

Poudariti moram, da za poslovne in poslovno stanovanjske objekte ne veljata Stanovanjski zakon in Pravilnik o upravljanju večstanovanjskih stavb, temveč se smiselno uporabljajo določila Obligacijskega in Stvarno pravnega zakonika.

Torej, če sem uganil in stroške med vas deli upravnik, potem to lahko počne - pod določenimi pogoji ki sem jih omenil, pa tudi dobavitelj vode.
In ta delitev v smislu obračunavanja ne velja le za vodo, temveč za vse skupne stroške, ki nastajajo z obstojem in delovanjem objekta.

Takoj, ko postaneš lastnik lokala, ti v plačilo "pripade" tudi sorazmerni delež zgoraj omenjenih stroškov. Pri tem ni pomembna ne GF, kakor tudi ne, ali lokal obratuje ali ne.

V načelu se v poslovnih stavbah vsi skupni stroški procentualno delijo po tako izračunanem sorazmernem deležu lastništva, vplačila v rezervni sklad (ko je ta ustanovljen) pa po m2 etažne lastnine.

S pogodbo o medsebojnih razmerjih lahko etažni lastniki določite drugačen način delitve. Da imate možnost to storiti pa mora biti izpolnjenih nekaj pogojev - med njimi tudi dovolj prodanih lokalov. POMR je sprejeta s soglasjem malo nad 75% po deležih etažne lastnine.

Poglej torej tudi račun in kaj na njem piše. Čisto mogoče je da ti sploh ne zaračunavajo porabe vode, temveč le fiksne stroške, ki ti pripadajo kot lastniku enote. Ali pa seveda oboje - se pravi tudi pavšalno porabo vode.

Bolj točno ti ne morem odgovoriti, saj si navedel le dejstva, ki zanimajo tebe - tistih, na osnovi katerih pa bi ti lahko bolj natančno odgovoril (in zanimajo mene Confusedhock: ) pa žal ne.

upravnik Mag dom,
Gorazd
Hvala, saj si se kar potrudil z odgovorom. Gre pa dejansko za zapleten primer. Največji lastnik objekta je žal v stečaju in objekt tudi nevzdržno propada. Nekaj gostinskih lokalov sicer obratuje, ti so tudi največji porabniki vode, nekaj pa je pisarn, ki niti nimajo ne vem kakšne porabe. Potem pa je večina praznih lokalov, ki sicer imajo uporabno dovoljenje, nekaj je pa tudi takšnih kot je moj, ki še niso zgrajeni.
Strinjam se sicer, da nosiš del skupnih stroškov, če imaš možnost koristiti razpoložljivo energijo. Če pa te možnosti nimaš, ker pač nimaš nobenih priključkov, se mi pa zdi, da je takšno zaračunavanje neupravičeno. Žal tudi upravnika nimamo. Objekt smo že poskušali prodati, vendar so med posamezniki lastniki firme, ki imajo na svoje lokale hipoteko in je poizkus prodaje propadel.
Verjetno bom proti komunalnemu podjetju sprožil tožbo za neupravičeno zaračunavanje, ker pa so tudi odvetniki kar dragi, bi v primeru, da tožbo izgubim, imel samo dodatne nepotrebne stroške. Zato sem se za mnenje tudi obrnil na forum, odločitev bo pa tako ali tako moja.
Včasih enostavno ostanem brez besed. :evil:

Citat:Hvala, saj si se kar potrudil z odgovorom.

Yap, ti kar sproži tožbo proti komunalnemu podjetju...če...oprosti...ne znaš razumeti tistega, kar sem ti zgoraj napisal.
To bo "zares dobra" odločitev. :roll:

Moji odgovori na forumu niso "mnenja" in niso razpravljanja na neko temo, temveč trditve in opis dejanskega stanja iz katerega lahko razbereš realne možnosti za ali proti odločitvam, ki si jih sprejel še preden[/u] si prebral moje pojasnilo - a vanje nisi bil popolnoma prepričan.
No, skoraj sem tudi sam ostal brez besed. Kakšna užaljenost in ne zameri, se mi zdi tudi samovšečnost. Za tvoj odgovor, mnenje oz trditve, kot jih sam imenuješ, sem ti bil in sem ti še vedno hvaležen, kar sem tudi zapisal.
Ne vem od kje si razbral, da sem že kar sprejel odločitev. Če bi jo, ne bi spraševal, pa če tudi bi jo, nosim vse posledice sam in nihče drug.
Kot sem že napisal je primer zelo zapleten. Žal ne morem izdati konkretnih podatkov, ker bi si lahko nakopal dodatne težave.
Zanimalo me je dejansko samo glede zaračunavanja vode, ki ga je uvedlo komunalno podjetje na osnovi zemljiškoknjižnega vpisa. Kot si sam zapisal Stanovanjski zakon za poslovne in poslovno stanovanjske objekte ne velja, kar je v nasprotju z mojim dosedanjim prepričanjem, da pa se ga smiselno uporablja. Moram pa preveriti določila Obligacijskega in stvarno Pravnega zakonika.
Torej vidiš, da sem tvoje trditve vzel na znanje in je vsakršna jeza povsem odveč.
Ojoj, ne, ne gre za jezo, sploh ne. Gre za to, da je dobro ločiti med nasveti tipa "jaz pa mislim, da je mogoče to tako" in nasveti tipa "jaz točno vem in stojim za tem, da je to tako" in katerim je priložena tudi zakonska podlaga v obliki navedb zakonodaje, ki velja za to področje.

Če je le mogoče, se vzdržujem komentiranja brez pravne ali izkustvene podlage. Ker bi šlo v takšnem primeru dejansko le za izmenjavo poljudnih mnenj in ne navedb realnih smernic in nasvetov na podlagi zakonodaje, po katerih naj bi se lahko avtor vprašanja za reševanje svoje težave ravnal.

Užaljenost je neumnost in je za kaj takšnega škoda vsake minutke v življenju. Zato ne zamenjuj nekaj naravnost povedanega - in tega, kar si sam "zaznal kot užaljenost".

Rad pomagam komur koli in kadar koli le lahko. Me pa včasih resnično pogreje, ko porabim preveč časa za odgovor - za katerega se šele potem izkaže, da je avtor pri vprašanju zamolčal (ali nehote pozabil, kar je isto) nekaj ključnih podatkov. In zato moj odgovor ni popoln - ali pa ravno zaradi ugibanja predolg.

Tako da, @mirator, NHF!

LP, Gorazd
1 2 3
Iskanje po temi