PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Toplotne črpalke za telebane

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ja xavi je dobro napisal...še jaz razumem...(čeprav v fuzbalu pa ni imel tolk sreče Big Grin ). Ampak če prav razumem, so načeloma boljše on-off tč, je pa vprašanje, če za to prodajalci zahtevajo toliko višjo ceno. Ok.
Še nekaj vprašanj:
1) Kolikšna je neka povprečna življenjska doba tč?
2) Kako zelo narazen sta lahko notranja in zunanja enota? Sklepam, da če sta bližje, je manj izgub, pa vendar sprašujem, zaradi prostora.
3) Katero so 3 tč zrak-voda, ki bi rekli, da to pa zihr ne vgraditi in zakaj? Smile
Pravijo, da je sistem tika-taka prečitan. Če bi igrali takšen tika - taka kot pod Guardiolo, ga še hitro ne bi prečitali. Z klasičnim napadalcem in brez Xavija pa je to sploh nemogoče, pa še Casilias in Alonso sta bila v briljantni formi (popolno zgrešena taktika proti Čileju)

Glede prvega vprašanja še odgovora ne poznamo, ker so pri nas v uporabi premalo časa. ON-off sistemi bi naj imeli daljšo življensko dobo, če prav dokazov za enkrat še ni.
Zunanja enota bi naj bila vsaj 5 metrov od notranje, pretirano daleč pa tudi ni v redu, razen hrupa.
Za tretje vprašanje bi težko sodil. Kritizirana je bila večinoma kitajska roba.
Inverterji Toshiba, Daikin, Fujitsu imajo svoje teme in so odzivi pozitivni, uporabnikov on-off-ov je relativno malo, pa tudi v lastno skledo ne bodo pljuvali. Vsekakor glej, da bo roba preverjena, z garancijo, servisom, na ekoskladu.
torej če se prebere kak test in če je na ekoskladu potem ni panike. kitajska roba je skritizirana ker so daleč za nami in ne delajo tolk dobro da bi ugajalo našim zahtevam (beri trg je prezahteven za njih)
No, tudi sam sem prešimfal kitajske TČ podolgem in počes, moram pa priznati, da so v zadnjem času naredili velik korak naprej. Z zadnjo made in china, s katero sem imel opravka me je pozitivno presenetila, če pa vzamemo v primerjavo še ceno, bi pa rekel da je že skoraj dobra izbira
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Še eno vprašanje - kako velik zalogovnik za sanitarno vodo je primeren odvisno ali se to da kako izračunati? Nekateri pišejo, da je bolje imeti večjega, da se celo porabi manj energije? Koliko časa pa potrebuja TČ da segereje en bojler?
odvisno od stevila uporabnikov in njihovih potreb. v povprecju 300l.

ps. a govoris o ogrevanju vode preko ogrevalne TC, ali namenske TC za ogrevanje sanitarne vode?
O TČ za ogrevanje (talno gretje) in pripravo sanitarne vode.
Št. članov - recimo da slej ko prej trijeWink
To sprašujem, ker dobivamo zelo različna mnenja - nekateri trdijo, da lahko 200l bojler segreješ s TČ v 40 minutah (iz nule!), drugi pravijo da potrebujemo za to nekje 3 ure... A je kaj razlike me dpoletjem in zimo?
Z Tč za sanitarno vodo res rabiš tri ure ali več, z Tč za ogrevanje pa nekje 40 minut iz nule, ja. Mi smo štirje in imamo 180l bojler, se samo tuširamo in ne kopamo. Za nas je to dovolj. Vodo enkrat na dan, zjutraj, segrevam približno 35 minut iz 32 stopinj na 43 stopinj.
Za tebe, če se radi kopate, bi bil 300 l po moje dovolj.
Odvisno je od več dejavnikov.

Prednosti velikega bojlerja:
- nižja potrebna povprečna temperatura => ni nabiranja vodnega kamna
- nižja potrebna povprečna temperatura => manjša poraba el. energije na račun boljšega izkoristka (velja za namensko STČ in za skupno TČ in ne velja za segrevanje z električnim grelcem)
- nižja potrebna povprečna temperatura => manjša poraba el. energije na račun manjših izgub čez izolacijo bojlerja
- večja avtonomija (imaš dovolj tople vode, da se zaporedoma tušira več stanovalcev)

Slabosti velikega bojlerja:
- potrebuje več prostora za namestitev
- zaradi večje površine je več toplotnih izgub, zato so večji bojlerji bolje izolirani in so zato zunanje dimenzije še toliko večje
- daljši čas segrevanja

Večina se odloča za večji bojler, ker prevladujejo prednosti.
Koliko časa pa je potrebno da segreješ en tak bojler do neke zahtevane temperature z neko povprečno TČ...recimo koliko je odstopanj med 200 in 300 l?
Pri ogreavanju sanitarne vode z TČ je vedno boljše imeti bojler večjega volumna, da ni nepotrebnega mešanja z hladno vodo, temp. tople vode pa zaradi boljšega izkoristka držiš čim nižje
Projekt Hisa Napisal:Koliko časa pa je potrebno da segreješ en tak bojler do neke zahtevane temperature z neko povprečno TČ...recimo koliko je odstopanj med 200 in 300 l?

Ne razumem, zakaj je to lahko tako pomembno. Doslej še nisem zasledil, da bi zaradi tega kdorkoli imel probleme. Čas je odvisen od več dejavnikov. Težko govorimo o povprečju.
Pri zunanji TČ (ne govorim o namenski STČ) je odvisno:

- od velikosti bojlerja (teroretično med 200L in 300L bojlerjem je pri nespremenjenih ostalih dejavnikih, razlika 50% tako, kot sam volumen. Vendar je razlika ponavadi manjša, ker je toplotni izmenjevalec v večjih bojlerjih močnejši)
- od moči toplotnega izmenjevalca
- od moči TČ oziroma temperaturi dvižnega voda
- od štartne temperature SV
- od končne temperature SV

No, po pravici povedano, jaz sem jamral zaradi predolgega časa segrevanja v zimskem času, ki je jasno lahko nekoliko daljši kot poleti (temperatura dvižnega voda hitreje doseže svojo ciljno temperaturo zaradi večje količine energije v zraku).
Namreč, pri namestitvi TČ sem ohranil stari 200L bojler s slabim prešvoh toplotnim izmenjevalcem, ki je bil namenje za segrevanje s kotlom na ELKO pri cca do 90°C. Ker je toplotni izmenjevalec švoh, toplota zelo počasi prehaja v bojler. Posledično se je pri zunanjih nizkih temperaturah, visoki RV zraka, istočasni porabi SV ipd TČ (krmilnik) odločil, da neha s segrevanjem SV s TČ, vklopi električni grelec in nadaljuje grtje objekta s TČ.
Vem, da sem že stokrat napisal, pa bom še enkrat. V kurilnici imam že 300L novi bojler z več kot 3 x večjim toplotnim izmenjevalcem, ki pa še ni priklopljen (nimam časa). Namen zamenjave ni zmanjšanje stroškov (čeprav za kakšno gajbo piva bo) ampak izboljšanje komoditete (če zmanjka tople vode, dobim od žene poleno v glavo :mrgreen: )
Zaenkrat si pomagam tako, da je razlika med začetno in končno temperaturo SV le 4°C (pozimi le 3°C). V primerjavi z ostalimi imam nekoliko večjo porabo (za par pirov na mesec) imam pa zato v hiši mir.

EDIT
Moji podatki o času segrevanje SV zaradi neustrezne konfiguracije sistema niso relevantni, zato jih ne bom navajal, da ne povzročim zmedo pri tistih, ki to berejo.
Malo "miselne telovadbe":
Za ogrevanje 1l vode za 1 stopinjo potrebuješ 0,0011638563 KWh
Imaš temperaturo vstopne vode iz vodovoda 15 stopinj, ogrevaš pa vodo na 45 stopinj
Bojler pa je 300 l
Potrebna energija je
30 x 300 x 0,0011638563 = 10,745 KWh
Grelna moč STČ je okrog 2KW (Kronoterm npr 1,96 KW)
Torej potrebuješ za segreti to vodo:
10, 745 / 1,96 = 5,34 ure
Ker je po podatkih Kronoterm el moč STČ 0,56 KW, boš porabil elektrike:
5,34 * 0,56 = 3 KWh

V resnici je treba k temu še prišteti toplotne izgube STČ, tako da lahko ocenjuješ, da bo segrevanje vode cca 6 ur (pri danih parametih). Tako teorija .....

V praksi verjetno ne pokuriš vseh 300 l vode, vstopna temperatura je lahko večja ali manjša, STČ je lahko v toplejšem ali hladnejšem prostoru, kar pomeni da je lahko tudi COP različen od 3,3 (podatki Kronoterm), ravno tako pa lahko električna moč in toplotna moč odstopa od navedene......

Skratka ne obremenjuj se s tem.... 300 l je dovolj za 4-6 oseb (odvisno od navad), za 2 osebi pa lahko shajaš tudi samo z nočnim ogrevanjem bojlerja (tudi to odvisno od navad).
Sem se že nj100xytavžntič zaklel, da se več ne oglašam..., pa ne vzdržim ... :oops:
Za sanitarno vodo obstajajo podatki porab...vsak pa za domače navade približno ve..., ter naredi kalkulacijo npr.:
[url]httpunichr("58")//gcsunichr("46")gi-zrmkunichr("46")si/Svetovanje/Clanki/PDFknjiznjicaAURE/IL1-16unichr("46")PDF[/url]
[url]httpunichr("58")//gcsunichr("46")gi-zrmkunichr("46")si/Svetovanje/Clanki/Grobovsek/PT133unichr("46")htm[/url]
[url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")porabimkarrabimunichr("46")si/content/deseti-korak-ostali-porabniki-elektricne-energije[/url] in še se najde...
Tudi npr. Kronoterm piše o izbiri STČ v katalogu..., ki ga vsi tudi še bivšega TT kljub temu da si lastijo njih STČ niso pogledali , ter tolmačijo pavšalno tko kot običajno...-''od viška ne boli glava'' - čeprav po nepotrebnem segrevamo lahko preveč vode , kot le ta ob mali porabi in neporabljeni količini zastaja- nimamo pretočne -frišne vode :!: Idea , zato nekateri ponudniki TČ nudijo pretočne bojlerje primer :[url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")idm-energieunichr("46")at/de/idm-hygienikunichr("46")html[/url], no pa naj ostane pri Kronoterm[url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")kronotermunichr("46")com/wp-content/uploads/2014/katalog-40-mar-2014-webunichr("46")pdf[/url].
O času segrevanja govori tudi test[url]httpunichr("58")//instituteunichr("46")ntbunichr("46")ch/fileadmin/Institute/IES/pdf/PruefResWEW140709unichr("46")pdf[/url]
Mogoče kdo ne loči grelca ali delovanja samo TČ, zato pa že leta replik...
In namenske ogrevalne TČ (to ogrejejo bistveno hitreje) sploh HT bi morale to ogreti za šalo :lol: , ter nasveti o 200 in več litrskih hranilnikih saniterne vode za par os. :roll: , upam, da se vam tud telmos smeje.. Kje je tu varčnost ali npr. vidik sveže (ne postane- pri mali rabi) sanit. vode...razen če je ne rabite za uživanje !?

Lp
1 2 3 4 5 ... 8 Pojdi na stran 
Iskanje po temi