PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Radiatorji v steni

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni!

A je že kdo slišal za radiatorje, ki se dajo vgraditi v steno?
Ne misliva na stensko gretje, temveč prav na radiatorje, ki ne štrlijo iz stene ven, ampak so v njeni ravnini.

Hvala za odgovor, Skabi in Skabek
Vprašanje kolk je to pametno, saj potem okenska polica popolnoma prekrije radiator, kar pa verjetno preveč ovira pot toplega zraka za ogrevanje stekel.
Jaz sem se odločil, da imam en radiator v niši (v steni). V polno steno smo poštemali in naredili nišo v višini radiatorja (+10 cm zgoraj in + 10 cm spodaj za zrak), v globini radiatorja, ki je 10 cm (+ 3 cm za kroženje zraka) ob straneh pa smo pustili na vsaki strani še 10 cm za odzračevanje radiatorja, tako je svetoval vodovodar.

Tako bomo imeli radiator v steni in smo pridobili na prostoru. Kot mi je rekel vodovodar, glede toplega zraka ni problema, saj kupiš ali daš narediti okenske police z luknjami, skozi katere ti ogreva šipo. Tako da je na koncu enako kot bi ga imel na steni, samo manj prostora zavzameš.
Pri nas imamo že 30 let tako vgrajene radiatorje in do sedaj ni bilo problemov, le v kuhinji se nabira kondenz sam po moje bi se ta nabiral ne glede na to kje bi bil radiator.

Tako postavljene radiatorje imamo zato,da ne kradejo prostora in da zavese lepše padejo.:? V poličkah pa nimamo nobenih lukenj.
Torej moramo luknje izštemati pred ometi in jih potem tudi ometati?
A tolk štemanja kaj vpliva na nosilnost zunanjih sten (kjer so največkrat radiatorji)?
Radiatorji so potem lahko čisto navadni?

Lep večer, Skabi in Skabek
Pred štemanjem je dobro preveriti, če bo preklada po novem stanju, ko bo spodaj veš širine brez opore, širša od spodnje niše. Po mojem je dobro, da je za oporo vsaj 20 cm ali več širša, za nasvet je najbolje še koga vprašati. Drugača pa ja, najprej niša, potem omet.
predlagam vgradnjo konvektorjev, saj ti bodo omogočili ogrevanje in v poletnem času tudi hlajenje.
in njih nič ne moti če so v nišah in zavzamejo še manj prostora.

termal
čista energija
Radiatorji oddajajo toploto s sevanjem in konvekcijo. S sevanjem naredi "toplotno zaveso", ki preprečuje vdor mrzlega zraka. Zato se rad. ponavadi vgrajujejo pod okna. S konvekcijo pa preko svoje površine ogreva prostor. Torej, če radiator zapreš v kakšno estetsko škatlo, ali nad njim postaviš polico ali kakršnokoli drugo neprehodno oviro je njegova učinkovitost močno okrnjena, kar se prav gotovo pozna pri porabi energije.

lp.
SPRETNE ROKE SO ZAKON!
33 Napisal:S sevanjem naredi "toplotno zaveso", ki preprečuje vdor mrzlega zraka..... S konvekcijo pa preko svoje površine ogreva prostor.

Ali pa ravno obratno.... Big Grin
Lapsus pac..

V vsakem primeru pa bo treba nise zelo zelo dobro izolirati. Tudi radiatorje predimenzionirati, ker bodo zaradi zmanjsane konvekcije in izpostavljenosti povrsine v prostor precej izgubili na svoji grelni moci. Morda so v tla vgrajeni konvektorji res sprejemlivejsa varianta.

LP

Jest
Se popolnoma strinjam z termalom. Bolje je vgraditi konvektorje z leseno sprednjo ploščo, ki lepo pokrije konvektor in ima dve rešetki eno za izpih drugo za zajem zraka. Istočasno pa ima možnost tudi dovajanja svežega zraka iz zunanjosti
:oops: :roll:
SPRETNE ROKE SO ZAKON!
vgradi se jih v steno
resnici na ljubo so to običjani radiatorji, ki se jih vizuelno zakrije (običjano kaj kovinskega z luknjami). Torej je portebno v naprej predvideti prostor za radiatorje, preko katerega se potem da to vizuelno pregrado.

Osebno se mi zdi to brez veze stvar (imamo tako izvedeno v kafiču v naši firmi...tako da če si/sta iz LJ lahko gresta tja na kavico pa si ogledata ali je to res to).

LP
Mislil sem na vgradne konvektorje z ventilatorjem, izmenjenjevalcem itd
Iskanje po temi