PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Sončni kolektori

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sem pred dilemo kje postaviti hranilnik (bojler) za sončne kolektorje.
Če ga dam pod streho in izvedem razliko v višinah mi odpade pretočna črpalka. Vendar imam dolgo povezavo do tal oz. kopalnic.
Če vse skupaj stacioniram v kurilnico bo črpalka obratovala večino časa (1/3 dneva). Tistih nekaj watov sicer ni veliko ampak vseeno.
Cenejša varianta je nakup in montaža toplotne črpalke za sanitarno vodo,katero montiraš v klet, kot pa nakup kolektorjev.

Pred nakupom se vprašaj o trajnosti sončnih koletorjev in trajnosti toplotne črpalke zrak/voda.

Pa ne pozabi narediti primerjalni izračun investicije!

termal[url][/url]
čista energija
Najprej nasvet, raje vloži v banko kot v sončno, ker je to izključno računica prodajalcev. Če pa že, pa prelistaj tale forum in si ustvari mnenje, ugotovi kdo so tu prodajalci in kdo uporabniki.

Sicer pa še malo o tvojem razmišljanju.....
Da laufa črpalka, za katero je še 1.stopnja vedno preveč in porabi cca 40W, se prav nič ne sekiraj, saj to pride na dan cca 0,3kWh oz 3 cente na sončen dan.

Hudo pa bo, ko boš ugotovil, ko pridejo oblačni dnevi, ko se ti bo denarja požrešni grelec ali peč na olje. Tu pa doleti visoka cifra na letnem nivoju.

Žalostna izkušnja naše sončne... Pri sanitarni vodi se je izkazalo. Zaradi dolžine cevi do porabnikov(na kar nihče ne pomisli) v kopalnici vsakič iztočim 10 litrov vode na lijaku, da priteče mlačna voda.... Skratka, bodi zelo pozoren na kolikor možno najkrajše možne vode!!! Pa da ti ne bo kak nategant spet prodajal ideje o cirkulacijskih vodih. Da bi stvar delala kot mora, me še nihče ni prepričal (niti na tem forumu), ko pridemo v ekonomijo ... smo spet pri denarju za sistem plus .... to ono tretje...

Pa še nekaj o toplotni črpalki v kleti... O tem so tu že pisali uporabniki... Klet je že tako hladna in če tudi imaš talno izolacijo ... sicer pa ko te zebe v noge, te zebe celega, ali pa boš zagonil denar za talno ogrevanje?

Edini resen nasvet, ki sem ga našel na tem forumu pravi, naredi zelo dobro izolacijo hiše in en sam resen sistem ogrevanja.
vulkan Napisal:Pa še nekaj o toplotni črpalki v kleti... O tem so tu že pisali uporabniki... Klet je že tako hladna in če tudi imaš talno izolacijo ... sicer pa ko te zebe v noge, te zebe celega, ali pa boš zagonil denar za talno ogrevanje?

TČ črpa toploto od zunaj v hišo, ne pa iz kleti v hišo. Kar pomeni, da ne hladi kleti. Hladi okolico hiše.
Iskanje po temi