Projekt Hisa Napisal:Koliko časa pa je potrebno da segreješ en tak bojler do neke zahtevane temperature z neko povprečno TČ...recimo koliko je odstopanj med 200 in 300 l?
Ne razumem, zakaj je to lahko tako pomembno. Doslej še nisem zasledil, da bi zaradi tega kdorkoli imel probleme. Čas je odvisen od več dejavnikov. Težko govorimo o povprečju.
Pri zunanji TČ (ne govorim o namenski STČ) je odvisno:
- od velikosti bojlerja (teroretično med 200L in 300L bojlerjem je pri nespremenjenih ostalih dejavnikih, razlika 50% tako, kot sam volumen. Vendar je razlika ponavadi manjša, ker je toplotni izmenjevalec v večjih bojlerjih močnejši)
- od moči toplotnega izmenjevalca
- od moči TČ oziroma temperaturi dvižnega voda
- od štartne temperature SV
- od končne temperature SV
No, po pravici povedano, jaz sem jamral zaradi predolgega časa segrevanja v zimskem času, ki je jasno lahko nekoliko daljši kot poleti (temperatura dvižnega voda hitreje doseže svojo ciljno temperaturo zaradi večje količine energije v zraku).
Namreč, pri namestitvi TČ sem ohranil stari 200L bojler s slabim prešvoh toplotnim izmenjevalcem, ki je bil namenje za segrevanje s kotlom na ELKO pri cca do 90°C. Ker je toplotni izmenjevalec švoh, toplota zelo počasi prehaja v bojler. Posledično se je pri zunanjih nizkih temperaturah, visoki RV zraka, istočasni porabi SV ipd TČ (krmilnik) odločil, da neha s segrevanjem SV s TČ, vklopi električni grelec in nadaljuje grtje objekta s TČ.
Vem, da sem že stokrat napisal, pa bom še enkrat. V kurilnici imam že 300L novi bojler z več kot 3 x večjim toplotnim izmenjevalcem, ki pa še ni priklopljen (nimam časa). Namen zamenjave ni zmanjšanje stroškov (čeprav za kakšno gajbo piva bo) ampak izboljšanje komoditete (če zmanjka tople vode, dobim od žene poleno v glavo :mrgreen: )
Zaenkrat si pomagam tako, da je razlika med začetno in končno temperaturo SV le 4°C (pozimi le 3°C). V primerjavi z ostalimi imam nekoliko večjo porabo (za par pirov na mesec) imam pa zato v hiši mir.
EDIT
Moji podatki o času segrevanje SV zaradi neustrezne konfiguracije sistema niso relevantni, zato jih ne bom navajal, da ne povzročim zmedo pri tistih, ki to berejo.