Objave: 690
Teme: 58
Ocena:
2
Pozdravljeni.
Ker tukajle med drugim verjetno prebira forum kdo iz dacarske oz davčne stroke me zanima če mi lahko kdo pojasni nekaj zadev v zvezi z uveljavljanjem vzdrževanih družinskih članov.
Oseba A je nosilec gospodinjatva, zaposlen celo leto 2013, ima katasterski dohodek;
Oseba B je zunajzakonska partnerica, ki je bila brezposelna celo leto 2013, prve 3 mesece je prejemala denarno socialno pomoč, nato dva meseca nič, o pa je prejemala starševski dodatek do konca leta (7 mesecev). Prve 3 mesece je bila oseba B še prijavljena na svojem starem naslovu, dejansko pa je živela kupaj z osebo A na naslovu kamor se je uradno priselila konec meseca marca.
Za koliko mesecev lahko oseba A uveljavlja VDČ osebo B za leto 2013?
Vsi prihodni oksebe B (denarna socialna pomoč, starševski dodatek, katastrski dohodek....skupaj znašajo manj kot 2500€ za leto 2013).
Se pravi oseba A lahko uveljavlja VDČ za:
-2 meseca (vmes med denarno pomočjo in starševskim dodatkom)?
-za 8 mesecev (čas ko je oseba B prijavljena na istem naslovu)?
-za 12 mesecev (ker prihodki osebe B niso presegli cenzusa in je dejansko živela skupaj z osebo A)?
Hvala za odgovore.
LP
Objave: 783
Teme: 1
Ocena:
0
....naslov bivanja ne igra nobene vloge
..važen je samo cenzus 2500eu
Objave: 1266
Teme: 7
Ocena:
3
Tocno tako. Vsi dohodki ne smejo presegati 2500 eur na leto. Takoj ko se to preseze se placa dohodnina
Objave: 12384
Teme: 192
Ocena:
8
A lahko uveljavljaš mamo za vdč, čeprav je ”zavarovana” po očetu, ki ima nizko pokojnino. Mama ima nekaj malega katastra in subvencij, vendar manj od 2500.
Objave: 393
Teme: 3
Ocena:
0
Prvo je potrebno pogledati kdo je vzdrževani družinski clan. Po tem kar ste napisali da sta živela skupaj od aprila naprej, se kot vzdrževani družinski clan nikakor ne more upoštevati prve 3 mesece. Saj če prav razumem ne gre za zakonsko zvezo. Potem pa je zopet odvisno, se vajina zveza šteje kot izvenzakonska, če da potem lahko uveljavljate vendar pod pogoji da dohodek v tem času ne preseže posebne olajšave za vzdrževane družinske člane. To pa je 2.436,92 Eur na leto oziroma potebno je izračunati za 9 mesecev, 203,08 Eur na mesec.
Če ta dva pogoja zadostite potem jo lahko uveljavljate kot vzdrževanega družinskega člana drugače ne.
Glede staršev 9. točka 115. člena ZDoh-2 govori tudi o tem. Tudi starši oz. posvojitelji so lahko vzdrževani družinski člani, pogoj pa je za lastni dohodki, na letni ravni, za 2013 ne presegajo 2.436,92 Eur in da ste prijavljeni v istem gospodinstvu, torej ne samo naslov pač pa tudi gospodinstvo je pomembno.
Objave: 12384
Teme: 192
Ocena:
8
je isto gospodinjstvo, hvala.
Objave: 690
Teme: 58
Ocena:
2
No sem klical na DURS in po 5 prevezavi naletel na primerno sogovornico...
-starševski dodatek je lastno sredstvo za preživljanje, navkljub zgornjem citatu...pač njej program vrže to ven.
-če dohodki na letnem nivoju ne presegajo 2436,92€ lahko uveljavljaš to osebo kot VDČ za celo leto (ne glede na to koliko je dejansko imela prejemkov na mesec), seveda če izpolnjuje vse ostale pogoje
-če dohodki presegajo ta znesek se pa gleda po mesecih in sicer če kater mesec ne presegajo 1/12 tega zneska (203€) lahko za te mesece uveljavljaš osebo kot VDČ za ostale pa ne.
Tako mi je bilo pojasnjeno...pa naj bo...dajmo cesarju kar je cesarjevega :-)
LP
Objave: 231
Teme: 53
Ocena:
0
Še moje vprašanje:
torej oseba A bi rada uveljavljala osebo B kot vzdrževanega družinskega člana (partnerja). Oseba B je v letu 2014 prejela:
- cca. 1950 € starševskega dodatka,
- cca. 850€ otroškega dodatka
- cca. 200€ povpračila stroškov iz volonterskega pripravništva
- cca. 370€ za delo po podjemni pogodbi
Iz tega sklepam, da lastna sredstva presegajo znesek za posebno olajšavo za VDČ (2436,92 EUR).
Je pa oseba v treh zaporednih mesecih (feb-apr) prejela skupaj 166 EUR (povračilo stroškov iz volonterskega pripravništva). Torej menim, da je za te tri mesece lahko prijavljena kot VDČ. Je tako?
Ali je lahko prijavljena celo za 5 mesecev (jan-maj), ker skupni prejemki v teh 5 mesecih znesejo 950 EUR, kar je manj kot je sorazmerni del za posebno olajšavo za VDČ (1015 EUR), kljub temu, da je v mesecih januar in maj prejela več kot 203 €?
Hvala...
Objave: 321
Teme: 9
Ocena:
1
Otroški dodatek ne gre v dohodnino.
Objave: 231
Teme: 53
Ocena:
0
Najprej popravek. Pozabil sem še na prejemek 440€ enkratne pomoči ob rojstvu otroka (občina + država).
groga: verjetno misliš, da se od otroškega dodatka ne plačuje dohodnine (o čemer govori 22 člen Zdoh-2)? To vem.
Bolj me begajo tile "lastni dohodki".
Torej po 1 točki 115 člena je:
(1) Za vzdrževanega družinskega člana zavezanca se šteje zakonec, ki ni zaposlen ter ne opravlja dejavnosti, nima lastnih dohodkov za preživljanje ali so ti manjši od višine posebne olajšave za vzdrževanega družinskega člana, določene v 3. točki prvega odstavka 114. člena tega zakona in razvezani zakonec zavezanca, če mu je s sodbo oziroma dogovorom, sklenjenim po predpisih o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, priznana pravica do preživnine, ki jo plačuje zavezanec. Za lastne dohodke iz prejšnjega stavka se štejejo vsi dohodki po tem zakonu.
Torej pomembna je višina lastnih dohodkov. Glede na to, da se za lastne dohodke štejejo vsi dohodki treba pogledati 18 člen (Zdoh-2) kjer so v točki 6 navedeni "drugi dohodki". Torej naj bi bili starševski dodatek, otroški dodatek ... "drugi dohodek".
Res je, da se od teh dohodkov (kot je navedno v nadaljevanju) ne plačuje dohodnine, so pa še vedno lastna sredstva, ali pač ne?
Torej, ker je lastnih sredstev več kot 2436,92 €, oseba B ne more biti uveljavljena za celo leto.
Torej zanima me ali je lahko uveljavljena za 3 mesece ali celo za 5 mesec?
Ali morda narobe zastopim "lastne dohodke"?
Ocena:
1
(1) Dohodnine se ne plača od (Zakon o dohodnini 22. člen (ZDoh-2-NPB24)):
1. starševskega dodatka in pomoči ob rojstvu otroka, ki jih upravičenci prejmejo na podlagi zakona, ki ureja starševsko varstvo in družinske prejemke ali na podlagi predpisa samoupravne lokalne skupnosti;
2. otroškega dodatka, dodatka za veliko družino in dodatka za nego za otroka, ki potrebuje posebno nego in varstvo, ki ga upravičenci prejmejo na podlagi zakona, ki ureja starševsko varstvo in družinske prejemke;
3. denarnih pomoči za brezposelnost, ki se izplačujejo iz proračuna v skladu z zakonom, ki ureja zavarovanje za primer brezposelnosti;
4. dohodkov, ki jih v obliki povračil stroškov, storitev ali drugih ugodnosti v naravi prejmejo upravičenci na podlagi obveznega zavarovanja za primer brezposelnosti in za starševsko varstvo, razen dohodkov, ki predstavljajo redni dohodek na podlagi navedenega zavarovanja.
Vse je napisano v Zakonu o dohodnini. Moj predlog: Uveljavljaj olajšavo za celo leto.
Lastni dohodki (po zakonu o dohodnini) je vsota vseh dohodkov prejeta v koledarskem letu minus neobdavčljivi dohodki.
Ocena:
1
Sem površno prebral tvoje gornje pisanje in v duhu Zakona o dohodnini tudi odgovoril.
Kaj je LASTNI DOHODEK, pa govori 12.člen ZAKONA O SOCIALNO VARSTVENIH PREJEMKIH (ZSVarPre) in je povsem mogoče, da ga upoštevajo pri izračunu dohodnine. Predvsem si preberi 1.točko in 26. točko , tega člena, ne razmišljaj pa nič, ker te lahko infarkt.
Objave: 1677
Teme: 112
Ocena:
0
V eDavkih laho vse te parametre vneseš v polja in narediš testni izračun.