PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Toplotne črpalke za telebane

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Živjo, o TČ je bilo napisanega že ohoho veliko, jaz pa bi prosil, če mi lahko nekdo razloži sledeče (zrak-voda črpalka me najbolj zanima):
- na kaj je treba biti pazljiv pri izbiri TČ (če so kakšni posebni pojmi, naj mi jih prosim razloži);
- kaj je to on-off in kaj inverterska črpalka;
- nekaj sem zasledil o nekih plinskih povezavah? Confusedhock: ?;
- če je kak link na kakšno gradivo, bom juhuhu vesel Big Grin

Vsak majster mi namreč prodaja svoje znanje, pa bi si rad ustvaril še neko malo bolj objektivno mnenje.

Hvala.
[url]httpunichr("58")//varcevanje-energijeunichr("46")si/toplotne-crpalke/kupujete-toplotno-crpalko-ne-zadovoljite-se-z-obljubamiunichr("46")html[/url]
@projekthisa: na pss je ze skoraj vsak drug prispevek odprt na temo TC.
Z iskalnikom bos na vsako od tvojih vprasanj z lahkoto nasel x razlicnih odgovorov Smile
Hej, sem iskal, pa vsi samo tekmujejo, katera je boljša, noben pa nič ne razloži...teh osnov pačSmile Saj drugače pa surfam po PSSju.
tale zadnji odgovor nad mano je pa realen. sicer sam še nisem tako daleč ker imam en drugi plan prej ampak samo to ni vredu, je boljše ono pa nobenih pravih argumentov, nobenih +/-

saj vem, vsak prisega na svoje. enako je pri avtih, motorjih, kakšnih materialih za bajto itd ampak daj neke argumente kaj točno ima neka stvar + in - in ne samo neko prepiranje o tem in onem Wink

vem da je dosti mojstrov tukaj ki se s tem ukvarjajo pa naj nekdo napiše za katero kaj je recimo bolje pri zrak-voda v primerjavo z zemlja-voda in ostalimi... pa upam da v taki temi ne bi prišlo do brezveznih prepirov.
Nekaj branja s pripombo, da so nekateri številčni podatki zaradi starosti članka (2008) nekoliko zastareli.
<!-- m --><a class="postlink" href="http://gcs.gi-zrmk.si/Svetovanje/Clanki/Grobovsek/PT359.htm">http://gcs.gi-zrmk.si/Svetovanje/Clanki ... /PT359.htm</a><!-- m -->
darkside Napisal:tale zadnji odgovor nad mano je pa realen. sicer sam še nisem tako daleč ker imam en drugi plan prej ampak samo to ni vredu, je boljše ono pa nobenih pravih argumentov, nobenih +/-

saj vem, vsak prisega na svoje. enako je pri avtih, motorjih, kakšnih materialih za bajto itd ampak daj neke argumente kaj točno ima neka stvar + in - in ne samo neko prepiranje o tem in onem Wink

vem da je dosti mojstrov tukaj ki se s tem ukvarjajo pa naj nekdo napiše za katero kaj je recimo bolje pri zrak-voda v primerjavo z zemlja-voda in ostalimi... pa upam da v taki temi ne bi prišlo do brezveznih prepirov.
Zdaj, če se obrnem samo na sisteme zrak-voda. Kje so plusi in minusi. Na tem forumu je 90% lastnikom t.i. klima toplotnih črpalk, se pravi izpeljank iz klasičnih klima naprav. Minusi teh črpalk so ravno to, da so izpeljanke iz klim, da imajo zaradi pregostih reber uparjalnikov probleme z pogostim zamrzovanjem, posledično povečano porabo energije in zaradi tega slabši izkoristek na letni ravni, da so materiali iz katerih so izdelane, slabe kvalitete in s tem večja možnost okvar, krajša življenska doba itd. Sicer za slednji dve trditvi samo predvidevamo in čakamo, kaj se bo čez par let zgodilo.
So pa te črpalke po drugi strani bistveno cenejše, znajo prilagajat moč, ne potrebujejo zalogovnika itd.
Na drugi strani so robustni on-offi renomiranih evropskih proizvajalcev, praktično neuničljivi, vendar malo dražji. Koliko, vprašaj za ponudbe.
Je pa teh uporabnikov na forumu, kljub vsem prednostim relativno malo, tako, da praktičnih izkušenj skoraj ni, edino, kolikor lahko izvemo neposredno od posrednikov teh črpalk.
Moje nevtralno mnenje je, da imajo on-offi mogoče res neke prednosti, kar se tiče kvalitete izdelave, vendar razlika v ceni celotnega postrojenja vse na glavo postavi. Sem pa prepričan, da razlike v izkoristku na letni ravni niso takšne, kot se tu na forumu rado prikazuje, niti nimamo otipljivih rezultatov v praksi.
Sam dokaj natančno spremljam porabe posameznikov in iz tega lahko sklepam, da je bolj pomembno, kako je naprava velikostno dimenzionirana, kateri temperaturni režim potrebuješ itd. kot pa kakšen je sistem toplotne črpalke.
Druga zgodba so sistemi zemlja-voda in voda-voda, kjer so zaradi stabilne temperature samega medija izkoristki bistveno višji. Vendar pri z-z potrebuješ kolektor, ki je določen strošek, pri v-v vrtino oz. dve, razna dovoljenja, filtre itd. pri z-v samo zunanjo enoto. Trenutne klimatske razmere in pa nenehen razvoj delajo v prid sistemom z-v.
Kaj pomeni on-off?
TČ deluje z maksimalno močjo, da doseže zahtevano temp. dvižnega voda in potem se izklopi. Po navadi imajo takšne črpalke vgrajen zalogovnik vode, ki podaljša interval vklopov in izklopov.
Inverter sistemi delujejo po principu prilagajanja moči potrebam. Črpalka, deluje lahko na 20, 30 % moči, odvisno od trenutnih potreb. So pa tudi inverterji omejeni z najnižjim % delovanja. Ko so energetske potrebe pod to mejo, se črpalka izklopi. To se v praksi imenuje taktiranje, zato je važno pravilno dimenzioniranje moči naprave, da je tega taktiranja čim manj, oz. se lahko zadeva delno rešuje z ogrevanjem na urnike ali manjšim zalogovnikom.
Prvi stavek je xavi namenil ON/OFF TČ.
Ne le prvi...tudi drugi ni zanemarljiv.
Će on-off deluje po vremenski krivulji in pravi nastavitvi temp. krivulje glede na potrebe objekta, kot okolja - deluje TČ zelo dooolgo, tudi talitev precej podaljša delovanje kompresorja brez prekinitve. Za različno potrebno temp. je tudi različen el. odjem.
In kar se rado poudarja maximum- bolje bi bilo optimalno delovanje . (Na nizkih vrtjajih stalno se verjetno nihče ne vozi z avtom, na optimalnih pa večji del., še bolje je to pri namenskih strojih, kar smatram da TČ tudi je )
Niti ni zanemarljiv podatek iz podanega prispevka [url]httpunichr("58")//gcsunichr("46")gi-zrmkunichr("46")si/Svetovanje/Clanki%20unichr("46")unichr("46")unichr("46")%20/PT359unichr("46")htm[/url] (če spustimo številčne...)
Glede vlage -ter povezanih talitev...kar pišem že leta, le sem in tja kdo noče ali namerno preskoči pisano. Sem in tja potrdi tudi neodvisni dedek s svojimi opažanji in samograditvijo TČ.
Torej le : kaj vam, oz. vam dela inverter medtem, ko se odtaljuje ? In takih temp. preko cele ogrevalne sezone je največ .
Lp
Moramo nehati primerjati neprimerljive zadeve.

p.s.
Tudi inverter TČ se med seboj rezlikujejo. Za mojo inverter TČ velja, da ima najboljši izkoristek pri najnižji moči. Ta je pa navzdol omejena. Menda zato, ker pri zelo nizki modulaciji (beri: obratih kompresorja) prihaja do slabšega mazanja in s tem krajšanja življenjske dobe kompresorja.

Se opravičujem, če pišem že stokrat napisano.
Ali ima on off do zunanje enote tudi enak plin kot inverter?
Lahko ima različne pline, solnično, ali vodno povezavo. Vse je odvisno kaj je investitorju in njegovi hiši optimalneje, glede na zahteve, specifiko hiše in želja
Iz tega razloga je na trgu toliko različnih naprav
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Tako lepega povzetka in primerjave TČ pa na tem forumu še nisem prebrala. Lepo Xavi, kapo dol! Smile
Upam, da so vsem zdaj te zadeve popolnoma jasne.
1 2 3 4 5 ... 8 Pojdi na stran 
Iskanje po temi