PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri TČ LT, HT, srednjetemperaturna ?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Rabil bi malo pomoči glede TČ.

Razmišljam, da bi zamenjal vir ogrevanja iz olja na TČ. Sedaj pa me zanima kakšno TČ bi bilo potrebno izbrati za moj primer. Imamo hišo (160m2 ogrevalne površine, radiatorsko ogrevanje). Na leto smo do lani pokurili 2300l kurilca. Lani poleti sem izvedel izolacijo podstrehe s 30cm izolacije in delno izolacijo plošče kleti (1/3 kleti) z 12cm grafitarjem. Poraba je letos padla na ~1700l (nekaj gre na račun mile zime, precej pa na izvedena dela). Letos imam v planu izolirat še preostali del plošče kleti tako da predvidevam da bi bila drugo leto ob normali zimi poraba nekje v rangu 1600-1700l. Na strehi sta dva solarna kolektorja, ki skrbita za pripravo sanitarne vode. Kuri se navadno od srede oktobra do konca aprila. Notranja temperatura 22-23 stopinj. Drugih obnovitvenih del v kratkem ne planiram. Sedaj razmišljam kakšna TČ sploh pride v poštev zame. TČ bi bil edini vir ogrevanja.

Ne potrebujem nasveta glede znamke toplotne črpalke. Rabim samo nasvet glede temperaturnega režima črpalke, torej LT, HT, srednjetemperaturna.

Hvala za nasvet.
Damijan
Še:
- približna lokacija (toplotne razmene, zračna vlažnost)
- zid/izolacija
- število stanovalcev in njih navade glede na porabo tople vode
- pozimi si verjetno grel SV ravnotako z ELKO
- s kakšno temperaturo dvižnega voda si grel v najhujši zimi in kakšno obtočno črpalko imaš in na koliko si jo imel nastavljeno (podatek je zanimiv, kadar dela OČ v hudi zimi skoraj non stop)
damijank Napisal:Rabim samo nasvet glede temperaturnega režima črpalke, torej LT, HT, srednjetemperaturna.
to boš moral sam experimentirat in pogruntat, se "poigrat" z obstoječo pečjo in videt, kolikšno temp. vtoka rabiš pri rec. 0c zunanje temp. in nato še pri -10 (če seveda bo do tolikšnega minusa naslednjo zimo sploh prišlo-letos pri nas največ -7) in pri tej temp. sem rabil 40c DV imam pa recimo "boljšo" izolacijo, kvadraturo pa grejem identično; pred sanacijo fasade in oken sem porabil med 2200 in 2400 lit. kurilca (skupaj s SV peč delala 365 dni) po sanaciji (sicer samo sezono 2012/2013) pa 1300 lit. sedaj pa od 15 junija lani do sedaj 650€ elektrike komplet bajta.....TČ 11 FWHP.....
Glede na to, da si izvedel oziroma boš dokončal toplotno izolacijo, zagotovo ne rabiš HT. Če ne razmišljaš o zamenjavi radiatorjev za talno, potem tudi LT odpade.
Torej rabiš TČ, ki ogreje vodo sicer do 50 stopinj, "normalana" temperatura ogrevanja pa bo večino časa pod 45 stopinj (to kar ti praviš srednjetemperaturna).
V tej kategoriji pa imaš zelo širok izbor.
Okolica Kranja, 4 osebe v gospodinjstvu (poraba SV nič posebnega, normalno tuširanje), izolacija fasade na enem delu 1/3 hiše je mislim da 5cm, drugod grajeno v sredini 60 let, je grajeno s porolitom v sendvič druge izoalacije naj ne bi bilo, več o izolaciji ne bi vedel (gradila prejšnja generacija, ki pa je že pokojna). SV se je grela na kurilca v času ko kolektorji niso v funkciji. Radiatorjev v hiši je 12. Glede dvižnega voda še sporočim.
Glede na navedeno porabo se mi je zdelo, da ni ravno izolirana. Morda lahko navedeš še podatek o oknih - škoditi ne more. Drugače sem pa mnenja, da izolacija tal v kleti ne bo dosti doprinesla k nižji porabi (kot na primer izolacija v strehi/stropu) - neglede na to je zelo dobrodošla, saj po mojem mnenju izboljša bivalne pogoje.

In glede na kvadraturo in ostalega sem istega mnenja kot @Homer. Srednjetemperaturne so v glavnem tiste z EVI vbrizgom. Moč pa priporočam 11kW. Teh je na izbiro še največ.

EDIT 11kW ali malo več
Okna so lesena dvoslojna termopan, pol jih je starih 12 let druga polovica pa 17-22 let.

Glede izolacije plošče proti kleti sem po tej kurilni sezoni drugačnega mnenja (bil enakega lani zato izvedel samo 1/3). Zato bom letos izoliral celotno ploščo kleti iz spodnje strani. Glede na izračune v gradebeni fiziki je U plošče proti kleti 2,1 (neizolirian), medtem ko naj bi izoliran del sedaj spravil na U 0,3. Glede na to da je površina plošče 60 m2 je po mojem mnenju vsekakor velik porabnik (večji kot streha). Skratka glede na izračune pričakujem manjšo porabo za 200l ob izvedbi ostale kleti.
Iskanje po temi