Objave: 119
Teme: 18
Ocena:
0
Pozdravljeni!
Sem prenesla zadevo sem:
Vem, da to nima ravno veze z s tem forumom. A ker ste tu ljudje z raznimi življenjskimi izkušnjami in bolj ali manj zapletenimi takimi in drugačnimi situacijami, sem se obrnila sem po predlog oz. nasvet. Moja prijateljica ima težave glede dedovanja po pokojnem možu in bi potrebovala odvetnika. Če bi bilo mogoče, bi bilo dobrodošlo, da je z goriškega konca, ali širše primorske (sej veste, stroški se tu naberejo zelo hitro). Če ima kateri izmed vas pozitivno izkušnjo oz. preverjeno informacijo o kakem dobrem odvetniku, bi bila zanjo zelo hvaležna.
Objave: 527
Teme: 8
Ocena:
1
Helena Devetak mogoče?
Še najbolje bi bilo brez odvetnika, odvetnik ne zagotavlja uspeha, zagotavlja samo stroške. Pri teh stvareh ni nekih čustvenih meril (se ni nič brigal, ni prišel niti na obisk, mu/jim gre samo za denar, imajo že itak dovolj itd), ampak predvsem dejstva in zakoni, in na te odvetnik nima vpliva. Take zgodbe so sicer pogoste, praviloma tisti iz drugega življenja gledajo na tiste iz prvega kot na neke zajedalce. Čeprav so ponavadi ti bolj prikrajšani, in pogosto nič krivi.
Objave: 1555
Teme: 7
Ocena:
0
Če boš opisala težave, boš morda nekaj uporabnih odgovorov lahko dobila tudi na tem forumu.
Objave: 1242
Teme: 92
Ocena:
0
a ti si pa samska in nimaš teh problemov?
Objave: 119
Ocena:
0
korenje - a je to sarkazem ali provokacija????
toliko da veš, jaz sem svoje pravne zadeve že dala skozi in jih ne privoščim nikomur...zadovoljen?
petea- za to pa rabim dovoljenje prijateljice, bom povprašala
Objave: 1242
Teme: 92
Ocena:
0
tukaj boš težko našla kakšnega ki se je ločil. ponavadi tisti ki si gradijo hiške so tik po poroki ali pa tem da si ustvarijo družino.
Ocena:
0
saj ne rabiš specifične podrobnosti, samo bistvene zadeve, v čem je nastal problem oz. kaj konkretno jo zanima
Objave: 6427
Teme: 22
Ocena:
0
Saj lahko iz naslova in teksta sklepate kaj jo zanima.
Pomislite.... Po mojem je vprasanje do cesa je upravicen njen pastorek.
Ocena:
0
Po mojem je vprasanje do cesa je upravicen njen pastorek.
Do dediščine, kakopak. :lol:
In to do 1/2 njegovega premoženja, če sta samo dva dediča.
A to verjetno vdova ve.
Predvidevam, da je verjetno problem dokazovati, kaj je njeno in kaj sploh predmet dedovanja in deljenja po njem.
Objave: 3158
Teme: 48
Ocena:
1
Če sta samo žena in otrok, potem je žena dedič 1/2 in še 1/2 preostale polovice.
Torej, je sin dedič 1/4.
Objave: 3158
Teme: 48
Ocena:
1
Če je ta možakar z oporoko predal vse svoji ženi, pa je sin upravičen do nujnega deleža, ki pa % ne vem kakšen je
Objave: 690
Teme: 58
Ocena:
2
Nujni delež je 1/2 zakonitega....se pravi da če je zakoniti del 1/2 vsega je nujni del 1/4 ...razen tistega seveda kar se izloči iz dediščine.
Sicer se da dost enopstavno najti zakonodajo....
LP
Objave: 12028
Ocena:
1
Citat:Če sta samo žena in otrok, potem je žena dedič 1/2 in še 1/2 preostale polovice.
Ne bo! Žena in sin imata po zakonu enaka dedna deleža.
Ne v dedno maso mešati ženinega imetja = polovico v zakonu pridobljenega premoženja.
Nimam časa - sem v penziji!
Objave: 6427
Teme: 22
Ocena:
0
Žena bo morala dokazovati svoj delež premoženja, torej tisto, kar pokojni mož ni prinesel s seboj v zakon.
Če oporoke ni, potem je po mojem pastorek upravičen do 1/2 očetovega premoženja, žena pa enako. Pri čemer ženino premoženje seveda ni predmet dedovanja.
Poenostavljen primer - recimo, da gre za očetovo hišo, ki je bila vredna 100. V to hišo sta potem po poroki vložila še 100.
Pastorek je po mojem upravičen do 1/2 od 150, torej do 75. Enako velja za mačeho, ki pa ohrani še svojih 50.
Seveda se potem lahko stvari še zakomplicirajo; recimo da si je pastorek na svoje stroške uredil mansardo in za to vložil on svojih 30... ali pa da je v obnovo vlagala samo mačeha.... ampak to so potem že variacije na temo... in tu lahko razpredamo do nezavesti :-)
Morda bi bilo bolje, da se "mačeha" obrne na <!-- w --><a class="postlink" href="http://www.pravniki.info">www.pravniki.info</a><!-- w --> z vsemi podatki seveda..., ker tule smo bolj "gradbinci" :-D
Objave: 1137
Teme: 20
Ocena:
0
Kdo pa deduje, če lastnik nepremičnine nima dedičev ? Občina ali "država" ?