PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Toplozracna kaminska pec - Ali je primerna izbira?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni. Rad bi preveril ali razmisljam prav. Sem pred adaptacijo majhne hiske ( spodaj priblizno 40 zgoraj 30 m2). Nova fasada(15 cm stiroporja), nova streha (10 cm agepana thd in 8 cm kamene volne med spirovci) in nova lesena okna. Razmisljal sem o talnem gretju v pritlicju, ( el. Preproga 10 m2 in kopalnica 4m2). Hiska, v bistvu do sedaj vikend, ima lesene strope v katerih je 5 cm kamene volne.

Ok. To so nacrti. Za osnovno ogrevanje pa sem izbral toplozracno kaminsko pec Nordica viviana plus, 6-10kw, ki ima tri izpihe zraka. Ker je dimnik priblizno sredi bajtice bi bila tam tudi pec, potem pa bi en razvod grel glavni prostor s kuhinjo, drugi kopalnico, na drugi strani stene, tretjega pa bi odpeljal v nadstropje v spalne prostore.

Malo me skrbi kako je z zracenjem, glede na izoliranost bajtice, razmisljal sem tudi o kombinirani toplozracni peci, pa je predraga in ima slab izkoristek. Razmisljal sem tudi o toplozracni peci na drva( imam gozd, ki bi racionaliziral stroske) a pri teh poteka vse analog o in si ne predstavljam, da bi zacel kuriti, ko bi prisel domov ali sredi noci, da bi bilo zjutraj toplo... Te peci na pelete so avtomatizirane in to se mi zdi precej udobno.

Bral sem tudi da ti ventilatorji brnijo in da je to lahko motece, ima kdo kaksne izkusnje?
V iskalnik zgoraj vtipkaj "toplozračni" in se sprehodi po rezultatih iskanja :mrgreen:
Za takšno kvadraturo ne rabiš nobenih ventilatorjev.
Ravno prednost toplozračnih kaminov je ta da ko zakuriš imaš čez 15 minut že toplo. Pripraviš si trske, kupi plinski brenerček, tisti mali na male piksne plina. In imaš brez problema zakurjeno 123.
Nazajknaravi, če sem prav razumel se odločaš za kamin, ki naj bi služil kot glavni vir toplote v tvojem domu. v razmislek, sem ti spisal nekaj primerjav med toplozračnimi in akumulacijskimi kamini, ki bi ti pri izbiri lahko pomagali...

Toplozračni kamini so primarno namenjeni ogrevanju prostorov s konvekcijo toplote, to je z naravnim dvigom toplega zraka ob stenah kamina-vložka, z dodatnimi razvodi in ventilacijo olajšamo dovod toplega zraka tudi v oddaljene prostore.
Prednosti :
-hitro ogretje
-vsoka oddajna temperatura
-distribucija toplote v ostale prostore
-ambient - veliko kurišče in steklene površine
- izgled(različne izvedbe, oblike, materiali, barve..)
Slabosti:
-greje toliko časa kot gori ogenj(če ima akumulacijsko oblogo se lahko efekt ogrevanja podaljša za kaki 2 uri)
-visoka oddajna temperatura( v dobro izoliranih objektih lahko prihaja do pregrevanja)
-velika poraba goriva (potrebno je sprotno dolaganje polen, kar vzame tudi veliko časa)
-nepopolno izgorevanje,( če se kamina ne uporablja pravilno- zadosti zg. zraka, suh les, pravilna dimenzija polen, sprotno dolaganje je velika verjetnost tvorbe oblog)
-slab izkoristek (večje kot je kurišče, slabši je izkoristek)
- izsušenost in prašnost zraka v prostoru

Akumulacijski kamniti kamini in lončene peči so primarno namenjeni ogrevanju prostorov s sevanjem toplote preko sten kamina, ter z naravno konvekcijo toplote.
Prednosti:
-akumulacija toplote(skupen čas oddajanja toplote je lahko tudi do 48 ur z enim kurjenjem-odvisno od mase kamina)
-nizka konstantna oddajna temperatura(ne pregreva prostorov, ampak zagotavlja enakomerno oddajanje toplote na dolgo obdobje)
-ambijent(kurišča so praviloma manjša prav tako steklene površine, vendar je plamen intenziven)
-popolno izgorevanje(velikost kurišča in uporabljeni materiali omogočajo gorenje z visoko temperaturo 1000-1200C - večja je temperatura gorenja več energije dobimo pri lončenih pečeh je potrebno paziti na temperaturo gorenja, ki ne sme preseči 1000 st.C )
-majhna poraba (od 10kg polen na dan, odvisno od grelne kategorije)
-čas kurjenja ( zadošča kurjenje 1x ali 2x dnevno cca 1.5-2,5 ure)
-dolga življenska in uporabna doba ( pri kamnitih kaminih ni omejitev,pri lončenih pečeh pa je odvisno od kvalitete izvedbe)
-izgled (pri kamnitih kaminih je material naravni kamen sive barve-lojevec- možna tudi keramična obloga, pri lončenih pečeh pa klasične ali moderne lončene pečnice)
-enostavna uporaba in vzdrževanje
Slabosti:
- slabša distribucija toplote(postavitev mora biti čimbolj v centru objekta)
- velika teža ( ni primeren za vsako podlago teža nad 1000 kg - več kot je mase več je akumulacije toplote)
- daljši čas ogretja ( oddajanje toplote se prične takoj ko zakurimo, polno moč pa kamin doseže šele po zaključku kurjenja, zato, po daljšem obdobju brez kurjenja ponavadi potrebujemo en dan, da se ogreje tudi prostor oziroma objekt, ko prostor ogrejemo, je potrebno samo še redno dogrevanje kamina 1 x dnevno saj le ta ohranja enakomerno temperaturo prostora do naslednjega kurjenja.)

Nekaj primerjav med enim in drugim sistemom, kot jih opažam jaz, verjetno bi se še kaj našlo... vseeno potrebe in okusi so različni, konec koncev vgradnja kamina je naložba na dolgi čas zato mora biti odločitev v skladu s potrebami prostora-objekta, z namenom uporabe in v okviru finančnih zmožnosti zato je potrebno dobro premisliti kaj izbrati.
Upam, da nisem bil predolg, če sem kaj izpustil, pa bo zagotovo kdo še kaj dodal...
l.p.
David
Hvala David, za tale izcrpen odgovor. Pri meni bo prevagala hitrost segrevanja in udobje. Verjetno se mi bo se kdaj kolcalo po prckanju polen v ognjiscu, ampak ker bom imel v bajti otroke in ker sem kontrolfrik in ker sva z zeno zmrzljivca sva se odlocila za toplozracno pec. Na pelete in timer. Za vgradnjo resnega kamina niti nimam prostora...
Iskanje po temi