PodSvojoStreho.net Nepremičnine Nakup, prodaja in pravna vprašanja Odmiki pri nakupu že postavljenega vikenda soseda

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Spoštovani.

Prosim za pomoč in čimorejšen odgovor.

Gospa je po ločitvi od moža nase prenesla lastništvo hiše (nekoč gorce, ki je stala tam že leta 1.900). Skupaj s takratnim možem sta jo obnovila in se s sosedi ustno dogovorila, da lahko imata manjši odmik kot 4 m. Dejansko je špica strehe skoraj na meji. Sosed ima tam zelenico, vendar je ta hiša podkletena in je v sosedovi višini visoka le 3 m, tako da je sence bore malo.

Sosedi so potem svojo parcelo z vikendom prodali nekomu drugemu. ta pa zdaj dela zdraho in zahteva od te gospe da zruši svojo hišo, ker nima odmika 4 m od njegove parcele.

Ali lahko sploh doseže rušenje, glede na to, da hiša od gospe stoji takšna kot je že 13 let? On pa je postal lastnik šele lansko leto.

Hvala za odgovor,

Wink
Če hiša na točno tistem mestu stoji že od 1900 (in imaš papirje o tem in je bila samo obnovljena) potem ji ne morejo nič. Če je bila pa prestavljena leta 2001 brez pisnega soglasja je pa v težavah.
Ko na hitro preberem, bi rekel, da novi sosed ni povsem brez moznosti.
Ocitno ste vikend na horuk prenovili brez papirjev in ga malo "domaknili" blizje meji.

Kaksne so konkretno spremembe po prenovi pred 13. leti? Dvomim, da le daljsi napusci...

Stvar je taksna - ce lahko dokazete, da je objekt nespremenjen od vekomaj (uradno pred l. 68), potem sosed ne more nic. V nasprotnem; in ce ste obnovo/dozidavo delali brez papirjev, imate ob vztrajnem sosedu lahko problem.

ps.: da je novi sosed lastnik sele leto dni, nimam veze.
Pojdi na Geodetsko upravo po najstarejši ortofoto posnetek področja na katerem je tvoja hiša.

<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.e-prostor.gov.si/dostop-do-podatkov/dostop-do-podatkov/">http://www.e-prostor.gov.si/dostop-do-p ... -podatkov/</a><!-- m -->

V procesu dokazovanja od kdaj v tej obliki stoji hiša se bo zagotovo potreboval.
Gospa, ki je lastnica tega vikenda ima vso dokumentacijo o tej hiši, vsaj tako mi je rekla. Temelji so ostali enaki, (tega se jaz kot soseda spomnim še ko so takrat obnavljali), samo streha se je razširila s čimer se je takrat njen bivši sosed(lastnik sosednje parcele) strinjal. Sedanji pa zahteva rušenje. Vsa dokumentacija o hiši obstaja uradno vknjižena od leta 1975.

Bom gospo napotila na geodetsko upravo.
Aja še to, sosedo najbolj skrbi samo to, da nima pisnega soglasja od prejšnjega lastnika, ampak samo ustno zagotovilo. Od prejšnjih lastnikov je živa še samo gospa, tako da bi bilo verjetno pametno, da se oglasi do nje in mogoče pisno overita, da ji je takrat dovolila manjši odmik?

Ta novi lastnik se je kregal s to gospo, še preden je dejansko postal lastnik sosednje parcele, ker je na vsak način hotel imeti del njene parcele (sem bila prisotna, ko je prispel mejaš) in povem vam, da je res malo nor.
Glavno = gradbeno dovoljenje. Kaj tam piše, kdaj je bilo izdano (stara hiša, ampak ŠIRITEV je bila kdaj in koliko in če ima gradbeno za širitev). Vse ostalo je nepomembno...
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
firefly, hvala!

Ji bom rekla, da naj dokumentacijo skupaj nabere, pa duplikate uredi, da bo imela vse v rokah.
adela Napisal:Gospa, ki je lastnica tega vikenda ima vso dokumentacijo o tej hiši, vsaj tako mi je rekla. Temelji so ostali enaki, (tega se jaz kot soseda spomnim še ko so takrat obnavljali), samo streha se je razširila s čimer se je takrat njen bivši sosed(lastnik sosednje parcele) strinjal. Sedanji pa zahteva rušenje. Vsa dokumentacija o hiši obstaja uradno vknjižena od leta 1975.

Pojdi do bivšega lastnika in napišita pisno soglasje na datum za nazaj kot ga je vprašala za dovoljenje.
Kopijo soglasja pokaži sosedu,samo pokaži, nikakor pa mu ga ne daj!!!!
Potem pa naj se sam odloči, če upa še težit.
adela Napisal:Gospa, ki je lastnica tega vikenda ima vso dokumentacijo o tej hiši, vsaj tako mi je rekla. Temelji so ostali enaki, (tega se jaz kot soseda spomnim še ko so takrat obnavljali), samo streha se je razširila s čimer se je takrat njen bivši sosed(lastnik sosednje parcele) strinjal. Sedanji pa zahteva rušenje. Vsa dokumentacija o hiši obstaja uradno vknjižena od leta 1975.

Naj dobi bivšega soseda in naj napišeta vse kar je potrebno v preteklem času, torej datum naj seže v leto obnove Wink
Ji bom sporočila vaše nasvete, hvala! Malo prej sva govorili in je rekla da je bil zadnji poseg v samo spremembo kar se tiče velikosti streh, iz leta 1976. Po tem naj bi bila samo nova kritina.

Sicer pa to ni zame, kot nekateri pišete. Ma srečo, da nima mene za sosedo, ker men pa ne bi po glavi skakal, pa mi grozil, pa mi okrog bajte hodu,... uh, bi že kje pišuko igral..
Ima gradbeno iz leta 76? Za povečanje objekta?
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
Dejansko je stavba iz leta 1850, 1976 pa se je nazadnje večala in spreminjala površina strehe, ki sedaj sega skoraj do meje (50 cm od meje). Velikost objekta je po temeljih iz leta 1850. Po letu 1976 se je streha samo prekrivala z drugo kritino, velikost je ostala enaka, ampak nimajo pa soglasja, da se sosed strinja, da je manj kot 4 m od meje. Prejšnjim lastnikom je bilo to v redu, se niso nič kregali, zdaj ko so pa prodali imajo pa z novim vsak dan kak žur....
adela Napisal:Ta novi lastnik se je kregal s to gospo, še preden je dejansko postal lastnik sosednje parcele, ker je na vsak način hotel imeti del njene parcele (sem bila prisotna, ko je prispel mejaš) in povem vam, da je res malo nor.

:mrgreen: Tole je važen namig. Takile psihopati običajno "gobec hladijo" dokler imajo občutek, da se bo na drugi strani napadeni "posral", se ga ustrašil in bo dosegel svoje.

Tule je vsaj po mojem vsako ukrepanje in panika povsem odveč.

Ob morebitnih "verbalnih" izpadih "norca" se mu lepo pove, da ima tale vaša gospa vse urejeno, če pa on nima - je to njegova stvar.

ON naj dokazuje, da NI vse po reglcih.
ON naj sproži - če si bo privoščil stroške - sodni postopek.

Glede na sistem, ko se še uradne zadeve izgubijo ........., no samo za primer, tudi UE ne arhivirajo dokumentov več kot 10 let.
Sem pred časom dobil ( leto ali dve nazaj ) od UE dopis, da naj - če želim - pridem in dvignem izvod mojega projekta in GDja, ker ga ne bodo več "skladiščili".

Torej - živ bog - ne ve kaj in kako je z mojo nepremičnino, ker tudi UE nima NIČ.

A jaz pa naj hranim in spravljam glih vsak papir, da si bodo takile "psihopati" lahko svoje frustracije na meni sproščali?

No, vsaj jaz, bi ga popolnoma "ignoriral". Take psihiče najbolj prizadane, in jih BOLI, ko vidijo, da na tarčo NISO naredili vtisa, in da so POPUŠILI.
adela Napisal:Dejansko je stavba iz leta 1850, 1976 pa se je nazadnje večala in spreminjala površina strehe, ki sedaj sega skoraj do meje (50 cm od meje). Velikost objekta je po temeljih iz leta 1850. Po letu 1976 se je streha samo prekrivala z drugo kritino, velikost je ostala enaka, ampak nimajo pa soglasja, da se sosed strinja, da je manj kot 4 m od meje. Prejšnjim lastnikom je bilo to v redu, se niso nič kregali, zdaj ko so pa prodali imajo pa z novim vsak dan kak žur....

Še na tistega pol metra, kolikor je od kapi do meje - naj se NASADIJO CIPRESE.

Če drugega ne, bodo "protihrupna ograja" za zblojenega novega lastnika.
Pa naj rastejo.
Pa naj se ON sekira.

Glede soglasja pa ............. če se prejšnji sosed NI bunil, ni poklical inšpekcije in ni zganjal celega hudiča, se je menda s tem strinjal. Precej simpl - ne de!
1 2
Iskanje po temi