PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Pozicija vrtine za TČ voda/voda

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ker sem v fazi planiranja prizidka za hišo na parceli, kjer se že nahaja 16m vrtina (izvedena je bila z vrtanjem, ter nato v izvrtino vstavljena cev fi100mm), ki bi jo rad izkoristil za TČ voda/voda, me zanima kdo ima kaj izkušenj kje je bolje, da se vrtina nahaja (plusi in minusi).
Imam namreč dve možnosti:
- Da prizidek načrtujem tako, da se bom vrtini izognil in bo ostala zunaj ter nato speljem dovod vode v strojnico, kjer bo TČ.
- Da prizidek načrtujem tako, da bom povečal strojnico. Vrtina se bo tako nahajala znotraj prizidka v strojnici.

Ponikovalna vrtina bo dlje stran in z njo ne bo težav.
Tu ti bodo odgovorili tisti, ki imajo tako ogrevanje.....

Kolikor vem, pa potrebuješ dve vrtini, saj moraš vodo tudi vračati nazaj.
vrtaj 5km globoko, pa ne boš rabil TČ
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.siol.net/novice/slovenija/2014/04/intervju_geotermalna_voda_svet_sedi_na_energiji_ki_je_ne_izkorisca.aspx">http://www.siol.net/novice/slovenija/20 ... risca.aspx</a><!-- m -->
mi jo imamo zunaj.
edini pameten razlog za zunaj je da prideš s strojem lažje zraven kot pa v nekem objektu.vrtino bi bilo pomoje treba spucati če nekaj časa ni bila v uporabi (air lift), včasih je potrebno čez nekaj let narediti celo novo-odvisno kaka so tla.
za notri pa ne vidim plusa.
Delim mnenje z @allagas, čeprav je mikavna ideja imeti vodnjak v objektu. Ali si črpalni test že naredil, ali ti daje recimo neke 3m3 na uro ob neprekinjenem črpanju.
Test me še čaka. Ob izdelavi vrtine je bil ocenjen pretok na 4m3/h. Kot že omenjeno, ponikovalnica bo tudi izdelana dolvodno. Sprašujem pa malo informativno, da vidim kakšne izkušnje imate drugi...
Jaz bi jo pustil izven objekta, že zaradi morebitnih kasnejših servisnih posegov(lažji dostop).
Mi smo vrtino naredili pred pozidavo objekta, tako da jo imam sedaj v kleti - "kurilnici".
Z njo nimam nikakršnih problemov, edino kar, je da se ponoči sliši delovanje potopne črpalke. Ni toliko glasno, da bi bilo moteče, ko se navadiš je pa itak ne zaznaš več (naprimer kot pralni stroj ali hladilnik).
Je pa tako, da tudi če bi bila vrtina zunaj, se zvok prenaša po ceveh in bi verjetno bil isti šmorn.

no,pa lep dan.
Že sama potopna črpalka je praviloma neslišna, ko pa je še potopljena v vodo, globoko v zemlji, nekaj metrov vstran od hiše, pa še toliko bolj. Ne razumem kaj bi se lahko slišalo, saj je cev zakopana v zemljo in zaduši morebitne vibracije. Pri meni se pol minute pred vklopom TČ, najprej vklopi le potopna črpalka in ne zaznam nobenega zvoka, je popolna tišina.

Glede pozicije same vrtine bi se zaradi lažjega dostopa tudi jaz raje odločil za zunaj.
To, da imaš v hiši vodnjak, jaz temu nebi dajal nevem kakšne prednosti, ker lahko v vrtino zraven sesalne cevi napelješ še dodatno tanjšo alkatenko in imaš prav tako v hiši vodnjak Big Grin.
Vem da je delovanje črpalke skoraj neslišno. Pri meni se verjetno, ker je vrtina v kleti prenašajo vibracije, te pa se ponoči, ko je vse tiho slišijo - zaznajo. Kot pa sem že omenil, je tega tako malo da je nemoteče.

no, pa lep dan.
Iskanje po temi