PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Kolektorji,visoka diferenca poleti

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Torej koliko % energije v poletnem času izgubim, če zimsko diferenco 3/1 (vklop/izklop) poleti dvignem na 25/20 recimo. V poletnem času bo segrevanje vode na več kot 50C popolnona nepotrebno, praktično skodljivo za pregrevanje hiše. Skoraj toliko sem jo pa segrel samo danes, kaj bo do konca tedna še ne vem.
Kakšne ukrepe lahko izvedem na sgc26 preden se lotim senčenja kolektorjev. Sicer mi to ne bo ravno povzročalo veliko sivih las, ampak ne bi si pa delal dodatnih stroškov in dela z delanjem sence. Občasno bom sicer rabil več tople vode za bazen, ampak ni panike. Bazen je cca tri kubike, vode pa dobra 2kubika na zalogi (bistveno toplejše kot jo rabim za bazen).
Obtočno na minimalno hitrost.

Ne pomaga ravno veliko, malo pa.
Pa ponoči ti lahko laufa obtočna, da boš malo pohladil vodo v bojlerju/zalogovniku.
Vodo teraj skozi attack-a in jo boš najbolj ohladil (če imaš bypass, seveda).

Sicer pa so poletni donosi relativno majhni napram pomladanskim in jesenskim.
Razen če toplo vodo dejansko rabiš. V tem primeru so lahko zelo veliki.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
Kako to misliš majhni donosi? Vodo ne bi rad imel bistveno preko 50. Nekateri pišejo o 80C.
11m2 na jug pod 45.
Ja črpalka gre na ena jutri. Mi je že ”monter” to omenjal.
By pas do attacka moram pa narediti. Bom še pozimi lahko peč ohladil po kurjenju. Sicer ročno(če se mi bo dalo ventil odpreti, ampak...)
Če se bo zadeva res pregrela jo bom kakšno noč hladil na kolektorjih.
Hitrejše kroženje, manjša temperatura v kolektorjih in večji izkoristek oz. temperatura v hranilniku?
Počasnejše kroženje, večja temperatura v kolektorjih in manjši izkoristek oz. temperatura v hranilniku?

Je to to?
Ja nekako tako. Višje ko greš s T v kolektorju, manj dobiš v zalogovnik. T lahko dvigneš tudi z zmanjšanjem hitrosti črpalke. Danes sem jo imel še na 3 in mi je delala intervalno. Jutri gre na enko.
Zakaj pa ravno na 50 stopinj? Spusti jo na 65 do 70 stopinj.
Zato ker ima zalogovnik in bojler izgube. In te so pri 50 manjše kot pri 70. In poleti teh izgub ne potrebujem v hiši, ker potem bom rabil klimo še za klet. Malo heca, ampak nad zalogovnikom imam jedilnico, in imam na mestu zalogovnika lepo talno gretje. Preverjeno na mojih nogah (me letos pozimi na tistem mestu ni zeblo v noge), tudi IR termometer je pritrdil ugotovitvam nog.
Kolk mas pa ploščo debelo, da ti tako hajca bojler? Jst mam podobno, mi kolektorji 300l bojler grejejo na 80, pol pa ugasne crpalko (v praksi mi zgornji termostat kaze okol 83 stopinj), pa se mi sama klet (cca 10m2) segreje max. na 27 stopinj (poleti). Je pa res, da je na severni strani strani in obrnjena proti potoku, po drugi strani je pa izolirana in vse. Ni pa pozimi nobenega haska od nje v gornjem prostoru Smile Aja, bojler ima standardno izolacijo (je prisla z njim), cevi zunaj sem pa vse ovil v armaflex. Zdaj ce je to razlog ne vem, ampak res ni problemov s toploto v tej sobi. Mogoce bo zdaj kaj drugace, ko bo se notranja enota tam...
<font color="#1EC0E1">Pusti čenče,</font> <b><font color="A41E0C"><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">preveri sam! </a></font></b><br/><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">FWS HP Live</a>
300 litrski bojler ne povzroča problemov v jedilnici ker je meter pod ploščo. Povzroča jih 2000l zalogovnik ki je 8-15CM pod ploščo in zabasan z volno. Planiran je bil sicer nekaj cm nižje (več izolacije), samo smo površno merili in.....
Pozimi so bila tla pod mizo stopinje in pol do dve toplejša, ali celo več, se niti ne spomin več točno. Lahko pa še 1x pomerim kaj bo sedaj poleti
Aha, zdaj razumem. To je pa cisto druga situacija kot pri meni in je (ocitno) problem...
<font color="#1EC0E1">Pusti čenče,</font> <b><font color="A41E0C"><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">preveri sam! </a></font></b><br/><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">FWS HP Live</a>
Iskanje po temi